HWSW: A Switch-et is utolérték a PS4 megtörői

  • Írta: fojesz
  • 2018. február 13.
  • Hardver
Link másolása
A mutatványért felelős fail0verflow csapata szerint "befoltozhatatlan" bug található a készülékben - írja nagytestvérünk, a HWSW. Érkezhetnek a kalózjátékok a Nintendo sikerkonzoljára?

Úgy tűnik, idáig állta a hackerek ostromát a Nintendo Switch, a több konzol "megszelídítéséről" is ismert fail0verflow csapata ugyanis Twitteren bejelentette, sikeresen hegesztettek Linux rendszert az eszközre. A csapat a népszerű, kézi és asztali konzolként is használható játékgép feltörése kapcsán egyelőre nem közölt túl sok részletet, mindössze egy fotót tweeteltek ki, amelyen egy Switch látható, rajta Debian rendszerrel - illetve néhány hardveres módosítással.

A mutatvány műszaki részletei egyelőre nem ismertek, a tweeten kívül a csapat egyelőre blogján sem beszélt a művelet hogyanjáról. Ez ugyanakkor nem szokatlan a fail0verflow-tól, elég a PlayStation 4 feltörésére gondolni 2016 elején, mikor a hackerek ugyancsak Linuxot ültettek a Sony konzoljára - az ehhez használt biztonsági rést azonban csak tavaly hozták nyilvánosságra, mikor azt a gyártó már foltozta termékein. Könnyen lehet, hogy most is várni kell majd a részletekre, noha a csapat szerint jelen esetben a PS4-nél jóval időtállóbb sebezhetőségről van szó.

Érkezhetnek a kalózjátékok a hibridkonzolra? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

54.
54.
delphijos
#50: "Nintendo switch amin lehet tolni mondjuk ARM-re is fordítható játékokat? Amin androidos címek futnának? Rá lehet csatolni szinte 0 időbefektetéssel TV-re? Én szerintem lenne rá egy elég nagy igény"

Tényleg hagyjuk már ezt a fenébe. Mert eddig az összes könzolt azért törték fel, hogy ingyenes cuccokat futtasanak rajtuk. Talán az egyetlen kivétel az xbox classic-on az xmbc , de a törést ugye ott se csak erre használták, közel sem... Tényleg nem kell ez az bullshit. Én leszarom ha feltörik, de ne akard már beadni ezt a szar dumát. Már ne is haragudj. Mint aki csak azért ültet canabis-t, hogy elriassza a bogarakat az "igazi" növényektől. Ja, persze...
53.
53.
frankdelgado
#50: Azért mert a magán célra történő letöltés - szerzői jog megsértése esetén - már nem büntetőjogi kategória, attol még ugyanúgy nem legális.
52.
52.
frankdelgado
#44: Az számomra vicces, hogy pont Eu döntés jön fel, mikor nyílvánvaló, hogy az EU bíróság és intézményei a trógereket támogatják. Jó példa erre, hogy kőkemény bűnözőknek milliós kártérítéseket ítélnek meg, mert "kicsi volt a zárka" :).
51.
51.
frankdelgado
#44: Én a magyar btk- bol és szerzői jogi tv ből merítek. Nem tudom, hogyan jön ide az amcsi jog...Amit meg te linkeltél az egy polgàri perben született egyedi döntés ha jol làtom.
50.
50.
mestermagyar
#46: Ha mindenki így gondolkodna akkor manapság a torrent is illegális lenne a titkosítással egyetemben.

Nintendo switch amin lehet tolni mondjuk ARM-re is fordítható játékokat? Amin androidos címek futnának? Rá lehet csatolni szinte 0 időbefektetéssel TV-re? Én szerintem lenne rá egy elég nagy igény hogy ezzel a rohadtjó konzollal azt kezdhess amit akarj legálisan.
49.
49.
LexerTheFirst
#48: Ha bannolnak akkor a patcheket se kapod meg.. ezért nem hackelnek annyian konzolon, egyrészt mert zárt rendszerű, másrészt mert nem éri meg kockáztatni a masinát is.
48.
48.
Csoki80
#45: És ha nem jutok be a storeba vajon visszafizetik az ott tárolt többi játék árát is? Egyébként lemezt veszek, ezért is vagyok mérges a félkész teszteletlen lemezes játékokra teljes áron...
47.
47.
delphijos
#46: Ja, és az hogy ez a procedúra törvényes vagy sem , semmi köze ahhoz hogy ha belepiszkálsz, elveszted a garanciát. Az előző pélmánál maradva, ha Te házilag kicseréled a porszívó kábelét, az se törvénytelen, de attól még ugrik a garancia. Miért kell ezt összekeverni?
46.
46.
delphijos
#44: Ha elovasod a konkrét írást, akkor egyrészt NAGYON óvatosan fogalmaz

"may, in certain circumstances, be lawful" és az egész arra vonatkozik, hogy hogy a TARTALOMNAK ne legyen kötelezően pl. Nintendo-nak lennie. Mondjuk az hogy valaki Linux-ot futtat az még nem törvénytelen, de abból a célból megkerülni a védelmet hogy ILLEGÁLIS TARTALMAT futtass rajta, az már nem az. És persze játszhatunk itt a szavakkal, de ezeknek a töréseknek nem az a célja hogy Linux-ot, vagy teszem azt a fail0verflow által írt játékot futtathatóvá tegyenek a gépen.
45.
45.
LexerTheFirst
#43: Tévedsz, zárolja a Store-t is, vagyis csak lemezesen vehetsz játékot ;-)
44.
44.
mestermagyar
#39: Én találtam egy hírt és ott legutoljára a nintendo elvesztette a pert, az EU legálisnak találta a védelem feltörését: https://www.vg247.com/2014/01/24/console-homebrow-may-not-be-illegal-european-court-of-justice-rules/

US-es felfogásban lehet hülyülni ilyen ökörégekkel hogy mihez vezethet a feltörés, de az EU-ban szerencsére több józan ész van.
43.
43.
Csoki80
42.
42.
Csoki80
#41: Semmit nem számít a multit kive ;-)
41.
41.
LexerTheFirst
#40: Szerintem is. Konzolon kicsit nagyobb a veszély ha csalsz, mert alaplapi szám alapján bannolják a konzolt.. PC-n csak a játékból tiltanak ki.
40.
40.
zozo76hun
mindenkinek igaza van, attol fugg hogyan kozelitjuk meg a kerdest. meg a cegeknek is, hiszen ok a profit oldalarol nezik. nyilvan a nintendo sem orulne ha holnap mar futnanak az eszkozen a pc-s jatekok, felhasznaloi programok (akkor egybol vennek egy switch-et, igy viszont nem kell), mint ahogy a sony es az ms sem orulne. nameg pont a pc mutatja meg, mennyire veszelyes a csalok miatt egy ilyen konnyen hozzaferheto platform (ugye wallhack es tarsai). inkabb megveszem a jatekokat, de maradjon zart rendszer a konzol. szerintem.
39.
39.
frankdelgado
#28: "Védelmet biztosító műszaki intézkedés kijátszása" a bűncselekmény neve, amit elkövetsz ha feltörsz egy konzolt, v a màsolàsvédelmet. Nem tudom h mi a biroi gyakorlat ebben a témàban manapsàg, de ha feltört konzollal warez jàtékot futtatsz, akkor az szerzői bűncsekekmény elkövetési eszköze és elkobzàs alà esik. Egy ilyen készülékre miért jàrna garancia? Megkockàztatom h a fogyasztóvédelmi szabàlyozàsokban is szerepel ez valahol...bàr tévedhetek is...
37.
37.
LexerTheFirst
#36: Nem zsarolás, csak a cégnek sincs olyan fétise hogy mindenképpen fizetni akár valakinek. Ha számukra ott van a kiskapu hogy nem kell fizetni a mókolt szoftver miatt akkor ki is fogják használni. Te se tennél mást ha a maximális profit a célod.
36.
36.
mestermagyar
#35: Természetesen. Csak ugye ha betörik a képernyő akkor akár szoftver akár nem, az a gép szarik majd menni. És ennek ellenére nem fogja kicserélni a hardvert mikor a rossz, otthagyott gépen is 1 perc alatt kicserélhetné azt a szoftvert nuku erőbefektetéssel.

Ezért nevezem zsarolásnak, függetlenül attól hogy jogilag biztosított-e vagy nem.
35.
35.
LexerTheFirst
#34: Meg kell keresni egy Sony/Nintendo EULA-t. Mindkettőtöknek igaza van valamennyire, de gondolj bele. A gyártó azt tudja garantálni neked egy-két éven keresztül, hogy az általa létrehozott szoftver mellett fog a gép működni. Értelemszerűen ha olyat teszel rá, amit nem garantál, akkor nem fogja neked ingyen szerelni, se cserélni.
34.
34.
mestermagyar
#32: Azért ezzel tisztában vagyok, én viszont azt hittem hogy a tömegcikkről volt most szó, jelen esetben a Nintendo konzoljáról. Még mindig oda jukadunk ki hogy a cégnek nem kötelező biztosítania a garanciát szoftvermódosítás esetén, ezt ő döntheti el végsősorban és meghatározhatja akár a szerződésben is.
33.
33.
mestermagyar
#31: Hát az én telefonomra hardveresen jár a garancia és nem szoftveresen.
32.
32.
delphijos
#30: "Nincs olyan hogy szoftvereladás."

Ez sem teljesen igaz. Persze "átlagembereknél" nem jellemző, de van olyan hogy a fjlesztő még a forráskódot is átadja a megrendelőnek, és eleve a megrendelőé a tulajdonjog. Csak szerződés kérdése.
31.
31.
delphijos
#30: "A garancia viszont nem egy törvényi szinten cégre erőltetett dolog általában (javíts ha tévedek). A cég döntheti el hogy milyen feltételekkel garanciáztat."

Tévedsz. Elég komoly törvényi szabályozás van arra hogy mire , milyen garanciát KELL vállalni. Ettől LEFELÉ eltérni nem lehet. És egy eszköznél, amint szoftver fut, annak a módosítása ezt kizárja. Azért ez ne legyen már meglepetés. Egy telefonnál is kizáró ok a főzött nem gyári sw feltelepítése. Még ha nem root-olt, akkor is.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...