2021 legjobb játékai - szerintetek

Link másolása
A korábbi évekhez hasonlóan tavaly is megszavaztattuk vetelek az elmúlt tizenkét hónap legjobb játékait. Tizenöt kategóriában kerestük a legnépszerűbb címeket, lássuk, hogy mire jutottatok!

A tavalyi év játéktermése is meglehetősen megosztó volt, jó páran akadtak legalábbis, akik temették a felhozatalt, ami a koronavírus-járvány árnyékában tulajdonképpen nem is lett volna meglepő. A szavazásunkon ez szerencsére nem tükröződik: a legtöbb kategóriát bőségesen meg tudtuk tölteni, és jó pár nagyágyú versenyzett egymással az érmes helyezésekért. 

A 2021-es szavazásunkon tizenöt kategória legjobbjait kerestük, ezek közül tízben az előre megadott lehetőségek közül választhattatok ki akár több jelöltet is, míg ötben egy-egy kedvenceteket kellett megjelölnötök. Ezúton is köszönjük a részvételt mindenkinek, ne is halogassuk tovább: lássuk, hogy melyek voltak a tavalyi év legjobb játékai szerintetek!

Az év akciójátéka

Ahogy minden évben, most is sűrű volt az akciójátékok kategóriája, itt azonban valamivel kevesebb kiemelkedő címet találtunk a szokásosnál. A Resident Evil: Village végül magabiztosan vitte el az első helyet, a szavazók 47 százaléka mondta azt, hogy szerinte a Capcom játékának ott van a helye a legjobbak között.

A második helyezettünk az év egyik legnagyobb meglepetése, a Marvel’s Guardians of the Galaxy lett, méghozzá a résztvevők 24,1 százalékának egyetértésével. A dobogó legalsó fokára a Kena: Bridge of Spirits állhatott fel (16,5 százalék), előkelő helyen végzett ugyanakkor a Hitman 3 is, rá 13,9 százalék szavazott.

Az év lövöldéje

A lövöldék között már jóval kiélezettebb volt a verseny, a dobogósok között mindössze néhány szavazat döntött. Az első helyen végül a Halo Infinite végzett, miután olvasóink 27,7 százaléka szavazott bizalmat neki. Úgy tűnik, a 343 Industries csapata végre igazán maradandót alkotott a Halo-univerzumon belül!

A második helyet a Far Cry 6 csípte meg 22,1 százalékkal; úgy tűnik, hiába ismerősek az alapok, a Far Cry-sorozat még mindig sokak kedvence. A PlayStation-exkluzív Returnal a harmadik helyre ért oda 20,9 százalékkal, a további említésre méltó címek között pedig olyan játékokat találunk, mint a DOOM Eternal: The Ancient Gods, Part 2 (13,7 százalék) és a Deathloop (12,6 százalék).

Az év szerepjátéka

A szerepjátékok kategóriája alakult talán a legfurábban. Habár rengeteg cím szerepelt a felhozatalban, a Biomutant a gyenge értékelések ellenére is alaposan elhúzott, és 15,8 százalékkal behúzta a díjat. Úgy tűnik, negatívumok ide vagy oda, nagyon sokan szerettétek a régóta várt mutánskalandot.

Az aranyérmest követően már jobban megoszlanak a szavazatok, ennek köszönhető, hogy nem is nagyon említhetünk kiemelt helyezéseket, és a dobogósok között is igen szoros volt a verseny. A második helyezést végül a Pathfinder: Wrath of the Righteous kapta meg (10,6 százalék), míg a The Ascent a harmadik lett (9,8 százalék).

Az év platformere és ügyességi játéka

A platformer műfaj számos nagyágyút hozott nekünk 2021-ben, és ez meglátszik a végeredményen is. A győztest végül kérdés nélkül szavaztátok meg, az It Takes Two lett a kategóriája legjobbja 45,7 százalékkal, amin nem igazán lepődünk meg: Josef Faresék kooperatív játéka számos díjat bezsebelt már, és a Gamekapocs-szerkesztőség is a nagy rajongója volt.

Ami a folytatást illeti, az ezüstérem a Ratchet & Clank: Rift Apartnak jutott, és bár jócskán lemaradt a Hazelight munkájától, így is a voksolók 31 százaléka szavazott rá. A Little Nightmares II a harmadik 16,2 százalékkal, utána pedig a Psychonauts 2 (13,8 százalék), majd a Metroid: Dread következik (11,8 százalék).

Az év kaland- és puzzle-játéka

A kalandjátékoknál hasonló a helyzet: itt is volt cím bőven, de akadt néhány nagyobb cím, amely szabályosan letarolta a felhozatalt. A legtöbb szavazatot végül a The Medium kapta, a Bloober horrorjátékára a résztvevők 23,4 százaléka voksolt, igaz, nem toronymagasan, ebben a kategóriában ugyanis kifejezetten szoros volt a verseny.

A második helyre a Subnautica: Below Zero ért oda, méghozzá a szavazók 20,4 százalékának egyetértésével, míg a harmadik a Life is Strange: True Colors lett 20,1 százalékkal - kis túlzással ez akár döntetlen is lehetne. Kiemelkedő mennyiségű szavazatot kapott még a 12 Minutes (17,1 százalék) és a The Dark Pictures: House of Ashes (10,5 százalék) is.

Az év stratégiája

A stratégiai játékok kategóriájában nem volt kérdés, hogyan alakul a végeredmény: bár ez a műfaj is termelt nekünk néhány izgalmas címet tavaly, ezúttal nem volt izmos a merítés. A győztes így nem meglepő módon az Age of Empires IV lett, méghozzá brutális előnnyel: a szavazók 63,3 százaléka mondta azt, hogy szerinte a Relic munkája lett a legjobb cím ebben a mezőnyben.

A második helyre a Jurassic World Evolution 2 futott be, a Frontier menedzsmentjátéka mellett 17,8 százalék tette le a voksát. A Sega berkein belül készült Civilization-klón, a Humankind csípte meg a bronzérmet 8,5 százalékos támogatással - ebből már sejthetitek, hogy más játék nem is tudott kiemelkedő eredményt elérni ebben a kategóriában.

Az év sportjátéka

A sportjátékok mezőnye nem ígért sok meglepetést, hiszen a FIFA-sorozatot évek óta nem tudta megelőzni egyetlen játék sem. Most sem történt másképp, a FIFA 22 mellett a résztvevők 27,5 százaléka voksolt, így most is az EA Sports focis játéka vihette haza a műfaj legjobbjának járó díjat. Az viszont mindenképp érdekes, hogy ez a szavazatmennyiség nem jelentett triviális győzelmet.

A Riders Republic például egész szépen megközelítette, a szavazók 19,8 százaléka állt ki mellette, így az ő nyakába akasztjuk az ezüstérmet. A dobogó harmadik fokára - kisebb meglepetésre - a Mario Golf: Super Rush állhatott fel, amely végül a résztvevők 11,9 százalékától kapott voksot. Más kiemelkedő teljesítményt elérő jelöltünk nem volt ebben a kategóriában.

Az év versenyjátéka/szimulátora

A versenyjátékok és szimulátorok között is le mertük volna írni előre, hogy melyik cím lett a győztes: a Forza Horizon 5 rendkívül magabiztosan, 71 százalékos eredménnyel zárta a szavazást, mondjuk a Playground Games játékától épp nem sajnáljuk az aranyérmet, hiszen a mexikói kitérőjük is nagyszerűen sikerült!

Ami a folytatást illeti: jócskán lemaradva, de tisztességes mennyiségű szavazattal végzett a második helyen az F1 2021, amelyre 16,1 százalék szavazott. A harmadik helyre a Farming Simulator 22 ért oda, ami nyilván kilóg a mezőnyből, de még így is a résztvevők 7,8 százaléka gondolta azt, hogy ott a helye a legjobbak között.

Az év felújított/bővített kiadása

A különféle újrázások kategóriája kifejezetten szoros versenyt hozott, végül azonban a Ghost of Tsushima: Director’s Cut lett a győztesünk, amelyre a résztvevők 26,8 százaléka szavazott. Úgy tűnik, a játékosok értékelték, hogy a Sucker Punch nem csak a kötelező PS5-extrákat tudta le a bővített kiadásnál, hanem egy kiadós DLC-vel is megtámogatta a játékot!

Nem sokkal maradt el tőle, de végül a második lett a Mass Effect: Legendary Edition 23,2 százalékkal, míg a bronzérmet a Diablo II: Resurrected csípte meg 21,7 százalékkal. Rajtuk kívül kiemelkedő szavazatszámot hozott a Metro Exodus: Enhanced Edition (13,5 százalék), valamint az Alan Wake Remastered (13 százalék).

Az év platformja

Most, hogy kipipáltuk a zsánerkategóriákat, következzen néhány örökzöld darab! Elsőként lássuk az év legnépszerűbb platformjait, annál is inkább, mert ezt a díjat ismét egy Sony-konzol, a PlayStation 5 vihette haza. Habár az új generációs masina beszerzése még ma sem triviális, a szavazók 41,9 százaléka választotta kedvencének.

A PC így most is a második helyre kényszerült, még akkor is, ha egyébként nem sok szavazattal maradt le az első helyről: 35,1 százalék tette le a voksát a jó öreg számítógépek mellett. A harmadik helyet az Xbox Series X/S szerezte meg 16,3 százalékkal, érdekesség azonban, hogy kis híján elbukta a bronzérmet: a PlayStation 4 még kifutó modellként 15,8 százalékot kalapozott össze.

Az év multiplayere

A multiplayer játékok kategóriájában ezúttal is ti nevezhettétek meg a jelöltjeiteket, és ezúttal sem kellett a 2021-es megjelenésekhez ragaszkodnotok. Úgy tűnik, a Microsoft jó döntést hozott, amikor free-to-playjé tette a Halo Infinite többjátékos módját, a legtöbben ugyanis erre a címre szavaztatok, a szavazatok 11,5 százalékát zsebelte be a cím.

A második helyre a Call of Duty: Warzone ért oda, és nem is kellett volna sok az aranyéremhez neki, hiszen 10 százaléknyi voksot kapott - pedig egy tavalyi játékról beszélünk. A harmadik helyet is a Call of Duty bérelte ki magának, a rendkívül megosztó Call of Duty: Vanguard lett az utolsó dobogós befutónk, méghozzá 7,3 százalékkal.

Az év játéka

Megérkeztünk a legfontosabb kategóriánkhoz, a díjhoz, amelyért mindannyian összegyűltünk: lássuk, hogy melyik volt az év játéka szerintetek! A Gamekapocs olvasói szavazásán a Resident Evil: Village lett a legjobb játék, amely már a kategóriájában győzedelmeskedni tudott, itt pedig a szavazatok 19,7 százalékával lett gazdagabb.

Nem volt közöttük látványos különbség, de az ezüstérem az It Takes Two nyakában lóg, amelyre a résztvevők 16,3 százaléka voksolt, a harmadik helyet pedig a mostanában igen magas fordulatszámon pörgő Insomniac legújabb játéka, a Ratchet & Clank: Rift Apart csípte meg 7,8 százalékkal.

Az év fejlesztője

A legjobb játéknak járó díj mellé muszáj megválasztanunk az év fejlesztőjét is, és ahogy az lenni szokott túl nagy meglepetések nem történtek ebben a kategóriában. Illetve mégis: a kategóriát egy hajszállal, de a Capcom nyerte, amely a szavazatok 14,5 százalékát zsebelte be. A cég két nagyágyút is szállított tavaly, ti pedig értékeltétek ezt.

A második helyezettünk az Insomniac Games lett a szavazatok 14 százalékával: a kaliforniai srácok már évek óta konzisztens színvonalon teljesítenek, és úgy tűnik, ezzel a szokásukkal később sem hagynak fel. A harmadik helyet a Hazelight Studiosnak ítélhetjük meg, Josef Fares brigádja 12,3 százalékot kapott tőletek.

Az év csalódása

Levezetésként nézzük meg azt is, hogy melyik játékban csalódtatok a leginkább tavaly! Mondanánk, hogy meglepődtünk, de nem: az év blamáját produkáló Grand Theft Auto: The Trilogy - The Definitive Edition masszív előnnyel győzedelmeskedett, és a szavazatok 31,1 százalékával kiáltottátok ki az év csalódásának.

Kétes dicsőség, de előkelő helyen végzett a Battlefield 2042 is, 25 százalék mondta azt, hogy a DICE cserben hagyta a rajongóit. A harmadik helyre 5,6 százalékkal futott be a Biomutant: ahogy azt a szerepjátékok kategóriája is bizonyítja, meglehetősen megosztó volt számotokra a THQ Nordic és az Experiment 101 régóta várt fejlesztése.

A legjobban várt játék

Végül következzen a jutalomkategória, amelyben 2022 legjobban várt játékát választhattátok meg. A korábbiak alapján nem ért minket meglepetés, hiszen a szavazatok 26,1 százalékával nyert a God of War: Ragnarök - most már csak abban kell bíznunk, hogy tényleg megjelenik idén a játék. Érdekesség, hogy az első God of War PC-s változatára is rengeteg voks érkezett.

A második helyre szinte kötelező módon ért oda a From Software legújabb munkája, a George R.R. Martin közreműködésével készült Elden Ring, méghozzá a szavazatok 16,6 százalékával, míg a bronzérmet a nemrég év végére halasztott S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl kapja, miután 9 százalék szavazott rá.

A Gamekapocs szerkesztősége is összeválogatta a kedvenceit - ezekről itt olvashatsz bővebben!

Kapcsolódó cikkek

13.
13.
A Fénybenjáró
12.
12.
DragonBleacPiece
#11: Végül Dhampir sanctified slayer inquisitor lett :)
9.
9.
DragonBleacPiece
* kipróbálni, eddig azért maradt ki mert mindenhol azt olvastam nagyon bugos, és féltem hogy úgyjárok mint annó egy arcanum mentésemben 16 éve ( 120 órás mentés ment a kukába mert egy ajtóba beragadtam)
6.
6.
xICEMANx
Hát 90%-ban nem értek egyet az egész végeredménnyel XD de jólvan az úgy... Érdekesek az emberek...
4.
4.
C0m1n65un
Mi történt? Az év platformja kategóriában a Nintendo Switch nem indulhatott? Kizártátok, mert kézikonzolként is működik, vagy csak simán diszkrimináltátok, mert túl jó a mezőnyhöz, ráadásul még kapható is? :D
1.
1.
A Fénybenjáró
Hát igen. A Resident Evil volt az egyetlen játék tavaly, ami ért valamit.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...