2021 legjobb játékai - szerintünk

Link másolása
Már javában tart az olvasói Év játéka-szavazásunk kiértékelése, ám mielőtt az eredményeket ismertetnénk, nézzük meg, hogy melyek voltak a Gamekapocs-szerkesztőség kedvencei a tavalyi év játékterméséből!

Az alábbi felsorolás a már szokásos szabályok szerint készült el. A szerkesztőség tagjai három-három kedvencet választhattak maguknak (legalábbis ez volt a terv), és minden esetben meg kellett indokolniuk, hogy miért pont ezek mellett döntöttek. Ahogy a korábbi években, úgy most sem a Metacritic-átlagot néztük, azokat a címeket kerestük, amelyek maradandó élményt okoztak számunkra.

Baloo kedvencei

3. Hades

Miután idén az összes nagy platformra megérkezett a Supergiant Games díjnyertes alkotása, ideje volt nekem is kipróbálni a Hadest. Nem is csalódtam végül Zagreus kalandjában: a roguelite-formulára felhúzott történet zseniálisan van megírva és tálalva, ezért minden egyes szökési kísérletnek öröm nekifutni újból és újból! Arról nem is beszélve, hogy bár a harcok is villámgyorsan könyörtelenekké tudnak válni, a legnagyobb ellenségünk mégis a főhősünk és egyben Skelly hangját is kölcsönző Darren Korb brutális muzsikája lesz, hiszen elég nehéz headbangelve a képernyőre koncentrálni.

2. Returnal

Idén egyértelműen a Ratchet & Clank: Rift Apart és a Returnal miatt volt érdemes bezsákolni egy PlayStation 5-öt, és habár a rivaldafényt egyértelműen az előbbi vitte el, a Housemarque játékának sincs szégyenkezni valója. Selene időhurkos kalamajkája ugyanis hasonlóan next-gen látvánnyal és hangzással kecsegtet, valamint emellé olyan kihívással teli akciót kínál a rougelike-shooter, hogy 50 óra után is szívesen tértem vissza a klasszikus sci-fik hangulata előtt tisztelgő Atropos bolygójára.

1. It Takes Two

Valószínűleg sok mindenki másnak is az It Takes Two lesz a 2021-es év legkellemesebb videojátékos élménye, mégis nem lehet mit tenni: Josef Fares és stúdiójának a víziója az egyik, ha nem a legjobb coop-játék, ami valaha készült. A hiperaktív libanoni úriember annyi jól működő ötlettel tömte tele a legújabb alkotását, amiből más csapatok akár három-négy külön játékot is csináltak volna, de a Hazelight nem darabolta fel Cody és May párterápiáját. Az A Way Outhoz képest egyedül az írással nem voltam kibékülve, de ezt gyorsan kárpótolta a meglepően feszes irányítás és a már sokat emlegetett játékmechanikák zseniális egyvelege. A kalandot kétszer befejezve pedig már most alig várom, hogy milyen kooperatív élménnyel jelentkezik a hírhedten nagydumás játékfejlesztő a jelen generációs konzolokra!

barackostej kedvencei

3. Rocket League: Sideswipe

Hogy micsoda? Mobiljáték az év címei-összeállításomban? Sosem gondoltam volna én sem, de a tavaly novemberben megjelent mobilos Rocket League beszippantott, és az ünnepek alatt a konzoltól és PC-től távol töltött nehéz időszakban hihetetlenül magával ragadott. Az alapjáték rajongóinak kötelező ránézniük, hiszen az elsőre alibi portnak tűnő mobilos Rocket League legalább olyan addiktív és szórakoztató, mint a nagytesója.

2. Forza Horizon 5

Bár a rossz pletykák szerint semmit sem változott az elődhöz képest az új Forza Horizon, még így is a piac jelenleg legjobb autós játéka. Mexikó tökéletes választás volt, mint helyszín, a tartalomra pedig ezúttal sem lehet panasz, hiszen az alapjátékmódok és a többjátékos móka mellett heti kihívásokkal tartják fent a figyelmet. Külön dicséretet érdemel, hogy amellett, hogy az új konzolokban rejlő erőt kihasználta, a jó öreg Xbox One-on is teljesen játszható maradt a csomag.

1. Marvel's Guardians of the Galaxy

Fene sem gondolta volna a játék bejelentésekor, hogy ilyen jó lesz, így amellett, hogy nálam ellopta az év játéka címet, az év meglepetése díjat is bezsebelte. Zseniális karakterek, elképesztően összetett és remekül megírt párbeszédek, parádés történet, csodálatra méltó pályadizájn - sorolni lehet a játék erősségeit. A harcrendszer esetében már talán nem ennyire pozitív az összkép, de ez nagyban köszönhető annak, hogy a játék végére kifullad lövöldözés. Ettől függetlenül is egy hihetetlenül polírozott alkotásról beszélhetünk, melyet simán odatehetünk az eddig etalonnak tartott Marvel's Spider-Man mellé.

Gorien kedvencei

3. The Forgotten City

A The Forgotten Citynek már a hátterét is imádom: Skyrim-modként kezdte, aminek az alkotói stúdiót nyitottak, a modot újraalkották, kibővítették és egy teljes értékű játékot kanyarítottak belőle. Animációs téren ugyan gyengélkedik, de ezért bőven kárpótol a játék megannyi pozitívuma. A történet okos, a nyomozós-beszélgetős játékmenet remek, a szereplőgárda kivételes: a szuper szinkronszínészeknek és kidolgozott jellemzőknek hála mindenki megalapozottnak, igazi egyéniségnek hat.

2. Tales of Arise

A Tales-sorozat 2021-ben friss epizódot kapott: a Tales of Arise egyszerre szándékozott újítani és újra átadni azt, amiért a rajongók szeretik a szériát. Engem azzal vett meg igazán, hogy mekkora élvezet játszani – szinte erőlködés nélkül képes lebilincselni. Félistennek érzi magát az ember, ahogy animéket megszégyenítő csinnadrattával darabolja az ellent (a harc általában épp a megfelelő kihívást jelenti), és egész jópofa karakterek kísérik végig a történetet. Ha nem is minden ízében tökéletes, akkor is kiváló alkotás.

1. The Great Ace Attorney Chronicles

Nagyszerű alkotásokhoz volt szerencsém 2021 során, és habár velük szemben igazságtalannak tűnhet, de mégis a The Great Ace Attorney Chroniclest kell a listám élére tennem – ennél jobban egyetlen játék sem varázsolt el. Ryunosuke Naruhodo két országon és két játékon átívelő kalandja nagyon közel van a tökéleteshez, amiről remekbeszabott hangulat, zseniális karakterek, fülbemászó zene, csavaros történet és okosan kiszámolt játékmenet gondoskodik. Ugyan ki tiltakozhatna ez ellen?

Májkül kedvencei

3. White Shadows és Little Nightmares II

Bárhogy igyekeztem, a harmadik helyezett esetében nem tudtam dönteni, ezért írói szabadságomat kihasználva rögtön két játékot is benevezek a dobogó legalsó fokára. Mind a White Shadows, mind pedig a Little Nightmares II hasonló húrokat penget, sőt, avatatlan szemnek talán még a megvalósítás terén sem különböznek igazán egymástól, viszont olyan élményt nyújtanak, ami egészen a lelkünkig hatol, és napokig bennünk marad. Nem egy leányálom egyik sem, kifejezetten depresszív kalandokról van szó, viszont ezeknél jobb pokoljárást keresve sem találtam jobbat, na, jó, talán csak egyet, de erre majd visszatérünk később.

2. Days Gone (PC)

A második helyezettem esetében szintén csalok egy kicsit, hiszen ha szigorúan vesszük, akkor a Days Gone nem egy idei megjelenés, viszont mivel jómagam PC-s játékos vagyok, így most találkoztam vele először, és egyáltalán nem csalódtam benne. A hatalmas bejárható terület, a taktikázást megkívánó készletmenedzsment, a megannyi fertőzött és persze a szimpatikus főszereplő mind azért küzd, hogy beszippantson a játék, és jelentem, nem is végeznek rossz munkát. A Days Gone PC-s változata egy remek játék remek kiadása, amiből kár lenne kimaradni, hiszen nem gyakran csapathatjuk két keréken a fertőzöttek által uralt vidéken. Reméljük, hogy a plusz eladások számai eljutnak majd a Sony elefántcsonttornyáig, és akkor talán érkezhet egy folytatás, amit meg is érdemelne ez a kissé parkolópályára tolt klasszikus.

1. Resident Evil: Village

Sajnos a tavalyi év több szempontból is csalódás volt, hiszen videojátékos fronton szinte minden hétre jutott valami csúszás, vagy félkész megjelenés. Sokan már fel is adták a reményt, hogy kapunk valami igazán ütős címet, de aztán május 1-jén jött a Resident Evil: Village, és újult erőt fecskendezett ebbe a katatón állapotba. Ethan Winters kálváriájának lezárása egy majdhogynem tökéletes játék képében igyekezett ránk hozni a frászt, és bár a tónus néhol eltolódott az akció irányába, azért így is akadtak olyan pillanatok, amiktől még most is borsózik a hátam. Számomra a horror még mindig működött, és egyáltalán nem bántam, hogy a nagyjából négy főbb részre felosztott kaland néhol kevésbé igyekezett bebarnítani a gatyámat. Az egyetlen komolyabb baj vele, hogy most megint éveket várhatunk a folytatásra, de sebaj, addig újra és újra előveszem ezt a hihetetlen kalandot, hátha most a vámpírhölgyek kedvesebben bánnak el velem az éjszakában.

Shifty kedvencei

3. Forza Horizon 5

Évek óta ugyanazt kapod, mégsem tudsz rá haragudni, mert az új helyszín mindig kínál elegendő újdonságot, a hangulat mindig csillagos ötös, a tartalom pedig évről évre csak hízik és hízik. Néha elég csak egy-két kör, néha meg simán órákra is leragadsz előtte, mert sosem érzed kényszernek, ha újra és újra ugyanazt a kihívást kell teljesítened. Pontosan ezt a szabadságérzetet várod száguldozás közben, itt pedig többszörösen meg is kapod.

2. Marvel’s Guardians of the Galaxy

Nem volt könnyű helyzetben a Marvel’s Guardians of the Galaxy, hiszen a Marvel’s Avengers kritikai és anyagi bukása lényegében előre megpecsételte a sorsát. Innen szép nyerni, az Eidos Montréal srácai pedig minden kreativitásukat belepakolták a játékba, ami messze-messze az év legnagyobb meglepetése lett. Nem feltétlenül azért, mert a játékmenet korszakalkotó volt, sokkal inkább azért, ahogy összerakták a sztorit, és összehozták a válogatott seggfejekből álló csapattagok közötti elképesztően jól működő dinamikát. Ha pislogni mertél játék közben, garantáltan lemaradtál egy-két poénról, csípős megjegyzésről, mert ebben a játékban gyakorlatilag megállás nélkül csak pofáznak és pofáznak. Minden pillanatát imádtam.

1. It Takes Two

Nem csak az elmúlt évek legjobb kooperatív játéka, de szerintem az elmúlt évek egyik legszórakoztatóbb alkotása is. A játékidő az elejétől a végéig változatos játékmechanikákat vonultat fel, tele van kreativitással, és hihetetlenül ügyesen keresztezi a különböző műfaji sajátosságokat. Mindemellett a történet sem szorult háttérbe, ami egyszerre humoros és mélyen szívbemarkoló. Számomra nem is kérdés, hogy ez volt a tavalyi év legjobb játéka, ráadásul ezen a fantasztikus élményen nem egyedül kellett osztoznom.

sirdani kedvencei

3. Age of Empires IV

Habár a megjelenés óta eltelt hónapokban sem javították a játék olyan égető problémáit, mint a rangsorolt meccsek, vagy a multis népek közti egyensúly hiánya, ám még így is az elmúlt év legszórakoztatóbb RTS-ét kaptuk az Age of Empires IV képében. A grafika picit idejétmúlt, és néhol tényleg túlzásba vitték a múltidézést, viszont a játékmenet még mindig szórakoztató, bármikor képes órákra beszippantani. Persze a Relic csapatának és ennek a legendás franchise-nak a találkozásától talán nagyobb durranást vártunk, viszont az RTS-rajongók sajnos idén sem lettek túlságosan elkényeztetve alternatívákkal – majd a Company of Heroes 3 megjelenésekor!

2. Chivalry II

Ha az ember egy könnyed, ám mégis pörgős, véres és akciódús középkori kikapcsolódást keresne, akkor a Chivalry II-vel garantáltan nem lőhet mellé. A hatalmas várostromok, a lendületes harcrendszer, a változatos pályák és a mindent elsöprő hangulat mellé pedig időközben poén frissítéseket és szezonális eseményeket is kaptunk, ráadásul csak úgy hemzsegnek a játékosok a szervereken, szóval a Chivalry II még mindig egy tökéletes választás, ha van egy-két szabad percünk. 2021-ben biztos, hogy több jobb játék is akadt nála, na de szórakoztatóbb? Arra már nem vennék mérget.

1. The Medium

Amikor a The Medium tesztjét írtam, lényegében kikiáltottam a Bloober Team fejlesztőcsapatot a horror koronázatlan királyának, melyet így, közel egy évvel később sem bántam meg. Számomra a The Medium lett 2021 legemlékezetesebb játéka. A túlélőhorrorok, a kalandjátékok és a sétaszimulátorok mezsgyéjén mozgó alkotás története minden pillanatban lebilincselően izgalmas, a puzzle-ök ötletesek, a kettébontott világ pedig egy kellemes csavart ad az egész alkotásnak. A The Medium legnagyobb ütőkártyája viszont a Zdzisław Beksiński disztópikus szürrealista festészete által ihletett látványvilág, ami egyszerűen olyan pokoli, nyomasztó, riasztó és egyedi, hogy nem érdemes kihagynia egyetlen játékosnak sem.

szlav kedvencei

3. Ratchet & Clank: Rift Apart

Nálam a Ratchet & Clank: Rift Apart került a dobogó harmadik fokára, mégpedig azért, mert bárhogy is töröm a fejem, semmi rosszat nem tudok mondani a játékról. Az Insomniac Games mostanában nem képes hibázni, a Pókember-játékok után pedig egy olyan akció-platformerrel lepték meg a PS5-tulajokat, ami az elképesztő minőségével új szintre emelte az egész zsánert. A lombax és a kis robot legújabb interdimenzionális kalandja egyszerre izgalmas, poénos és szívmelengető, arról nem is beszélve, hogy ez az új konzolgeneráció egyik leggyönyörűbb játéka. Kötelező darab!

2. Forza Horizon 5

A Forza Horizon 5 a valaha készült legjobb árkádos versenyjáték – jöhetnek a tiltakozó kommentek! Oké, én is belátom, hogy a Playground Games és a Turn 10 hosszú évek óta ugyanazt a húrt pengeti, de ez nem változtat a tényen, hogy a megjelenése óta képtelen vagyok letenni a játékot. Begyűjtöttem minden aranyérmet, kipipáltam minden kihívást, de a hetente érkező online célkitűzések miatt újra és újra a mexikói bozótosban találom magam. Elképesztő, hogy milyen mennyiségű és milyen hibátlan minőségű tartalom van ebben a játékban. Még az előző részből örökölt battle royale-módot is élvezem, ez pedig nagy szó, hiszen a legtöbb esetben bottal sem piszkálnám meg ezt a játékmódot.

1. It Takes Two

Tavaly márciusban 9 ponttal zártam az It Takes Two tesztjét, de utólag rájöttem, hogy alulpontoztam a játékot. Az elképesztően tehetséges Hazelight Studios és az élükön álló őrült zseni, Josef Fares minden egyes trófeát megérdemel, amit az alkotásuk bekaszált a tavalyi díjátadókon. A specialitásukhoz híven ezúttal is egy kooperatív kalandot álmodott meg a csapat, az It Takes Two azonban egy olyan elképesztően kreatív és szórakoztató, utazásra hívja a két játékosát, amihez fogható élményben még sosem volt részem. A játék hanyag eleganciával ötvözi különböző zsánerek tucatjait, folyamatosan cserélve a központi mechanikáit, eközben pedig egy olyan szívhez szóló, emberi történetet mesél el, aminek a témakörét csak nagyon kevés stúdió tudná ilyen igényességgel megközelíteni.

Kapcsolódó cikkek

2.
2.
A Fénybenjáró
Qrva gyenge egy év volt sajnos.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...