Azok a boldog 90-es évek

  • Írta: Daks
  • 2012. február 24.
  • a számítástechnika aranykora, azok a boldog 90-es évek
Link másolása
A 70-es, 80-as évek szülöttjeiként azon szerencsések közé tartozunk, akik testközelből élhették át a számítástechnikai világ kiforrását. Nem vagyunk kiválasztottak, s nem vagyunk jobbak a mai fiataloknál. Egyszerűen csak jókor pottyantott le minket a gólya, s ezért eszméletlenül hálásak vagyunk neki.

Mi vagyunk „a” számítógépes generáció. A nálunk idősebbeknek tanulniuk kellett, a fiatalabban pedig készen kapták az egészet, utóbbiak talán csak annyival szerencsésebbek, hogy tíz-húsz évig tovább élnek majd, s látni fogják azt, ami jelenleg csak a science fiction írók képzeletében létezik. Mi viszont tudjuk, mit jelent a CGA monitor, a midi hangkártya, a nagy flopi, a Kiwi internet, vagy a DIR /P, hiszen bár a fejlődés hajnalának, s egyben a számítógépek aranykorának a 80-as éveket tekinthetjük, azért az igazi áttöréseket a 90-es évek hozták. A Szilícium-völgyben egymást érték a bejelentések és premierek, a szocializmust magunk mögött hagyva pedig a különféle számítógépek a magyar családok nappalijában is megjelentek. A kazettás, majd lemezes Commodore 64-et a PC váltotta, 286-os, 386-os a szegényebbeknél, és 486-os, vagy Pentium azoknál, akik nem féltek több havi fizetést elkölteni egy ilyen masinára.


8", 5.25" és 3.5" flopi lemezek


A 90-es évek elejére az MS-DOS mellett a legtöbb személyi számítógépen már Windows futott. Bill Gates operációs rendszere ekkor érte el a 3.0-ás verziót, a belőle 1 év alatt eladott 3 millió példány pedig hamar egyértelművé tette mindenki számára, hogy a számítógép, mely korábban méregdrága kiváltság volt, tömegtermék lett. A Microsoft bevételei átlépték az egymilliárd dollárt, a szoftverek mellett a hardverek fejlesztése se állt le, az Intel az új évtizedet egy vadonatúj processzorral, a 80386SL chippel köszöntötte, a Creative pedig bemutatta új hangkártyáját, a SoundBlaster Prót. De a számítógépen kívül 1990 a telekommunikációban is fordulópont volt. Az APRANET-et végleg leváltotta az NSFNET, az Egyesült Államok fellőtte a Hubble űrteleszkópot, közben megszületett a GSM szabvány, s az első dial-up internetszolgáltató, a The World is. 1990 őszén elindult az Archie, a világ első keresőmotorja, rá egy hónapra pedig az ekkor még zárt IMDB, mely a mai napig nem vesztette el elsőségét az internetes filmadatbázisok között.

MS-DOS 5.0


A ma ismert internet, vagyis a World Wide Web 1991. augusztus 6-án vált nyilvánossá, az Al Gore által információs szupersztrádának keresztelt rendszer ettől a naptól kezdve hivatalosan is nyitva állt mindenki előtt. De ez az év nem csak az online világ megszületése miatt volt emlékezetes. Az Intel ekkor mutatta be az első 486SX processzort, mely az akkoriban rendkívül alacsonynak számító, 258 dolláros árával még nagyobb közönség előtt tudta megnyitni a PC-k világát. Megalakult a Mac OS X alapjait szolgáltató Berkeley Software Distribution, ismertebb nevén a BSD, bemutatkozott a Linux, hivatalosan is megalapították az id Software-t, kiadták a Symantec Norton Antivirus első változatát, Bill Gates pedig amellett, hogy levédette a microsoft.com internetcímet, kiadta az MS-DOS 5.0-ás változatát is.

Windows 3.11


A rá következő 12 hónap a 486DX2 és a Windows 3.1 éve volt, s a fejlődés még csak ezt követően indult be igazán. 1993-ra kerek 50 webszervert tartottak nyilván az egész világon, Bill Clinton bevezettette az internetet a fehér házba, az elnök és a first lady pedig saját e-mail címet kapott, azt üzenve a világnak, hogy Amerika felkészült az online forradalomra. Az NCSA még ebben az évben kiadta a Mosaic internetböngészőt, John Carmack befejezte a DOOM fejlesztését, az Intel piacra dobta az első Pentium processzort, az IBM, a Motorola és az Apple pedig leleplezte közös fejlesztését, a Power Mac alapjaiul szolgáló PowerPC processzort. S hogy min dolgozott eközben a Microsoft? Ha annyit mondunk, hogy Windows NT, Microsoft Office 4.0, MS-DOS 6.0 és Windows 3.11, akkor biztosak lehetünk benne, Bill ezekben a hónapokban ki sem mozdult az irodából.


DOOM


A munka 1994-ben se állt le. Míg mi itthon a Budapesti Piac számítógépes mellékletében karikáztuk be a legújabb processzor-memória kombinációkat, s alig vártuk, hogy összegyűjtve elegendő zsebpénzt, bevásároljunk a Mistralnál, addig a Szilícium-völgyben történelmi jelentőségű lépések történtek. Az év elején csődöt jelentett a Commodore, helyette viszont olyan cégek jelentek meg a piacon, mint a Netscape, a 3DFX, a Red Hat, vagy a Yahoo, bemutatták a második generációs Pentium processzort, illetve a 486DX4-et, de nem volt eseménytelen az internet világa sem. Beregisztrálták az amazon.com címet, a Hotwired pedig eladta az AT&T amerikai távközlési vállalatnak a világ első bannerhirdetését, megalapozva a következő 5 év nemzetközi üzleti irányát, melyet ma csak úgy hívunk, a nagy dot-com robbanás.


Windows 95


A Windows 95, az Internet Explorer 1.0, az Opera 1, a DirectX 1.0, a Pentium Pro, a Toy Story, az Altavista, az ebay.com, a yahoo.com, a Hotmail, az index.hu elődjének számító Internetto, az USB szabvány, a Javascript és a PHP mind 1995-ben született meg, bölcsőként szolgálva a mai életünket átkaroló trendeknek és technológiáknak, 1996 pedig talán még ennél is izgalmasabb volt. Az évet az IMDB nyilvánossá válása indította, majd megszületett a Packard Bell, a Sony VAIO, a Windows CE, az MSNBC, a görgős egér, az MP3, a Duke Nukem 3D, a Tomb Raider, az Alexa, a Tom’s Hardware, a DirectX 2 és 3.0, s miközben kiadták az első DVD filmet, a Twistert, az USA újabb mérföldkőhöz érkezett. Ez volt az első év, amikor egy ország polgárai több email küldtek, mint hagyományos, postai levelet.


Internetto.hu


A Computer Panoráma és a PC World lapjait böngészve azt gondoltuk, ezt nem lehet felülmúlni, a következő három év viszont bebizonyította, a számítástechnika fejlődése sosem áll meg. 1997 első jó híreként Bill Gates előlépett a világ leggazdagabb üzletemberévé, barátja, s ellensége, Steve Jobs pedig megannyi viszontagságos év után visszatért az Apple élére. Az Internet Explorer 3 és 4.0 egy 150 millió dolláros Microsoft mentőcsomag egyik ellentételezéseként ekkor még Macintoshra is letölthető volt, s hogy ne maradjunk áttörések nélkül, még ugyanebben az évben bemutatkozott a WiFi szabvány, az AGP, a Google, a DirectX 5.0, a Babel Fish, a Freemail.hu, a DrótPostaGalamb, a Pentium II, az újraírható CD, s nem utolsó sorban az Office 97-Windows 98 páros is.


Intel Pentium II


A következő év újabb nagy üzleteket hozott, a számítógépes, és internetes világban egyre nagyobb pénzek cseréltek gazdát. A Microsoft a LinkExchange potom 265 millió dolláros felvásárlásával az internetes hirdetési piac legnagyobbjai közé lépett elő ideiglenesen, mindez viszont piskóta ahhoz képest, hogy az AOL a Netscape tulajdonjogaiért 4.2 milliárdot, a Compaq pedig a Digital Equipment Corporation hardverfejlesztő vállalatért még ebben az évben 9.6 milliárd dollárt fizetett ki. A dolog érdekessége, hogy a Compaq igazgatóságának ezt követően fogalma sem volt, hogy mit csináljon az új céggel, s mivel az csak a pénzt vitte, alig 4 év után már tovább is passzolta a HP-nak. Az évet híressé tette az élő egyenes prezentációban kék halált szenvedett Windows 98, s a később Bill Gates arcába nyomott pite is, de hogy ne csak a bulvár szemét maradjon meg bennünk 1998-ról, azért valljuk be, igen komoly fejlesztések is történtek. Bemutatkozott az Intel Celeron processzor, a PayPal, a Rockstar Games, az iMac, a Sony Memory Stick, a Half-Life, majd az első MP3 lejátszó, s a felhasználói tartalomgyártás előfutáraként még ebben az évben megjelentek az első blogok is.


Bill Gates


Az évtizedet egy viszonylag nyugodt 12 hónap zárta, azt azonban mégsem jelenthetjük ki, hogy teljesen eseménymentes lett volna. 1999-ben jelent meg a Pentium III, az Internet Explorer 5.0, a WMV formátum, az Everquest, és az első NVidia GPU, bemutatkozott az RSS, s ebben az évben pusztított a hírhedt Melissa vírus is, mely a becslések szerint nem kevesebb, mint 80 millió dolláros kárt okozott, szerte a világon. S hogy mi újság a nagy dot-com lufival? A brutális végösszegű akvizíciók most sem álltak le, a Yahoo 3.65 milliárdért vette meg a GeoCitiest, 5.7 milliárdért a teljes Broadcast.com nagyvállalatot, egy Marc Ostrofsky nevű fickó pedig 7.5 millió dollárt keresett azzal, hogy beregisztrálta a business.com címet, majd nem sokkal később eladta azt egy befektetőnek. Nagy barom volt, csak a domain pár év múlva 345 millió dollárért cserélt ismét gazdát.

A Magyar Telekom elődje


A számítógépek történelmének legnagyobb eseményei a szemünk előtt zajlottak le, szinte a nappalinkban. Emlékszem a betárcsázós internetre, a modemet csak úgy darálták a rajta átpörgő kilobájtok, akkor még éjszaka lehetett internetezni csak, aki nappal merészkedett fel, az készülhetett rá, hogy a Matáv rendes, belföldi telefonos percdíjat számláz a böngészéssel töltött órákért, az ADSL-re egészen 2000-ig várni kellett. De akkor is ezek voltak a legszebb évek!

Kapcsolódó cikkek

49.
49.
Nando
Ha másra nem is, de arra jó ez a cikk, hogy lássuk mennyit fejlődött a világ, manapság még egy ötéves gép sem elavult, oké', játszani nem lehet rajta, de minden másra tökéletesen alkalmas. Én de utáltam azokat az időket, pedig talán (legalábbis saját PC révén - haver lévén pc-t szó szerint hőskórtól éltem meg) egy picit később is léptem be ebbe a világba: de sosem felejtem el, hogy még a sima w98, de az xp sem volt hajlandó korrektül elfutni egy-két évvel korábban megvett konfigon, de még egy újonnan vett gépen is finoman szólva csorbult a felhasználói élmény, amennyiben nem volt az ember multimilliomos; nem volt annyi RAM, ami elég lett volna - szerencsére ezeknek az időknek vége.
48.
48.
nagyon jó cikk! könnyeket csalt a szemembe :) és én is beállok a sorba:

- az első gép 386 SX proci, 33 Mhz... 2 MB RAM a Mortal Kombat első része nem futott, mert ahhoz 4 MB kellett :D
- utána DX2 66 Mhz, végre tudtam Doom-ozni rendesen ^^ közben WarCraft 2 másolás 20 flopilemezre.
- aztán Cyrix 6x86 procis olcsómegoldás, emlékeztek, hogy volt egy ilyen nevű gyártó? :D ehhez volt Voodoo Banshee 3D kártyám. vagy az később volt az AMD K62-höz?
- a betárcsázós modem megvolt, haha, éjjel 3-ig IRC - thx MATÁV 150 Ft-os kedvezmény.
47.
47.
greenmelon
#46: Jaj Heroes 2-t ne is mondd... mai napig előveszem időnként. :)
46.
46.
elfdefender
A legemlékezetesebb dolog, hogy havernál éjszakákat játszottunk át a Heroes 2-vel. Azóta sem találtam jobb multis szórakozást PC-n. Viszont felnőttünk és ez már csak egy kellemes emlék marad.
45.
45.
daenath
A jo oreg '90 evek :) Az elso P166 Mhz kemeny 16 MB Ram es 1 GB Hdd 16 MB VGA, de ott volt meg a Playstation es a Super Nintendo, mai napig nem tud ugy lekotni a mostani jatekfelhozatal mint akkor, ott volt a Diablo, Warcraft 2, Baldur's Gate, Quake, Star Wars Shadows of the Empire, Unreal, Resident Evil, Silent Hill, Metal Gear Solid, Medievil, Spyro, Castlevania, Donkey Kong Country, Earthworm Jim, Pitfall, Radical Rex, R-Type, StarFox....stb, estig sorolhatnam :)
44.
44.
hedzsooo
Mennyi jo RPG is vette kezdetet PC-n a `90-es evekben: Diablo, TES, Baulder`s Gate, v. pl. a M&M: Heroes sorozat!!! :D

A kedvencem, a GOTHIC 1 is nem sokkal utana lepett szinre, 2001-ben, ami meg a `90-es evek grafikajat es igenyes PC RPG hangulatat tukrozte, de az nem baj ugye! :)

MAGYAR SZINKRONOS bevezetoje a G1-nek:

http://www.youtube.com/watch?v=2KeT0cfuUdY
43.
43.
zola2000
jók voltak azok az MS-DOSos idők, néhány kimaradt játékot csak manapság pótolok be például a princess maker 2t is ^^

persze amikor megkaptam az első pentium1es gépemet 98ban majdnem annyit ment a sega/snes emu mint amennyi "rendes" pc játék (persze miután ráakadtam hogy olyat is lehet), hogy én mennyit floppyztam a sulikönyvtár netes gépéről a cuccokat, valami ma már nem létező www.tar.hu/rom_world meg x.dream.hu később exdee3 oldalról...
42.
42.
thelegendary
#20: Milyen vga d volt akkor?
41.
41.
thelegendary
Összeraktam egy új konfigot, a VGA egyelőre integrált míg nem érkezik a bivaly váltás...
Totál rákattanva NES és SNES emulátorral élem újra kedvenc évtizedemet....
Mega Man, Top Gun, Wizards and Warriors, Battletoads, Super Mario, Super Metroid, Probotector, Killer Instinct... és sokan mások. Ezekkel még most is iszonyat jól el lehet ütni az időt, A hangulatok felejthetetlen és verhetetlen...
Remek időszak volt ez felülmúlhatatlan alkotásokkal... :)
39.
39.
hahota
QBASIC. Mennyi mindenre jó volt DOS alatt :))
38.
38.
greenmelon
Az egyik felem sajnálja, hogy nem ebbe a generációba születtem. Persze azért nekem is kijutott a jóból kisiskolás koromban, hála az akkor már igencsak korosodó Amigának amivel nagymuternál játszottam állandóan, na meg ott volt az első gépünk, egy P1-es laptop, emlékszem, a Heroes 3 már szaggatott rajta. A szomszédhoz jártam át játékot iratni, volt egy lemezem tele többszáz DOS-os játékkal, az volt a legnagyobb kincsem akkoriban. De szép idők is voltak! :)
37.
37.
X-Master
A 90-es években unokatesóm SNES-én és PS-én játszottam, na meg akkor két konzolstúdió is volt a városban. Legtöbbet mégis a helyi könyvtárban nyomattam. Ott 96 óta, tehát 7 éves korom óta gépeztem, először még Win 3.1-en Paintoztam egy 486-os gépen. Ez a gép, amin megtanultam a PC alapjait, le lett selejtezve, de szerencsére meg tudtam szerezni. Kibelezve, hiányosan, de a ház megvan, és olyan jó ránézni arra a gépre, ami anno az első élményeket jelentette számomra. Egy komplett P1-es AT házam van, szintén az, amivel anno a könyvtárban nyomattam. Emlékszem, 97-98 körül már volt ott net. A környékbeli gyerekekkel egész nap nyomattuk suli után. És mivel nem engedték, hogy berakjunk mindenféle CD-ket, a netről töltöttünk le, vagy flash játékokkal játszottunk. De jó volt, akkor még volt ami összehozza a barátokat, most meg mindenki letölt a netről, nincs cserebere, nincs összejárás, pedig régen még a San Andreasért elbicajoztunk a város másik végébe egy csávóhoz, akit nem is ismertem, csak unokatesóm. A nagyobb gyerekek pedig segítettek játékokat szerezni, másolgatni, crackelni, milyen jó volt!
36.
36.
X-Master
Én épp most rakok össze egy 90-es évek PC-t. Az előbb jöttem meg a használtcikkestől, ingyér adott egy P1-es lapot procival, ramokkal. A legrégebbi alkatrész egy mai napig működő 85 megás WD vinyó lesz benne. Hobimmá vált régi, másnak értéktelen gépek újjáélesztése. Atomjaira szedem, a házat alaposan kimosom, az alkatrészeket portalanítom, tisztításra arcszeszt és lejárt szavatosságú Tantum Verde toroksprayt használok. Amikor kivették a mandulámat, sokat használtam, de mivel fél évig jó csak felbontás után, az egész meg még nem fogyott el, megmaradt 2-3 fél üveggel. Külső felületek, burkolat tisztítására még így is jó. Lehet hogy őrült vagyok kicsit, de mindenem a gépek, nélkülük nem is tudom mihez kezdenék. Jelenleg 4 működőképes és 2 szétszerelt gépem van 486-os, P1 darabokban, két P4 (egy vendéggépnek XP-vel, egy retro PC-nek Win98-al) , egy első generációs netbook, és a saját főgépem, egy 1. generációs Core 2 Duo-s masina, mely 5 éve szolgál becsülettel, az 1,86-os proci, az Asus P5B lap, és a 250 gigás Seagate teszi a dolgát rendesen. Az USB-k már néha szórakoznak velem, de amúgy betonstabil a gép, WIn7-el, mozdulatlanra lefagyni nem szokott, talán valamikor nagyon régen csinált ilyet. A táp is az 5 éves Chieftec GPS-450, amiben meghalt a venti a portól, büdös volt, mint a dög, 2x is majdnem elfüstölt, de szerencsére jó volt bele a szabványos 12 centis Chieftec házhűtő, csak az áramot az alaplapról kapja. Régen is voltak legendásan tartós és jó minőségű termékek, és igen, ma is vannak, akárki akármit mond. Az első gépem valami oldaltkapcsolós 286 lehetett (kb. 6-8 éves koromig volt meg), nemtom milyen. Amazing Spidermant meg Test Drive-ot nyomattam rajt legtöbbet, de rengeteg játék volt rajta, csak a szememet cseszte a ződ monitorja. Aztán sokáig nem volt gépem csak egy ócska sárga kazettás kínai snes utánzatom, de kb. 5-ikes koromban lett egy PSOne, de szerettem! Aztán 2003-ban egy Fujitsu P4-es, ahhoz képest hogy integrált VGA-s volt egész tűrhetően mentek rajta a korabeli vagy pár éves játékok. Mivel nem nagyon volt érdemes továbbfejleszteni, eladtuk, így 2006 novembere óta van meg a mostani masinám, nem is tervezem lecserélni, mert most hogy az 1GB ramból szép lassan 5 lett, a 7600Gs helyére pedig 8800GT majd 9800GTX+ 1Gb, végül karácsonykor egy 550TI lépett, mindent visz, amit kell. Amúgy is régi játékokkal játszok inkább, mostanában meg PS2-zök és XBOX-ozok (régi).
35.
35.
metercsiken
Már nem is nagyon emlékeztem, hogy is nézett kia doom!
Elég muris mai szemmel, de mekkora volt akkoriban! : )
34.
34.
Necreon
#33: Mi ezt Red Alert 1-el játszottuk el :D
33.
33.
InGen
Én meg azt nem felejtem el, amikor egycsillió kisflopin végre átszenvendtük a gépemre az MK3-at, közben ide-oda rohangálva, mert valamelyik flopi mindig elromlott, és amikor végre elindítottam, kiírta, hogy 386-oson nem megy, kell neki a 486-os. Vagy 486-oson nem ment, és Pentium kellett neki? Nem is emlékszem.
32.
32.
Scoo
Már csak egy sör kellene és könnyes szemmel nosztalgiáznék a kommenteket olvasva :) Azért jó azt tudni, hogy nem csak vérpistike ifjak vannak az oldalon.
30.
30.
Eltiron
#28: Így van, az előbb megénekelt 386-osomat atomokra szedtük szét, halálra berheltük a setup-ot, minden szart kipróbáltunk. Persze gajra is tettük, úgy csináltuk meg, hogy leforrasztottuk az alaplap örökélet-tápját, ezzel lenulláztuk a rendszert, többet nem is lett rendszeridőnk, de előlről kezdhettünk mindent :)
A mai napig ezekből a tapasztalatokból élek, akkoriban még teljesen szkifinek tűnt a lehetőség, hogyha vmi baj van, beírom a keresőbe és a net megmondja a megoldást.
Döbbenetes, hogy ez ma lehetséges, és mégis vannak olyan júzerek, akik még ehhez is hülyék.
29.
29.
Eltiron
'93, leszereltem a sorkatonaságtól (tudjátok, mi az?), hozzájutottam egy kis lóvéhoz, megépítettem első PC-met: 386SX33-as proci, 2mb RAM, 80mb winyó, hú, ez milyen nagy, FF VGA monitor.
DOS 6.1, Norton Commander, civ.exe, dune2.exe, prince.exe, autoexec.bat, config.sys, ehhez nenyújjjá!!!! Dehogynem baszki, tudni akarom mit hogy csinál ez a vas.
Win 3.1-et felraktam, 17 megát lefoglalt a winyómról, persze kizárólag minesweeperre meg pasziánszra használtam, mire jó ez a fos, DOS-ból mindent meg lehet oldani.
Aztán 96 környékén bejött az Amiga is, jócskán megkésve, de a játékot azon toltuk, aztán a spanom leselejtezett 486DX-e, színes monitor+hangkártya, bakker! végre nem speakeren prüntyögünk, X-Com UFO defense, Day of the Tentacle, Transport Tycoon (a mai napig fenn van a gépemen :)).
Internet először? 2003-ban, asszem, de ezt majd a retró-sorozat következő részénél megírom.
28.
28.
most jöttem rá, hogy vén vagyok... :D
meg arra is, hogy pont ezen okokból a generációnknak nem kell "szakembert" hívni hogy mi szállt el a gépben vagy a rendszerben (nem működik a billentyűzet... dugd be ..szus!!! :D ), mert az anno rengeteg legózás, meg problémamegoldás belénk ivódott és mindent megoldunk magunk... :D
27.
27.
giga321
Én is inkább a 2000-es évek elején kezdtem el igazán foglalkozni a játékokkal és internetem is csak olyan 4-5 éve van kb. De jó kis cikk lett azért Duke-al meg Quake-el én is toltam.
26.
26.
walaki
#25: Ja igen, aztán emlékszem vettem egy külső modemet mert már meguntam a szarakodást, erre rá pár hónapra lett méregdrága ADSL a házunkban.
25.
25.
walaki
Az olcsó betárcsázós PCI modem másnak is beszart akkoriban kéthavonta-félévente? Én kb 4-5 darabot vettem a Mistralban még az első ADSL előtt.
23.
23.
Hubert Cumberdale
Wolfeinstein 1-D *-* nekem az a 90-es évek fő számítógépes játéka :P na meg a prince of persia és az aladdin :))) Ezeket nyomtuk a napköziben :D De most már értelmet nyert az internetezésért járó fizikai bántalmazás :D Nem akartak miattunk magas telefonszámlát :P
22.
22.
#13: Ezt aranykeretbe és ki a főoldalra "légy-szíves" !!! :DDD Na jó, az is elég, ha visszaminősítitek az AW-x360-at 8 alá :))))))))))
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...