The Outlast Trials teszt

Link másolása
Tavaly májusban már futottunk egy kört az Outlast Trialsszal, idén tavasszal azonban végre a végleges változat is befutott a játékból, így rálestünk mi helyzet a Red Barells ígéretes alkotásával.

Bár nem az Outlast-széria teremtette meg a bujkálós horror műfaját, a sorozat mindenképpen a zsáner legjobbjai között említendő. A stílus nagy népszerűségnek örvend a streamerek körében, hiszen a kiszolgáltatott helyzetet teremtő koncepció szórakoztató látványosságot biztosít a nézőknek. A játékokat fejlesztő Red Barrels igazából nyugodtan elkészíthette volna az Outlast 3-at és a 4-et is tökugyanarra az ötletekre felhúzva, mint az elődök esetében. A stúdió azonban csavart egyet a formulán és a megszokottaktól eltérően, a többjátékos lehetőségeket is szem előtt tartva alkotta meg az új epizódot. Ha rosszmájúak lennénk, akár arra is utalgathatnánk, hogy a fejlesztők szerettek volna felülni a méltán népszerűtlen live-service vonatra, az Outlast esetében azonban nem találni erre utaló nyomokat, habár később érkező kiegészítő csomagokra így is számíthatunk majd.

A történet ezúttal a Murkoff Corporation egyik komplexumában játszódik, ahol mit sem sejtő önkénteseken tesztelik a tudatkontroll és agymosás legújabb módszereit. A tesztalanyoknak különféle erőszakos és életveszélyes próbákon kell helytállniuk, amiket a komplexum kutatói az irányításuk és megfigyelésük alatt tartanak. Mi az egyik ilyen alany szemszögéből élhetjük át az eseményeket egyedül vagy többedmagunkkal.

A rövidke oktató rész után a komplexum lakórészében találjuk magunkat, ami egyfajta hubként szolgál a küldetések között. Itt szabhatjuk testre karakterünk, sőt egy saját zárkát is kapunk, amit szintén kedvünk szerint alakíthatunk. Igazán szórakoztató egyébként, hogy komplexumban nem vagyunk egyedül - a játék feltölti valós, véletlenszerű emberekkel a helyiségeket, így meglátogathatjuk egymás szobáját, sőt sakkozhatunk és egyéb minijátékokban is részt vehetünk velük anélkül, hogy matchmakinget kellene indítani.

Ha az oktató mód nem lett volna elég sejtelmes, a különféle skineket és szobadíszeket böngészve hamar rájöhetünk, hogy milyen beteg kalandba csöppentünk: a komplett testrészek mellett, véres játékmacikkal, furcsa szexuális segédeszközökkel és méteres Jézus szoborral is cicomázhatjuk a cellánkat. A küldetéseket elindítva aztán valóban elszabadul az őrültek háza: habár az előző epizódok sem éppen a finomságukról voltak híresek, az Outlast Trilas rátesz egy lapáttal az ott látott véres jelenetekre is. A missziók betegebbnél betegebb jeleneteket tartogatnak a mit sem sejtő tesztalanyok számára, a fejlesztők igazán megdolgoztatták a fantáziájukat. Néha háromméteres meztelen alakok üldözik a játékosokat a sötét folyosókon, máskor meg egy keresztre feszített szerencsétlen lábát fűrészeljük éppen le. Bár egyes pillanatok megfeküdhetik a gyomrát az erre érzékeny játékosnak, az öncélú erőszak gyakran groteszken vicces és ironikus pillanatokat szül, így a naturalista megjelenítés továbbra is inkább a szórakoztatást, semmint a hányingerkeltést szolgálja.

Az Outlast Trials szabadon át- és bejárható pályákat tartalmaz, amik sokkal nyitottabbak mint az elődök esetében láthattuk. Itt általában valamilyen egyszerű, gyakran minijátékokkal egybekötött feladatokat kell teljesítenünk. Lehet ez egy szimpla kulcskeresés, vagy generátorok üzembe helyezése, máskor tárgyakat vagy személyeket kell átmozgatnunk egy helyről a másikra. Természetesen a feladatunkat bonyolítja, hogy a nyakunkba kapunk pár őrültet, akik amint meglátnak minket megtámadnak és üldözni kezdenek. Ilyenkor jön a jó öreg bujkálós, lopakodós játékmenet, amit ezúttal már társakkal együtt is próbálgathatunk.

Habár a Trials egyedül is játszható - ahogy azt a tavalyi előzetesünkben már kiveséztük -, a játék egyértelműen egy vagy több játékostárssal működik a legjobban. A pályák, ha nem is hatalmasak, de erősen labirintusszerűek, ráadásul az ellenfelekből is legalább 3-4-et ránk ereszt a játék. Egyedül körbesasszézni a sokszor csapdákkal és riasztókkal teli helyszíneken elég macerás és lassú folyamat, többedmagunkkal azonban ügyesen beoszthatjuk egymás között a feladatokat – feltételezve az egymás közötti kommunikációt. Felfedezés esetén simán elindulhatunk külön utakon, de kísérgetős és minijátékos feladatok esetében is jól jön, ha van, aki eltereli a rémségek figyelmét. Másokkal játszva a cím egyfajta taktikus, lopakodós mókává avanzsál, amiben ha nem is vagyunk szigorúan egymásra utalva, azért kellemes kooperatív móka kerekedhet a közös menekülésből. Tök jó kaland például megismerni együtt a játék mechanikáit, vagy közösen sokkolódni az adott pálya bosson. De el lehet veszni akkor is, amikor együtt próbálunk ötletelni, hogyan is kellene kivitelezzük a következő feladatot.

Az egyedüli hátulütője a koncepciónak, hogy a játékból szinte teljesen kiveszik a magányos, kiszolgáltatottsággal teli félelmetes hangulat. Együtt mozogva és kommunikálva veszít a fényéből a horror hangulat, így nem csoda, hogy az ijesztegetés és hangulatkeltés helyett ezúttal inkább a véres, polgárpukkasztó jelenetek és rémségek kapták a főszerepet – kooperatív módban jobban ütnek az ilyen pillanatok, mint az jump scarek és a sejtelmes ijesztegetés. Hasonlóan a kooperatív módhoz köthető negatívum, hogy együtt kevésbé vagyunk a lopakodásra rákényszerítve. Habár az életünkre szomjazó őrültek egészen okosan mozognak és működnek, több játékos esetében azért néhol össze tudnak zavarodni, így a futkározós, partizán jellegű akciók is teljesen működőképesek, főleg hogy tárgyakkal megdobálva pár pillanatra bármilyen ellenséget ki tudunk iktatni a forgalomból.

Az Outlast Trials teljes verziója öt nagy pályával, darabonként három küldetéssel kerül a boltokba, ami nagyjából 10 óra szórakozást biztosít. Bár a missziók a randozmizált változók miatt újrajátszhatóak, és heti küldetések valamint a gyűjtögethető sztorielemek is segítik a tartalmasságot, azért végtelen szórakozásra nem érdemes számítani. Új küldetésekre viszont igen, hiszen a fejlesztők ígéretei szerint később érkeznek még kontentek a játékhoz. Hibái ellenére 30 euróért kiváló szórakozást nyújt a játék, kooperatív horror címből pedig annyira kevés van, hogy már csak ezért is érdemes lehet rá benevezni pár haverral. A magányos farkasoknak azonban nem biztos, hogy ez lesz a sorozatból a kedvenc epizódjuk.

Az Outlast Trials március 4-én jelenik meg PC-re, PS4-re, PS5-re, Xbox One-ra, valamint Xbox Seires konzolokra. Mi Xbox Series X-en teszteltük.

 

Kapcsolódó cikk

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...