GDC 2019: Ray tracing a GTX 10-es szérián is

  • Írta: szlav
  • 2019. március 19.
  • Hardver
Áprilistól akár már a Pascal-architektúrát használó Nvidia-kártyákkal is kipróbálhatjuk a ray tracing technológiát. Egy GTX 1060-as VGA-val persze nem fogjuk megváltani a világot, de legalább próbálkozhatunk.

Megnéznéd, hogy hogyan festenek a Metro: Exodus vagy a Battlefield V tükröződő felületei a ray tracing technológiával, de még régebbi, Pascal-architektúrás GPU csücsül a gépedben? Nos, ha nem számít a framerate és csak érdekességképp csekkolnád le a dolgot, akkor hamarosan megteheted a GTX 10-szériás videokártyáddal is, nem kell egyből beújítani egy RTX-es bestiára. Az Nvidia áprilisban ugyanis a szélnek ereszt egy vadiúj drivert, melynek segítségével a GTX 1060-tól kezdve, a 1080 Ti-on át, egészen a Titan Xp-ig, bármely Pascalos lapkán megcsodálhatjuk a valósidejű tükröződéseket. 

A driver lényegében a DirectX DXR-technikáját engedélyezi majd az Nvidia korábbi hardverein. A GTX 10-es széria persze támogatja a DirectX 12-t (amelyhez kiegészítésként érkezett a DXR), de ez nem azt jelenti, hogy erre a feladatra optimalizálták volna őket. Ezekből ugyanis hiányoznak a Turing generáció RT-magvai, amelyeket kifejezetten a sugárkövetés feladatkörére terveztek. Így tehát az önmagában igencsak erős GTX 1080 Ti sem veheti fel a versenyt az RTX 2080-as nagytesójával, még akkor sem, ha az utóbbiban letiltjuk RT-magokat.

A végszó tehát az, hogy a ray tracing opciója adott lesz, de minden bizonnyal hatalmas behatással lesz a játékok teljesítményére az előző generáció videokártyáin. Arra viszont mindenképp jó lesz a frissítés, hogy egy kicsit otthon is belekóstoljunk a ray tracingbe anélkül, hogy vásárlásra adnánk a fejünket. Érdemes továbbá megemlíteni azt is, hogy hamarosan a Unity és az Unreal Engine is támogatja majd a DXR-technológiát, így egyre sűrűbben láthatjuk a sugárkövetést a jövőben a két nagy motoron készülő játékoknál is.

Ezek is érdekelhetnek

14.
delphijos
Na, meg is jelent a driver. Azért kiváncsi vagyok mennyire durván fogja meg a RT a GTX-es kártyákat.
13.
crytek
#11: A 2020-ban érkező 7nm-es már jó lesz....
12.
logic5
#8: +1 :D Nekem intel 10690K+om van, ugyanezzel a kártyával. Simán jó :D Ennyi barmot.....
11.
CSOI
Nekem egy Rx580-asom van, télen nem is fűtöttem a lakásomat, így egy csomót spóroltam... Aztán jött a levél az álambátol, hogy megvonják a támogatásaimat, ha nem a kormányon keresztül csökkentem a rezsit...

Szóval akkor melyik RTX-es kártyát is javasoljátok megvételre ?
10.
kergabi83
#9: 1080 Ti-ről szerintem sem érdemes dobbantani. Nállam egy kör kimarad... Ettől az RT-től azért több kell.
9.
Lorthirash
Nekem 1080 Ti van, a 2080 Ti jó de irreálisan drága.
8.
xanatos0911
Nekem 3080 Ti SC Gaming TripleX van 4-way SLI-ben. Azon jol megy a Battlefield 8 es a Call of Duty 17363. resze realisztikus seggszorzet szimulacioval Ultran.

Vickey felre teve 1070 OC-men megnezem majd, kivancsi leszek.
7.
Ultimate
#6: Semmi azt a baromarcút parodizálják odalent...:D
6.
Neotechtr
Mi van veletek? Nekem még csak 1070 van, de az legalább OC. Ha belefutok egy olyan játékba, ami ezt a dolgot támogatja kíváncsiságból úgyis megnézem majd. Persze biztos totál lassú lesz, de nem is ez, hanem akkor láthatom a saját gépemen a saját szememmel a dolgot és eldönthetem, hogy kell-e ez nekem. Jó, biztos én vagyok itt az egyedüli PC-s, akinek nincsen 2080 Ti OC Mega Torbo Diesel kártyája, de hé.... lehetőség.
5.
szinkron
fantasztikus, vegyem meg 200ért vagy toljam a google stadia-t?
4.
Nyarlako
Én is oda vagyok a 2080ti OC kártyáimért, SLIben nagyon trészelik a réjt,.
3.
Ooorky
Jaja, Brutális Ti 2080 az RTX!
2.
toriell
Egyetértek ,nekem is az RTX 2080 TI kártya brutalis!
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...