Lelőtték Hideo Kojima új projektjét

  • Írta: InGen
  • 2011. május 25.
  • Hír
Link másolása
Kojima mester szomorúan tudatta twitteres követőivel, hogy a projektet, amin az utóbbi egy évben dolgozott, lelőtték. A designer legenda nagyon el van kenődve, mi pedig kissé bizonytalanságban leledzünk: nem tudjuk ugyanis, hogy pontosan melyik játékról van szó.

"Amin az utóbbi egy évben dolgoztam, teljesen jelentéktelenné vált" - írta Twitteren Hideo Kojima, majd szomorúan még hozzátette: "Nem tudom feldolgozni, nem tudok pozitív lenni."


Az persze kérdés, hogy mi ez a bizonyos dolog, ugyanis rengetegféle verzió lehetséges: tudjuk, hogy Kojima már egy ideje egy külön, saját projektet tervezett, melyről azt mondta, teljesen formabontó játék lesz. Aztán persze lehet a Metal Gear Solid 3: Snake Eater 3D, illetve a mester még a Konami amerikai divíziójánál is felügyelt egy játékot.

Kevésbé valószínű, de tulajdonképpen a Metal Gear Solid: Rising sincs kizárva, hiszen nem olyan rég adtunk hírt róla, hogy a Raiden szinkronhangját szolgáltató színészt a mai napig nem keresték meg, hogy térjen vissza szerepébe.

28.
28.
Lordnekroseth
Talán az lehet a háttérbe hogy a cégeket már nem a jó játék,hanem a jó médiakampájn érdekli. Mert ha az jó a játék hiába szar akkor is veszed....Úgy kell ezt elképzelni mint a wowo ot...annyival nem volt jobb mint az akkor kiadott játékok...csak kurva elérhetővé tették és beharangozták.
27.
27.
Slik
Biztos jó okuk volt rá.... azaz sz@r a játék :)
26.
26.
Giggsy
Hát bassz... lelőni egy Kojima játékot... Ez kábé olyan, mintha egy stúdió nem adna pénzt egy új Spielberg, vagy Cameron filmre. Észnél vannak ezek?
25.
25.
Sheodon
#24: Köszönöm, örülök, hogy tetszett. Ez a rövid elemzés azonban arra is jó, hogy tükrözze a véleményem, továbbá ugyanezeket a dolgokat rá lehet vetíteni a videojátékokra is, mint azt a #3-as számú bejegyzésemben írtam is.
24.
24.
#22: le a kalappal.!. élvezet volt olvasni ezt a korrekt elemzést...
22.
22.
Sheodon
#18: Ha nem is vesszük tágabb értelemben a zene halálát, mindenkinek egyet kell értenie abban, hogy a zene szempontjából rengeteg időszak volt, amiből nem maradt semmi minőségi, és ez a XX. századtól jellemző az emberre, ez amolyan modern betegség. Az 1900-as évek elején a modern zeneszerzők megpróbáltak valami újat alkotni, olyat, amit még korábban senki sem tudott. Szakítani akartak a régebbi hagyományokkal, nem akartak tartozni a régihez. Az avantgarde mozgalom betört a zenébe is, és elkezdődtek a különféle morbid zenei stílusok. Az expresszionizmus és a dodekafónia mind-mind olyan borzalmas hangzásvilágot "varázsoltak" az ember elé, hogy az inkább tűnik zörejnek, mint zenének, és teljesen jogosan. Ha van is dallam, az is kószaság, diszharmonikus, de az sem ritka, hogy egyáltalán nincs semmi (bruitizmus).

Aztán kezdődött a II. VH. után a Jazz felvirágzása, amely a bluesból és a ragtime-ból alakult ki. Biztos élvezhető az is valaki számára, de nekem még a jazzen is érződik egyértelműen az avantgarde hatása, hogy valami újat akart. Azonban ez már nem formabontó művészeti stílus volt, hanem formaépítő. Csakhogy, a dallamosság helyett sokkal jobban ráálltak a játékra, a virtuozitásra, arra, hogy ki milyen jól játszik az adott hangszeren. Az improvizáció kezdett előtérbe kerülni, és mai napig is teret hódit néhol a jazz, ami számomra a mai napig szintén a dallamtalan zenei stílusok közé tartozik.

Ugorjunk egy keveset. 70-es 80-as évek. Kezdenek betörni a nagyobb zenekarok, a Beatlesért mindenki rajong, hippik tízezrei kezdtek el összejárni, a lázadás korszaka volt ez. A Beatles egy idő után sokkal inkább szólt a felszólításról, az emberekhez szólásról, mintsem a valódi zenélésről. A programzene egy új változata jelent meg, ami beírta magát így a történelembe. A popos vonulat után pedig jöttek a keményebb arcok, a rock & roll, amely már az abszolút lázadásról szólt, fiatalokhoz szólt, fiataloktól.

Aztán jött a kilencvenes évek. Elkezdődött fejlődni az elektronika, amellyel együtt járt az elektronikus zene fejlődése, amely később a zene majdnemhogy teljes halálához vezetett. Már mindenféle szabályos dallam, ütem mellőzése mellett a hangszereket is mellőzték. Az abszolút zörej jelent meg, ami mai napig teret hódít. Egyre torzabb és torzabb zenei irányzatok jelennek meg, míg más, szintén torz zenei stílusok (pl. a "zenés verselés", vagyis a rap, vagy a "hörgős rock", avagy a (death) metal) kerülnek elő a süllyesztőből.

Egy kiút van. Egyetlen egy művészeti stílus volt képes arra, hogy évtizedekig (több, mint 100 évig!) kibírja. A neoromantika. A megszokott romantikus hagyományokhoz vezetett vissza ez a vonulat. Megjelent ismét a dallam, a nagy zenekar használata, a harmónia, az érzelmesség. Az elvágyódás egyetlen mentsvára maradt ez a feltámasztott korstílus, amely jelenleg is megtalálható (ha más nem, a filmzenék és előzetesek alatt ilyen zenéket lehet hallani).

Lehet, hogy túlzás, hogy a zene halott, de hogy haldoklik, az bizonyos. Kérdezz meg 100 embert, hogy milyen zenét hallgat. Jó, ha 1 azt fogja mondani, hogy "klasszikust", vagy "rockot", vagy valami tényleg olyat, amiben zene is van. Mi ez, ha nem agonizálás?
21.
21.
AnimeWarlord
Én is ideges lennék ha 1 évnyi munka után a pofámbaröhögnének :/
20.
20.
#12: basszus, én is... ilyen a profi címszerkesztés! :D
19.
19.
Griewer
#16: Ja a retorikai képességei meg marha jók voltak tudom, de két munkahely, és két játék között nem ugyanakkora a különbség. Bizonyára nem autós, és nem sport játékot akart fejleszteni. Szerintem nem az újítás, a profit volt a gond, ha engem kérdezel sokkal inkább a fejlesztett játék témájában lesz az apropó. (ha jól emlékszem hasonló dolog miatt már lőtték le korábban is valami munkáját)
18.
18.
Urahara
#3: Sorozatokat sajnos nem nagyon nézek, szóval ahhoz nem igazán tudok hozzászólni, de az, hogy a zene évtizedek óta halott így elég nagy baromság. A toplisták harminc-negyven éve is tele voltak igénytelen szarokkal, aki úgy képzeli el a hatvanas-hetvenes éveket, hogy a rádióból csak Zeppelin, Beatles meg Pink Floyd szólt, az erősen el van tévedve. Ugyanúgy megvoltak minden korszaknak a mainstream szarjai, mint napjainknak, mint ahogy ugyanúgy nekimentek új stílusnak a maga idejében (érdemes utánanézni, hogy miket írtak a rockzenéről anno).

A különbség annyi, hogy azokat nem hallhattuk első kézből, míg a mostani csodákat igen. Pár év múlva a mostani sztárok már sehol sem lesznek, pár évtized múlva pedig senki nem fog rájuk emlékezni, viszont olyan nevek valószínűleg fennmaradnak majd, akik értékelhetőt tesznek le az asztalra.

A másik meg, hogy nekünk itt az internet, ahol akárki publikálhat zenét, így eljut hozzánk minden a legótvarabb szartól kezdve a zseniális dolgokig. Ilyesmi anno nyilván nem volt, ismerősökön és a rádión kívül maximum a borítóra hagyatkozhatott az ember, ha lemezt vett

A zeneipar már más dolog, az iparág viszont nem a zene silánysága miatt haldoklik, hanem szimplán azért, mert a vezetők hozzáállása siralmas. Nem veszik észre, hogy a technológia fejlődik, és a CD helyét előbb-utóbb át fogja venni a digitális terjesztés. Ma már senki nem vesz csak úgy, borító alapján vagy pár számért lemezt. Én sem vagyok hajlandó kiadni 4-5000 forintot egy olyan lemezért, amin maximum három szám tetszik, főleg úgy, hogy tudom, a pénzemből az előadó nem sokat fog látni.

Nem is lenne nagy gond, ha a jelenlegi nagykiadós rendszer megborulna egy kicsit és nagyobb teret nyernének az előadók a pénzszipolyozó üzletemberekkel szemben

ON: I am disappoint. Lelőni bármit, amihez Kojimának köze van? =(
17.
17.
simi
#16: Hitler nevét hiába szádra ne vedd!
16.
16.
#11: Most nem azért de pl. hitler aki állítólag "elfogadható minőségű" festő volt, politikusként mekkora bukta volt már ?! :))) Lehet Kojima is valami nagyon mással probálkozott. Pl. napelem kollektor szimulátort akart csinálni árnyékban :)

#12: csendben húztam meg magam, elsőre nekem is ez jött le :)
15.
15.
Mortis
#3: Bizony, bizony. Gyökeres változtatás kellene a társadalomba, amit sajnos csak a jövőbeli III. Világháború fog némiképp mérsékelni( vagy teljesen--->atom)

A hírhez meg csak annyit, hogy ez már túllépi a poén határát és lassan melodrámába fásul.
13.
13.
Iwashi
Hát remélem nem a Rising-ot lőtték le (bár az, ha jól tudom, nem főként Kojima projektje, hanem mások vizsgálják felül, most pontosan nem tudom a neveket) Ennek ellenére kár, mert látni szerettem volna vmi olyat ami nem MGS, de Kojima találta ki...
12.
12.
elite_hun
Elkezdtem olvasni a cimet és hirtelen azt hittem azt irja:
Lelőtték Hideo Kojimát...
11.
11.
Griewer
#10: Azért akkor is furcsa, hogy őt sem támogatják, amikor a legutóbbi széria ami felett atyáskodott is gigászi sikereket ért el. A 'profit', és az 'új' amúgy sincsenek túl messze egymástól, mert minden régi játékot is újítanak. Az meg, hogy mit találnak meggyőzőnek, hát pont ő az, akitől mindent meggyőzőnek találnék.
10.
10.
Semmi turpisság, misztikum nincs a dolog mögött, a kiadó anyagilag nem találta meggyőzőnek a projektet és elkaszálta! Gondolom valami új dologgal kísérletezhetett amivel az a probléma, hogy amikor minden a profitról szól akkor az ilyennek nincs helye. Majd megcsinálja független csapattal, kiadják budget játékként (esetleg xbla, psn) és a játékosok meg örülnek vala! Én nem, mert egyik sincs, de ez ügyebár egyéni szoc.prob. :)))
9.
9.
Griewer
#8: Szerintem félreértetted az urat. Konami tényleg bekaphatja, hogy így kib*szott a cég talán legnagyobb atyaistenével, nemhogy támogatná gőzerővel. Ugyanis amin Kojima eddig dolgozott, az kb. mindig siker lett.
8.
8.
oliveer
#1: mi bajod a Konamival ? Nézd meg a Castlevaniát ahol Kojima segédkezett kicsit nem gyenge cucc lett a kameraállások ,a story,a játékmenet, at animációk , ugy játszottam a játékkal mind a fogorvosnál...... és GOW3 után álltam neki tehát a mérce magas volt !! És mégis megfogott iszonyatosan....
7.
7.
lukaka
6.
6.
ReNegAdE
Szomorúan olvastam a hírt,bár nem tudom milyen játékról volt szó!De Kojimában eddig nem nagyon kellett csalódni!Kár érte bármi is volt!
5.
5.
shatterhand
Gondolom így történt:

Sétált a vezérigazgató az irodában. Odaért Kojimához. Hát te mind dolgozol barátom?
Gondoltam ideje lenne új játékot csinálni. Már egy kicsit tele vagyok az MGS-el.
Aha. Persze. Na ülj csak vissza és csavard tovább azt a mgs sztorit. Tuti buli. Nem kockáztatunk.
4.
4.
vuliem
3.
3.
Sheodon
#2: Nem csak a játékipar csinálja ugyanezt. Nézd meg, hogy amerikában milyen botrányosan fos sorozatok mennek. Egytől egyig vagy igénytelen, tényleg fos valóságshowk, vagy agyonklisézett idióta sorozatok, vagy régebbi sorozatokat vesznek elő, és azokat újítják fel. Továbbá a most már befutott sorozatok is egytől egyig kezdenek elkurvulni, a fanservice itt is nagyúr lett, és semmi nézhető nincsen már. Ami pedig tényleg ötletes lett volna, és tényleg jó is, azt meg kb. lelövik 1-2 évad után... ha egyáltalán a TV csatornák mernek kockáztatni, de nem mernek. Inkább eladják az igénytelen közönségnek az igénytelen szart, mert az a biztosabb. Aki meg esetleg vágyik egy kicsit igényesebb műsorra, az így járt. A zenét már meg sem merem említeni. A Soundtrackeken és a Filmzenéken kívül a zene évek óta halott (nem túlzás azt sem állítani, hogy évtizedek óta).

Ugyanez van a játékiparban is. Rókabőr rókabőr hátán, már nem férnek el a polcok a tömérdek folytatás miatt, amikben gyakorlatilag semmi újítás nincs, csak kiadják, mert a jónép így is megveszi. Ezek után, mivel ez nyereséges, az esetleg igényesebb játékosoknak már nem adnak játékot, vagy ha igen, akkor az tuti nem szavatos, vagy próbálják őket is lehúzni a különféle DLC-kkel. Évente ha egy játék kijön, amivel az igényesebb játékosok eljátszanak, és az ki is tart addig, mert az tényleg úgy sikerült, ahogy azt elvárná az ember. DE marketing híján ezek a játékok meg nem jutnak el a nagyközönséghez, csak a szűkebb körű, "minőségi játékosok" tudják beszerezni, akik túllátnak a beszűkült látókörön, és tudják, hogy van más cím is a CoD-on, a FIFA-n meg a GTA-n kívül.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...