The Last of Us: Left Behind DLC teszt

  • Írta: zoenn
  • 2014. február 22.
  • dlc, left behind, ps3, teszt, the last of us
Link másolása
Alighanem a tavalyi év egyik legjobb PS3-exkluzív játéka volt a The Last of Us, amely szívbemarkoló narratívájával, szerethető hőseivel és okos játékmenetével teljesen elvarázsolt minket. Itt a single DLC, amit meg kell becsülnünk.

Nem tagadjuk, jó volt újra leporolni az alapjáték lemezét, s bár a kiegészítő az előzményeket meséli el, hossza is eléggé karcsú, a The Last of Us minden szerethető motívuma visszatér a Left Behindban. Az öt gigabájtnyi adat telepítése után egy külön menüpontban indíthatjuk a kalandot, a legjobb esetben a fő kampány végigtolása után. A játékmenet semmit sem változott, megszokott, a játék jól átgondolt sémát használ, melynek legfőbb erénye továbbra is a mesteri történetmesélés. Nem kertelünk sokat: a Left Behind alig több, mint két óra játékidővel bír, de ebbe a rövid időbe a Naughty Dognak sikerült minden lényeges eszenciát belepakolnia. Férfi létünkre még egy könnycseppet is elmorzsolunk a végén, s aztán senkinek sem valljuk be.


A DLC Ellie és barátnője, Riley kapcsolatára összpontosít. A kiegészítő két idősíkon fut: az egyik a múlt, amikor még a lány nem ismerte Joelt, míg a másik az alapjáték sztorivonalába illeszkedik bele. Az előbbi nyilván sokkal békésebb szál, kevesebb akcióval, ám annál több melankóliával és párbeszéddel - hőseink szintre észrevétlenül lépnek rá a felnőtté válás rögös útjára. Nem lesz könnyű dolguk, hiszen a világ ellenük van, s még a bostoni karantén-zónában sem lehetnek teljes biztonságban. A második szálban ismét előtérbe kerül a horrorisztikus világ, az erőszak és a kiszolgáltatottság. Vajon egy csöpp lány képes-e egyedül szembeszállni a fertőzöttekkel és a banditákkal, úgy, hogy Joel nem tud neki segíteni?


Annak ellenére, hogy az Ellie-re és Riley-re koncentráló szakaszokban nincs harc, teljesen varázslatos légkört produkálnak. Alighanem a fejlesztők történetmesélésének csúcspontja ez, Neil Druckmann scriptje és párbeszédei egy csapásra torkon ragadnak. A gyermekek önfeledt mókázásai, a humor és a pályák sokszínűsége miatt teljesen elmerültünk benne. A dialógusok segítenek a világ megértésében, számos háttérinfót tartalmaznak és egyszerűen jó érzés látni, hogy a gyerekek mennyire ártatlanul tudnak örülni az élet apró örömeinek. Teljesen átjár minket is a gondtalanság és a kíváncsiságunk hajt előre, Ellie lelkét itt még nem tépázták tragédiák. Nem úgy, mint a jelen történéseiben, amelyek zsigerből teremtenek extrém feszültséget, s úgy érezzük magunkat, mint a farkasok közé tévedt bárány.


A barátnők egymásnak mesélnek vicceket, maszkokat vesznek fel, táncolnak, nem is sejtve, hogy a zónán kívül a torz külvilág vár rájuk. Mintha a vihar előtti csend érzését adnák vissza a fejlesztők – ha nem játszottuk volna végig az alapjátékot, akkor értetlenül pislognánk az egészen. A harcok során ismét a saját stílusunknak megfelelően érvényesülhetünk, ám azzal tisztában kell lenni, hogy Ellie szinte védtelen a közelharcokban, így elsősorban a meglepetés erejére támaszkodhatunk. Mind a két szekvencia összességében remekül tömi be a történet réseit, nem is hittük volna, de számos aspektusában új megközelítésbe kerül a főszereplő motivációja. Nem beszélve arról, hogy a múlt perverz módon tükrözi a jelent. Például az ártatlan körhintázás előrevetíti azt a pillanatot, amikor a sérült Joel magatehetetlenül lovagol, vagy amikor a lányok egy vízi pisztollyal bohóckodnak, majd pár hónappal később Ellie valódi fegyvert vesz a kezébe. Az élet furcsa fintora ez.


A The Last of Us voltaképpen arról szól, hogy egy gyermek túl korán érik felnőtté, mondanunk sem kell, komoly lelki traumát okoz, amikor tizenévesen kell szembesülnünk a halállal. Szomorúak leszünk, tudjuk, hogy Ellie és Riley kapcsolata halálra van ítélve, egy baráti ölelés lehet, hogy az utolsó lesz.. Bár a karakterfejlődés már az alapjátékban is észrevehető volt: ott a körülmények hatására egy naiv, már-már jelentéktelen tinédzserből szerethető, fontos szereplő válik. Ahogy az a Left Behindban látszik, a valóság sokkal összetettebb ennél.


A zene és a grafika továbbra is lehengerlő, ahogyan a szinkron is tökéletes – de a minőséget már megszokottnak számít a Naughty Dogtól. A DLC teljesen profi munka, van, amikor vicces, van, amikor félelmetes, s van, amikor zokogni támad kevünk. Egy-két megfelelő pillanatban elhangzott mondat sokkal többet mond bárminél, a fiatalabb Ellie elszántsága nyilvánvaló, a sztori pedig abszolút telitalálat. A csomag minden elemében egy mesterien megkomponált darab, sokkal fogyaszthatóbb időtöltés, mint egy betenni valami random filmet esténként. Igazi mondanivalója van, csodálatos érzés átélni a sivár világkép kétségbeesett pillanatait egy olyan szeretnivaló főszereplővel, aki élni akar és nem tehet arról, hogy rossz helyre és rossz időben született. A két óra játékidő csupán tájékoztató jellegű: utána még hosszú órákig vagy napokig veled marad a hatása - ennél többet nem is várhatnánk egy „szimpla” DLC-től.

A DLC értékelése: 9.0

 

Kapcsolódó cikkek

28.
28.
DON GONDOCS
Megéri megvenni 3000ért vagy várjak egy leárazásra.
27.
27.
trion96
#26: Egy baj van, hogy csak tört ps3-on megy, pedig szívesen leszedném.
26.
26.
kisfiu87
Elkészültünk a játék magyarításával. Akit esetleg érdekelne a játék magyarul az itt megtalálja: [url=http://tinyurl.com/tlouMAGYAR]The Last of Us HUN[/url]

A Left Behind DLC-hez is kész a honosítás, tehát hamarosan jön a feliratos végigjátszás abból is :)
25.
25.
bodortamas1
A Last of Us alapjában véve egy meghatározó alkotás a játékiparban. Az egyetlen nagy hibája, hogy PS3 exkluzív, ami bár nem nevezhető hibának, egy ilyen nagy kaliberű játéknál azért elvárható lenne, hogy kijöjjön a fő platformokra. (PC, Xbox, Ps)
24.
24.
Pasallusz
Nem tom hány óra volt , de minden perc egy élmény. megvolt a normál most kezdem újra Survivor módban :)
23.
23.
feher576
Sziasztok
Az biztos, hogy a Naughty Dog egyik legjobb játékokat készíti, nálam mind 10 pontos :)
Valaki tudna nekem picit segíteni? A DLC az a internetről letölthető játék valamennyi pénzért? Gondolom igen , csak ehhez sajnos nem értek annyira , a Store-n fönt vagyok, bár letölteni nem tudok , nincs bankkártyám már.
20.
20.
kristof97
#19: Ez így igaz. Az egyik legjobb stúdió a világon. Még nem nyúltak mellé semmivel. :)
19.
19.
p3ti
Eléggé jó lett a teszt...mondjuk Naughty Dog = minőség
18.
18.
Jared
17.
17.
Cipo3
Én hülye ps4-es alig várom a playstation now megjelenését, hogy ezt végig tudjam tolni.
15.
15.
Nálam 10/10 és jóval több mint 3 óra.csak dlc,de felért egy teljes játék élményével:)
Ettől szebb és jobb dlc jelenleg sehol nincs! és egy jó darabig nem is lesz:)
12.
12.
RangerFox
Az utolsó bekezdésben el van írva a "kedvünk" szó..
8.
8.
gyerecske
#6: Ezzel én is így vagyok, elvből nem veszek dlc-t, de most picit azért elgyengültem. :-)
6.
6.
msmester
A játékkal kapcsolatban csak azt sajnálom, hogy nem gyűjtői kiadást vettem...
Elhatároztam hogy soha nem veszek dlct, ugyanis csak így "harcolhatunk" ellenük.
De a végigjátszását megnéztem, lehet hogy spoiler de az olyan részek ahol fertőzötteket uszíthattunk vadászokra azok nagyon tetszettek.
5.
5.
Freed
Jó játék volt, de én annyira nem hatódtam meg a végén...Mi is volt a végéna játék mondanivalója.Nekem Zoenn anno azt mondta megkönnyezte a végét...De miért is?
4.
4.
Yanez
3.
3.
K.Bandi
#2: Miért veszed meg újra, ha egyszer már megvetted? :D
Elveszett?(az alapjáték)
2.
2.
Yanez
A Naughty Dog még tisztában van vele, hogy mi is az a DLC. Ezért a kiegészítőért újra megveszem az alapjátékot, gondolom anélkül nem megy. Profi írás lett!
1.
1.
elderath
Nekem 3 óra volt, de minden perce megérte. DLCből ilyen minőségi darabot ritkán vagy inkább egyáltalán nem látni.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...