A Bethesdát meglepte a Microsoft ígérete a Call of Duty multiplatformon tartásáról

  • Írta: pandaril
  • 2023. június 27.
  • Biznisz
Link másolása
A redmondi cég ígéretei szerint a Call of Duty-sorozatot továbbra is elérhetővé tennék minden platformon, a Bethesda vezetője szerint viszont ez pont az ellenkezője annak, mint amit tőlük elvártak.

Az egész Activision Blizzard felvásárlás körüli hajcihő egyik legfontosabb kérdése, hogy mi lesz a Call of Dutyval? A Microsoft több megállapodást is kötött különböző cloud gaming szolgáltatóval is, hogy elérhetővé teszik a platformjaikon az Activision Blizzard játékait a felvásárlást követően. A Sonyval is akartak kötni egy ilyen megállapodást, azonban a konkurens cég nem volt hajlandó elfogadni az ajánlatot.

A Microsoft meghallgatása kapcsán látott napvilágot Pete Hines levele, amelyben meglepődöttségének adott hangot a különböző vezetőknek címezve. Elmondása szerint a Microsoft azon ígérete, miszerint a Call of Duty továbbra is elérhető marad a PlayStation 5-ön, pont az ellenkezője annak, mint amit tőlük "kértek" Phil Spencerék.

Ha jobban belegondolunk, a Microsoft fenti döntése nem meglepő, hisz a Bethesda címei, bár kétség kívül termelnek bevételt, inkább a presztízsről szólnak ebben a viszonylatban, már csak a rengeteg lehetséges év játéka díj okán is. Ugyanakkor a Call of Duty által termelt bevétellel nehéz vitatkozni – és hát minél több platformról folyik be a pénz, annál jobb.

Viszont Hines szerint az igazi probléma az, hogy nekik erről senki sem szólt, a poszt alapján ő maga is egy cikkből értesült a Microsoft álláspontjáról. Todd Howardot hozta fel példának, akit a stúdió arcaként ismernek, így valószínűleg őt kereste volna meg a sajtó is azzal a kérdéssel, hogy miért lett exkluzív egy Bethesda-játék, amikor a Call of Duty nem az. Kérdés, hogy a belső kommunikáció hiánya minek köszönhető, azonban várhatóan erre nem kapunk egyértelmű választ a tárgyalás során.

11.
11.
delphijos
#10: Mindig meglepődve olvasom hogy ezen a fórumon mennyi vérprofi cégvezető , és gazdasági szakember kommentel, akik minden számról ami kering a neten pontosan tudják hogy az pontosan mi és a tutihoz csak pár összeadás meg szorzás kell, és már tudják is a frankót , és azt is hogy mit hogy kéne csinálni. Nem is értem mit keresnek itt.

Én egy szóval se mondom hogy a Sony-nak nem fontos a COD, de bakker, pár neten keringő szám alapján ne akarjunk már céges könyvelést csinálni és tényként kezelni hogy “én számoltam ki, ez a frankó”… Az olyan “számításokról” már nem is beszélek , hogy ha a Sony nem kap COD-ot , akkor ezt a pénzt egy az egyben az MS-nek könyvelik el…

Komplett könyvvizsgáló cégek vért hugyoznak ilyen multik pénzügyi kimutatásaival, de ti lerendezitek 2 szorzással meg 3 összeadással….OKÉ.
10.
10.
Robilluma
#9: Sima ügy.
Ha azt az 1,5 milliárdot felszorzod hárommal, akkor kb megkapjuk a 3 év alatti CoD bevételt. Ha ez tiszta bevétel (nekem ez jön át a cikkből) akkor nem kell %-okat számolgatni. Ha nem tiszta bevétel és 'csak' a ~30%át kapnák akkor is tiszta ~másfél milliárd dodó.

De a lényeg ezen túl van, hiszen az a 15,9 milliárd amit 3 év alatt költenek a CoD gamerek a PS-en belül szolgáltatásokra, hardverekre és kiegészítőkre, na az tisztán az övék.

Akárhogy is számolom, évi 6 milliárd dollárt tisztán hoz nekik a CoD.
Én se gondoltam volna h ekkora ez az összeg, tegnap csak az USA-beli 2021-es 800 milliót hozták le amikor olvasgattam.
Ezt látva nem csodálom hogy kapálóznak mint óvodás a mély vízben, igenis nagyban függ a gaming üzletáguk a CoD játékosoktól.
9.
9.
delphijos
De bakker, ez nem saját cim. Ez távolról sem a Sony haszna. Ennek a bevételnek is jó esetben a 30%-a az övék, és ez még mindig csak bevétel. Nem kizárt hogy ok is fizettek “sarcot” a megjelenésért mint az MS. Ezen az Activision jóval többet keres mint a Sony. Nem mondom hogy nem keresnek rajta sokat, csak ne tagadjunk már ki számokat a kontextusból és állítsuk szembe egész más számokkal.
8.
8.
Robilluma
Az 1,5 milliárd dodó is sok, de ha tovább olvasod a #6os kommentet, akkor kezdhetsz kamillázni a 15,9 milliárdnál. 3 év alatt költöttek ennyit a pufpuf fanok PSen.
2023 júniusban a Sony értéke 112 milliárd dodó. A SONY.
Tényleg nem a CoDra épül a játék üzletáguk? Anyagilag kb dehogynem.
7.
7.
Robilluma
#5: Pedig nem olyan bonyolult...
A 6os komment idézte amit én is olvastam. Fél perc alatt megtalálod a neten ha nem hiszed.

CoD pedig lesz PSre, viszont 2025től mehet GPba is, elvileg addig nem fog (korábbi hír volt).
Szted ha fillérekért lehet játszani és nem AAA áron, akkor nem fognak játékosokat veszíteni?

Kicsit eltévesztetted a ligát amiben a CoD mozog... Ha nem ekkora összegekről lenne szó, nem verné a Sony az asztalt.
6.
6.
norbi27
#5: Tévedsz. Annyit hoz, csak az USA-ban. A mostani perből jött ez is:

based on one of Jim Ryan's letters, that PlayStation has seemingly earned over $800 million in revenue from Call of Duty in the United States alone, and up to $1.5 billion worldwide in 2021. The letter also implies that Call of Duty players on PlayStation have collectively spent an average of $15.9 billion annually between 2019 and 2021, encompassing expenses related to hardware, accessories, subscriptions, games, and other PlayStation services.

Azt írtad az #1-ban: "A Sony meg úgy csinál mintha a COD-ra épülne az egész játék üzletága."
Hát ez alapján, ha nem is arra épül, de jobban függ tőle, mint hiszed.
5.
5.
delphijos
#4: Hát nem tudom te miről beszélsz, elhiszem hogy a COD jól csengő név, de azért azt kétlem hogy a Sony-nak 800 milát hozna évente csak hogy van PS-re….

“ Most ha a CoD bevételek -hasamra ütök- a harmadára esnének vissza”

Ezt meg itt nem is tudom értelmezni. Ha nincs COD PS-re akkor nem visszaesnek, hanem megszűnnek….

Bevallom nem értem miről beszélsz. De hogy nem arról amiről én az tuti.
4.
4.
Robilluma
#1: Nyilván nem a CoDra épül, de 2021ben csak az USÁban 800 millió dollárt termelt nekik. Akkor világszinten simán lehet ennek a kétszerese, egy cirka másfél milliárd.
Tegnap olvastam mint szappanopera morzsa, a LoU2 és a HFW 220 és 216 millió dodóból készült.
Most ha a CoD bevételek -hasamra ütök- a harmadára esnének vissza, szted 1 milliárd dollár mínuszt egy biccentéssel vagy egy tollvonással abszolválnak majd?
És nyilván nem csak a játék utáni bevétel marad el, hanem sokan a CoD miatt vesznek konzolt is.

Remélem júli 18-ig elhúzza az FTC az ügyet, sírva röhögnék ha az a patkány Kotick legombolna róluk 3 milliárd dollárt kötbérrel xDD
3.
3.
Low Noise
Lesz majd COD PS5 ön 30 ezerért, Gamepassban, meg havi előfizetésért, ez az alapos gyanúm.
2.
2.
Grabowsky30+
#1: Totál laikusként, ez már annyira nonszensznek és szappanoperásnak hangzik, hogy a COD lesz e ps5ön vagy ps6on csodálkoznék ha ez nem csak a mézesmadzag lenne és a háttérben valami egész másról van szó.
1.
1.
delphijos
Szerintem ebben semmi meglepő nincs. Nem is ez volt a terv, azt hitték a felvásárlás sima ügy lesz. Az egész hercehurca már nevetséges, de azon azért mosolygok hogy az MS az egész műsor alatt milyen vehemensen bizonygatja hogy mennyire jelentéktelenek a game üzletben, és mennyi nem jön belőle a pénz. A Sony meg úgy csinál mintha a COD-ra épülne az egész játék üzletága.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...