The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag filmkritika

  • Írta: Shifty
  • 2021. július 30.
Se nem folytatás, se nem előzmény, arra viszont tökéletes, hogy tiszta lapot adjon a DC-s moziverzum igazi seggfejeinek. A The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag pillanatok alatt törli ki David Ayer öt évvel ezelőtti, rossz emlékű próbálkozását.

Ugyan vannak fellángolásai a Warner Bros.-nak és a DC-nek, elég csak a régmúltból visszaemlékezni a Wonder Woman első részére vagy a Shazam!-ra, valójában nem csak koherens moziverzumot nem képes a két stúdió felépíteni, de önálló próbálkozásaival sem sikerül komolyabb közönségsikert elérnie. Legutóbb pont a Wonder Woman folytatása csúszott nagyon félre, ahogy a Zack Snyder-féle Igazság Ligájának monstrum változata sem hozta azt, amit a rajongók vártak volna. Így nincs abban semmi meglepő, hogy a Disney-nél évekkel ezelőtti, minősíthetetlen Twitter-üzenetei miatt egy időre kegyvesztetté vált James Gunnra azonnal lecsapott a Warner Bros. Gunn teljesen szabad kezet kapott, ő pedig nem meglepő módon nem valamelyik jól ismert DC-hőst, hanem a DC képregényes univerzumának söpredékét, nagybetűs seggfejeit választotta témának.

A The Suicide Squad – Az öngyilkos osztag le sem tagadhatná, hogy nagykanállal zabálja A piszkos tizenkettő alapjait, miközben egyszerre emlékeztetett a Feláldozhatókra, csak ezúttal szuperhősös hacukába öltöztetve fröcsög az agyvelő, hullanak az antihősök, illetve repkednek az egysorosok. A galaxis őrzőinek legjobb pillanatai is visszaköszönnek, hiszen ezúttal is egy szedett-vedett társaság áll a középpontban, akik sokáig képtelenek egymásért vagy a nagyobb jóért küzdeni, hogy aztán a morális iránytű mindenkinél a pozitív irányba billenjen, az egót félretéve pedig egymásért, ne adj isten, az emberiségért vívják meg a végső nagy összecsapást.

A rendező tehát egyetlen percig sem rejti véka alá, honnan merített ihletett, de amíg a 2016-ban bemutatott, botrányosan rosszul sikerült Öngyilkos osztag egy üres, bugyuta akciófilm szintjére süllyedt, addig a mostani változatnak van stílusa, saját, egyedi hangvétele, fékeveszett akcióbetétei és nem utolsósorban olyan humora, ami talán nem mindig talál be, de amikor igen, akkor nagyon.

Mindeközben meg a történet nem kínál semmi újat, cserébe viszont Gunn sokkal bátrabban nyúl a seggfejekhez, senki és semmi sincs biztonságban, ráadásul a rendező arra is képes volt, hogy ügyesen lavírozzon a sok szereplő között. Igen, van aki sokkal kevesebb szerephez jut, viszont sikerült rétegelni a karaktereket, könnyű őket megkedvelni, mert hiába ők az emberiség söpredékei, valójában nagyon is helyén van a szívük.

Ehhez persze szükség volt arra is, hogy a színészek is abszolút partnerek legyenek Gunn agymenéséhez. Harley Quinn (Margot Robbie) ezúttal is megkapja a maga perceit, de a középpontban most nem ő áll, így a show-t főleg a Bloodsportot alakító Idris Elba és a Peacemaker szerepében magából ismét teljesen hülyét csináló John Cena párosa viszi el. Utóbbi a béke érdekében odáig is elmerészkedne, hogy egy strandnyi pöcsöt vegyen a szájába. Vannak ennek a filmnek még rejtett kincsei, mint például King Shark, akit Sylvester Stallone szólaltat meg, valamint Patkányfogó (Daniela Melchior), akinek a visszaemlékezései ugyan megtörik a fékeveszett lendületet, közben mégis remekül illeszkednek a történetbe.

Gunn tehát hozza a rá jellemző stílust, ami egyértelműen akkor működik, amikor nem szokványos hősökkel kell dolgoznia. Ráadásul az abszurd humor mellett a 18-as karika olyan szabadságot adott a rendezőnek, ami lehetővé tette, hogy kiélje magát az akciók terén is. Nem bábáskodtak felette öltönyös megmondóemberek vagy a Disney PR-osai, így sokszor nagyon is naturális, de sosem öncélú a gyilkolás és annak módjai. És talán így férhetett az is bele, hogy a főgonosz ezúttal nem más, mint Starro, a hatalmas tengericsillag.

Gamekapocs értékelés: 8.5

Rendezte: James Gunn
Szereplők: Margot Robbie, Taika Waititi, Joel Kinnaman, Idris Elba, John Cena, Nathan Fillion, Jai Courtney, Daniela Melchior, Alice Braga, Viola Davis, Amanda Waller, Michael Rooker, Peter Capaldi, Sylvester Stallone
Játékidő: 132 perc
Hazai premier: 2021.augusztus 5.

13.
13.
Ps fanboy
És akiknek közé sincs az egészhez mégis beírkálja a véleményét azokra is hallgatsz? Mert ilyen is sok van, nem...?
6.
6.
#5: a vicc az egészben hogy ez akomment 20 éve is megállta volna helyét, és ma is.
Mindenki más és sokkal válogatósabbak az emberek manapság. Ami nem jön be azt jobban lehúzzák mint anno, mert dömping van filmekből\sorozatoból és gamekből is.
5.
5.
crytek
#2: Emberek....

Még véletlenül se merüljön fel, hogy ahány ember annyi féle ízlés.. Ezért van pl az hogy valaki 9/10-et szór egy játékra másik weboldalon meg adnak rá 3/10-et. Mert amit az egyik hibának ítél meg és felrója az a másiknak pl fel sem tűnik így nekik nem hiba...
Ezek a cikkek ugyanis nem egy "kaszt" egy "csorda" érdekei miatt készülnek hogy nekik kedvezzen. Ez egy "magánvélemény"
Tudom szar feldolgozni hogy ami xy tetszik az nekünk egy hígfos, de ez van ,ezért különböznek az emberek.
4.
4.
Ooorky
Én tegnap néztem meg, a marveles szutyokáradat és az előző film után kissé félve, de végül kellemesen csalódtam, végre egy film lelökte a Vasember 1-2-t a toplistám tetejéről.
2.
2.
JinjeR
#1: +++

Na pont ezért nem hiszek én az itteni tesztekben! Ez egy rossz vicc volt nem hogy 8.5!
A Fekete özvegy ettől 100x jobb volt, mégis azt húzták le mint a sz@rt.
1.
1.
daenath
Hat en nem tudom tee mit neztel, de ennel borzalmasabb filmet iden meg nem lattam...ha az eso egy felresikerult vicc volt, na ez annak a parodiaja!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...