Az Epic megmagyarázta, hogy miért csak az Apple-t és a Google-t perelték be

  • Írta: pandaril
  • 2023. december 4.
  • Biznisz
Link másolása
Az Epic és a két tech cég bírósági tárgyalása a körül a 30%-os részesedés körül kering, amelyet a két platformtulajdonos lehasít magának az alkalmazásokon belüli vásárlások után.

A hónap elején indult el az Epic Games, az Apple és a Google bírósági tárgyalása, előbbi ugyanis beperelte a két telefonos operációs rendszereket gyártó tech óriást. A dolog onnan indult, hogy a Fornite mobilos verziójában még évekkel ezelőtt élesítettek egy frissítést, amelynek köszönhetően a játékon belüli vásárlásokat közvetlenül az Epic felé végezhettük el, kikerülve az Apple vagy a Google alkalmazásboltját. Ugyanis normális esetben bármilyen alkalmazáson belüli vásárlást is végzünk, a platform tulajdonosa 30%-os részesedést kap. Ezt próbálta meg kikerülni az Epic Games, és bár sikerült nekik, gyorsan érkezett is a válasz reakció: a Fortnite-ot, a cég fejőstehenét törölték az App Store-ból és a Play Áruházból is. Dr. Gregory Leonard, a Google kijelölt közgazdászának vallomása szerint a fent említett frissítés és a Fornite Play Store-ból való törlése között eltelt idő alatt az Epic Games 1.329.770 dollár bevételt szerzett, amelynek 30%-a, azaz 398.931 dollár jogosan a Google-t illeti.

A Fortnite törlésének a következménye a mostani per, amely bár nem kapott akkora figyelmet, mint a Microsoft és az FTC harca, attól még fontos információk láttak napvilágot itt is. Például a mindenki számára meglepő tény, hogy az Epic Games Store veszteséges. Az utolsó meghallgatási napon az Epic Games pénzügyi vezetőjének, Randy Gelbernek a hangfelvételét hallgatták meg a felek. Gelber azt fejtette ki, hogy ha a 30%-os részesedés a probléma, akkor az Epic miért nem perli be a Sony-t, a Microsoftot és a Nintendo-t. Az Epic álláspontja szerint azért, mert ezek a cégek a konzoleladásokat helyezik előtérbe, ezeket az eszközöket pedig, legalábbis a rendelkezésre álló, nyilvános adatok és jelentése alapján, veszteségesen adják el, így pedig a részesedésnek fedeznie kell ezt. Épp ezért nem érzik jogosnak a 30%-ot az olyan mobil platformok esetében, mint az iOS vagy az Android.

Ahogy arra a Gamesindusty.biz is rámutat, az Epic álláspontja könnyen támadható. Egyrészt, a három nagy konzolgyártó is zárt ökoszisztémát üzemeltet, ahol harmadik féltől származó alkalmazásboltok nem üzemeltethetők, továbbá az Apple igenis árul hardvereket, sőt a Google is, még ha nem is olyan léptékben, mint a versenytársa, és feltételezhetőleg egyik sem veszteséggel teszi azt. A bíróság és az esküdtek visszavonultak, ítéletre jövő hétfőn lehet számítani.

7.
7.
delphijos
#3: Ja, csak nem az van hogy ezek a boltok meg mögöttük a infrastruktúra, a fejlesztés, support, stb… csak úgy lettek a semmiből, és ezek a cégek voltak akik azt mondták hogy “na mától ez az enyém, fizessetek többiek”. Azt hiszem pont az Epic-nek nem kell megmagyarázni hogy nem is olyan könnyű egy ilyen boltot managelni, és haszonnal fenntartani. Döngetik a mellüket hogy ők nem kérnek ennyit, de mellette legalább masszívan veszteséges. Ez tökre fenntartható jó sokáig, és nem kell leépíteni a melósokat. Oh, wait….
6.
6.
Ooorky
#4: Steam-en egyrészt folyamatosan csökkenő részesedés van az eladások számának növekedésével, másrészt a nagyobb kiadók automatikusan alacsonyabb sávban vannak.

+Azzal az akárhány%-kal fizeti meg a fejlesztő, hogy hozzáférést kap a piac felhasználóihoz, fizikai piacokon is fizetni kell stand díjat ha Marika néni lépesmézet szeretne árulni.
5.
5.
Chdz
Ez olyan, mint az adó, csak itt nem muszáj ezt befizetni, akkor vagy fejlesztesz magadnak egy platformot, vagy nem értékesíted a terméked, ha nagyon kell a lé meg viszed máshova. Megértem ezt a 30%-ot is, kell bevétel is. Egy Steam se kis kiadással dolgozhat.
4.
4.
pandaril
#3: Amennyire tudom ott is ennyi a részesedés, az Epic a kívülálló azzal, hogy 15% százalék a részesedés, vagy akár 0, ha indie a játék.
3.
3.
Grabowsky30+
Azért a 30% részesedés csak azért, hogy felrakd a boltodba a cuccot szerintem picit erős! Még talán a steames fánkzabáló sem kér ennyit. Ettől függetlenül a 1.3m dollár meg elég bagó ebben az üzletágban.
2.
2.
logic5
Nem is értem, mindenki hülyére keresi magát az app store-on, nekik mégsem jó...
1.
1.
markoci555
"mindenki számára meglepő tény" - el lett írva, szerintem senkit nem lepett meg
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...