Might & Magic Days beszámoló - exkluzív infókkal

  • Írta: iNKARNATE
  • 2015. szeptember 13.
  • élménybeszámoló, heroes vii, pc
Link másolása
A neves sorozat új epizóddal jelentkezik, a Gamekapocs képviseletében pedig kiugrottam a nem is olyan közeli Krakkóba, hogy a megjelenés alkalmából rendezett eseményről tudósíthassak nektek.

Úgy látszik, a jelen éra Heroes-sorozatának egyik legnagyobb rajongói bázisa, Lengyelország a kiadók szemében is igen népszerű célpont. Ahogy korábban a Nintendo, most a Ubisoft is ide szervezte a Might & Magic Days nevű rendezvényét. Ahhoz, hogy a kétnaposra tervezett programon az ember részt is vehessen, nos, az Budapesttől számítva egy kicsit több mint 400 kilométer kérdése. A magyar gamer sajtó képviselői, illetve a Heroes of Might and Magic Magyarország csapata velem együtt igencsak kómásan érkezett meg hajnalban a Hősök terére. Gyors ismerkedés, és az „Akkor mi is ez a Heroes VII?” kérdéskör rendbetétele után kis csapatunk nekivágott az utazásnak. A közös buszút Krakkóba, a hegyes-völgyes (egyébként gyönyörű) Szlovákián keresztül körülbelül 7-8 órán át tartott, ami több, mint elsőre gondoltuk volna. Ez a buszozás aztán pont úgy telt, ahogy azt elképzelitek: az elején leginkább alvással, de később azért kiveséztük az utóbbi idők játékait, filmjeit, sorozatait is.

Az első nap

Az első napon egyetlen program volt: a tájékoztatófüzeten csak a rövid, de frappáns VIP event felirat szerepelt, plusz a helyszín: a sóbánya. A kötelező bányás és nyersanyag-kitermeléssel kapcsolatos poénok után megérkeztünk a Bochniába. Érkezésünkkor a lengyel Ubisoft képviselői fogadtak bennünket, majd a kényszerpihenő alatt néhányan egy kávéval elindultunk körbenézni a felszínen. Az eseményre utaló jelként mindössze egy Ivan herceg arcképével díszített zászlót fedeztünk fel a téren, tövében egy magányosan álldogáló hosztesz-angyallal, akit nem igazán rendített meg a hűvös és borús időjárás. Majd befutott a második busz, amellyel átszállítottak minket ahhoz a tárnához, ahol ténylegesen zajlott a rendezvény. Először körülbelül 100 métert ereszkedtünk egy baljóslatú lifttel, mire elérkeztünk a tárna 421-es bejáratához. Kirándulásunkon Fortuna asszony kísért minket (itt az azonos nevű, nagyon kedves tárlatvezető csajra gondolok, s nem a szerencse római istennőjére), szót ejtve a bánya történelméről, a kitermelésről, ám a sűrű program miatt nem jutott időnk felfedezni minden látnivalót. A meglepetés viszont csak azután következett, ahogy egy újabb liftezés után elértük a 248 méter mélyen fekvő Ważyn termet. Ez a hatalmas, emberkéz által kialakított, körülbelül 250 méter hosszú csarnok adott otthont a VIP eventnek. Az egyik első kép, ami fogadott minket a sejtelmes világításban és félhomályban, az a körülbelül ötven, Heroest futtató PC volt. A helyiségben összefutottunk a lengyel és cseh újságírókkal is, akik érkezésünkkor a már felszolgált ebédet pusztították.

A vendéglátás után következett Erwan Le Breton, a Might & Magic játékok producerének prezentációja, amelyet Grzegorz Szabla, a Ubisoft regionális márkamenedzsere konferált fel. A Gamekapocs olvasóinak itt nem sok újdonságot mondtak, az előadás inkább azoknak szólt, akik kevésbé mozogtak otthonosan a Heroes világában. A bejátszások között szerepelt az Unreal 3 motorral felszerelt hetedik rész vizuális és animációs képességeit fitogtató videó is. Ezekkel a sorozattól eddig idegen, de hangulatos jelenetekkel tippre csak a kampány végigjátszása során találkozunk majd. Bemutatták az Árnytanácsot, mely ugye a kommunikációs platform, aminek segítségével a Might & Magic-team kapcsolatot tartott a fanokkal a fejlesztés során. Itt sok játékbeli kérdés eldőlt, például az új epizódban szereplő frakciók összetétele, vagy seregeik összeállítása, erről olvashatsz előzetesünkben is. A szervezők egy meglepetéssel, speciálisan az eseményre és a 20 éves Heroes-évfordulóra főzött kézműves sörrel is készültek, ezt jó házigazdákhoz illően csapra is verték a közönség legnagyobb örömére. Nem sokkal ezután toppant be az erdei tündék követe (később kiegészült egy pengetáncossal, és tiszteletét tette egy hárpia is az Erőd frakcióból), s meginvitált minket a játék kipróbálására. A druida hölgy nyomában járva visszajutottunk a gépekkel telepakolt csarnokba, s belevetettük magunkat a játékba.

A Krakkóban játszható Heroes mind tartalomban, mind verziószámban jóval előrébb járt, mint az éppen zajló második béta: már az összes frakció és a Haven kampány is elérhető volt. Ahogyan korábban tárgyaltuk, az új epizód megint ugrott picit Ashan időszámításában, méghozzá az emberek birodalmának polgárháborús időszakába. A Sólyom dinasztia kihalása után járunk, a Griffek nemzetségéből származó Ivan herceg pedig belefáradt a küzdelembe, ezért hajlik a békére és a megadásra. Mentorai és tanácsadói nyomására azonban tovább folytatja a küzdelmet, sőt egyenesen a birodalom trónját célozza meg. Ivan segítői a különböző frakciók képviselői közül kerülnek ki, így a haditanácsban megfordul az előző részben szereplő Anasztázia, aki Ivan rokona, a két elf csoportosulás tagjai, valamint egy a zöldbőrűek közül, továbbá egy varázslóhölgy is. Meséik tanulságos történetek, melyek a különböző frakciók kampányává állnak össze.

Abban a kampányban, amelyet bemutatásra szántak, Murazel angyal intelmeibe nyertünk betekintést. Az első pálya alapján a narratíva nem okoz majd meglepetést, a karakterek közti párbeszédek megvalósítása az előző részre hajaz, az éppen mesélő tanácsadó pedig a képernyő alján jelentkezik be. Kalandozás közben bármikor elérjük tanácsunk asztalát, ahol gyorsan áttekinthetjük az eddigi történéseket „previously on” jelleggel. Az, hogy a kalandtérképen a főszál mellé egyéb küldetéseket kapunk és mászkálunk, már szerepelt az előző részben is. A hangsúlyosabbá váló mellékszálat felemás módon sikerült megvalósítani: rengeteget rohangáltunk a pályákon, de sajnos a bétákhoz képest nem kaptunk több lépéspontot. Ez egy komoly probléma, gyakorlatilag alig tudunk valamit cselekedni egy adott napon: a leggyakoribb képernyőn villogó üzenet a „Not enough movement points” felirat képében jelentkezett. Értem én, hogy nem feltétlenül jó ötlet ilyen kevéssel a megjelenés előtt belenyúlni a programba, de lenne megoldás. Cserébe pozitívum, hogy a mesterséges intelligencia irányította birodalmak köre most már nem egy percig tart, közel 80 százalékot lefaragtak belőle. Erwan, a community manager és a Limbictől érkezett képviselő hölgy triója mindvégig a gépek közelében volt, készséggel válaszoltak minden kérdésünkre, emellett jól reagáltak az egy-két érdekes hibára, amivel hirtelen találkoztunk. A figyelemreméltóbb bugok egyike okán sikerült aranyhitelt felvennem, illetve az otherworldös kollégák íjászai valahol a pálya másik végében kószáltak a harc előtti taktikai módban – agyon is csapták őket az első körben.

Némi csatározás után átváltottam magyar nyelvre, amivel kapcsolatban nem sok jót tudok mondani. Igen furcsa fordításokkal, rosszul elhelyezett szövegdobozokkal találkoztam, viszont szerencsére a már korábban lefordított elemek nagy része megmaradt. A magyar csapattal tartó egyik bennfentes szerint idén nem ők készítették a fordítást, csupán egy nagyon pici hányadát lektorálták a dolognak, s ők is most találkoztak először számos szöveggel és megoldással (az első pálya, a kiváló „Züllött hetykeség” elnevezést kapta). Bízzunk benne, hogy ez azért lesz még jobb. Azokat akik eddig is angol nyelven tolták a sorozatot, nem fogja ez az apróság kizökkenteni, habár itt is is akadt néhány elírás. A kampánnyal való játszadozás sok időt elvett, de jutott időm kipróbálni a korábban még nem játszható nekromantákat és az orkokat is. Első körben egy gyors duelt indítottam a két faj között, hogy nagyobb időbefektetés nélkül megnézhessem a lényeket, majd skirmish módban megnéztem a városaikat. Jelentem, hogy akárcsak a többi frakciónál, a hetedik rész esetében sikerült koherensen megalkotni a seregeket, mind stílusban, mind hangulatban – a kiegyensúlyozottságról még korai lenne beszélni, ámde készüljünk fel, hogy a nekróknak továbbra is csak a lich áll majd rendelkezésre, mint távolsági egység.

Mindenesetre a kiállított anyag a hibái ellenére jóval gördülékenyebben futott, összeszedettebbnek tűnt, mint a korábbiak. Ugyan sok animációt, zenét átemeltek az előző részből, azonban ha ez bármivel is hozzájárul ahhoz, hogy a végén csiszoltabb játékmenetet kapjunk és kevesebb hibát, akkor ezt esetleg elnézem. Valószínűleg még semmi sem végleges: anno az első bétát játszva nem gondoltam volna, hogy a most kipróbált szintre eljut a játék a megjelenés előtt. A Lengyelországban tesztelhető build időbélyege óta pedig újabb egy hónap telt el, így akár izgalmas változtatásokat, javításokat tartogathat tarsolyában a Limbic, bízzunk benne, hogy ügyesen sáfárkodnak az idejükkel.

Érdekes infók a Might & Magic-sorozatról - egyenesen a készítőktől

Igazán belefeledkeztünk a játékba, és amikor a rendezvény véget ért, az a megtiszteltetés ért minket, hogy együtt vacsorázhattunk (és természetesen italozhattunk) a jelenlévő Might & Magic-teammel. Ahogy haladtunk az éjszaka vége felé, úgy terelődött a szó a Heroes-sorozatra és a brand más játékaira. Az alábbiakat érdemes egészséges kritikával kezelni – egyrészt minden szentnek maga felé hajlik a keze, másrészt kötetlen beszélgetés során, és nem egy interjúban hangzottak el.

Ahogy az előzetesben is írtam, a körökre osztott-stratégia műfaja az elmúlt tizensok évben nem tudott megújulni, de nem is akadt rá igazán kereslet. A készítők és a Ubisoft is tisztában van ezzel. Amikor rákérdeztünk, hogyan próbálnak új embereket bevonni ebbe a frencsájzba, beigazolódott, ami az utóbbi időben sejteni lehetett: a Heroes-játékok esetében ez egyszerűen nem cél. Ezek a játékok tényleg annak a rétegnek készülnek, akik alapból is ismerik a szériát. Ezért vonták be minél jobban a hetedik rész fejlesztésébe – a kiadó és a stúdió kreatív, illetve játékmenetbeli kontrollja mellett –  egyrészt a közösség úgynevezett VIP tagjait, s később a nagyobb publikumot is. Annak ellenére, hogy a Ubisoft-érában megjelent epizódok nem arattak osztatlan sikert, részről-részre több pénz áll a fejlesztők rendelkezésére. Egy új epizód elkészítése így is termel elég hasznot, tehát a sorozat életben maradása biztosított. Sőt, szemmel látható (lassú) fejlődés, illetve szárnypróbálgatás is van, annak ellenére, hogy sokak ragaszkodnának egy Heroes of Might & Magic III remake-hez. Bár jól hangzik, nem lenne túl nagy előrelépés.

Mint a videojátékok történetében mindig, az akciójátékok sokkal inkább a nagyközönség szeme előtt lebegnek: a Dark Messiah of Might & Magic is szóba került. A 2006-ban megjelent fantasy-FPS hasonló mellékág szerepét igyekezett betölteni, mint anno számos más 3DO project, például a Crusaders vagy a Legends. Ahogyan a producer, Erwan Le Breton is említette, a Ubisoft abban mérte volna a játék sikerét, hogy a kitűzött eladási számok 40 százaléka a tengerentúlról érkezik majd be, de ez végül nem jött be. Az Egyesült Államokban a helyi marketingesek szerepjátéknak (konkrétan Oblivion-gyilkosnak) pozícionálták, ami persze igazából egyáltalán nem így van. A kritikusok lehúzták „ez nem RPG, hanem akciójáték” felkiáltással, ezzel szemben, a világ többi részén 8-9 pontokat kapott az innovatív közelharc és a grafika miatt a tesztelőktől. Mivel a fő piacon bukta lett a cím, a Ubisoft US és az EU divíziója egymást okolva összerúgta a port, így a játék (és a folytatások) körül síri csend honol azóta is, a béna Xbox 360-as portról pedig ne is beszéljünk. Habár semmi konkrét infomorzsát nem ejtett el a francia úriember, az azért egyértelműen lejött, hogy szerinte a játékipar jelenlegi helyzetében, a kedélyek csillapodásával (és közel 10 év elteltével) igencsak aktuális lehetne egy Dark Messiah jellegű cím. Az Arkane Studios mondjuk azóta a Bethesda vigyázó szemei alatt dolgozik a kiváló Dishonored-szérián, így ők biztosan kiesnek egy potenciális folytatás elkészítéséből.

Gyermekkorom nagy élménye volt a Might & Magic VI-VII-VIII, ezek pedig belső nézetes szerepjátékok voltak a 90-es évek végén, illetve 2000-ben. Tavaly jelent meg a Might & Magic X Legacy, amely immár a Ubisoft-féle Heroeszal közös univerzumban, Ashanban játszódott, és szintén a Heroes VII-et fejlesztő Limbic Entertainment készítette. Itt kísérleteztek először a szélesebb körű közönség bevonásával a fejlesztésbe. Az akkor írt tesztem konklúzióját ma is tartom, egy ritka, kockázatos projekt volt, amelyre nem jutott sok pénz, de szívvel-lélekkel elkészített produktum - amikor ezt a hazafelé taxizás közben felvetettem, Erwan bólogatott. Érdekességként még bedobta, hogy az MMX kreatív igazgatójának, Julien Pirounak köszönhető szinte az egész játék létezése is – neki is az említett epizódok voltak gyermekkorának nagy játékai, amelyeket az apjával játszott együtt. A Legacy gyakorlatilag egy tisztelgés, az igazgató édesapjának (amellett, hogy az úriember tényleg ért a régi Might & Magicekhez, és ez látszik is a Legacyn). Az anyag pénzügyileg egyáltalán nem volt sikeres, korrekten érkezett hozzá egy DLC is, de Le Breton is megerősítette: nem készül több rész, a folytatás kizárt.

Beszélgetésünket a szálloda előtt folytatva a régi, 3DO-féle játékok és univerzum kerültek elő. Tudtátok, hogy a Heroes IV-nek és a kapcsolódó szerepjátékszériának egyenes folytatása is készülhetett volna a Ubisoft égisze alatt, sőt egy ideig tervben is volt? Több sikertelen kísérlet is volt Jon Van Caneghem, a Might & Magic teremtőjének bevonására is az évek során. Ashan kicsit generikusabb világa így nem a kiadó arroganciájából született, azon az alapon, hogy kitakarítanak és mindent eltörölnek. A 3DO csődje után viszont szinte semmilyen univerzummal vagy sztorival kapcsolatos (hivatalos) írás nem maradt fenn, csak a kézikönyvek. Ugyan Julien Pirou két lábon járó lexikonja Enroth és Axeoth klasszikus világainak, és tökéletesen érzi azt, hogy mi volt az ütős és meghatározó a brand régi epizódjaiban, akkoriban csupán 16-17 éves lehetett. Nyilván felmerült, hogy hát azért csak akad valaki, aki végig tud játszani pár játékot, illetve találhatók leírások a neten, de a határidők miatt valószínűleg ennyire azért nem már volt fontos kérdés… Julien mindenesetre részt vesz a Heroes VII munkálataiban is, ez pedig szintén meglátszik a produktumon. Tippre, ha ebben a részben téged is valami miatt nosztalgikus hangulat fog el, az az ő keze nyomán szerepel a játékban.

2016-ban érkezik a Lost Tales of Axeoth, soha meg nem valósított, elveszett történetek egyenesen a Heroes IV írója, Terry Ray tollából. Ez egy ingyenes kiegészítő lesz, a csomagban 68 új hőssel, amelyek portréját a második és harmadik epizódokat rajzoló művész alkotott. Kapunk ezen kívül 8 új sztori hőst, és régi zenéket a negyedik részből. Látszik tehát, hogy tartalommal bőven el leszünk látva, és igyekeznek visszahozni a klasszikus feelinget.

A második nap: koncert és nyílt esemény

Hosszú és fárasztó nap volt ez, ugyanakkor fantasztikus módon tisztelgett a kiadó a sorozatnak – bízzunk benne, hogy ez a tisztelet a következő játékokon is meglátszik majd, és nem csak a sajtóeseményeken. A sóbánya egy meglepő, de kiválóan alkalmas helyszínnek bizonyult, a játékból pedig megismerhettünk új részleteket is. A másnapi, publikus program színtere a Kijów mozi volt, ahol a széria zenéit halhattuk élőben vonósok előadásában, később pedig egy akusztikus gitár is csatlakozott. Egyszer már volt szerencsém részt venni Paul Romero (a játékok egyik fő zeneszerzője a kezdetek óta) zártkörű budapesti pianínókoncertjén, ahol szintén Might & Magic-dallamokat játszott. Nos, a sorozat zenéi nem csak a játékok közben szuperek, hanem az esetleg eredeti hangszereléstől eltérő hangszereken is csodálatosak. Lezárásként az előző nap már megismert prezentáció és egy rövid kérdezz-felelek szakasz következett. A közönség általában véve jó kérdéseket tett fel, de nem akadt köztük olyan, amire ne kaptunk volna már választ korábban, egyedül talán a modolás támogatását tudnám ismételten kiemelni. A moziba is elhozták a rengeteg PC-t, így bárki kipróbálhatta a játékot. A második nap a koncerttel így kellemes levezetése volt a Might & Magic Daysnek – pont megfelelő program egy újabb 8 órás buszút előtt.

A Gamekapocs nevében köszönöm a meghívást a Ubisoftnak és PlayON-nak is. Nagyszerű programot szerveztek a 20. évforduló és a Might & Magic: Heroes VII szeptember 29-i megjelenésének alkalmából. Bízzunk benne, hogy a kész produktum is ekkora élmény lesz!

Kapcsolódó cikkek

1.
1.
Stranger
Tetszett a beszámoló, várom a játékot. :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...