Peter Jackson rendezi a Hobbit-filmeket

  • Írta: InGen
  • 2010. október 6.
  • Cooltúra
Link másolása
A Hobbit, vagy ahogy a magyar könyvolvasók ismerik, a Babó filmváltozata körül számos dráma zajlott le az utóbbi években, főként a jogok eladásával és megvásárlásával, valamint a rendező kiválasztásával kapcsolatban. Úgy tűnik, a dolgok végre kezdenek egyenesbe jönni.

A Bilbó, Gandalf és a törpök kalandját feldolgozó, A Gyűrűk Ura közvetlen előzményének tekinthető Hobbit könyv (magyarul A Babó néven jelent meg) megfilmesítése azonnal terítékre került, ahogy az eredeti trilógiát befejezték a filmkészítők.

Elfogyott az arany Középföldén

A problémák azonban a Tolkien filmes jogok jelenlegi birtokosánál, az MGM-nél kezdődtek, akik 4 milliárd dolláros adóssággal teljesen a padlóra kerültek az utóbbi években, így az új James Bond-film és a Hobbit is parkolópályára kényszerült. A hosszó hónapok óta előkészítési fázisban lévő Hobbit forgatókönyvét a Gyűrűk Ura szkriptjéhez hasonlóan Peter Jackson, Philippa Boyens, valamint Jackson neje, Fran Walsh írták, s ugyanúgy részt vettek minden előkészítő munkában, mint korábban. A filmeket továbbra is Új-Zélandon tervezik felvenni, a vizuális orgiáért pedig még mindig Jackson cége, az időközben legendássá vált WETA Digital felelős.


A legnagyobb kérdés a rendező kiléte volt, Jackson ugyanis nem tudott megállapodni a stúdióval, ami néhány nézeteltérésnek, valamint az író-rendező túlzottan magas gázsijának köszönhető. Az előzetes információk szerint ha 3D-ben akarnák leforgatni a két részre bontott történetet, akkor legalább 500 milliós költséggel kell számolniuk, ami hihetetlenül brutális, ráadásul a nyereség 30 százalékát már így is odaígérték különböző, fontosabb pozíciókban dolgozó munkatársaknak, így például Jacksonnak és a feleségének is.

Tisztul a köd

Időközben a zseniális Guillermo del Toro, a Hellboy rendezője szerződött le a Hobbit rendezésére, aki Jackson egyik személyes választása volt, és hatalmas rajongással kezdett neki a projektnek, több hónapi munkája van benne. Az MGM körüli hercehurca miatt azonban del Toro nem tudott tovább várni a tényleges gyártás elkezdésére, így kiszállt a Hobbit filmekből.

Mindeközben az MGM-et továbbra sem sikerült eladni, ám a Hobbit forgatása nem várhat sokáig, ugyanis az első részt 2012 decemberében szeretnék kiadni, amihez legkésőbb a mostani év végén el kell indulnia a kameráknak. Jelenleg Peter Jackson nagyon közel áll ahhoz, hogy megállapodjon a stúdióval, így már szinte biztosra vehetjük, hogy a Gyűrűk Ura után ismét visszatér Középföldére, mint rendező. Az azonban továbbra sem biztos, hogy ki fogja finanszírozni a filmet: ha az MGM nem vállalja be napokon belül, illetve nem lép be egy külső befeketető, akkor valószínűleg félre kell állniuk, hogy a Warner fizethesse a produkciós költségeket, s végre elindulhasson a forgatás.

25.
25.
thrillseeker
Nemrég azt olvastam, hogy Christopher Tolkien és a könyvek jogaival rendelkezők, kizárólag a Hobbit, a Gyűrűk Ura és annak függelékének felhasználására adtak engedélyt. A többi művet, köztük a Silmarilokat sem vehetik alapul a forgatókönyvek írásánál. Pontos indokokra már nem emlékszem, de az egyik ok az volt, hogy a New Line Cinema a korábbi megállapodással ellentétben nem fizette ki az örökösöknek járó jogdíjak teljes összegét a Gyűrűk Ura filmek után.
24.
24.
fenor
#23: A szilmarilok nagyon durva lenne, ha megcsinálnák, de szerintem semmi esély rá.
23.
23.
hahakocka
várható volt hogy Jackson rendezi újra hála az égnek. Remélem ezután meg maj egy a Gyűrűk Uránál is epikusabb Szilmarilokat is leforgatnak majd Annak talán 5-6 rész is elkél majd mert ott se vastag könyv de annyi minden történik benne hogy csak na. (Középfölde megalkotása, az egyik isten/vala árulása aki Szauron főnöke lesz s Morgoth lesz a gúnyneve, aztán a sok-sok háború és tünde, törp, ember királyság bemutatása, a Banyapók ősének Ungoliathnak bemutatása, Morgoth balrog serege, a végső NAGY csata, az Istenek átalakítják a végén a világot, esetleg még Númenor a 2.korból is beleférne ahol Szauron trükkös módszerekkel őrjítette meg az ott élő vezetőket és irányította az istenek ellen akik megsemisítették őket, és a megmenekültek lettek a Gyűrűk Urában Gondor és Arnor alapítói pl Elendil Isildur. stb )
Szóval van még mit bemutatni. A Hobbit tényleg inkább egyszerűbb kalandregény gyermek mese de Jacksonék és Del toroék 1-2 éve még azt mondták darkosítják igazítják pici a GYU-hoz még ha egy két lény goblinok, wargok pl lehet máshogy fognak picit kinézni is.
A 2. filmbe szerintem a Dol Golduri eset lesz ahol befészkelte először magát az újra felerősödött Sauron sokáig nem tudták hogy ő van ott. Ez Lothlórientől nem messze keletre Bakacsin erdőben van a déli részén.
A Fehér Tanács amiben Galadriel Gandalf Szarumán stb benne van döntött fontos lépésekről ekkortájt. Szarumán ekkortájt kezdett megromlani!. :)
A Hobbit filmben benne lesz Gandalf másik a GYU-ban és Hobbitban is olvasható varázsló társa a barna Radagast az állatok a természet védője. Fura vicces alak ő is. :)
22.
22.
K/G.
Azért olyan sok minden nem történt abban a könyvben, legalább is nem filmre való, epic dolgok. Szerintem. De mindegy, mert Jackson apó nem tud hibázni, ha tolkien regényről van szó. Biztos vagyok benne, hogy a gyönyörtől fátyolos szemmel fogom végignézni ezt is, mint a gyűrűk ura mindegyik részét.
19.
19.
Tacskoexe
Nagyon remélem, hogy Jackson fogja rendezni. Zseniálisat alkotott a Gyűrűk Urával!
18.
18.
adikas
17: Ha a golum huntere gondolsz vagy mi is a címe az már kijött régebben, én amiről tudok eddig 3-4 fan film amik meg kell hagyni némelyik igen jó lett de angoltudásom híján nem sokat értettem belölük.
17.
17.
zoli12i
A Smiagol ( bocs ha rosszul írtam) filmmel mi van ? Ami az életéből mutat ?
Vagy az csak ilyen Youtube film lett ? :-O
16.
16.
adikas
14: Ha jol tudom a 2.rész Jackson fantáziájára lesz bízva mely a Hobbit és a Gyűrűk Ura közti időszakot öleli fel.
15.
15.
adikas
Akkor helyesbítek,ha lesz olyan jó...XD
Amúgy ha Jackson csinálta volna elejétől 3 részes lett volna,így viszont nem hiszem ,hogy lesz rá esély bár ha nagy sikere lesz szerintem biztos.
14.
14.
mohaneji
én olvastam a könyvet és jó kis sztorija van csak nem nagyon értem miért kell 2filmet csinálni az amúgy nem túl vastag könyvből, ahol kalandokban nincs hiány de igazi nagy csata csak a végén van
13.
13.
galmat
#10: "Ha a Gyűrűk színvonalát érni fogja akkor már repkedni fogok az örömtől."

Ezt most úgy hangzott, mintha a GYU olyan film lenne, ami mondjuk "ennél rosszabb már ne legyen" kategória lenne. :D XD
Pedig én bennem pont az a félelem, hogy a GYU-nál nemigen van feljebb. Az szinte tökéletes, még kívülállónak is. Nekem 10/10. :D

amúgy még jó, hogy nem A Babó lett a címe, ami régen a könyvé volt. :D jó tré fordítás lett volna.
12.
12.
Jinbobo
11.
11.
The Lone Drow
Nagyon várom már ezt a filmet, Tolkien nagyon nagy hatással volt rám, A Gyűrűk Ura filmtrilógia szintén. Többek közt nagyon örülök Viggo Mortensen visszatérésének Aragorn szerepében, bár Selmeczi Roland nélkül nem lesz az igazi :( R.I.P.
10.
10.
adikas
Szerintem a Gyűrűk Uránál nem létezik jobb film,legalább is fantasy téren és nagyon örülök végig imádkoztam ,hogy Jackson készítse el.
Ha a Gyűrűk színvonalát érni fogja akkor már repkedni fogok az örömtől.
9.
9.
thrillseeker
#8: Én is aggódtam, hogy a figura mit fog kihozni a Hobbitból, látva a korábbi filmjeit. Persze lehet, hogy jól sült volna el a dolog.
Nekem is magasak az elvárásaim, ahogy neked.
Alapvetően a két könyv hangulata egész más, a Hobbit inkább egy mese, nincs olyan darkos, epikus hatása mint a Gy.U. filmek nagy részében. Ha a brigád annyira hű marad a könyvhöz mint korábban az nagy különbséget okozhat a két film között is. És így lehet hogy sokaknak nem fog annyira bejönni a Hobbit.
8.
8.
galmat
#5: Na akkor megnyugtattál, ha nem del Toro nevéhez fűződik elsősorban az előkészítés.

Peter Jacksonban azért bízok, hogy legalább megközelíti a trilógiát. Próbálok nem nagy elvárásokat támasztani, de nagyon szeretem a Gyűrűk Ura világát, hangulatát.
7.
7.
tjames
#6: Nem vagyok középfölde fan, de bizony egyetértek veled, én is szívesen venném ha sínre kerülnének végre a dolgok!
6.
6.
Ca$h
Istenem, az maga lenne a tömör gyönyör, ha PJ és csapata újra visszatérhetne Középföldére! Imádkozom, hogy sikerüljön!
5.
5.
thrillseeker
Ahogy InGen is írta, a munkálatok már rég elkezdődtek. Kész a két film forgatókönyve és hobitfalván már javában folyt az építkezés amikor Del toro kiszállt.
Del Toro csapat mint olyan pedig nem volt. A forgatókönyvet a Gyűrűk Urás hármas (Jackson, Walsh, Boynes) írta Del toroval kiegészülve. Del toro hatása szerintem a forgatások során érződhetett volna leginkább. Ő azt is nyilatkozta, hogy valamelyest szeretett volna eltérni a GY.U. stílusától, de azt már nem tudjuk meg milyen lett volna.
Az 500 misi tényleg elég durva, de ne feledjük 2 filmről van szó. Legalábbis én így értelmeztem, hogy az 500 millió két filmre értendő.
A mérce tényleg magas, viszont adott egy összeszokott profi csapat és ismét a adott egy nagyon jó könyv Tolkien papa jóvoltából. Ha egyszer már bejött, miért ne jöhetne be másodszor is?
Remélem ez a lassan 1 éves huza-vona nem tesz be a filmeknek, és azt is, hogy Jackson lesz a rendező, mert még az sem 100%.
4.
4.
LtGlove
Csak haladni kéne vele, mert Ian McKellen is elmúlt már 70.
3.
3.
InGen
#2: Na igen, bár az 500 millió igazából arra vonatkozik, ha végül a 3D mellett döntenek, anélkül valószínűleg kevesebbe fog fájni.

Az előkészítés egyébként már több mint egy-másfél éve zajlik, szóval igazából már régen készen állnak a forgatásra, csak az MGM körüli hercehurca miatt nem tudták még elkezdeni, del Toro pedig nem tudott tovább várni, hogy megoldódjanak a dolgok.
2.
2.
galmat
Ez remek hír, viszont erős kétségeim is vannak.
- Peter Jackson hihetetlen magasra rakta a lécet A Gyűrűk Ura trilógiával.
- Mindenképpen örömteli, hogy Ian McKellen vállalta ismét Gandalf szerepét. Nélküle nem lenne Hobbit film Jacksonnal szerintem.
- A trilógiát elég hosszú előzetes munka előzte meg. Itt ugye ezt a Del Toro csapat végezte, ami nemtudom mennyire nő fel színvonalban Jacksonék munkájához.
- Év végén kéne elkezdeni a forgatást, ami már csak néhány hónap és erős kétségem van arról, hogy ennyi idő alatt tisztességesen fel lehet készülni egy ekkora műre.
- A 3D-t meg nem kéne erőltetni... Az Avatar-on kívül szerintem a filmek 80%-nak csak árt a 3D az összhatást tekintve. Biztos, hogy először 2D-ben nézném meg.

Ami reménykedésre ad okot. Egyrészt Peter Jackson személye, mint rendező. A színészek, akik vállalták A Hobbit forgatását is az előző trilógiából. És technikai oldalról pedig a WETA Workshop és a WETA Digital, ami garantálja hogy olyan vizuális látvány legyen, amitől mindenki az állát keresi majd a padlón. Ezért talán a 3D verzió is jól sülhet el.

Amúgy a Gyűrűk Ura trilógia 270 millió dollárból készült, ehhez képest a két filmre tervezett 500 millió elég brutál költségvetésnek tűnik. Nagyon-nagyon durvának, nagyon kevés filmnek van ekkora büdzséje.
1.
1.
Top Secret
Nem ismerem a filmet de bizakodjunk.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...