Lost Planet: Extreme Condition

  • Írta: Ca$h
  • 2007. január 21.
Link másolása
Ahogy az lenni szokott az emberiség szép lassan felélte és lakhatatlanná tette szülőbolygóját, a Földet. Beindult a kolonizációs program szerte a világegyetemben, sajnos nem mindig voltak olyan fényesek az életkörülmények, mint annak idején a Földön. Az egyik ilyen bolygón az EDN III-on a hihetetlen hidegtől eltekintve megfelelőek voltak az életviszonyok, az emberiség el is kezdte a betelepítést. Sajnos azonban nem kellett hozzá sok idő hogy megjelenjenek a planéta ősi lakosai az Akridok...
Ezek a furcsa, hatalmas és rendkívül erős rovarszerű lények, napok leforgása alatt evakuálásra kényszeríttették az embereket. Azon kevesek akik ezen a hatalmas hógolyón maradtak, megpróbálták felvenni velük a harcot, de esélyük sem volt ellenük. Viszont rájöttek arra, hogy minden egyes Akridnak a testében megtalálható egy nagyon különleges és értékes hő-energiaforrás, amit remekül használni lehet a túlélés érdekében. Éppen ezért évek múltán az emberiség visszatért az EDN III-ra, újonnan kifejlesztett fegyverekkel mint a szívós és rendkívül erős VS (Vital Suit) lépegetők, hogy felvegyék a harcot az Akridokkal és minél nagyobb mennyiségű hőenergiára tegyenek szert. Főhősünk Wayne is egy ilyen csapatnak a tagja, aki apjával együtt küzd a rovarok ellen. Egyik nagyobb csata során azonban nem csak apját veszti el, hanem majdnem az életét is, és végül de nem utolsó sorban az emlékezetét. Csak egy dologra emlékszik igazán a nevén kívül a harcra, amiben lesz része bőven…

Single Player

Elérkezett az ideje a várva várt megjelenésnek és valami isteni csodának köszönhetően itthon is kapható volt már a stuff január 11-én, semmivel sem később mint Amerikában. Ha ez az XBox Magyarországnak köszönhető, akkor örök hála nekik és remélem, hogy minden egyes progival ez lesz a helyzet a közel és távoljövőben is. Miután már véresre játszottuk a single és multiplayer demót végre kezünk közé vehetjük a várva várt LP-t. Lássuk akkor, hogy mit fogunk kapni a pénzünkért. Az egyjátékos üzemmódban először is lehetőségünk lesz végigkövetni a gamma nem túl színvonalas, de azért szórakoztató történetét 12 küldetésen keresztül. Lehetőségünk lesz minden egyes pálya teljesítése után szerezni egy Achievment Pointot (AP), ahogyan abban az esetben is, ha alaposan végigkeresgéljük a pályákat és egy-egy betű megszerzésével kirakunk egy szót. Minden egyes pályán össze tudunk szedni egy külön szóravaló rejtett betűt. Az elsőn például azt kell kiraknunk hogy „Earth". Külön segítségnek számít, hogy ahogyan haladunk előre úgy jönnek a betűk a szavunkon belül is, tehát ha összefutunk a „H"-val de még nincsen meg a „T" akkor rögtön tudni fogjuk hogy visszafelé kell majd slattyognunk érte nem pedig előre.


Sajnos easy fokozaton nem lehet kirakni a szavakat, úgyhogy felejtsük el a betervezett kellemesen mászkálgatós, lightosan lövöldözős betűvadászatot. Abban az esetben ha minden nehézségi fokozaton összeszedjük az összes szavat is kapunk egy AP-t, de ezt előre szólók nem lesz valami könnyű teljesíteni, tekintettel arra, hogy már hardon is olyan nehéz az első főellen, hogy egy óra alatt sem tudtam legyőzni, pedig nem vagyok egy kezdő gamer. Jah és persze a legnehezebb fokozat az Extreme csak az első végigjátszás után jelenik meg. Egyébként még AP jár arra is ha végigtoljuk extreme-en, ha kinyírjuk az óriás férget és az óriás molylepkét.



A Lost Planet stílusát tekintve klasszikus játéktermi arcade, ami annyit takar hogy legfőképpen csak irtanunk kell a népet és a szint végén valami bődületesen nagy és szívós szörnyeteget legyaknunk. A VS lépegetők és a csákja használata teszi csak igazán izgalmassá a játékmenetet, hiszen ezekkel teljesen új dimenziók nyílnak meg előttünk. Érdemes mind a kettő betanulására jó sok időt fordítani, hiszen mind a single-ben mind a multiban igazi ászok csak ezekkel lehetünk. Különböző fajta VS-ekkel fogunk találkozni, lesznek olyanok amik csak ugrani tudnak, lesznek amik repülni is képesek. Vagy olyanok amik át tudnak alakulni valami járművé mint a klasszikus Transformersek. Szóval lesz választék bőven csak győzzük megtanulni mindegyiknek az irányítását.


Multiplayer

Az egy játékos rész nagyon jó, nagyon élvezetes, igazi profi munka, de a több játékos rész viszont visz mindent. Igaz hogy maguk a játékmódok semmilyen újdonságot nem mutatnak, mert összesen 4 fajta van belőle (Elimination, Team Elimination, Fugitive, Post Grab). De maga a feeling és az élvezeti érték egyszerűen leírhatatlan. Az össze-vissza csáklyázgató, lépegetőkkel egymást irtó játékmenet annyira élvezetes és kidolgozott, hogy vetekszik a legnagyobb címekkel. Egyébként maga a multis rész egyszerűen nagyszerű módón van megoldva, minden egyes menetben pontokat tudunk szerezni, amik alapján szintet tudunk lépni ezzel együtt különböző ajándékokat és AP-ket fogunk kapni.


Van két dolog, ami nekem nagyon tetszett, az egyik hogy el tudjuk torzítani a hangunkat akár olyanra is mint amilyen Darth Vadernek van, ez valami eszméletlenül poénos tud lenni gyilkolászás közben, főleg hogy a Live-on alapból mindenkinek olyan hangja van mintha részeg lenne. A másik nagyon jó dolog, hogy a leaderboardot országokra is le lehet bontani, szerény hazánkból egész sokan, kb. olyan 60-an képviseltetik magukat. Ez például remek lehetőséget nyújt arra, hogy szépen mindenkinek küldjünk egy „friends request"-et ezzel rengeteg baráttal tudjuk növelni az ismerős listánkat. Persze lesznek jó páran olyanok, akik már nem tudnak több barátot fogadni de a legtöbb srác csatlakozni fog szerény kis listánkra.


A fegyverekre meg ilyenekre nem érdemes szót fecsérelni, hiszen bár nagy lesz a választék, mégsem mutatnak olyan nagy újdonságot ezen a téren. Maximum csak annyit írnék le, hogy a VS-ek fegyvereit is le-fel lehet csatolni a robotokról és a robotokra és valami eszméletlenül jól néz ki ahogy hősünk egy ilyen 2M-es 60 kilós fegyverrel rohangál, meg vetődik jobbra-balra. Szóval ez jó dolog meg hasznos is, mert ezek a fegyverek nyilván sokkal erősebbek a sima kézifegyvereknél.


Amivel viszont érdemes foglalkozni azok a gránátok, mert itt azért jóval több fantáziát öltek bele a készítők. Lesz sima hőgránátunk, ez lesz az alapfelszerelésünk. Aztán lesznek a tapadó gránátok, amik megtapadnak bármilyen felületen. Aztán ott van a csaligránát, ami valami eszméletlenül hülyén néz ki de nagyon hasznos. Ez tulajdonképpen nem más mint egy felfújható ember alaku lufigránát, ami messziről embernek néz ki, szép lassan lebeg előre és amint beleütközik valamibe nagyot pukkan. Aztán ott van a plazmagránát, ami mind embert mind pedig VS-t lesokkol egy rövid időre ezzel mozdulatlanná téve az ellent. A végére hagytam a kedvencemet a diszkgránátot, aminek annyi a lényege, hogy egyenesen abba az irányba repül tovább amerre eldobtuk, ha valamibe beleütközik akkor jobb esetben rátapad vagy beleáll, ha nem eléggé vízszintes a felület akkor meg lepattan róla, de minden esetben eszeveszettül nagyot robban. Szóval ezek lettek volna a fegyverek röviden lesz miből válogatni!


Suma Sumarum


A Lost Plamet semmivel sem lett jobb vagy rosszabb mint amire számítani lehetett. Mivel hatalmas hipe és reklámkampány előzte meg a premiert, ezért pontosan tudtuk hogy mire számíthatunk. Külön érdekesség azonban hogy  a végleges grafika sokkal szebb mint amilyet a demóban megszokhattunk. Ki van egészítve pár fény és árnyék effekttel, ami miatt már tényleg sokkolóan élethű és gyönyörű a grafika. Olyan játékok mellett mint a Gears of War és a Rainbow Six már tényleg nem lehet eldönteni hogy melyik a szebb. De véleményem szerint semmivel sem marad le a legnagyobb címektől. Látszik hogy rengeteg energiát és tudást fordítottak a készítők erre a játékra és arról sem szabad megfeledkezni hogy rengeteg Japán vásárlót szereztek ezzel a Microsoftnak. Ha megnézzük a leaderboardot akkor 100 emberből 80 tutira Japán és a legtöbb emberkének még az 1000-ret sem éri el a Gamerscore-ja amiből arra lehet következtetni hogy friss userekről van szó. Szóval nagyon egyben van a gamma, mindenkinek csak ajánlani tudom, de vigyázat mert nagyon rá lehet kattanni. Én személy szerint már egy hete nem aludtam semmit és teljesen kimerültem, úgyhogy megyek is tolom, egy picit mielőtt elalszom…

Kapcsolódó cikk

8.
8.
Neo1989
#7: Hülyeségeket beszélsz ember a tps gameknél szinte nincs is könnyebben iránymutató kivéve a Resiket , na azoké tényleg tré de azt is meglehet szokni .
Én már kitoltam a 2.-at és bátran mondom nagyon egyszerű irányítani ezzel spec most játszom . Annyi van h néha nem tom h mi van akkor megnézek egy vidit azt csá a semmi gond nincs ezzel .
7.
7.
bryant
Ma kipróbáltam ezt a játékot. Az irányítás olyan nehéz hogy le kéne venni miatta legalább egy pontot. Azon kívül minden jó rajta
6.
6.
Gula
ami azt illeti nem értem a negativumnak jelölt buta A.I. t

ha már ígyis "piszkosul nehéz" (ja és ne feledjük hogy többségében bogarakról van szó) akkor miértis legyen okosabb az A.I.?
5.
5.
Dentis 360
Isten gém!!!És nem is HD felbontásban játszottam vele és hogy nézett ki!!!...Durva.....nagyon durva...
4.
4.
Ca$h
Mit jelent az hogy normálisan?
3.
3.
Ca$h
No igen... de ez csak a PC-seknek negativum! :)))
2.
2.
Ca$h
Hát igen, nem sok ellenfele van a stuffnak az már egyszer biztos. Nálam a Gears a Rainbow6 és ez egy szinten van, mivel mind a három gyönyörű és más-más stílust képviselnek. De a legélvezetesebb online-ban nekem az LP! :)))
1.
1.
pstomi
én már rákattantam nem birom lerakni egyszerüen ennyire jo játékot még életbe nem láttam még a gears of warnal is szebb és én sima tbv-n játszok. vele ha itt ilyne szép akkor hd tv-n milyen lehet. ezt a játékot max a GTA 4 tudná kiütni ha nem szurják el azt.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...