HWSW: A Microsofté a Nokia mobilos üzletága

  • Írta: zoenn
  • 2013. szeptember 3.
  • Hír
Link másolása
Alacsony részesedés mellett az OEM-modell egyszerűen túl költséges, ismerte el a Microsoft a Nokia telefongyártó tevékenységének felvásárlása kapcsán - írja nagytestvérünk, a HWSW.

Alacsony részesedés mellett az OEM-modell egyszerűen túl költséges - ismerte el a Microsoft a Nokia telefongyártó tevékenységének felvásárlása kapcsán. A házon belüli fejlesztés, gyártás és különösen az összehangolt marketing eredményesebb lehet, ez volt bevásárlás mellett felhozott legfontosabb érv.

Sok huzavona és a tárgyalások többszöri megszakadása után a Microsoft végre megvásárolta a Nokia telefongyártó részlegét. A megegyezés értelmében a Microsoft 3,79 milliárd eurót fizet a Devices and Services divízióért és további 1,65 milliárdért licencel Nokia-szabadalmakat, a teljes összeg 5,44 milliárd euró, amelyet a cég készpénzben fizet ki. Ezzel a felvásárlás számottevően olcsóbb lett, mint a Skype beolvasztása volt, akkor 8,5 milliárd dollárnak megfelelő euró cserélt gazdát. A felek szerint a felvásárlás 2014 első negyedévében, tehát legkésőbb márciusig lezárul. Ahogy a Skype esetében is, a Microsoft most is az Európában rekedt hatalmas készpénzállománya rovására vásárolt be, így az Amerikán kívül keletkezett profit repatriálásakor nem kell társasági adót fizetni.

Mit is vett a Microsoft?

A tranzakció nyomán a Nokia, abban a formában, ahogy ismertük, megszűnik. A Microsoft veszi át a telefonok tervezésével, gyártásával, értékesítésével, marketingjével és támogatásával kapcsolatos összes feladatot, valamint mintegy 32 ezer alkalmazottat, köztük 18 ezernél is több gyári munkást. A Microsofté lesz a Lumia és az Asha márka és megörökli a Qualcomm-Nokia szabadalmi licencmegállapodást is. A Nokia név nem marad sokáig a Lumiákon, az egyezség értelmében az eddig kiadott modellek használhatják a finn gyártó nevét, a következő sorozatok azonban Microsoft Lumia néven futnak majd tovább. A redmondi vállalat továbbá tíz évre licenceli a Nokia teljes szabadalmi portfólióját és külön fizetség fejében négy évig használja a Nokia Here térképszolgáltatását.

Ha érdekelnek a további részletek, olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

6.
6.
Csoola
Imádtam a Nokia mobilom mikor végre meglett, mert Symbian volt rajta és nagyon tetszett, hogy smartphone, de aztán jött az android, kipróbáltam és imádom, nem kell más.
5.
5.
dBLOOD
Na, Nokia telefont se kell többet vennem. :(
4.
4.
csiki_92
#3: most vette meg a microsoft a nokiát, ezek után biztos androidra fognak váltani...
3.
3.
ezt ki nem látta előre? előbb-utóbb várható volt. Bár nekem tetszenek a lumia termékek, de nem ruháztam be egyre sem. Ezek után nem is fogok :D hátha kitalálnak valamit a nokiánál a jövőre nézve. Szerintem lassan elgondolkodhatnának az androidon...
2.
2.
rossitibi
Hát...nekem mindig is nokiám volt,bár ezzel a lumiával már vannak gondjaim,ezután nem tudom mit fogok venni :(
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...