A fejlesztő szerint is elvetélt ötlet volt piacra dobni az Immortals of Aveumot

  • Írta: zoenn
  • 2024. február 13.
  • Biznisz
Link másolása
Masszív bukásnak bizonyult az EA nagyszabású lövöldéje, amely körülbelül 125 millió dolláros büdzséből készült a korábbi fejlesztő szerint. Szerinte egy AAA-s egyjátékos shootert piacra dobni manapság szörnyű ötlet.

Az Immortals of Aveum 2023 augusztusában indult rövid és nyögvenyelős útjára a történelem egyik legmozgalmasabb évében, amit olyan új megjelenések uraltak, mint a Diablo IV, az új Zelda, a Starfield vagy épp a Baldur's Gate III. Az Ascendant Studios egyfajta varázslós Call of Duty-t alkotott, ám kísérletében volt spiritusz, elkerülte a játékosok figyelme és elmaradt az EA várakozásaitól is. Röviddel a megjelenés után a dolgozók mindegy 45 százalékát el is bocsájtották.

A stúdió vezérigazgatója, Bret Robbins az Immortals of Aveum gyenge eladásaiért a rendkívül sűrű megjelenési naptár okolta, de az IGN-nek nyilatkozó névtelen forrás nem így látja a helyzetet. Egy volt fejlesztő szerint valójában maga a játék koncepciója és a tetemes költségvetés egyaránt kudarcra ítélte a projektet.

Szerinte az EA nagymértékben túlterhelte a stúdiót, akinek ez volt a debütáló címe. A fejlesztés körülbelül 85 millió dollár volt, és nagyjából további 40 millió ment el marketingre és terjesztésre. A forrás kiemelte, hogy ugyan volt néhány komoly tehetség a csapatban, "de egy AAA-kategóriás egyjátékos lövöldözős játék készítése a mai piacon szörnyű ötlet, főleg, hogy egy új IP-ről volt szó, amely az Unreal Engine 5-öt próbálta kihasználni.". Végül a játék hosszú és ismétlődő kampánya megpecsételte a játékosok maradék lelkesedését is.

Sajnos az Immortals of Aveum kudarca intő jel lehet a többi nagy stúdió számára, hogy ne készítsenek nagy költségvetésű single player játékokat, amiket sajnos egyre kevesebbet látunk mostanság.

Egy másik névtelen fejlesztő szerint az old-school megközelítésben volt potenciál, de elismerte, hogy nem sikerült közönséget találnia. "Ez nem egy folytatás, nem egy remake, nem kell 400 órát beleverni, nincs benne mikrotranzakció, nincs értelmetlen nyitott világú darálás. Nem mindenkinek tetszett, de 74 százalékon áll az OpenCriticen és többnyire pozitív értékeléseket kapott a Steamen. Mégse vette meg senki." - panaszkodott az IGN forrása. Mi teljesen igazat adunk neki.

6.
6.
delphijos
#2: Az értő olvasás segít. A kontextusból egyértelmű , hogy egy stúdiónak az a jó játék, ami hasznot hoz. Közvetve, vagy közvetlenül. Érdemes azért figyelni mire reagál az ember, és akkor nem kell a litánia. Az tény hogy egy játék vagy egy film mindig lutri. És minél drágább, annál nagyobb a kockázat. Ugyanakkor ez a multi only live service játékokra is igaz. Dunát lehet velük rekeszteni, nehéz elcsábítani a játékosokat.
5.
5.
crytek
A lényeg mindjárt itt a nyár ea play = game pass és csapatjuk végre
4.
4.
Br1sk
Pedig igaza van hogy nem éri meg ilyet csinálni. Szerntem is jó az immortals és ilyen volt a guardians of the galaxy is. Sajnos ezek sokszor bukók így egyre kevesebb és kevesebb ilyen cím fog készülni. Pedig számomra ezek a legérdekesebbek.
3.
3.
konkolyadam
Szerintem fasza játék volt. A hossza pont megfelelő, kellemes harcrendszer, frissként hatott az egész. Sajnálom, hogy nem lett sikeres.
2.
2.
negyven2
#1: Definiáld nekem a "jó" játék fogalmát? Ezt csak azért írom, mert rossz játékot senki se akar készíteni. A rossz játék a fejlesztés alatt válik azzá, mert ami még az elején jó öltelenek bizonyul, az lehet, hogy a fejlesztés elkezdése után 5-6 évvel már nem annyira. Csak ugye időközben beleöltél nagyon sok pénzt, és időt. Ezért ha látni akarsz belőle valamit akkor ki kell adnod, olyan állapotban amilyenben van. És sajnos még akkor se garancia a siker, ha tényleg "jó" játékot csinálsz, mert lehet alig adsz belőle valamit (mert pl. réteg játék, vagy megjelent mellette 15 másik jó játék és pont a tiedét nem fogják már megvenni). Ezért inkább a biztosra mész, és valódi új IP helyett csinálsz remake/remaster/reboot-ot, folytatást, vagy valami license-elt IP alapján csinálsz játékot.

Új IP készítése, manapság nagyon, de nagyon kockázatos. És mivel a játékok nagy része (még a kvázi Indie kategóriában is lassan), nagyon drága és sokáig készül, így persze, hogy a biztos bevételre mennek. Ami a GaaS játékokat jelenti részben .Vagy pedig benyeled a veszteséget, mert közvetetten majd úgyis hasznot hoz (pl. Sony ex. címek)...
1.
1.
delphijos
"az Immortals of Aveum kudarca intő jel lehet a többi nagy stúdió számára, hogy ne készítsenek nagy költségvetésű single player játékokat"

De. Csak jót.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...