Elnézést kért a Blizzard a Blitzchung-ügy miatt

  • Írta: fojesz
  • 2019. november 4.
  • Hír
Link másolása
A BlizzCon nyitóceremóniáján a Blizzard elnöke elnézést kért a múlt hónapban történtekért, a rajongók azonban nem elégedettek, mert a fejlesztőcég nem hajlandó visszavonni a játékos büntetését.

A Blizzard mindent elkövetett azért, hogy jó szájízzel emlékezzünk vissza az idei BlizzConra, a bejelentéscunami mellett azonban érdemes megemlékezni arról is, hogyan hagyott nyomot a fejlesztők és a rajongók éves találkozóján az óriási botrányt kavaró Blitzchung-ügy, ami miatt még egy szponzort is elbukott a csapat.

Nos, kisebb meglepetés volt, hogy a BlizzCon nyitóceremóniáját megelőzően J. Allen Brack, a Blizzard elnöke a fejlesztőcég korábbi álláspontjának ellentmondva végül bocsánatot kért a történtek miatt: "A Blizzardnak egy hónappal ezelőtt megvolt a lehetősége, hogy összehozza a világot egy kemény Hearthstone-pillanat keretei között, de nem éltünk vele."

"Túl gyorsan hoztunk döntést, majd - tovább rontva a helyzeten - túl lassan kezdtünk el kommunikálni. Nem feleltünk meg a magas elvárásoknak, amiket mi magunk támasztottunk eredetileg. Bocsánatot kérek, és vállalom a felelősséget" - mondta Brack, majd hozzátette, "a jövőben jobban teljesítenek majd, de a tetteik többet fognak számítani, mint ezek a szavak".

A rajongók nem elégedettek

Brack érzelmes beszéde nem hatotta meg a rajongókat. A rendezvény helyszínéül szolgáló Anaheim Convention Centernél mindezek ellenére is megtartották a Blitzchung (és a hongkongi tüntetők) melletti tüntetéseket, és bár az egyik szervező, Dayton Young elismerte, hogy "jó dolog, amiért felfigyeltek rájuk, ennél többre van szükségük".

Young szerint magyarázatra van szükség, hogy miért tették mindezt, és azt is tudni szeretnék, kinek a nyomására döntöttek így - egyes vélemények szerint a csapat a kínai kapcsolatait féltette. Egy másik, egyébként Micimackónak öltözött tüntető azt mondta, a Blizzard valódi reakciója az volt, amit először adott, és szerinte nem azért kértek most bocsánatot, mert így a helyes.

A rajongók azt is kifogásolták, hogy a beszédet semmilyen tett nem követte, ezzel kapcsolatban csak ígérgetett a cég. Habár a Blizzard korábban mérsékelte Blitzchung (és az akkor közvetítő kommentátorok) büntetését, a játékos hat hónapra továbbra is el van tiltva a versenyzéstől.

Brack a beszédében nem tett említést arról, hogy rehabilitálnák Blitzchungot, és mint kiderült, nem véletlenül: a PC Gamernek adott interjúban Brack elismételte a Blizzard eredeti nyilatkozatát, miszerint nem tervezik a büntetés visszavonását, mondván az efféle közvetítéseknek a játékokról kell szólniuk.

5.
5.
Extol
Miért, hol mondhatta volna el a srác a véleményét?? Ugyan már!! Elment volna g*ci ping-hez? Minimum 10 év munkatábor. Aktuálpolitika? Minden tele van vele, Oscar átadón, dalfesztiválon, mindenütt női jogok és politika, legutóbb asszem Pink Floyd koncerten nevezte az énekes disznónak Trump-ot, ami igaz is. A demokráciáért folyamatosan küzdeni kell és ehhez minden lehetőséget meg kell ragadni. Én is csatlakoztam annyival ehhezt a dologhoz hogy egy-két évre lemondtam az előfizetésemről és megindokoltam mikor rákérdeztek. Mocskos férgek
4.
4.
Northlorien
#3: Persze :) ezzel egyetértek, írtam is, hogy jó kérdés, hogy ez volt a jo platform erre vagy sem. Viszont pont amiatt, hogy mekkora port kavart gondolom azt, hogy valahol ijesztő, hogyha a kínai kormány egy videojátek győztesének a kritikájától/véleményétől fél, a Blizzard pedig szintén és ennyira durva ellenintézkedéseket tesz. Személy szerint ha én relevánsnak érezném, és '56-hoz fogható állapotok uralkodnának Budapesten, minden gondolkodás nélkül megpróbálnám rá felhívni a figyelmet, legyen az bármilyen platform, ezért megértem és nem ítélem el a srácot.
3.
3.
SLi
#2: Nyilván igazad lenne, ha ez nem egy magáncég magán rendezvénye lenne, de mivel az volt, ezért bármilyen megosztó szöveg amit elmond konkrét veszteséget okozhat a Blizzardnak. Ez a probléma az Esport versenyekkel hogy leginkább magáncégek rendezik akik általában magát a játékot is birtokolják, a valós sportoknál ez nem így van (kivéve az amerikai nba, nfl stb ligákat) ezért ott nyilván más lehetőségek vannak egy sportoló előtt.
Egyébként minden népnek és etnikumnak joga van az önrendelkezésre, hong kong függetlenségét támogatni kell, ezt magyarként nyilván még indokolni se kell, de ez a mostani tüntetéses helyzet baromira nem ilyen egyszerű, a mainstream média Kína démonizálása mögött is más érdekek vannak.
2.
2.
Northlorien
Nem kell a Blizzard-nak kiállnia Hong Kong mellett, viszont az, hogy valaki, egy játék utáni interjúban arról beszél, hogy mi az ami tetszik neki, és mi az ami nem - legyen az aktuálpolitika vagy bármi egyéb, az szerintem teljesen az ő magánügye. Nem a játékot szabotálja, nem a Blizzardot szabotálja, hanem véleményt formál valamiről. Persze kérdéses, hogy ez a srác részéről a megfelelő platform volt vagy sem, de ez őt minősíti. Az, hogy a Blizzard eltiltja egy ilyen miatt, és megvonják a nyereményét - amit végül visszakap - az már problémásabb szerintem, mert ezzel, ők nem elhatárolódnak egy problémától, hanem állást foglalnak, egyik vagy másik irányba, és féltik a pénzüket meg a támogatásukat. Végső soron viszont a kérdés az, hogy mi a jobb, eleget tenni a Kína felől érkező nyomásnak, vagy a játékos táboruknak inkább, és hát mint látjuk, ők az utóbbit választották - szerintem nem véletlenül - bár kissé későn.
1.
1.
Gykrizsi
Blizzard hibája az, hogy most már össze vissza beszélnek ők is. Nem vették jó néven, hogy egy hivatalos Hearthstone adásban elkezdet a srác politizálni, ami szerintem teljesen érthető, játékgyártó cég, nem az ő dolga ez. Törölni kellet volna az adást és kész, elhatárolódni. Sosem értem, miért várják el az emberek egy cégtől, hogy politizáljanak, főleg egy játékgyártó cégtől, ahol a dolgozok nagy részének gondolom fingja sincs, mi folyik Kínában. A srác is tudta jól, hogy nem fogják jó néven venni a dolgot, szerintem abszolút ő volt a pofátlan, hogy meghívják egy ilyen műsorba, és belekeveri az aktuálpolitikát, főleg egy olyan cégnél, akinél rosszul veszi ki magát, ha Kína ellen beszél. Számolnia kellet volna a következményekkel. Ugyan olyan hülyén vette volna ki magát, ha egy V4 Future Sport CSGO meccs összegzésnél elkezdik Orbánt/ Gyurcsányt,/akárkit szidni. Nem ez a megfelelő hely erre. Egy Hearthstone közvetítést szerintem egy halom tizenéves, vagy fiatalabb gyerek néz, szerte a világban, nem az ő dolguk. Ha a csávó erről akar beszélni, megvan rá ezer mód, szerintem pofátlanság volt itt előjönni ezzel. És nem a cégeket, kiadókat akarom védeni, de soha nem értem meg, amikor az emberek bele akarják vonni őket hasonló helyzetekbe. Múltkor a Warnert kérték arra, hogy a Joker kapcsán álljon ki a fegyverviselés ellen. Miért kell egy stúdiónak beszállni a egy választási kampányba, és rákényszeríteni őket, hogy egy olyan dologban foglaljanak állást, amihez semmi közük. Van ezer civil szervezet, stb. akinek ez a dolga, célja, nem tudom miért a Blizzardnak kell kiállni a Hong Kong mellett, vagy ha meg nem kíván beszélni róla, ő a rossz fiú. Persze lehet, hogy én látom rosszul.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...