Baldur's Gate: Dark Alliance II teszt

  • Írta: Baloo
  • 2022. augusztus 18.
Link másolása
A rajongók legnagyobb örömére nem állt le az ikonikus első rész leporolása után az Interplay, és nemrég modern konzolokra, illetve végre valahára PC-re is kiadták a 2004-es Baldur's Gate: Dark Alliance II-t.

Sajnos nem sok jó dolog sült ki a tavaly nyáron debütált Dungeons & Dragons: Dark Alliance-ből, talán pontosan ennek köszönhetően - habár az is lehet, hogy ezt csak bemagyarázom magamnak – a D&D-játékok renoméját szem előtt tartva gyorsan piacra került a Baldur’s Gate: Dark Alliance modernkori köntösben. Az igazat megvallva fajsúlyosan sokat nem változott az új verzió az eredeti 2001-es kiadáshoz képest, de úgy tűnik, az új konzolokra való átköltöztetés, illetve az áhított PC-s megjelenés elég volt a sikerhez. Ez a siker pedig megágyazott annak, hogy most már a 2004-es folytatást is telepíthetjük Xbox One-ra, Xbox Series konzolokra, PS4-re, PS5-re, Nintendo Switchre és PC-re is.


A történet rögtön az előző epizód végéről rajtol el, amikor annak mindhárom főhősét elrabolja az ügyeletes rosszfiú, aki szabadidejében az Onyx Torony újjáépítésén fáradozik. Az események ezúttal is Baldur’s Gate városa körül zajlanak majd, ahova immáron öt különböző karakterrel tehetjük be a lábunkat. A szerepjátékos alappillérnek tekinthető ember barbár, cleric és törp zsivány mellett szerencsére találunk olyan izgalmasabb lehetőségeket is, mint egy drow monk vagy az elf nekromanta. Arról nem is beszélve, hogy a játékot végigpörgetve még két titkos karaktert is kioldhatunk (köztük egy igazi közösségkedvenccel), de ezeket most nem spoilerezném itt el a cikkben.

A Dark Alliance II sztorijáról nem írtam sokat, mert az igazság az, hogy nem ez lesz a főmotivációnk, hogy goblinokat püföljünk a földbe. A lapos eseményeket szerencsére az első részhez hasonlóan feldobhatjuk egy cimboránkkal az oldalunkon, kooperatív módban: ez a lehetőség egyelőre egyébként csak couch co-op formában elérhető, online multiplayer továbbra sincs, és valószínűleg nem is lesz. Az osztott képernyős móddal kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy a játék ragaszkodik a két kontroller használatához még PC-n is - szóval érdemes ezzel számolni, mielőtt beruháznánk a címre.

Azoknak a játékosoknak, akik nem a nosztalgiaszemüveg áldásos lencséin keresztül fognak a játékra tekinteni, érdemes lesz felkészülni, hogy a Dark Alliance II felett azért rendesen elszállt már az idő. Játékmenet szempontjából egy Diablo-klónt kell elképzelni, ami anno tökéletes időben jelent meg, amikor a konzolosok epekedve vágyakoztak olyan PC-s címek után, mint a Diablo II és/vagy az akkoriban elképesztően népszerű CRPG-k, amik a Dungeons & Dragons harmadik kiadásának szabályrendszerére építkeztek. A remaster sajnos azonban a modern felbontás, a stabilabb framerate és az achievement/trophy-rendszer támogatása mellett semmilyen más újdonságot nem tud felmutatni.

A fentebb említett dolgok pedig azért is különösen problémásak, mert az árcédulán ismét vastagon fogott a nyomdafesték, és inkább el sem kezdem leírni, hogy 30 euróért hány olyan ARPG-t találtok, ami köröket ver jelen tesztalanyunkra - és akkor az ingyenes játékokat, például a Path of Exile-t ne is említsük! Nem segít a minőség megítélésében a bugok jelenléte sem, amikből a beszámolók alapján bőven találunk gamebreaking méretűeket is. Szerencsére a teszt alatt én ilyenbe nem futottam bele, habár egyszer nekem is vissza kellett állítanom a régi AMD-s drivert, ugyanis a friss verzió telepítése után használhatatlan volt a játék menüje és inventory-rendszere.

A nosztalgiafaktor tehát kiemelt szerepet játszik majd a Baldur’s Gate: Dark Alliance II-ről formált véleményünkről, ugyanis tényleg csak egy közepes portról beszélhetünk ezúttal. Természetesen egyszerre örülünk is, hogy nem kell leporolni a PS2 vagy az Xbox gépeket (illetve végre PC-re is megérkezett a játék), de azért nem biztos, hogy megéri azt az összeget, amit elkérnek érte. Ugyanakkor könnyen lehet, hogy én tévedek, mert a rajongók már most hangosan követelik a fórumokon, hogy a Champions of Norrath- és Champions: Return to Arms-portok is készüljenek el, amikért ráadásul hajlandók egyenként teljes árat fizetni. Amennyiben jól teljesít a kasszáknál a Dark Allliance II, akkor a jövőben valószínűleg szívesen teljesíti majd a kívánságukat Square One Games és az Interplay.

A Baldur’s Gate: Dark Alliance II újrakiadása PlayStation 4-re, PlayStation 5-re, Xbox One-ra, Xbox Series X/S-re, Nintendo Switchre és PC-re jelent meg. Mi az utóbbin teszteltük.

Kapcsolódó cikk

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...