Azok a boldog 80-as évek

  • Írta: Daks
  • 2012. február 20.
  • a számítástechnika aranykora, azok a boldog 80-as évek
Link másolása
A számítógépes világ hajnala, a PC megszületésének és felemelkedésének az évtizede. A 80-as évek technológiai forradalma végigsöpört az egész Szilícium-völgyön, kövekkel rakva ki, s virágokkal ültetve körbe a modern informatikához vezető utat. Micsoda évek voltak!

A legtöbbünk számára ez már történelem. Emlékszünk foszlányokra, de a siófoki vitorlástábor, a BMX-ezés, a nyári szünet, a VHS rajzfilmgyűjtemény felmatricázása, és az első AM-mikrós lopóantenna akkoriban több izgalmat okozott annál, minthogy holmi számítógépekkel foglalkozzunk. Mindez pedig nem is csoda. A PC-k ekkor még drágák és elérhetetlenek voltak, egy átlagember nem tudta őket mire használni, különben is, akadt jobb dolgunk.


Paul Allen és Bill Gates, 1981


Nehéz elhinni, de 1980-ban a Microsoft még egy Xenix nevű, Unix alapú operációs rendszer fejlesztésével töltötte ki a munkanapokat, a cég legnagyobb ügyfele pedig az IBM volt. A számítógépgyártó nagyvállalat olyan programok PC-s változatait rendelte meg a redmondiaktól, mint a Pascal, a Cobol, a Fortran, vagy a Basic, de Paul Allan és Bill Gates közös irodájában már készülőben volt a DOS is, mely szintén az együttműködés gyümölcseként látott napvilágot. A minden öreg PC alapjául szolgáló szoftver nem volt teljesen saját találmány, a páros a Seattle Computer Products kezdetleges fázisban lévő rendszerének jogait vásárolta fel a munkálatok megkezdéséhez, akkor talán még egyikük se tudta, hogy ebből valaha lesz valami. De hasonló gyerekcipőben járt a játékipar is, az Atari volt az első cég 1980-ban, mely szerzői jogokkal kívánt élni egy általa fejlesztett játékprogram iránt, az Asteroids és a Lunar Lander hivatalosan is bejegyzett márkanév lett, tudatva a világgal, ideje komolyan venni őket.

Xerox 8010 Information System (Xerox Star)


A következő év sötét hírrel indult. Miután sikerült 16660 pontot elérnie a Berzerkben, a 19 éves Jeff Dailey szívroham áldozatává vált, ezzel pedig hivatalosan is ő lett az első ember a történelem során, kinek halálát egy videojáték okozta. Az 1981-es évből viszont szívesebben emlékszünk a friss fejlesztésekre. A Xerox ekkor rukkolt elő a Star nevű számítógépével, melynek grafikus rendszere szolgáltatott ihletet a Lisa, a Macintosh és a Windows megalkotásához, a Microsoft pedig ebben az évben utalta át a Seattle Computer Products részére azt a 25000 dollárt, mellyel teljesen átvették a QDOS kódjait. A tranzakció után Bill Gates piacra dobta az MS-DOS 1.0-ás rendszert, a programnak köszönhetően pedig az IBM beléphetett végre a személyi számítógépgyártók versenyébe, első terméke 1565 dollárért kereste új gazdáját, csak összehasonlításul, a Commodore ugyanekkor megjelent VIC-20 modellje mindössze 299-be került, a szakadékok hatalmasak voltak.

Commodore VIC-20, eredeti csomagolásával


1982 sem múlt el eseménymentesen. Bemutatkozott a Sony legújabb Trinitron monitorsorozata, mely az akkori katódsugaras képernyőkhöz képest élesebb képet, és jóval nagyobb felbontást tett lehetővé a számítógép-felhasználók számára, megalakult a Maxtor, a Sun, a Compaq, a Diamond Multimedia, a Lotus Development, a Hercules, a Symantec, a Norton, az Adobe és a Labtec, a Microsoft pedig megnyitotta első londoni irodáját, kitárva a kaput az európai eladások előtt. Ha azt hinnénk, ennyi esemény még sok is egy évre, akkor ideje megkapaszkodni, mert most jön csak a java. Bemutatták az Intel 286-os processzorsorozatát, a Philips németországi gyárában elkészült a CD, a WordPerfect Corporation piacra dobta a világ első szövegszerkesztő programját, az Epson megalkotta az asztali PC kategóriát, megjelent a Commodore 64, Rich Skrenta, 15 éves diák pedig a The Elk Cloner nevű fejlesztésével bevezette a köztudatba a számítógépes vírus fogalmát, reméljük, az édesanyja azóta is csuklik.


Compaq Portable


Paul Allan elhagyta a Microsoftot, Steve Jobs cége pedig 1 milliárd dollárra dagadt bankszámlával kezdte az évet. A személyi számítógépek forradalma 1983-ban se hagyott alább, megjelent az AutoCAD, a Lotus 1-2-3, az Apple Lisa, az MS-DOS 2.0 és a Novell Netware operációs rendszer, Ronald Regan elnök engedélyt adott az addig kizárólag katonai célokat szolgáló GPS helymeghatározó-rendszer civil használatára, Bill Gates pedig egy novemberi délutánon bejelentette, megkezdődtek a Windows fejlesztései. A Compaq ekkor már 100% IBM PC kompatibilis rendszerekben, a Tandy, az Epson és a NEC pedig csak asztali gépekben utazott, a szilícium-völgyi nagyvállalatok vezérei pezsgőt bonthattak, leszállították az Amerikai Egyesült Államok tízmilliomodik számítógépét.

Steve Wozniak és Steve Jobs


Nincs új év új modellek nélkül. 1984-ben debütált a Macintosh, az Olivetti PC és az IBM AT, elkészült a CGA megjelenítőket váltó EGA technológia, megalakult a Dell, Bill Gates felkerült a TIME magazin címlapjára, Steve Wozniak és Steve Jobs pedig a számítástechnika fejlődésében végzett munkásságáért átvehette a National Medal of Technology díjat, a legnagyobb elismerést, melyet a szakma szereplői csak kaphatnak. A Hitachi bejelentette az első 1 MB-os memóriáit, megjelent a 3.5”-os flopilemez, a Commodore felvásárolta az Amigát, a Microsoft megalapított a hardver- és perifériafejlesztésért felelős divízióját, s hogy egy kis játékipari kapcsolat is legyen, a Szovjetunió tagállamai ebben az évben kapták meg a legnagyobb kincset, melyet Moszkva csak adhatott a fél évszázados elnyomás alatt. Ez volt a Tetris.

Windows 1.0


Egy év múlva már a Commodore 128, az Amiga A1000, a Dell Turbo PC és az Intel 386 modellektől volt hangos a sajtó, de 1985 nem csak a hardvergyártás terén, az internet történelmében is hozott áttörést. A világháló közvetlen elődjének számító ARPANET-en létrehozták az első domaint, a symbolics.com-ot, ekkor még szó sem volt böngészőkről, vagy mindennapi felhasználásról, a rendszer szigorúan zárt hálózatot alkotott, csak a kormány és a hadsereg szuperszámítógépei csatlakozhattak hozzá, s még az egyetemek, nagyvállalatok előtt is csak lassan nyíltak meg a kapuk. A Szilícium-völgyben pedig ezalatt kisebb mozgolódás indult meg, megalakult Corel, és a később AOL-ként ismertté vált Quantum Computer, a Microsoft piacra dobta a Windows 1.0-át, Steve Jobs pedig távozott az Apple éléről, hogy megalapítsa következő cégét, a Pixart.

IBM Convertible PC


Mindezek után 1986-ot sem nevezhetjük eseménymentes évnek, az IBM bemutatta a laptop elődjének számító Convertible PC-t, a Microsoft pedig belépett az amerikai tőzsdére, a világ egyik legfiatalabb milliárdosának avanzsálva Bill Gates-t. Rá egy évre pedig az Apple-t újabb veszteség érte, 1987-ben Steve Wozniak is elhagyta a céget, a konkurencia bemutatta a Windows 2.0-át, és az irodai munkát egészen új szintre emelő Works, illetve PowerPoint programokat, hogy az IBM legújabb megjelenítési szabványának, a mai napig ismert VGA-nak a megszületéséről ne is beszéljünk. Fájt a feje rendesen az almás cégvezetőknek, a következő év elején kezdetét is vette a számítástechnikai világ első nagy háborúja, az Apple a kerületi bíróságon bejelentette szerzői jogi aggályait a Microsoft Windows és a Hewlett Packard New Wave grafikus megoldásai miatt.

Windows 2.0


1988-ra nem kevesebb, mint 45 millió PC volt szerte az Egyesült Államokban, a számítástechnikai ipar viszont behúzta a kéziféket, az év egyetlen fontos mozzanata nem más volt, mint a Creative SoundBlaster kártya megjelenése, nem nagy előrelépés ez egy ilyen időszak után. De nem keltett nagyobb visszhangot 1989 sem, az évtizedet az S3 és az ASUS alapítása mellett az Intel 486DX processzora búcsúztatta, a miniatűr lemezen ekkor már több mint 1 millió tranzisztor foglalt helyet, ha neked még volt olyan géped, amiben ilyen mag lapult, akkor elmondhatod magadról. A számítógépes történelem egyik legfontosabb darabjának tulajdonosa voltál.

Intel 486


Noha az informatika bölcsője a 80-as évek volt, az igazi áttörést a következő évtized hozta. A Szovjetunió felbomlásával a keleti világ csatlakozott az információs társadalomhoz, elindult az internet, a gépek pedig egyre erősebbek, olcsóbbak, és jobbak lettek. Sorozatunk második részében ezt az időszakot fogjuk nagyító alá venni, maradj velünk!

Kapcsolódó cikkek

26.
26.
ilovenancythompson
legjobb korszak volt és nem volt ostoba wifi. visszanekem!
25.
25.
ilovenancythompson
#23: te atyaúristen az impossible mission kifolyt a szemem rajta annyit toltam.. tényleg impossible volt:)
24.
24.
L4z4
80-90 a két legjobb évtized volt! Hálás vagyok hogy akkor lehettem tizenéves és fiatal. Legszívesebben visszamennék 80-ba, újra C64-en, majd Amigán tolnám, lenne rádiósmagnóm, videómagnóm, megnézném újként a nagy 80-as 90-es évekbeli filmeket, a tv-reklámok még kedvelhetőek is voltak, de sokkal kevesebb, a rádióban direkt a magnósoknak is adtak számokat, a programmásolást még az újságokban is hirdették, mert nem volt tilos! Mai szemmel egy álomvilág, de én átéltem, és király volt! Persze a net hiányozna, de valójában nem is. Amióta van, állandóan netezek, már alig játszom. Ma hiányozna ha nem lenne, de akkor, ott, egyáltalán nem.
23.
23.
hedzsooo
#16: Jaja, nalunk floppy-rol ment, de egyik havernal magnorol kellett betolteni, persze mar egy rongyosra hasznalt kazettarol. XD :D

ACE is nagyon jo volt a maga idejeben: http://www.youtube.com/watch?v=xBbJ8mwyZoM

Aztan a Platoon, a Predator is, az elso nagy film adaptaciok PC-re, C64-re! :D

Az Impossible Mission meg kurta nehez volt, de szinten jo, v. pl. meg a Agent USA. :)
22.
22.
hedzsooo
#21: ..Meg emlekszem, hogy magaban a SZOMSZEDOKBAN is reklamoztak a Windows-t, az iskolaban beszeltek rola, Ferine, meg a kollegai! :D

Meg talan a berhazban is kellett aztan nekik szamitogepes nyilvantartas, ha jol remlik. ^^
21.
21.
aruha
És el ne felejtsük h a 90-es évek elején Bill Gates és a Windows magyarországi reklámarca nem más volt mint a szomszédokból jól ismert: Vágási Ferenc !
18.
18.
Shotgun Blues
Nekem még 2002-ben is a jó öreg 486-os gépem volt, kemény 425 mb-os vinyóval. Más már tolta a Mohát, amikor én még a Red Alert 1-et küldtem ezerrel.
17.
17.
capo_sfu
"a siófoki vitorlástábor, a BMX-ezés, a nyári szünet, a VHS rajzfilmgyűjtemény felmatricázása, és az első AM-mikrós lopóantenna"

Jah kérem, élni tudni kell.
16.
16.
Quichas
A wizzard-ot de imádtam. Voltam vagy 10 éves :)
15.
15.
hedzsooo
Amugy a 80`-as evek jatekai is fantasztikusak voltak a maguk idejeben, ha lenne ra ido, nosztalgiaznek nemelyikkel olykor, pl. a Wizzard of wor-al, de a Bruce Lee-t is vegig kuldenem, v. a Usagi Yojimbo-t. Az Idoregeszrol meg pl. nem is szolva... :)

http://www.youtube.com/watch?v=LYJ5_bMLwpU
13.
13.
hedzsooo
#9: Volt egy par. :D

Nekem C64, C128 (ami C64-es uzemmodban is hasznalhato volt), aztan nem volt sajat vasam jo darabig, de aztan mar sajat keresetbol jott egy Pentium4-es (P4)+AsRock alaplap+Win XP. Ehhez eloszor NVidia GeForce FX5500 VGA, 128Mb-os es persze AGP csatis, ami amugy elegge ratyika volt szegeny, igy hamar megvaltam tole es jott a helyebe egy NVidia GeForce 6600 128Mb-os szinten, megis sokkal jobb volt. :)

Meg kb. 3 VGA cseret elt meg ez a konfig, volt benne 2 256Mb-os kari, majd utoljara egy 512Mb-os AGP csatis kari is volt benne, mind a harom ATi volt. RAM eloszor 2X256Mb volt benne. Mielott eladtam, mar 4Gb volt benne, foleg a Gothic 3 miatt, az volt az utolso gepigenyes jatek, amit jatszottam vele. :D

Utana jott 2 magos Intelre a valtas nalam. Intel Core 2Duo 6550-es, nagyol jol lehetett tuningolni, kapasbol 4Gb RAM jott hozza es egy 512Mb-os PCI-express-es VGA, isteni volt vele a Gothic 3-at jatszani, plussz a Crysis 1 is mar szepen jatszhato lett vele! :D
Kapott aztan ez a konfig is par karit, jott bele HD3870 1Gb (fokent Crysis 1 miatt), majd HD4870 1Gb (fokent a GTA IV miatt), aztan lett proci csere is, Core 2 QUAD 95550-re, eszmeletlen jol birta, de vagul jott a jelenlegi, amihez uj alaplap+RAM is kellett, szoval joforman 1 komplett uj vasat pakoltam magmnak ossze, szep kis i7 2600k-as konfigot, 2XGTX480 SLI-al..., ez van most jelenleg, lehet pict kocka vok. :D
12.
12.
daenath
Hat tenyleg szep idok voltak, es sok elmenyt nyujtotak, az en kaezem alatt is atment szinte minden akkori gep, ZX Spectrum, C16, C64, NES, SNES, 286, 386. 486 es az elso P I.
9.
9.
Daks
#8: C64, SNES, 286, 386, 486, PI-II-III-Celeron volt az evolúcióm, aztán a modern gépek.
8.
8.
bcrics
Nálam is megfordult jónéhány Ősmodell
- C 16
- C 64
- C 128
- Enterprises
- 486Sx
7.
7.
walaki
#4: a C-64 inkább hajazott egy konzolra, ha a mai viszonylatokat nézzük. A legtöbben úgy is használták.
A cikkből kimaradt az XT, ami szerintem sokunk első PC-s élményét adta. Ha jól emlékszem a billentyűzet ott még inkább Commodore-szerű volt, a ma ismertek inkább a 286-os gépek körül jöttek be. És ugye a mai generáció a "Turbo"-t is teljesen más kontextusba fogja helyezni :)
6.
6.
Bogoj
1987-ben egy olivetti gépen kezdtem a munkát. harddisk nem volt benne, az op. rendszer és a szükséges programok két db 8 collos diskről futottak. utána cserélték a gépet egy xt-re. 20 MB harddisk... :-)
az első gépem sok évvel ezelőtt egy 286-os AT volt. 80 MB wincsi, 1 mega RAM, 1 mega videoRAM. úgy éreztem, ez mindenre elég lesz...
jónéhány havi keresetembe került. 110ezer ft volt.
gyakorlatilag el lehet mondani, hogy a számítógépek ára azóta sem változott, csak ugyanazért a pénzért jobb gépet lehet kapni...
5.
5.
BudTerence
#4: Persze, hogy nem volt munkanélküliség, mert bűncselekmény volt nem dolgozni, börtönbe zárták a "közveszélyes munkakerülőket". Ezért inkább kreáltak teljesen haszontalan állásokat, csak hogy mondhassák, hogy a szocializmusban mindenki dolgozik.
4.
4.
Cooper911
Szerintem magyarországon a 80as években sokkal jobb volt mint most. Hogy az boldog volt e vagy nem az nézőpont kérdése, de pl nem volt munkanélküliség, stb.

PC-t akkoriban csak a nagyválalatoknál láttam és akkor is furán néztem rájuk, nem gondoltam, hogy egykor ekkora ipar fog kinőni belőle.

De tulajdonképpen ha úgy vesszük a Commodore sorozat is egy PC (personal computer) volt és Commodorja viszonylag sokaknak volt a 80as évek vége felé.
2.
2.
shatterhand
#1: ha már itt tartunk: az akkori '80as évek,ha kimaradt a mai generációnak akkor most bepótolhatja. Pont ugyanolyan volt az a rendszer mint a mai. A nyugat döglődik, de mi virágzunk,meg fejlődünk. Ugyanazok a tévképzetek voltak akkor is mint most.

Bocs,az OFFért.
A pc-s rész nálam kimaradt. C74,c16 ment ezerrel. De már nincs kedvem bekapcsolni a gépet. Igaz a kazettál se ttudom,hogy hol vannak már.
1.
1.
markoci555
Hát igen , de nekem csak az oroszok jutottak eszembe, Magyarországon nem volt boldog 80-as évek, rendszerváltás után már beszélhetünk boldogságról
Amúgy jó kis dolgok vannak leírva, 30 év alatt micsoda fejlődés
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...