Frissítve: Meghíúsulhat az Activision Blizzard felvásárlása

  • Írta: szlav
  • 2022. április 28.
  • Biznisz
Link másolása
Egyre ingatagabbnak látszik az év üzlete. A Microsoft januárban jelentette be, hogy felvásárolná az Activision Blizzardot, de a részvényesek és a Kereskedelmi Bizottság is megvétózhatja az összeolvadást.

Az év legnagyobb üzleteként könyveltük el a hírt, miszerint a Microsoft bekebelezi az Activision Blizzardot. A redmondi techóriás közel 70 milliárd dollárt ajánlott a Call of Duty-játékok és a Blizzard-fejlesztések stúdióiért, a piaci változásoknak köszönhetően azonban egyre bizonytalanabbá vált a felvásárlás végső sorsa. A vállalatok egyesülése egyre kevésbé tűnik jó üzletnek a Microsoft befektetői részéről, ráadásul az sincs kizárva, hogy Szövetségi Kereskedelmi Bizottság az utolsó pillanatban megvétózhatja a felvásárlást.

Jason Schreier, a Bloomberg játékipari szakírója a legfrissebb riportjában kiemelte, hogy a Microsoft mintegy 23 százalékkal magasabb ajánlatot tett az Activision Blizzard részvényeiért azok mai, valós piaci értékéhez képest. Ahogy a mellékelt ábra is mutatja, a Microsoft januárban 95 dollárt ajánlott az akkor 82 dollár környékén ingadozó részvényekért, melyek ára azóta további 5 dollárt esett - ez azt jelentheti, hogy a részvényesek tartanak az üzlet meghiúsulásától. Eddig sem volt titok, hogy nem áll jól az Activision Blizzard szénája - erről árulkodik többek közt a Call of Duty meredeken zuhanó népszerűsége is.

Ha azonban a részvényesek rá is bólintanának az üzletre (erről egyébként éppen ma szavaznak), a hatóságok később mégis meghiúsíthatják a Microsoft terveit. Az akvizíciónak ugyanis át kell futnia a Szövetségi Kereskedelmi Bizottság vizsgálata alatt is. A bizottság újdonsült elnöke, Lina Khan igen szigorúan kezeli a monopóliumellenes jogi szabályozásokat, és mivel a Microsoft a sikeres felvásárlással a világ harmadik legnagyobb videojátékos vállalatává válna, egészen biztos, hogy rengeteg szem szegeződne rájuk. Mindezek után egyébként az Európai Uniónak és Kínának is rá kell bólintania az összeolvadásra.

Az üzlet végbemenetelét nem segítik az Activision Blizzard tavaly kirobbant zaklatási botrányai sem, melyek kapcsán a vállalat elnök-vezérigazgatója, Bobby Kotick is vád alá került. A cég kivásárlásával igen valószínű, hogy Kotick is leváltásra kerülne, előtte azonban mintegy 292 millió dollárt tehetne zsebre végkielégítés gyanánt. Mivel ezzel a befektetők egy bizonyos csoportja nem szívesen egyezne ki, ez egy újabb okot adhat az üzlet megvétózására.

Update! Az Activision Blizzard részvényesei 98 százalékos többséggel szavaztak a felvásárlás mellett. (via VGC)

4.
4.
csoki0619
3.
3.
crytek
Mivel ettől nem lesz monopol helyzetben a ms ugyis lemegy a deal nem tudom mit szenvednek
2.
2.
Gykrizsi
Nem akarok a ps játékosoknak kevesebb játékot, de remélem összejön, mivel egyrészt jöhetne game passba sok játék, másrészt úgy érzem nagyon kéne valami ennek a stúdiónak, és ez talán felrázná őket végre.
1.
1.
Ganzer
Na piff, kíváncsi leszek a továbbiakra.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...