Az EA fejese 25 millió dollárt keresett, miközben a cég 700 állást szüntetett meg

  • Írta: zoenn
  • 2024. június 18.
  • Biznisz
Link másolása
Vannak elég ellentmondásos helyzetek a nagyvállalati szférában, és az Electronic Arts legutóbbi pénzügyi éve tökéletes példa erre. A kiadó vezérigazgatója, Andrew Wilson 25 millió dollárt kersett az elbocsátások évében.

Az Electronic Arts 2024-es pénzügyi évére vonatkozó beszámolója immáron nyilvánossá vált, ebből számos érdekességre derült fény, köztük a vállalat vezetőinek javadalmazására is. A 12 hónapos időszakban több mint 60 millió dollárt fizettek ki a kiadó vezető beosztású tagjainak, csak maga a vezérigazgató, Andrew Wilson ebből 25 milliót tett zsebre, miközben az EA a globális munkaerejének 5 százalékát bocsájtotta el.

Az év elején csaknem 700 alkalmazott veszítette el állását az EA szerkezetátalakítása miatt. Ezzel egy időben számos stúdiót bezártak és jó pár projektet töröltek - ennek tudatában pedig különösen fájó, hogy a megszorítások nem érintik a felsőbb vezetést.

Az Electronic Arts 96 oldalas átláthatósági jelentésben taglalja a különböző kompenzációkat és kifizetett bónuszokat. Andrew Wilson egészen pontosan 25,6 millió dollár értékű részvényjutalmat, alapbért, ösztönző alapú és egyéb kompenzációt tehetett zsebre. A lista második helyén Laura Miele, az EA Entertainment Technolgy és Central Development elnöke van 12 millió dolláros fizetéssel. A legkevesebbet a vadonatúj pénzügyi igazgató, Stuart Canfield keresett, aki nemrég lépett hivatalba Chris Suh utódjaként.

A 2024-es pénzügyi évben az Electronic Arts 7,43 milliárd dolláros nettó bevételre tett szert, de miután alig több mint egy év alatt 10 százalékkal csökkent az alkalmazottak száma, a közösség nem lehet túl elégedett a sikerrel. És azzal sem, hogy Wilsont nem zavarja a mesterséges intelligencia térnyerése, szerinte ezzel felgyorsíthatóak a fejlesztési folyamatok és végső soron pozitív eredményekre számíthatnak vele.

7.
7.
Obi Wan Kenobi
#6: Vicces ez a fajta disszonancia az emberek fejében. Vajon tényleg annyival többet ér az ő munkája, mint a kirúgott 700 ember munkája, mint amennyivel többet kap?

Erre pedig az "így működik egy cég" nem kifogás, nem igazán semlegesíti a morális kérdést benne. Ha pedig ez a morális kérdés felesleges a világban, akkor azon kellene elgondolkodnunk, hogy milyen világban szeretnénk élni.
6.
6.
szlav
Persze, mindenki tisztában van azzal, hogy így működik egy nagyvállalat. De azért azt elég mókás látni, hogy milyen extrém távolságokra nyílik a kapitalizmus ollója a vezetők és az alkalmazottak közt, ti pedig (feltételezem) lentről tapsoltok is neki, mert "ez így szokás, tehát így van jól".
5.
5.
Sakee
#3: Pont ezt akartam írni, gőze nincs a hazai ilyen témákban ezeket íróknak,hogy hogy és mint működik egy cég. Simán lehet,pont azért lett ekkora fizuja mert maradt a leépítések után is. Vagy ki tudja, de a cikkíró SEM.
4.
4.
crytek
Ez nem csak az EA-nál van így....
3.
3.
HMoody
Ilyen hangulatkeltő cikket max az ír, aki nem tudja, hogy működik egy cég. És mi van azokkal a vezetőkkel, akiket konkrétan azért vesznek fel, hogy egész üzletágakat építsenek le? Nekik kéne fizetni a cégnek, hogy elvégzik a munkát?
2.
2.
Extol
Ha tömegek szorulnak ki a jövőben a munkaerőpiacról mert az MI szintem mindent leural, és a pénzek tovább centralizálódnak a nagyvállalatoknál, az előbb-utóbb a kapitalizmus végét jelentheti.
Ez a folyamat épp a szemünk előtt zajlik, sokkal gyorsabban mint az bárki is el tudta volna képzelni.
1.
1.
memoryman
billion=milliárd
7,43 milliárd
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...