Condemned 2: Bloodshot

  • Írta: Chocho
  • 2008. február 14.
Link másolása
Mikor 2005-ben elstartolt az új Xbox, a játékkínálattal még voltak gondok. A Most Wanted lassú volt, a Fifa 06 ronda és ötlettelen, a PGR3 meg csak az autórajongók szívét tudta megdobogtatni. Ám a Sega mentőöve olyan sikert könyvelt el végül, mely mindenkinek elnyerte tetszését. A Condemned: Criminal Origins jött, látott, és győzött. A hihetetlen grafika, az igazi horror hangulat és a féktelen brutalitás remek összképet adott. Lássuk, mit nyújt majd a második rész!
Vérnyomok
A történet szerint az első rész után Ethan Thomas lecsúszott a kemény CSI ügynökök trónjáról. Erőszakos és zavaros múltjával őrlődve nem elég, hogy kirúgták, de még volt társának eltűnését is a nyakába akarják varrni. Visszahívják tehát derék drogos-irtónkat, hogy ismét felkapva a szöges fagerendát, kiderítse az igazságot magáról és a város egyre szörnyűbb titkairól. Mi tagadás, hallottunk már eredetibb sztorit is, de hát istenem, ez legyen a legnagyobb bajunk. Az előző epizódban Thomas szerintem nem csak, hogy unszimpatikus, de ronda is volt. Most legalább a szakáll eltakarja golyófejű ábrázatát.


Új vagy sem?

Bár az előzetes képek és videók alapján simán összekeverhetjük az első résszel (erről később), a Bloodshots játékmenetében messze kifinomultabb eszközökkel él majd elődjénél. A Criminal Origins anno igen furcsa játék volt. Elvileg a hangsúly a Hetedik című film és a Helyszínelők tévésorozat által már megismertetett, sötét hangulaton lett volna, sok nyomozással és bűnténnyel. A végeredmény viszont egy extrémerőszakos verekedés-szimulátor lett, melyben a gondolkodtató részeken a játékost a kezénél fogva vezette át a program. A fejlesztők is észrevették ezt, és állításuk szerint itt már komoly fejtörőkre és logikai játékokra kell majd számítanunk, ha meg akarjuk érteni a történetet és megfejteni az előttünk álló rejtélyeket. Azaz, ha hihetünk a Monolith eszeseinek, a sok szép helyszínelő kütyü ezúttal nem lesz folyton a kezünkbe adva, hanem belátásunk és ügyességünk szerint használhatjuk majd őket.


Akik emiatt picit megszeppentek, megnyugodhatnak, hisz mindez nem megy majd a Condemned széria védjegyének számító, brutális harci jelenetek rovására. A fegyverek gyakorlatilag maradtak ugyanazok, ám most már roncsolódnak is. Mindenki kedvenc szöggel átütött deszkájával tehát csak óvatosan zúzzuk a koponyákat, mert biz törékeny szerszám az! A másik újítás az ökölharc lesz. Eztán nem kell majd aggódnunk, ha épp nincs mit Ethan kezébe adnunk (bár higgyétek el, ilyen ritkán lesz), hősünk ugyanis remek fogásokkal hárít, pofoz, és tör csontot. Kapunk majd különféle kombókat, mint a kar eltörése, vagy a fojtogatás, de a régi jó kivégzések sem maradhatnak el. Annyiban bonyolódik a dolog, hogy ezúttal a környezetet is felhasználhatjuk ehhez. Látsz egy TV-t a polcon? Verd bele a szemétláda fejét, hadd füstölögjön! Tetszik a kilátás az ablakon? Nosza, dobd ki kedves, benarkózott felebarátodat, hadd élvezze ő is a kilátást! Ugyan ezen elemek kísértetiesen hasonlítanak a Manhunt-ra, működésben valahogy jobb összképpel szolgálnak a látottak alapján. Azt mindenesetre le kell szögezni, hogy a Bloodshots az eddig megjelent legbrutálisabb és legerőszakosabb játék lesz.


Üsd, vágd, nem apád, csak a haverod…

A Criminal Origins annak idején nem tartalmazott multiplayer módot, ám itt most ez meg fog változni. Örüljünk? Hát, nem is tudom… Elsőre a dolog elég erőltetettnek hatott, de egy-két élménybeszámoló és videó máris feltornázta az általános lelkesedési szintet. A hangsúly itt is a szűk tereken és a folyamatos közelharcon lesz, egyszerre pedig nyolcan mérkőzhetünk majd meg a négy játékmód valamelyikében. Ezek közül kettő a jól ismert DM és TDM a Bloodshots sajátos, brutális stílusában. Stamina-jelző, kivégzések, ökölharc… Nem rossz, de nem kiemelkedő. Ám a harmadik és negyedik mód kifejezetten érdekes. Van itt nekünk egy Bum Rush nevezetű móka, mely szintén egy csapatalapú játék, viszont kissé megborított esélyekkel. Az egyik oldalon vannak a nyomozók ketten, a másikon pedig a bűnözők hatan. Előbbiek géppisztolyokkal vannak felfegyverkezve, és céljuk a túlélés, amíg a kör le nem jár. Utóbbiaknak semmilyük sincs, viszont létszámbeli fölényüket ügyesen alkalmazva könnyedén megszagoltathatják az ibolyát a rend derék őreivel.


A negyedik mód még ennél is pazarabbnak ígérkezik, és a Crime Scene (tetthely) elnevezést viseli. Itt a nyolc játékost ismét két négyes csoportra oszlik, és hasonlóan a Bum Rush-hoz, a bűnözőknél ezúttal sincs fegyver. Maguknál tartanak viszont négy dobozt, benne nyomokkal (emberi fejekkel…milyen édes), és feladatuk, hogy ezeket a dobozokat elrejtsék a nyomozók elől. Ebben a módban csak egy élet van, de nem is igazán a gyilkolászás a cél, sokkal inkább a pompás rejtekhelyek felkutatása és kihasználása. Ötletes és jól kitalált multi móka van itt érkezőben tehát, az Xbox Live! tulajdonosok dörzsölhetik a tenyerüket!


Ennyit ma estére


Bár eddig ez remekül hangzik, sajnos a fekete leves most sem maradt el. Mint arra fentebb utaltam már, a Bloodshots szinte semmivel sem szebb, mint a már három éves Criminal Origins. A két játékot a képeik alapján simán össze lehet keverni, sőt, még a videókban sem látni nagy különbséget. Számomra ez igen lesújtó, hisz az első rész anno gyönyörű volt a maga korában. Tény, hogy a Monolith Lite-tech engine-je még mindig bírja a strapát, ha árnyékolásról és félelemkeltésről van szó, de picivel több poligon és kicsit élesebb textúratenger nem ártana 2008-ban. Bízom benne, hogy a hangulatosan berendezett helyszínekkel és az ügyes animációkkal sikerül feledtetni eme kis hibát, mert ha nem, akkor biz sokakat elrettenthet majd a program régies kivitelezése.


Összességében azonban jó játéknak tűnik a Bloodshots. Ha a multi tényleg olyan innovatív és magával ragadó lesz, mint amilyennek tűnik, plusz a történetet is sikerül valamiképp értelmes irányba csavarni (az első résznél ez nem igen jött össze…), akkor március 11-én egy szuper játékot vehetünk kezünkbe a boltok a polcairól. Nem kell sokat várni, a tavaszi uborkaszezon pedig pont kiváló taktika a magas eladások elérésére. Hajrá Monolith, hajrá Sega, én szurkolok nektek!

Kapcsolódó cikk

1.
1.
huszti
na eeeez kell!!! jó kis fosatós brutális ezazz xD bár az egyet csak láttam mer féltem mint ház, de bejött:D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...