Semmit nem ér a korhatár-besorolás?

  • Írta: Shifty
  • 2018. július 13.
  • Hír
Link másolása
A brit Childcare.co.uk nemrég egy kétezer fős felmérést végzett, amelyben arra voltak kíváncsiak, hogy a szülők mennyire veszik komolyan a korosztály-besorolást. Az eredmények szerint a brit szülők fele nagyon engedékeny ebben a kérdésben.

A Childcare.co.uk nemrég 2 ezer brit szülővel készített egy felmérést, mégpedig arról, hogyan viszonyulnak a játékok dobozán megtalálható korhatár-besorolásokhoz. Az eredmények meglepőek lettek, ugyanis több mint a szülők fele engedi gyermekét olyan játékkal játszani, ami a besorolás szerint csakis felnőtteknek szól.

A felmérés egyik érdekes eredménye, hogy a szülők teljesen máshogy kezelik a játékokkal kapcsolatos korlátozásokat, mint a filmek esetében tett korhatár-ajánlásokat, itt ugyanis mindössze a válaszadók 18 százaléka válaszolta azt, hogy engedné 10-14 éves gyerekét felnőtteknek szóló filmet nézni. Ezzel szemben a szülők 86 százaléka elismerte, hogy nem figyeli a videojátékokon megtalálható korhatár-besorolást, míg a filmek esetében ez a szám csak 23 százalék volt.

A Childcare.co.uk felméréséből az is kiderült, hogy a szülők 43 százaléka tapasztalt negatív változást gyermeke viselkedésében, amióta azok felnőtteknek szóló játékokkal játszanak, míg a szülők negyede jelezte, hogy azóta gyermekeik megértik és használják a különböző káromkodásokat. 

A megkérdezett szülők 72 százaléka édesanya volt, akiknek 5 és 16 éves korú gyermekeik voltak. A gyerekek 53 százaléka fiú, 47 százaléka pedig kislány volt. És még egy apró érdekesség: a felmérés szerint a megkérdezett szülők 34 százaléka több mint négy órát hagyja naponta játszani gyerekét, vagyis jó eséllyel nem a leckeírással foglalkoznak a csemeték.

29.
29.
Norbiii
#28: Köszi. :)

Ebben igazad van, a normálisabb időszakra gondoltam, és az utca emberére, és az életformára. A háború egy szörnyű dolog, az sajnos szinte bármikor jöhet, és az sajnos ilyen! :( Örülök, hogy lejött a mondanivalóm lényege.

Szép napot neked! :)
28.
28.
Max3000
#26: Én teljes mértékben értelek,de talán ne a 40-es éveket nézzük.A 40-es években az emberek a félelmet tapasztalták meg.A gyilkolást.A nukleáris bombát.A mocskos tartalmakat tényleg nem tévéből,hanem élőben tapasztalhatták.
27.
27.
Norbiii
#26: Én nem sűrűn káromkodom, de a Ponyvaregény után félpercenként bammegoltam, persze csak hülyeségből! :) Ez csak egy laza példa, de pontosan erről beszéltem lentebb csak komolyabb összefüggésben.
26.
26.
Norbiii
#21: Nem csupán a játékról van szó! Nem kell mindig a gyilkolásra leegyszerűsíteni, mert más káros hatása is lehet. Én sem leszek egy játéktól olyan, nem csupán ennyiről szól.

A média, a film, a zene, a tévé, az iskola, mind-mind KIHATÁSSAL lehetnek az a gyermekekre és az emberekre. Nem véletlen, hogy mondjuk a 40s években más volt a BESZÉDKULTÚRA, mint most, akkor nem volt internet, nem voltak ilyen brutál és mocskos tartalmak, az emberek a jó modort tapasztalták meg! Ettől még voltak akkor is voltak parék és gyilkosok, ezt nem vitatom, (az arány a lényeg) én most az utcai átlagemberről beszélek.

Mondok egy egyszerű példát.

-------Tegyük fel, hogy Németországban csak és kizárólag brutális filmek mehetnek, trágár zenék, és csak +18-as játékok stb... --------míg Franciaországban tilos vagy korlátozottak ezek a dolgok, műveltebb zene, békés filmek, no bammegolás és nincs mocsok!

Mind a két országban ugyanúgy lesznek rossz emberek és bűnözök, DE:.........az ARÁNY nem mindegy....és Franciaországban másabb világ lesz.
Erről beszéltem.
25.
25.
DeKor
#20: A cél végeredményben épp az, hogy ne kérje ki a véleményemet, hanem legyen egy önálló, mérlegelni és dönteni képes egyénisége, és hogy fenntartással kezeljen dolgokat, és próbáljon meg a lehetséges következményekkel számolni. (Nem csak játékok terén,sőt.)
Ennél többet sajnos nem nagyon lehet tenni, nem lehet az ember a gyerekkel a nap minden percében. Aztán párszor el fog bukni vaószínűleg, de remélem addigra tud majd következtetéseket levonni a bukásaiból is. Ha meg nagy a gáz, tudni fogja, hogy hozzám bármikor jöhet.
24.
24.
GAMEROD
Erre most jöttek rá? A vak is látja hogy mindig ott van a legtöbb kiskorú, ahol nem lehetnének. Youtube-t, Facebookot nem használhatnának 14 éven aluliak, ehhez képest már azok teszik ki a látogatók nagyrészét. Tiltani nem tiltják őket, mert a pénzről szól minden ebben az anyagias világban.
21.
21.
Chrysh
#13: Ugyan mégis mit lehetne tenni, megmondanád, mert (már bocs), de minden alkalommal előjön belőled ez a fajta demagógia holott lássuk be, hogy pusztán a játékban keresni a gyerekek romlását elég bűnbak szagúnak hat.

Jól igazolja ezt a példát, hogy az egyik (nem tudom melyik) iskolai lövöldözés után az USA-ban vitát tartottak a túlélő diákok és a fegyverlobbisták, és mindent hülyeséget összehordtak a politikusok, de amikor az egyik diák megkérdezte, hogy "Akkor Önök fogják tudni garantálni azt, hogy felhagynak a fegyverek mellett lobbizással?", akkor hirtelen mindegyik méla kussban vagy hebegésben-habogásban kötött ki.

A játékkiadók megteszik amit tudnak: Kiszabják a korhatárt, innentől a szülő és a gyerek ítélőképességén áll az egész, de tényleg. Ennél többet aligha lehet tenni. Lehet továbbmenni megoldani a többi problémát, az említett lövöldözéseket, az elterjedő SWATting trendet, a szabályozatlan mikrotranzakciókat, a cyberbullyingot, és még sorolhatnám.

Lapozzunk...

20.
20.
Max3000
#16: Nagyszerűen állsz a dolgokhoz.Az már más kérdés,hogy 2-3 év múlva nem igazán kéri ki majd a véleményed,sőt....
19.
19.
Norbiii
#16: +1 Példamutató a hozzáállásod!
18.
18.
Max3000
#13: A kivételek sem tudnak non-stop 24 órában FŐLEG a 14-15 éves gyerek mellett lenni.Egyébként a cikk csak a filmekről játékokról beszél,de egy sokkal fontosabb problémáról nem.Egy külföldi cikket olvastam, amiben azt taglalták,hogy a pornó sokkal komolyabb és nagyobb probléma.Mérföldekkel nagyobb számban érinti a 14-18 éves korosztályt.(persze rengeteg felnőttet is,de most gyerekekről van szó)
Régen nem volt internet csak "bolt alatti újság" és a mai neten lévő pornóáradat olyan szinten szétcseszi a dopamin szabályozást ezzel olyan függőséget kialakítva,hogy mire felnőtt lenne az egyén beáll az impotencia és nem kívánja a természetes ősi közösülést.(ezt a cikket egyébként egy pszichologus írta,Amerikában rengeteg fiatalt érint ez a probléma)

Persze ez is csak egy a sok közül,de ez a cikk édeskevés,hogy 1-2 dolgon problémázzunk és nem létezik az a szülő a világon,aki 24 órában a gyerekét lesi.
16.
16.
DeKor
Van egy 12 éves lányom, és előfordul, hogy szeretne felnőtteknek szóló játékokkal játszani. Ha ismerem a játékot, akkor megbeszéljük, hogy mire számíthat a játék során, elmondom neki, hogy engem néhány dolog hogyan érintett benne, ez hogyan hatna rá, és általában belátja, ha valami egyelőre sok neki.
Egyébként kategorikusan nem tiltom meg neki soha, szerintem az csak olaj a tűzre. Beszélgetünk, és kialakítunk egy közös nevezőt.
Előfordul, hogy ő győz. Ilyenkor azt mondom neki, hogy játszthat vele, amikor én is ott vagyok, és ha olyan rész jön, előre szólok, vagy megbeszéljük, hogy miért nem helyes, ami épp történik. (Káromkodást úgyis hall az iskolában is, elzárni nem lehet a világtól, szerintem sokkal fontosabb, hogy megbeszéljük, mi milyen hatást kelt, milyen emberré tesz valakit a csúnya beszéd, stb.)
Ha nem ismerem a játékot, akkor meg veszem a fáradtságot, és megismerem.
15.
15.
felegyi
#13: Felesleges dacolni ezek ellen, igazából bármi ellen... a józan ész nem azt sugallja hogy legyünk ámokfutók vagy terroristák ilyen dolgok láttán/hallatán... kicsit bíznunk kell az ítélő képességeinkben, ha ez nincs meg akkor jöhet bármi negatív/pozitív történés, nem lesz "jobb"
14.
14.
RangerFox
Szerintem felesleges attól tartani, hogy egy gyerekre rossz hatással van az, hogy vért lát egy játékban. Amennyiben szellemileg egészséges, és a szülő megérteti vele, hogy az egy játék, úgy semmiféle negatív hatással nem lesz rá. Ha meg hülye akkor édesmindegy.
13.
13.
Norbiii
#3: Régóta tartó vita. Én azok közé tartozom, akik szerint valamit tenni kell, hogy a mai tizenévesek ne játszhassanak akármivel, ne nézhessenek meg mindent, gondolok itt a durva és erőszakos dolgokra, és ne hallgathassanak suttyó káromkodni tanító zenéket.

Ez nem a gamerek ellen megy, hanem pont az ő érdekükben történik, nyilván mondjuk egy tizenévesnek nem tetszik, ha játék-tiltós hírt olvas, az meg már más kérdés, hogy a korhatár-besorolásnak kb semmi értelme, ha egy 14-15 éves gyermek zombikat akar fejeztetni úgyis megteszi, a szülők nem ezt figyelik, tisztelet a kivételeknek, nem szeretnék általánosítani.
12.
12.
Heldengeist
Nem is azért találták ki a korhatárbesorolást, hogy érjen valamit, hanem hogy mosdatni tudják magukat a kiadók. És ebből a szempontból pontosan úgy működik, ahogy azt eltervezték.

Ennél jobb csak akkor lesz, ha a számítógép elkéri majd a felhasználó személyijét programfuttatáshoz.
11.
11.
crytek
Soha nem érte semmit... Filmek ki nézett valaha úgy hogy bemondták 12 éven aluliaknak nem ajánlott vagy csak nagykorú felügyelete mellett és anyu/apu odaült és vagy elhajtotta a p-ba ?? Életbe nem halottam ilyenről... semmit nem ér.
10.
10.
Extol
Annyit ér, amennyit betartanak belőle.
9.
9.
AfterLife
A korhatár besorolás nem arra hivatott, hogy a "tudatos" szülők a gyereket védjék vele. Ezzel a kiadók és forgalmazók védik le magukat, hogy őket ne érhesse támadás, ha esetleg egy kiskorú az ő szellemi termékük hatására valami durva dolgot követ el.
8.
8.
biohazard rex
#6: ugyan úgy lövöldöznek benne mint a videojátékokban*.
7.
7.
piskóta
#3: Már miért lenne ez a gamerek ellen? Ez a felmérés a mai szülői hanyagságról, illetve a nevelés hiányáról szól. Nekem legalábbis ez jött le.
6.
6.
biohazard rex
Az eltérés abból eredhet, hogy sok akciófilmet tolnak ami 12+ban megy a TV-be és ugyan úgy lövöldöznek. Például az Indiana Jones filmek 12+, de az Uncharted játékok mind 16+, pedig semmivel nem tartalmaz durvább elemeket, sőt!
5.
5.
Blueberry
Haszonlesés az egész,ha annyira kiváncsi rá,úgyis ki fogja próbálni,különösen egy videojátékot
4.
4.
Neo1989
No pláne akkor ha (és ismertem ilyen szülőt) direkt azért vett a gyereknek X360-at h az torrentöl letudja húzni magának az összes játékot csak őt ne zavarja.

Teljesen felesleges bármit is rárakni a dobozra mivel 1. Ezeket leszarják v nem is ismerik. 2. A boltba azt nézik h te megveszed és pénzt hoz a többi senkit nem érdekel.

Ez olyan mint az elmúltam 18 tanúsítvány a p filmek előtt.
3.
3.
Ennyi erővel a rádiókat, mindent, Tv-t blokkolni kéne.
Nézi a gyerek, azt mondjuk éjjelig fentvan mert te alszol meg minden, azt begyün a pornó.
Az emberek ahogy beszélnek utcán, meg mondjuk álltok sorban a Sparnál aztán ott virít a Playboy meg egyebek.

Újabb KAMU LOBBI a gamerek ellen ez csak.
2.
2.
mestermagyar
Ennél már csak az az elszörnyülködtetőbb hogy egy szarrá szeletelt hullát előbb lát az ember az életében mint egy másik ember nemi szervét.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...