Amerikai toplista: decemberben is Call of Duty

 • Írta: fojesz
 • 2020. január 17.
 • Toplista
Közzétette az amerikai játékpiac teljesítményét monitorozó legfrissebb jelentését az NPD Group, ezúttal azonban nem csak a decemberi hónapra, hanem a teljes évre és az évtizedre vonatkozóan is kaptunk toplistákat.

Kezdjük a decemberi eredményekkel! A játékeladások forgalma 13 százalékkal, 1,1 milliárd dollárra estek vissza éves szinten, míg a hardvereknél 17 százalékos volt a csökkenés (973 millió dollár), a kiegészítők szegmense pedig 14 százalékkal, 869 millió dollárosra zsugorodott.

A legerősebb teljesítményt a Nintendo produkálta ebben a hónapban is, a Switch volt a legkeresettebb konzol. A játékok toplistáján a Call of Duty: Modern Warfare végzett az élen, míg a második helyet a Star Wars Jedi: Fallen Order csípte meg. A bronzérem a Madden NFL 20 nyakában lóg:

 1. Call of Duty: Modern Warfare
 2. Star Wars Jedi: Fallen Order
 3. Madden NFL 20
 4. NBA 2K20
 5. Luigi's Mansion 3*
 6. Pokemon Sword*
 7. Mario Kart 8*
 8. Super Smash Bros. Ultimate*
 9. Pokemon Shield*
 10. Minecraft#
 11. Grand Theft Auto V
 12. Red Dead Redemption II
 13. FIFA 20
 14. Just Dance 2020
 15. Need for Speed: Heat
 16. The Legend of Zelda: Breath of the Wild*
 17. The Legend of Zelda: Link's Awakening*
 18. New Super Mario Bros. U Deluxe
 19. Super Mario Party*
 20. Ring Fit Adventure


* A digitális eladásokat nem tartalmazza az összesítés
# A dobozos eladások mellett a PS4-es és az Xbox One-os verzió digitális adatait tartalmazza csak az összesítés

A PlayStation 4 és az Xbox One búcsúzkodása az éves számokon rajzolódik ki legszebben. A játékeladások 9 százalékos csökkenést követően 6,6 milliárd dollárnál álltak meg, a hardvereknél 22 százalékos volt a mínusz, és 3,9 milliárd dollár a forgalom, a kiegészítők pedig 4,1 milliárd dollárral zártak - ez 7 százalékos visszaesés.

Az év legkeresettebb konzolja a Nintendo Switch volt, míg a kiegészítők között a Nintendo Switch Pro Controller végzett az élen. A játékoknál éves összesítésben is tarolt a Call of Duty, de ez annyira nem meglepő, az elmúlt évtizedben mindössze két év volt, amikor a sorozatot meg tudta szorongani valami - 2013-ban a Grand Theft Auto V, és 2018-ban a Red Dead Redemption II.

 1. Call of Duty: Modern Warfare
 2. NBA 2K20
 3. Madden NFL 20
 4. Borderlands 3
 5. Mortal Kombat 11
 6. Star Wars Jedi: Fallen Order
 7. Super Smash Bros. Ultimate
 8. Kingdom Hearts III
 9. Tom Clancy's The Division 2
 10. Mario Kart 8
 11. Grand Theft Auto V
 12. Red Dead Redemption II
 13. Minecraft
 14. FIFA 20
 15. Anthem
 16. Pokemon Sword
 17. Resident Evil 2
 18. Luigi's Mansion 3
 19. Days Gone
 20. New Super Mario Bros. U Deluxe


És végül álljon itt az elmúlt évtized legkeresettebb játékainak listája! Ahogy látható, Call of Duty-uralom van, igaz, az aranyérem épp a GTA V-nél landolt, és a Red Dead II is megtöri a sormintát a hetedik helyen:

 1. Grand Theft Auto V
 2. Call of Duty: Black Ops
 3. Call of Duty: Black Ops II
 4. Call of Duty: Modern Warfare 3
 5. Call of Duty: Black Ops III
 6. Call of Duty: Ghosts
 7. Red Dead Redemption II
 8. Call of Duty: WWII
 9. Call of Duty: Black Ops 4
 10. Minecraft
 11. Call of Duty: Advanced Warfare
 12. Call of Duty: Modern Warfare
 13. The Elder Scrolls V: Skyrim
 14. Mario Kart 8
 15. Call of Duty: Infinite Warfare
 16. Battlefield 1
 17. Battlefield 4
 18. Destiny
 19. The Legend of Zelda: Breath of the Wild
 20. Star Wars: Battlefront

Ezek is érdekelhetnek

37.
Kawada
#33: A számok valóban nem hazudnak. A legsikeresebb konzol ex centrikus eléggé, a leggyorsabban fogyó pedig 90%-ban exet tol. Az aktuálisan legsikeresebb konzol játékeladásai között, a top 10 első két helyén konzol exkluzív játék áll és további 2 kizárólag platform exluzív is ott van magasabb eladásokkal mint a legsikeresebb multiplatform címek 99%-a. Ahogy mondod, majd legközelebb... :)
36.
Duken
#35: A Studio Japan, Atlus, Vanillawere-nek vannak a legkülönlegesebb játékai, nyugodj bele hogy a sony továbbra is finanszírozni fogja őket. Hacsak nem ment el teljesen az eszük! Mellesleg a P5 szerintem az egyik ha nem a legjobb, legnagyobb ex jelen generációban ps4-re.
35.
Nyarlako
#34: Nem azt nyilatkozták nemrég hogy kevesebb de nagyobb ex amit akarnak? Aminek nem örülök mert akkor hol maradnak az olyanok finanszirozásai mint a Studio Japan, Atlus és Vanillaware játékok?
34.
Duken
#33: Első körben a “gigaexek”miatt van 100 milló ps4 vásárló. Erre a köv genben a sony még jobban rá fog gyúrni, még több exkluzív cím fog készülni.
33.
Ultimate
#32: Semmilyen érvet nem hoztál fel. Érdekes most hirtelen az Xbox - Pc játékok exek lettek máskor meg "nincs exkluzív xboxra".
Ahogy mondtam a számok nem hazudnak. Ha olyan mérvadó lenne az exkluzivitás a Sony életében akkor 100 millió vásárlónak nem az elhanyagolható töredéke mozdulna rá a "gigaexekre". Kaptál rendes választ de erre is csak félrebeszélsz, meg "téged minősít".... És megint értelmezni sem tudod mit írtam....
Ahogy lentebb is írtam: talán majd legközelebb.
32.
Kawada
#28: Ehhez az érveléshez térj vissza, ha lesz PS-en Halo, Gears, stb. Addig sajnos nem elfogadható. De az x-box és pc kombó kimeríti a multiplatform fogalmát, akkor gondolom az is, amikor egy játék kizárólag konzolokon elérhető. Segítek, nem. Ezeket nem tekintjük multiplatformnak, még akkor sem, ha "multi"-t rugalmasan kezeljük. Játékipari szóhasználat szerint a multiplatform címek azok, amik elérhetőek a konkurens konzolkon és pc-n. Xbox-PS-PC. A Switchet valamiért ebből egyébként ki szokták hagyni. De felhasználom analógiaként, van játék ami PC-n és Switchen elérhető, azt sem tekintik multiplatformnak.

Az utolsó bekezdés pedig téged minősít. Belegondolni se merek milyen szintű sérültségre vall, hogy egy konzolok-ex viszonylatban én hozok érveket, hogy miért igenis jelentős az ex PÉLDÁUL a PS életében (amit te hoztál fel, hogy nem az, nem én), akkor egyből sony fanboy vagyok. Egyébként inkább annak gondoljanak, mint annak aminek téged...

A fikázás pedig degradálást is jelent. És te azzal, hogy egy bizonyos dolgot kisebb jelentőségűnek tűntetsz fel vagy gondolsz, mint amilyen, az bizony kimeríti a degradálás fogalmát. Ergó fikázod. Az, hogy nem érted egy szó jelentését vagy szűken értelmezed azt, nem az én hibám.
31.
Duken
#30: Ne írogasd hogy ignorálsz, hanem ne válaszolj te szerencsétlen. Az jelenti azt hogy ignorálsz. Csak örülni fogok neki hidd el. :)
30.
Ultimate
#29: Inkább csak folytatom amit az elmúlt pár hétben és levegőnek nézlek megint, úgyis csak ezen az oldalon lehet veled összefutni tőlem nyusszogjál tovább. Innen úgysem fognak téged kitenni, akkor sem tettek mikor az anyámat kurváztad le, én meg nem óhajtok felesleges vitákba menni egy ilyen beteges pitiáner senkivel szóval ignore folytköv.
29.
Duken
#27: :D jó van nyuszi! Nyusz-nyusz! Még valami? Hogy milyen szar ember vagyok? HaHaHaHa! Vagy csak ennyit tudsz? Kb mint az óviban. Próbálkozz jobban mert ez így nagyon gyengus nyuszikám. :(
28.
Ultimate
#25: Tessék: Xbox One. Tehát van. És lesz is a jövőben. Ms már mindent kitol pc-re. És a Sony is egyre erősebben nyit oda. Az egykori trendek ma már egyre csak borulnak és úgy szorul háttérbe az exkluzivitás, mert ma már sajnos nem ez a mérvadó a nagygépek vásárlóinak javának.

Egyébiránt nem semmitmondás volt,nem tudtam értelmezni ami le volt írva. És még olyat is beleláttál ami nincs (fikázás). Aztán csodálkozol ha egyre többen sonyfanbojként említenek.
27.
Ultimate
#26: Ez a vesszőparipád hogy kit hányszor bannoltak. Nem mindenki van könyékig álszent módon a modik ülepében,az meg hogy nyiltan hagyják hogy elismerten dupla reggel itt irogass csak az oldalt minősíti. Szólíts aminek akarsz az oldal már ismer téged, nemigen ad senki egy hazug nulla ember szavára.
26.
Duken
#21: Akkor kvittek vagyunk ultimaci. :D Bár engem nem bannoltak egyszer sem. Téged hànyszor is...?;) Mert annyi eszed nem volt hogy időben leállj vagy ismerd a határokat. Beszarok rajtad, te vagy a legszórakoztatóbb idióta a gk-n. Olyan vagy mint az ökör. Mindenki rajtad röhög de erősködsz tovább és mondod a hülyeséget és még mi nem értjük az “ érvelésed”. Inkább értelmetlenséged. Azt azért ugye tudod hogy azok az emberek arrogánsak interneten akiknek kicsi a pöcsük és a személyes kapcsolataikban nyuszik. Úgyhogy ezentúl nyuszinak foglak szólítani. Te ökör. :D
25.
Kawada
Helyben vagyunk. A régi jó arrogáns, beképzelt, érv nélküli, egysíkú, személyeskedő semmitmondás. :)

Teszek még egy próbát, egyszerű a kérdés:

"Egyébként miért nincs a piacon olyan konzol, és miért nem maradt meg soha olyan konzol a piacon ami nem kínál(t) exkluzív tartalmat?"

Egy normális, egyenes, férfias, értlemesen megfogalmazott választ kérek, nem ilyen interneten arcnélkül, tétnélkül személyeskedő, gyáva szarrágást.
24.
Ultimate
#23: Egyébként még az érvelést sem érted,nem az a lényeg hogy a Switch többet tud. Hanem az arányok. Majd legközelebb...
23.
Ultimate
#19: Messze nem akkora a jelentősége mint amennyire próbálják beállítani egyesek. Nem fikáztam semmit. Kár volt ennyit írni a semmiről.
22.
Ultimate
#18: Értelmezd nár ami le lett írva.
Hzd 10 milla. Eladott sony gép 100 milla. Erre jössz azzal hogy összesen az összes ex mennyire fogyott....
21.
Ultimate
#15: A számok nem hazudnak. Te jöttél a HZD 10 millájával. Van 2-3 sony ex ami ezt megközelítette, a többi sehol. Arra mondtam hogy 10%...De látom a szövegértelmezés sem az erősséged újabban. Én elvakult...Ezt te mondod? Komoly.:D Lehet arrogáns fráter tudok lenni de egy ilyen kétszínű alakoskodó ember mint te nagyjából ezt érdemli.
20.
Kawada
#19: "Az érdekesség kedvéért egy Sony eladás is álljon itt, ahol egyébként 1 ex sincs, az első a GTA5, konzol ex, a következő konzol ex pedig a RDR2, ami az 5."

Elírtam, bocsi, MS/Xbox eladás akart lenni.
19.
Kawada
#13: Azért az igazság kedvéért említsük meg, hogy a Top 10 ps4 games eladások között ott van 2 only PS4 játék és az első 2 helyen legalábbis ideiglenesen konzol (KONZOL! nem ps4...) exkluzív játék áll. Mert nem fontosak ugyebár. Kizárólag Ps4-en veri a Spiderman az Infinite warfaret, ami az évtized 15. legnépszerűbb címe.

Sajnos ezen kár vitázni. Soha senki nem állította, hogy PS4-et csak az exek miatt vesznek (még akkor se, ha az oldalon egyébként 10 ps tulajból egyébként 8 ezt hozza fel indoknak ugyebár, de ez nem reprezentatív). Az állítás annyi, hogy az exek szerepe kibaszottul fontos. Egyébként jelenleg 2 platform van, ami nagyon rágyúrt ezekre, az egyik jelenleg a leggyorsabban fogyó konzol az USA-ban (jelen esetben beszéljünk ugyebár USA-ról), a másik pedig minden idők 2. legtöbbet eladott konzolja és talán összességében a legjobban fogyó (mármint hamarabb érte el a 100 milliót mint a PS2 is talán, de ebben nem vagyok biztos hirtelen).

És ne felejtsük el, ez USA. Itt a COD olyan mint nálunk az Egri csillagok. Európában valószínű fele ennyi COD se lenne, cserébe lenne 5 FIFA, Ázsiában pedig lenne a 20-as listán 10 olyan amiről te életedben nem hallottál és egyébként közülük 4 ps4 ex, csak itt a kutyát nem érdekli. Az érdekesség kedvéért egy Sony eladás is álljon itt, ahol egyébként 1 ex sincs, az első a GTA5, konzol ex, a következő konzol ex pedig a RDR2, ami az 5.

https://www.gamespot.com/articles/top-10-best-selling-ps4-games-and-exclusives-of-al/1100-6470081/

https://www.gamespot.com/articles/top-10-best-selling-xbox-one-games-and-exclusives-/1100-6470080/

Sajnos az egész érvelésed ott komolytalanodik el, amikor nekiállsz fikázni 10-15 milliós eladásokat, mert a Switch tud többet is... Igen. Csak egyébként a COD-okon, a Fifákon, és a Rockstar játékai kívül viszont senki más, és 4-5 milliós eladásoknál multiplatform címek a seggüket verik a földhöz és mennek Hawaiira nyaralni az összes fejlesztővel és az asszonyokkal/kurvákkal.

Egyébként miért nincs a piacon olyan konzol, és miért nem maradt meg soha olyan konzol a piacon ami nem kínál(t) exkluzív tartalmat?
18.
Yanez
#17: Egyébként most néztem utána, összesen kb 70 millió ps ex játékot adtak el. Tehát még eladásban sem a negyede a 100 milliónak.
17.
Yanez
#13: "100 milla ps felhasználó negyedét érdekelte"

Honnan ez a pontos adat? Remélem nem az eladott ex játékokból jött ez ki, mert annak semmi köze hozzá, hogy mennyi embert érdekelt.
16.
Nyarlako
#13: Nintendot eleve szinte csak az exekért érdemes venni meg indie játékokra.
Amúgy ott sem eröltetik meg magukat, hol egy Switchre készül teljes új Zelda, Donkey kong vagy Mario kart? Áthozták a wiiUról ami volt és letudva.
15.
Duken
#13: Hogy jön ide a gerincem? Egyszerűen csak butaságokat, a tényeknek ellentmondó kijelentéseket teszel. Te magad se hiszed el remélem. Tényleg azt gondolod hogy a 100 milla ps felhasználók 10%-át érdekli csak a sony címek? Lol! Nincs több kérdésem. Lehet hogy én fanboy vagyok de hogy te meg kibszottul elvakult és a saját maga igazán kívül mást nem látó öntelt fráter, az is biztos! Egyedül a switchnél van igazad azt is az exekért veszik.
13.
Ultimate
#12: 100 milla ps felhasználó negyedét érdekelte. Ott a,nintendo ahol meg lehet nézni milyen eladások vannak szoftvereknél ha valamit az exekért vennek. De ezúttal hosszabban nem megyek bele veled, mert egy ilyen emberrel egy percig nincs értelme foglalkozni amíg nem növeszt legalább egy kicsi gerincet.:)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...