HWSW: 10K-s felbontást hoz az új HDMI

  • Írta: Shifty
  • 2017. január 6.
  • Hardver
Link másolása
Kiterjesztett HDR-támogatást, akár 10K felbontást és tekintélyes 48 Gbps sávszélességet ígér a HDMI 2.1. A frissített szabvány várhatóan jövőre bukkan majd fel először a piacon - írja nagytestvérünk, a HWSW.

Jócskán megnövelt sávszélességgel támad HDMI-szabvány legújabb, 2.1-es verziója. A frissített specifikációkat a HDMI Forum a napokban tette közzé, annak legnagyobb erősségei közé tartozik a 10K-tartalmak támogatása (noha egyelőre nem egyértelmű, hogy ez pontosan mekkora felbontást takar), továbbá a 18-ról nem kevesebb mint 48 gigabitesre hizlalt sávszélesség és a kiterjesztett HDR-támogatás is. Az új szabvány megőrzi majd az eddig látott csatlakozókat, igaz, a tekintélyes sávszélességhez új, 48G kábelekre lesz szükség - ezek, ahogy a HDMI-nél eddig is megszokhattuk, visszafelé kompatibilisek az eddig használt vezetékekkel. Az AnandTech szerint kétméteres hosszúságig a kábelek továbbra is rézvezetékeket használnak majd, efölött már új megoldásra lehet szükség.

Míg a HDMI 2.0 maximális felbontása a 4K-nál, azaz 4096x2160 pixelnél tetőzött, a 2.1-es kiadás már 7680x4320 pixelt számláló 8K-t, illetve a 10K-t is támogatja, ráadásul mindegyiket 120 Hertzen, szemben a korábbi verzió 60 hertzes csúcsértékével. A szabvány továbbá a jelentősen megnőtt sávszélességen a legújabb színpalettákat is képes átvinni, beleértve a BT.2020-t, illetve jó eséllyel a BT.2100-t is, illetve lehetővé teszi majd a HDR-megjelenítést 8K felbontás mellett is.

Ha szeretnél többet megtudni a HDMI új verziójáról, lesd meg a HWSW cikkét!

27.
27.
delphijos
#26: Nem arról van szó hogy ilyen közel KELL ülni, ezek a számítások arra vonatkoznak, hogy a szem felbontó képessége miatt ez az az elméleti távolság ahonnan "látod" a nagyobb felbontást.
26.
26.
FreeKatana
Soha nem értettem, amikor valaki elkezd matekozni, hogy mekkora méretnél mit milyen távolságig lehet nézni és nem nézni. Nekem 106-os fujjhádém van, és kb. 2,5 méter távolságból nézem (ami az ilyen matekszakosok szerint már sok azt hiszem). Teljesen jó szerintem. Ültem már közelebb is hozzá, de nem értem a lényegét. Azt hogy miért jó, ha szinte látni a pixelrácsot, és nem látni, hogy mi történik a képen, mert már olyan közel ülsz. Lehet, hogy csak nekem magas ez. Valaki elmagyarázhatná, mert komolyan érdekelne.
25.
25.
delphijos
#24: Egy véleményen vagyunk. Egész konkrétan 4k-s tv-ket láttam scart bemenettel. Az én tv-men is 4 HDMI van, bár az analógot egy komponens bemenet még képviseli. Igazából arra sincs igényem, de zavarni nem zavar. De kimenet nálam sincs csak 1 toslink. Ha meg fejhallgatót akarok akkor nekem is BT.
24.
24.
ADMlN
#22: Te jó ég, még gyártanak TV-t SCART-tal? XD Nem is láttam. Anno vagy 6-7 évvel ezelőtt mikor megvettem az első fullHD TVm, már abban sem volt. Az a TV meg amit nemrég vettem már semmilyen analóg kimenettel nem rendelkezik, még az audio jelet is csak HDMI-n, bluetooth-on vagy optikai kimeneten hajlandó kiadni. Még egy fejhallgató csatlakozó sincs rajta. De cserébe tud olyat, hogy bluetooth-on leküldi a hangot telefonra, abba meg olyan fejhallgatót dugsz amilyet akarsz. Az meg ha nincs legalább 3 HDMI bemenete a TV-nek nálam dealbreaker. De inkább legyen 4.
22.
22.
delphijos
#20: Valóban nem könnyű eligazodni. Egy "laikusnak" meg még nehezebb. A gyártók meg kihasználják, és rengeteg olcsó gyenge minőségű kijelzővel szerelt készülék is van a piacon, de ugye ha a "pixel szám" megvan, akkor lehet 4K-nak árulni.... Engem olyan dolgok is zavarnak, hogy pl. egy 4K-s tv-re mi a fenének scart csatlakozó, régen rossz ha valaki 4K-s tv-t vesz, de ilyen eszköze még van otthon. Mellette meg mondjuk csak 1 vagy 2 hdmi bement van. De ez csak magánvélemény.
21.
21.
Norbiii
#19: Természetesen ezt nem vitatom, ha így jobb, akkor örülök, csak nekem jelenleg jó a HD, hiszen Ps4, Wii U-hoz jó, és az adások is HD-ban mennek, sok csatorna még így sem, igaz mostanában nem nézek úgy adásokat.

Akinek 4-5 X éve van HD tévéje, annak talán nem akkora újdonság, mint nekem, akinek csak egy éve van. :)
20.
20.
ADMlN
#15: Igen a szintér és a dinamikatartomány sokat dob a képen, de ahhoz megfelelő tv-t kell venni, mert bár minden 10bites HDR TV 4K, de nem minden 4K TV 10bites HDR.
A HDR-t még csak-csak marketingelik a gyártók, de pl a 10 bites témát úgy kell kinyomozni mindenféle szakoldalról. Aztán még ott is sok a buktató, mert a HDR-t bármire rá lehet írni ami képes feldolgozni a HDR jelet, persze közel sem biztos, hogy azt úgy is jeleníti meg ahogy kellene. A 10bites színtér meg még ennél is kuszább, mert még az UltraHD Premium certifikáció is csak azt írja elő, hogy a TV-nek értelmeznie kell tudni a 10bites tartalmakat, de azt nem kötik ki, hogy 10bites panelt is kell tartalmaznia. Innetől kezdve meg lehet 8bites, 8bit + frcs vagy nagy ritkán 10 bites a panel, de aztán ember legyen a talpán aki ezt kinyomozza, mert a gyártók ezt nem írják le a specifikációban.
19.
19.
kergabi83
#18: Idén váltottam 4k-ra, full HD tv-ről, elég ha annyit mondok, hogy nem ülnék vissza a régi tv-m elé. De Full HD bármilyen tv/monitor elé sem szívesen... :D
17.
17.
Grabowsky30+
Ez 4k, 8k pontosan olyan parasztvakítás, mint annó volt a megapixel a fényképezőknél meg a telefonoknál! Fotozzák a nagyobbnál nagyobb képeket, de se szerkeszteni se nyomtatni nem akarják akkor minek? Na ez a 4k pontosan akkora baromság 4méterre ül a 50"-os 4k tévétől, és nézi rajta az rtl-t 720p-ben meg a letorrentezett xvid filmeket még kisebb felbontásban. De nagyon kell a 4k-s tv mert a média marktban azt mondták az a fasza!
16.
16.
Norbiii
Egy éve még sima képcsöves tévém volt. Nekem még a HD új dolog. Ps4-hez jó, Wii U-hoz jó (Switch is HD lesz, ha jól tudom) és az adások is HD-ban mennek, sőt...sok még HD-ban sem!
Jelenleg nem kell sem 4K, sem 8K!
15.
15.
delphijos
#12: A felbontással egyetértek, én mindíg azt szoktam felhozni hogy az FHD-hez képest durván megnövelt színtért viszont tényleg sokat dob a 4K látványon.
14.
14.
Extol
Nekünk idehaza még képcsöves tévénk van
12.
12.
ADMlN
#8: A telefont azért egy kicsit közelebbről nézed mint a TV-t, de a 2k már ott is határos az értelmetlenséggel. Ez a 640x480 is elég volt pedig nem tudom hogy jön ide. Anno az azért volt "elég", mert nem volt jobb, de ha lett volna 4K, akkor azért láttad volna különbséget. Itt most konkrétan arról van szó, hogy ha egymás mellé rekasz egy 4K, egy 8K vagy akár egy 10K TV-t, akkor a kanapéről nézve képtelen lennél különbséget tenni. Sőt, a legtöbb háztartásban még az 1080p-től sem, mert olyan messziről nézik. Persze lehet közel ülni, de hidd el te sem akarsz karnyújtási távolságról nézni egy 60"-os tvt.
11.
11.
Neo1989
Tök jó bár FHD-n nem hiszem h sokat érnék vele. 4K tv-m sajna még nincs.
9.
9.
Stranger
#8: Attól még, hogy belerakják nincs értelme. Az is más, hogy régen mit tartottak az emberek elegendőnek és mi az a szint ami objektíven nézve is elegendő.
8.
8.
Heldengeist
#5: Telefonokban 5-6"-ra is berakják a 2K-t 20-25 éve meg 15"-os monitoron és 26-30"-os TV-ken is elég volt a 640×480. Az legyen a legkisebb gond, hogy növelik a sávszélességet, miközben 3-4 csatlakozószabvány piacon van és 1-2 is el tudná látni a feladatot.
7.
7.
dcba
#4: Olyan mar nem lesz, addigra majd kitalalnak vmi uj idiotasagot amivel szedithetik a nepet, emlekezz csak vissza, h a 90es evekben minden Super volt, majd a 90es evek vegen jott, h minden 2000, aztan minden HD lett kesobb minden 3D, mostmeg minden ilyen K olyan K. Lassan a VR lesz a kovetkezo ilyen szo amit mindenre ra fognak aggatni, majd a VR utan jon mondjuk, h Sonicus.
5.
5.
ADMlN
Én imádom a nagy képernyőket, de már a 8K-nak sincs értelme TV-ben, nemhogy a 10K-nak. Egyszerűen képtelenség olyan nagy TV-t venni és olyan közelről nézni, hogy ne legyen elég a 4K.
Manapság még a 4K is általában sok egy TV-ben. 2016-ban a vásárolt otthoni tvk mérete átlagosan 50". Ahhoz, hogy ennél a méretnél lásd a 4K felbontást, 70cm-re kellenne ülnöd a TV-től. Kétlem, hogy bárki is ül ilyen közel a tévéjéhez. Na de ha maradunk ugyanennél a képátlónál, akkor ahhoz, hogy a 8K-t ki lehessen használni, már csak 35cm-re ülhetsz a TV-től. Az pedig még monitoroknál is kevés.
4.
4.
Yanez
Meh. Mikor lesz már 100K?
2.
2.
zimonyini
Szerintem a Type-C a jövő, nem ez, de persze a fejlődés mindig remek.
1.
1.
kergabi83
Úgy tudtam, hogy a HDMI 2.1 8k/60Hz, 4k/120Hz-en fog pörögni. Mondjuk egy darabig ez is elég lenne... :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...