Exkluzív: Warhammer 40.000 - Inquisitor: Martyr előzetes

  • Írta: Shifty
  • 2015. december 13.
Link másolása
Ellátogattunk a Neocore-hoz, ahol nem csak a nyáron bemutatott Warhammer 40.000 - Inquisitor: Martyr vezető narratív dizájnerével, Juhász Viktorral és Mártha Dávid pr-menedzserrel beszélgettünk, de ki is próbáltuk a játékot.

A Games Workshop mozgalmas hónapokat tudhat maga mögött, hiszen az elmúlt időszak leginkább attól volt hangos, hogy sorra mutatkoztak be a Warhammer-univerzumban játszódó különböző játékok. Ehhez a népes társasághoz csatlakozik most a Neocore is. A The Incredible Adventures of Van Helsing-sorozatot is készítő csapat ugyanis egy olyan, a Warhammer 40.000 univerzumában játszódó alkotáson dolgozik, ami a klasszikus akció-szerepjátékok jól ismert sémáira épít, nyomasztó horrorhangulattal és sötét titkokkal színezve azt. A Warhammer 40.000: Inquisitor - Martyrról azonban még mindig keveset lehet csak tudni, így ellátogattunk a csapat budapesti irodájába, ahol nem csak kipróbáltuk a Gamescomon is bemutatott demóváltozatot, de leültünk beszélgetni a játék vezető narratív dizájnerével, Juhász Viktorral és Mártha Dávid pr- és marketingmenedzserrel is.

A játék egy, a csapat által kitalált, de az univerzumba tökéletesen illeszkedő galaxisrendszerben, a Caligariban játszódik, ahol a kampány története egy elhagyatottnak hitt, hatalmas kolostorszerű űrhajón játszódik. Ugyan a felütés a klasszikus kísértethajós vonulattal indul, attól mégse kell félni, hogy ez a horrorisztikus hangulat kíséri végig a sztorit. Egyrészt ebben szerepe lesz annak, hogy a választható három hős közül mindegyik egy sokat látott, kíméletlen Inkvizítor, másrészt a helyszín se mindvégig az űrhajó lesz - többek között bolygók felszínére is ellátogatunk majd -, így a kezdeti bezártságérzet is hamar elmúlik. A sztorimód ennek megfelelően csak érzésre igyekszik követni a horrorisztikus hangulatot, valójában a klasszikus akció-szerepjátékokra jellemző, vérben fröcsögő és belekben gazdag sztori vár ránk, ahol rengeteg a megoldatlan és feltáratlan rejtély.

Ezzel szemben a másik játékmód, a kezdetektől elérhető és játszható Inkvizítor mód egészen más irányt követ. Itt akár négyfős kooperatív módban, saját, akár NPC-kből is álló csapatunkkal és hajónkkal járjuk a Caligari-galaxis különböző szektorait, ahol mindig teljesen eltérő feladatok és kihívások várnak ránk. Szerencsére a kampányban felhúzott hősünk szabadon áthozható lesz ebbe a játékmódba, de ezt akár fordítva is megtehetjük majd. Maguk a küldetések hasonlítani fognak arra, amelyekkel a sztorimódban is találkozunk, de a különböző eventeket a galaxist benépesítő többi játékos által meghozott döntések is befolyásolni fogják. Ennek a játékmódnak is meglesz a maga alapkonfliktusa, a szektor későbbi minisztorijait azonban mi játékosok fogjuk befolyásolni, így minden egyes küldetés egy-egy mozaik lesz, amelyek összerakásával kapjuk meg a nagy képet.

Belefuthatunk egy olyan helyzetbe, hogy egyszerre jelennek meg a csillagrendszerben az űrkalózok módjára fosztogató orkok és a szadista kínzásokban jártas, fejlett dark eldarok. Nekünk kell majd eldöntenünk, hogy az adott helyzetben melyik irányt választjuk, azzal viszont számolnunk kell, hogy ez a későbbi cselekményt is befolyásolni fogja. Ha a játékosok többsége az orkokat indul levadászni, akkor a dark eldaroknak bőven lesz idejük megerősödni, így jó eséllyel a következő eventek vagy eventsorozatok róluk és az ő kiiktatásukról fognak szólni. Az új történetszálak különböző "content patchek" formájában fognak érkezni, teljesen ingyen. A nagyobb, teljesen új történetszálakat behozó események azonban jó eséllyel fizetősek lesznek, bár azt meg kell jegyezni, hogy az üzleti modell még kialakítás alatt áll, így akár még ez is változhat.

Az Inkvizítor játékmód másik sajátossága az Erőd, ami lényegében a saját bázisunkként fog funkcionálni. Otthonunkat fejleszthetjük, berendezhetjük, védelmi mechanizmusokat telepíthetünk. Utóbbira szükség is lesz, a galaxis többi inkvizítora ugyanis bármikor, teljesen szabadon megtámadhatja erődünket, hogy aztán siker esetén konkrétan kifossza azt. Természetesen ezt mi magunk is megtehetjük a többiekkel szemben, így ha kellően táposnak érezzük magunkat vagy úgy gondoljuk, hogy megéri a kockázatot, akkor érdemes mások bázisát megtámadnunk. A játéknak ezen része se lesz PvP, vagyis konkrétan a többiekkel nem fogunk harcolni, mint ahogy az Inkvizítor módban úgy egyáltalán nem lesz lehetőségünk a többiekkel egy az egyben farkasszemet nézni. Az erődök megtámadása egyébként azért is lehet fontos, mert amellett, hogy kalandjaink során rengeteg lootra tehetünk szert, más módja nemigen lesz a cuccok gyűjtögetésének. A Martyrban nem lesznek mikrotranzakciók, a játék egyáltalán nem fogja támogatni a pay-to-wint, vagyis se játékbeli kreditekért, se valós pénzért nem vehetünk új páncélokat, fejlesztéseket, fegyvereket.

Ami a játékmenetet illeti, az a már sokat emlegetett klasszikus akció-szerepjátékok alappilléreire fog építkezni, de a Neocore-nak a fejlesztés közben azt is figyelembe kellett vennie, hogy a Warhammer-univerzumnak vannak bizonyos kötöttségei, amelyek nem feltétlenül illeszkednek a zsánerhez. Ilyen például a craftrendszer vagy a klasszikus lootolás mikéntje. Az ígéretek szerint mindenre lesz köztes megoldás, ráadásul a készítők igyekeznek egy olyan finom átmenetet kialakítani, ami sem a Warhammer-rajongókat, sem az ARPG-k kedvelőit nem fogja elijeszteni vagy felbőszíteni.

Ilyen apróbb csavar például a különböző járműves szekvenciák, fegyverrendszerek vagy a fedezékrendszer bevezetése. Utóbbi kettő használata azonban nem lesz rákényszerítve a játékosra. Egyrészt lesznek olyan pályák vagy pályaszakaszok, ahol nem is nagyon tudunk mi mögé bújni, másrészt ennek csak az a célja, hogy egy plusz mélységgel ruházza fel az ARPG-kre jellemző darálós játékmenetet. A döntés a mi kezünkben lesz. Azt viszont fontos megjegyezni, hogy az ellenfelek közül bőven akadnak majd olyanok, akik a fedezékek mögé bújva fognak támadni, és míg mi a ránk támadó nagyobb csoporttól próbáljuk megtisztítani a terepet, addig a fedezék mögül lövöldözőktől is folyamatosan kapjuk a sebzéseket. Egy-egy nagyobb raj kiiktatásakor pedig a fegyverrendszerek használata is segítségünkre lehet, de ahogy említettem, ezek se lesznek minden pályaszakaszon, illetve használatuk se kötelező.

A fedezékrendszer akkor is segítségünkre lehet, amikor olyan ellenféltípussal találjuk szembe magunkat, aki mondjuk a háttérben meghúzódva, parancsok kiosztásával irányítja a többieket. Lesznek előreküldött őrszemek is, akik ha észrevesznek, riadóztatják a többieket, így a harcra felkészülve is jól jöhet egy-egy fedezék. Ha éppen nincs hova bújnunk, de szükségünk lenne egy szusszanásnyi időre, érdemes lehet berontani a fedezék mögött megbúvó tömeg közé. Az ellenséges egységek ilyenkor elmenekülnek, új fedezéket keresnek, vagy esetleg közelharcba bonyolódnak velünk. Utóbbi esetben érdemes lehet figyelni az egységek feje felett megjelenő koponyaikont, ugyanis ez jelzi, hogy kellően legyengítettük, így akár ki is végezhetjük. Szintén a taktikai mélységet hivatott erősíteni, hogy fegyvereink túlhevülhetnek, illetve életerőnket egy saját cooldownnal rendelkező gyógyítószer használatával tudjuk majd visszatölteni.

Természetesen lesznek boss fightok is. Az általam kipróbált változatban egy hatalmas csápokkal hadonászó, a hasából különböző mérgező gázokat eregető ellenfélbe botlottam. A játék egyik sajátossága, hogy jól irányzott lövésekkel vagy suhintásokkal az egyes testrészek támadhatóak. Ez is egyfajta taktikai mélységet szeretne kölcsönözni a játékmenetnek, így ha nem érezzük eléggé erősnek magunkat, akkor egy kicsit ügyeskedve is kiiktathatjuk a pályák végi főgonoszt. Akivel én találkoztam, annak a karjait lehetett lelőni, illetve a hasán található méregzacskóktól lehetett megszabadítani. Ezzel lényegében teljesen ártalmatlanítani tudtam, így utána már csak az volt a feladatom, hogy mindenféle tiszteletadás nélkül, beleitől megszabadítva a túlvilágra küldjem.

A tervek szerint kezdetben három hős közül választhatunk majd - az egyik közülük női karakter lesz. Egyelőre csak a Crusader-típusú inkvizítort ismerhettük meg és az általam kipróbált rövid demóban is vele lehetett aprítani. Ő testesíti meg a "tankot", azt a hőst, aki nagyon jól bírja a támadásokat, így a legnagyobb zűr kellős közepébe is bátrabban ugrunk be vele. Fegyvereit tekintve kapunk egy gatling-szerű géppuskát, aminek két tüzelési módja lesz, illetve egy láncfűrészt, aminek a közelharcokban, esetleg látványos kivégzések közben vesszük hasznát. Mindegyik fegyver fejleszthető, de ennek megvalósítása egyelőre még tisztázatlan. 

Az általam kipróbált pre-alfa változat már most meggyőző látványvilággal bírt. Egyrészt a Van Helsing-sorozatot is meghajtó CoreTech motor negyedik generációs változata hajtja majd a Martyrt, így a PC-ken nem fog gondot okozni az 1080p és 60 fps. Rombolható lesz a környezet - például szétlőhetők a fedezékek -, amely többnyire sötét, komor, gótikus hangulatú belső terekkel, bejárható területekkel operál. Emellett a különböző animációk is tükörsimák lesznek. Például amikor a Crusader-szerű főhős megsuhintotta láncfűrészét, akkor érezni lehetett, hogy annak súlya van, ahogy az is elképesztően jól néz ki, amikor az állig páncélba bújt főhős mozgásba lendül. Az ígéretek szerint ezeknek később a véres közelharcokban is szerepük lesz, így egy fűrészes akciózás látványra is szemetgyönyörködtető lesz.

A látottak alapján a Warhammer 40.000: Inquisitor - Martyr ügyesen alkalmazkodik majd az univerzum kötöttségeihez, miközben a készítők kényesen ügyelnek arra is, hogy az ARPG-kre jellemző sajátosságok se sérüljenek. Színes, változatos kampány és egy minden tekintetben hosszú életűnek ígérkező, tartalmas Inkvizítor mód vár ránk, ahol kezdetben három, később pedig ki tudja hány hőssel és bajtárssal vághatunk neki a galaxis felfedezésének.

A játék először PC-re fog megjelenni valamikor 2016-ban, amit később követni fog a PlayStation 4-es és Xbox One-os változat is.

Kapcsolódó cikk

2.
2.
Drazhar
A nyári gameplay videó alapján minden átjárta (leginkább a Van Helsing féle arpg-vonal) de 40K-hangulat sajnos semennyire. De bízom a csapatban azért, még nem mondtam le a címről!
1.
1.
Terawatt
PlayIT-en kipróbálható volt és ígéretesnek tűnt. Hajrá srácok :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...