A Nintendo és az Activision 2022-ben már tárgyaltak a Nintendo Switch 2-ről

  • Írta: Nyuszcica
  • 2023. szeptember 18.
  • Hardver
Link másolása
Az FTC kontra Microsoft per alatt számtalan érdekes dokumentum került nyilvánosságra: többek között az is, amiből kiderült, hogy az Activision már találkozott a Nintendo Switch 2-vel.

Az Insider Gaming munkatársai figyelmét nem kerülte el, hogy az FTC és Microsoft között dúló perben nyilvánosságra került dokumentumok izgalmas titkokat rejtegetnek. Amikor az Activision belső kommunikációjáról volt szó, akkor az e-mailek között felbukkantak 2022 decemberéből olyan levelezések, amik a Nintendo Switch 2 konzolokkal kapcsolatban tártak fel információkat. 

Az üzenetváltásokban "Switch NG" (Next-Generation) néven beszéltek az eszközökről, plusz az is kiderült, hogy a Nintendo vezetői már tárgyaltak is az Activision első embereivel a közelgő megjelenésről. A fentebb említett e-mailekben olvasottak alapján a Switch 2 a PlayStation 4 vagy az Xbox One konzolokhoz hasonló teljesítménnyel tervezték anno az eszközt.

A Nintendo Switch 2 már néhány szerencsés kiválasztottnak a megmutatta magát a Gamescomon - de úgy tűnik, hogy a megbeszélések nyomai sokkal régebbre nyúlnak vissza, mint azt eredetileg gondoltuk... Vajon 2024-ben már tényleg megjelenik a várva várt konzol? 

9.
9.
delphijos
#8: Ja, nehéz lesz, de majd megpróbálom túltenni magam a traumán. :) Igazából csak azért kérdeztem rá, mert így kicsit fura volt
8.
8.
Doomsayer
#7: Semmi extra. Én beszéltem kompatibilitársól az 1 és 2 után, te csupán egyébként nagyon helyesen és logikusan említetted utána a hardveres részét a kérdésnek. Én ehhez képest utaltam vissza a lenti témára, tekintve, hogy te is ebben a komment szekcióban vagy és hasonló dologról beszélsz, mint kompatibilitás. Meg hát az a komment a te kommentedről jutott eszembe, szóval így váltál az ártatlan áldozatává egy válaszolásnak. Mert amúgy ezek a kommentszekciók nem csak arra jók, hogy belerugdaljunk egymásba, meg kényszeresen korrigálgassuk a másikat, hanem arra is, hogy menjenek a témák a medrükben.

Mindegy, most már így kell leélned az életedet, hogy neked válaszoltam és ezt senki nem fogja már lemosni rólad és nem tudsz semmit sem tenni vele, mert ez 10-20-50 év múlva is itt lesz és mindenki látni fogja.

https://media.tenor.com/4CkZPb_1hwQAAAAC/evil-laugh.gif
7.
7.
delphijos
#6: Bevallom nem igazán értem ezt a kommentemre ragálásként, minta én full HW kompatibilitásról beszéltem volna, nem az ellenkezőjéről.
6.
6.
Doomsayer
#4: Ja, csak ugye a shaderek kitömörítve vannak a butított Tegra megoldáshoz a Switch kártyáin. Ha elmúlik ez a kompatibilitás, akkor shader comp probléma lehet az új gpu-n, ami pedig aláássa az egész egyszerű és olcsó kompatibilitás koncepciójának a kérdéskörét.
5.
5.
crytek
#4: Nv szerintem maradni fog főleg hogy ők ezer éve részt vettek a mobilos érában és kenik vágják ezt a "droidos" rendszer amire a socot gyártották.
Főleg hogy korábban voltak hírek hogy összeborultak az mtkval szóval jóféle dolog is kisülhet. Bár én nem tudom a nintendo miért erőlteti a moslék rendszerét miért nem vált más alapokra..
4.
4.
delphijos
Már volt olyan cikk is hogy lehet hogy a Switch2 nem is lesz HW kompatibilis a mostanival, a SOC elavultsága miatt ( 2012-es ARM Cortex-A57 ) és valami emulátor réteg is lesz a régi játékokhoz. Nem tudom ez mennyire volt pletyka, majd meglátjuk. Azért 10 év alatt az ARM is változott annyit ( ARMv9-nél járunk ) hogy nem biztos hogy változtatás nélkül megy minden "simán". Sőt, akár az is lehet hogy a S2-ben AMD Ryzen lesz.
3.
3.
Doomsayer
#2: Hát pedig az igazi kérdés itt valóban a legtöbb Switch kedvelőnek az, hogy a régi fizikai verziós játékaik mennek-e rajta. Itt a két slot szinte kizárható több ok miat is. Véleményem szerint is a legjobb megoldás az lenne, ha olyan lenne az új kártyaolvasó, hogy formailag enné és komp lenne a régi "kazettákkal", de emellett ez egy fejlettebb, de formailag megegyező új olvasó lenne. Technikailag nincs kizárva, hiszen ha megnézzük a legkisebb szabványú 2230-as M2 SSD-ket (pl amilyen a Steam Deck-ben is van), talán csak pár milliméterrel nagyobbak a 16 gigás Switch kártyánál. Szóval, ha valamit, akkor ezt meg lehet oldani. Persze nem várom, hogy SSD legyen a hardver, mert akkor egy kalap pénz lenne minden játék - de az is biztos, hogy a töltési sebességet nem lassítaná - és ez mindezek mellett ugyan így érdekes tényező, mivel a Switch játékok eleve lassan töltenek ahhoz képest, hogy miket tol a Switch. A "next-gen" játékokon és a töltési kapacitás növelésén viszont gondolkodhatnak a pirosak mindenképpen. Nálam minden esetre, ha kompatibilis az új gép a Switch játékaival, akkor akár első napos vétel is lehet.

Másik jogos kérdés, amit crytek mond, hogy mi lesz a so called ingyenes next-gen patch-ek sorsa. Jogos, mert a japánok ezt nem igazán kultiválják (ahogy semmilyen nagyobb árazási akciót sem) és bárhogy is kedvelem a Nintendo egyes termékeit, én nagyon nem nézem ki belőlök, hogy minden játékot ingyen felpatcheljenek. Igazából a közelmúltban is megjátszotta a ninti a világ összes kapzsi szemétségét a TotK kapcsán, a botrányba fulladó jogvédelmi és egyben nettó gonosz lépéseikkel... De amúgy is eléggé mohón harácsoló cégről beszélünk még amellett is, hogy keresztbe verik eladásokkal a PS-t és az Xbox-ot is. Most ha rosszmájú akarnék lenni, akkor azt mondanám, hogy csoda lesz, ha nem veszik el az eddig megvett gépet és a hozzávaló játékokat, mert legszívesebben azt tennék... De ez mondjuk nem csak rájuk, hanem a 2019 utáni emberiségre is érvényes - csak ez most nem ide tartozik.

Ami ide tartozik az az, hogy valamilyen értelemben érdekükben állna visszafele kompatibilis gépet készíteni... illetve nekünk, játékosoknak állna érdekünkben, ha olyan gépet készítene az N, hogy kérdés nélkül mennek rajta a Switch játékok, mert azt szívesebben vennénk meg. De ez a téma visszavezet az általam szerfelett kedvelt Wii U-hoz, ami elég nagyot hasalt és az N szemében talán a legnagyobb buksi volt, ami csak van. (Valahogy az óta sem az új PS és Xbox generáció megjelenésével egyidejűleg lépnek színre az általuk next-gen-nek nevezett gépeikkel...) Igen ám, de így a Nintendo azzal a kivételes és csak nekik megadatott állapottal és lehetőséggel szembesült, hogy a Wii U-nak a játékkönyvtárát még egyszer el tudta adni a Switch-re, ezzel brutálisat spórolván és emellett még kegyetlen nagy anyagi és kiritikai sikereket elérvén. Főként, hogy már a Wii U sem lett klasszikus értelemben vett bukás, hanem csupán kevesebb hasznot hozott, mint várta a vállalat - de ettől még hozta a pénzt és nem vitte. De onnan indulhatunk is, hogy a Legend of Zelda: The Breath of the Wild eleve egy Wii U játék és nem egy Switch játék. Alapból... De még a mostani Direct is tömve volt GameBoy meg egyéb GC és hasonló (meg SNES) játékok remasterével, annyira rányitotta a Wii U szitu a pandora szelencéjét a nintendóra ezzel... Na meg a többi japán cégnek pédaképet statuálva. (Igen, rád nézek, Sony.)

És emellett mi meg azt várjuk tőlük, hogy kompatibilis gépet és ingyen next-gen patch-eket adjanak? LOL de jó nekünk :) Jóformán a mai világban már annak is örülhetünk, ha mennek az új tableten a Switch kazik és 20-30€ ráfizetéssel megnő a felbontás és az fps. Az igazat megvallva ez utóbbi lépés a mai módon gondolkodó játékosok mellett még (sajnos) nagyon is védhető és indokolható.

Minden esetre, az érdeklődök amolyan házi feladatként elgondolkodhatnak azon, hogy miközben a nyugaton ez a "minden mindennel kompatibilis és csak egyszer kell megvenni, vagy egyszer sem, mert Game Pass, Ubi+, EA Access" felfogás dívik ezerrel és hogy ez mennyire ellentéses és biznisz roppantó hatású a kelet "mindent hatszor eladni" felfogásával szemben, aminek a legnagyobb képviselője a Nintendo - de mindez ugyan úgy visszahat a nyugatra és az itteni kapzsiságra, lásd pl RDR PS4 és PS5 portolás és árazás.
2.
2.
Dr.Mú
#1: Szerintem is a "Látod, ezen 60FPS-el megy" lehetőség lesz itt.

Mostanában több olyan game is megjelent, ami ismertebb sorozat új része volt (Zelda -
Tears Of The Kingdom, Pokemon - Scarlet & Violet), ugyanakkor teljesítményben érezhetően több izom kell neki hardver részről, mint amit a Switch nyújt. Ez mondjuk elsősorban Scarlet & Violetnél látszott.

Szerintem szándékosabb a látszatnál, hogy túl nagy gépigényű címeket adnak ki, hogy amikor megjelenik az új Switch, akkor nagy felbontás mellett, 60 FPS-sel reklámozhatják, hogy az új konzollal még jobb teljesítmény mellett élvezheted "kedvenc címeidet"...stb

Ugyanakkor ez szerintem annyiból jó, hogy ez erősen sejteti a visszafelé kompatibilitást fizikai kiadások esetén is.
"Megvetted Switchhez? Itt most szintén játszhatsz vele, csak jobban"

Szerintem vagy lesz egy olvasó új és régi fizikai formátumhoz - ez a valószínűtlenebb szerintem - vagy a "Switch 2" játékok "kazettájához" olyan slot lesz az eszközön, ami befogad régi címeket is.
1.
1.
crytek
Kíváncsi leszek majd a nintendo húzására hogy egy erős switch 2-nél lesznek -e 60 fps és grafika felpimpelő patchek pl a zeldákhoz vagy eladják inkább újból majd őket :)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...