Terminator Salvation

  • Írta: Daks
  • 2009. május 25.
Link másolása
Los Angeles, 2016. Az Ítélet Napját követő nukleáris háború egész városokat törölt el a Föld felszínéről, az öntudatra ébredt Skynet gyilkos robotserege pedig azóta portyázik az utcákon, hogy felkutassa és megölje a túlélőket. A világ romokban, az emberiség kisebb táborokba tömörülve a föld alá kényszerült, az ellenállás pedig bár kitart, a fellázadt gépek elleni háborúban azonban esély sincs a győzelemre.
A Terminator Salvation játék a friss mozifilm eseményei előtti két évet dolgozza fel, azt az időszakot, amikor John Connor beteljesítve a jóslatot, élére állt az emberi hadseregnek. A történet szerint a még viszonylag gyenge Skynet egy eltévedt rakétával saját magát sebesítette meg, így végre lehetőségünk nyílik a gépek tudtára adni, hogy kemény ellenfélre találtak az emberek személyében.


A játék egy fedezékrendszerre épülő külső nézetes akció, a gameplay stílusa leginkább a Gears of Warhoz hasonlítható. John Connort irányítva robotok százain kell átlőnünk magunkat, a küldetések alatt pedig a filmből ismert Barnes és Blair segít minket, illetve egy teljesen új szereplő is feltűnik, a korábban tanárként dolgozó Angie Salter. A kalandokat egyedül, vagy split-screen co-opban tolhatjuk végig, a három nehézségi szint valamelyikén, multiplayer mód sajnos – vagy talán szerencsére – nincsen.


Igen csúfosan kezdődött a Terminator játék pályafutása, a PC-s verzió ugyanis hibás telepítővel jelent meg, melynek köszönhetően véletlenszerű módon bizonyos konfigurációkon egyszerűen fel sem lehetett rakni a fájlokat. Bár a kiadó azóta orvosolta a hibát, azért ez nem a legjobb ajánlólevél egy friss megjelenésnek, nem lepődnék meg, ha csak ezért ezrek gondolnák meg magukat a vásárlást illetően. A bakiért a szaksajtótól is megkapta a magáét a játék, de az értékeléseket legjobban a rövid játékidő, és a játékmenet repetitív mivolta húzta le.


A kampány valóban nevetséges, a cselekmény egy mentőakció köré épül, és nagyjából az egész négy óra alatt teljesen végig is tolható, és ehhez még csak meg sem kell magát erőltetnie az embernek. A pályafelépítés ráadásul teljesen lineáris, mindig egyfelé lehet menni, legtöbbször pedig még a visszaút is lezárul, hogy még véletlenül se tévedjünk el. Feladatok nincsenek, a dolgunk mindössze annyi, hogy bebújva egy betontömb mögé szétlőjük az utunkat elálló terminátorokat, majd ha megvagyunk, mehetünk is tovább, megismételni ezt még néhányszor. Egyetlen ettől eltérő játékelemet vonultattak fel a készítők, mikor járműről kell lövöldözni -ilyenkor néha terepjáróról, néha metróból osztjuk az ólmot, de a lényeg nem igen változik.


Egy valamire való rendezéssel még így is lehetett volna jó játék a Terminator Salvationből, azonban a készítők annyira nem törődtek az egésszel, hogy a munkájuk végeredménye nem más lett, mint egy külsőleg nagyon szépen csillogó gagyi. A Bionic Commandót és az Advanced Warfighter 2-t is hajtó Diesel Engine-nek köszönhetően a grafika teljesen korrekt, a speciális effektek is nagyon szépek, a kinézetnek már semmi köze sincs a bejelentést követő pixelhalmos screenshotokhoz, azonban aki öt percet is játszik, észreveheti, hogy mindez csak parasztvakítás. A csapattársak nagyon bénán animáltak, és látni, hogy egy előre kijelölt útvonalon mozognak, még a kanyarokat is szögletesen veszik. Az átvezetők az intrón kívül nagyon rossz minőségűek, ráadásul egyáltalán nem illenek a játékmenethez sem. Volt, hogy a csapat egy nagy menekülés közepette berohant egy utcába, majd jött a vágókép, ahol már sétálva, teljesen nyugodtan és kipihenten beszélgetnek embereink. A legkirívóbb azonban a metróaluljárós rész volt, ahol a feladatunk szerint vissza kellett verni a robotok támadását. Ezt meg is csináltuk, lelőttünk mindenkit, a pálya teljesen kiürült, az ezt követő videóban aztán azt láthattuk, hogy bent minden tele van terminátorokkal, mi pedig úgy vetünk véget a harcnak, hogy berobbantjuk az egészet. Kicsit nincs összefüggésben a kettő!


A rossz minőséget mi se bizonyítja jobban, mint hogy Christian Bale, a film sztárja nem volt hajlandó leszinkronizálni a karakterét, egyszerűen nem tetszett neki a játék, nem adta hozzá a nevét. Barnes és Blair viszont magukat alakítják, de őket se fogják Oscarra jelölni a teljesítményért, a beszólások nagyjából annyiból állnak, hogy „milyen szép volt ez a hely régen", vagy „hogy vágyom most egy forró zuhanyra". Vicces. A zene viszont a szokásos módon nagyot üt, a Terminátor-téma többször is felcsendül a történet alatt, sokszor megmentve ily módon az egész hangulatot.



Sorolhatnám még napestig a hibákat, de lassan befejezve a rinyálást, egyetlen dolgot emelnék még ki, a mesterséges intelligenciát. Természetesen ez is csapnivalóra sikerült, a legidegesítőbb, mikor a T7T modellek ellen kell harcolni, őket ugyanis csak úgy lehet kinyírni, ha a hátuk mögé kerülünk, és szétlőjük a páncél által nem védett elektronikát. Megkerüljük a teret, mialatt a többiek a másik oldalon maradnak, a robot meg észrevesz minket, és monoton elkezd sorozni. Persze ilyenkor a hátát mutatja az embereinknek, akik nem hogy kilőnék, vagy magukra vonnák a figyelmet, egyszerűen meg se mozdulnak, mi pedig kommandózhatunk tovább. De a robotok se jobbak, ha fedezék mögött vagyunk, akkor nem lépik át annak a vonalát, ehelyett inkább megállnak, és két méterre tőlünk lövik a betont. Igazán reális.


Nem kellett volna sok, hogy jó játék legyen a Terminator Salvationből. A Gears of Waros fedezékrendszeres akció nagyot üt, már sokadszorra látva is király, a grafika is korrekt, a történetet is szereti mindenki, viszont amit ezen kívül el lehet rontani, azt a fejlesztők el is rontották. Persze mentegethetnénk, hogy mi a fenét várunk egy mozifilm feldolgozástól, de ott az X-Men Origins, ami épp azt bizonyítja, hogy egy egyszer nézhető popcorn-movie-ból is lehet ütős játékot készíteni. És ezt most nem is Andy Vajna maszekolta, a GRIN tehetséges csapat, már Tom Clancy játékot is csináltak!

Kapcsolódó cikk

12.
12.
feher576
Sziasztok
Szerintem bazi jó játék volt egynek, az én pontozásom erős 7.5-ös.
Nekem bejött , az tuti. Köszi üdv Lacos Salgótarjánból.
10.
10.
Sarkadi
Szerintem jó játék lett! -nem a legjobb,de jó- a Terminator zene nagyon bejön és a hangulata se rossz,csak nagyon rövid! :-/



Mediumon(Közepesen) kb.2és fél óra alatt végig vittem.... :(

Sebaj,azért jó volt :)
9.
9.
Mathia$
Esetleg az is csinálhatták volna ami a sw:force unleashednél volt, egy rész amiben 1 csomó új karakter szerepel illetve olyan sztori ami nem oszt nem szoroz a történet múltján ill. jövőjén...
7.
7.
Daks
A telepitore van megoldas, az SG forum terminator topicjaban le van irva, hogy mit kell csinalni. Amugy akinek eredetije van csak csereltesse ki a kereskedovel :)
6.
6.
Chavez
Azért jó lett volna, ha kalandosítják ezt a játékot, úgy mint a Riddicket 2004-ben vagy mikor is?
5.
5.
Scoo
Nagyon sajnálom, hogy elcseszték pedig téma nagyon hálás a téma. Egy filmtől független T játék kellene akkor biztos több időt fordítottak volna rá. Pl amilyen az új Batman game lesz.
4.
4.
Daks
En nagyon csalodott vagyok, nem kellett volna sokkal tobb munkat belefektetni hogy jo jatek legyen. De az egesz egy "szarok bele" mentalitassal keszult!
3.
3.
Raam989
A megadrive-os Robocop Vs Terminator óta nem volt normális terminátoros játék. Valahogy sejtettem, hogy ennek sem fog sikerülni az élre törni.
2.
2.
Mathia$
Nem tudom nekem tetszik a játék(bár ez mind a nagy terminátor fan létemre vallhat :P) :D
1.
1.
tjames
Kár érte. Hogy lehetett ezt így elszarni, nem is értem.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...