HWSW: Íme, az Intel-AMD kooperáció gyümölcsei

  • Írta: fojesz
  • 2018. január 8.
  • Hardver
Link másolása
Végre hivatalosan is megérkeztek az AMD-s grafikával turbózott Intel-processzorok, rögtön öt különböző modell érkezik a két cég együttműködésének részeként - írja nagytestvérünk, a HWSW.

Hivatalosan is elrajtolt az Intel-AMD koprodukcióban készülő új processzorcsalád. Maga a termék neve intelesen (már-már microsoftosan) hosszú lett: "8th Gen Intel Core processor with Radeon RX Vega M Graphics". Úgy tűnik, az Intel olyan (licenc)szerződést kötött az AMD-vel, amely lehetővé teszi, hogy a GPU-t szállító partner nevét ne kelljen feltüntetni. A sokat pletykált lapkacsalád öt modellel rajtol, asztali és notebookos felhasználásra.

intelG2

Az Intel nevezéktanában ez a sorozat a G utótagot kapja, ami értelemszerűen a jelentősen megerősített grafikus teljesítményre utal. Jelenleg a G-család öt darab BGA tokozású tagot számlál: a CPU-t négymagos Kaby Lake generációs egység alkotja, a HBM2 memória csatlakoztatásához EMIB eljárást használó GPU pedig az AMD Vega architektúrára épül, 24 (Vega M GH), illetve 20 CU-val (Vega M GL). A mikroarchitektúra egyezik a tavaly bemutatottal, az egyes részegységek arányai azonban bizonyos pontokon számottevően eltérnek a korábban megismertektől. Az AMD (az Intel kérésére?) ugyanis 24 CU-hoz, azaz 1536 shader egységhez 64 darab ROP-t (Render Output Pipeline) pakolt (3:8 arány), épp annyit, mint a Vega 10 bő kettő és félszer több (64 CU, 4096 shader) végrehajtója mellé (1:1 arány). Mindez nyilván nem véletlen, egyes elemzések szerint ugyanis épp ez adja a videokártyákon található Vega GPU-k (egyik) szűk keresztmetszetét.

Érdekelnek a további részletek? Olvasd el a teljes cikket a HWSW-n!

9.
9.
logic5
#5: Az beba..na, ha 1050 szinten lenne :D
8.
8.
Derivel
#2: Ne gondold azt, hogy az asztali gépekbe tervezték ezt.
Az ilyen kis számítógépekben kifejezetten érdekes lehet ez a termék.
https://www.youtube.com/watch?v=rOTKgvPUXN8
7.
7.
crytek
#6: Esportokra pl világbajnok egy ilyen cucc....
6.
6.
#5: Lehet, nem tudom.

Én szerintem megvárom a Ryzen következő finomítását és akkor gondolkozok el egy procicserén. Meg van egy nem integrált 1070 OC-m, addig az több, mint kielégítő szolgálatot tesz nekem. De ez szerintem az új procihoz is jó lesz.

Lényegében ezért nekem személyesen nem szükséges ez a kategóriás és így felszerelt processzor, de persze nem zárom ki, hogy más, egyedi helyzetek alapján valakinek meg pont, hogy marha jó. Azt viszont én is kizárnám, hogy valaki direkt ilyet vegyen, hogy ezt célirányosan, mint gaming pc-ként használja fel.
5.
5.
crytek
#2: Ha behal a rendes vagy éppen eladtad és várod a következőt tökéletes. Főleg ha ez már egy 1050 szintjén lesz az már elég durva IGP-ben..
3.
3.
princeps27
#2: Laptop?

#1 Mivel nem szerver programok futnak majd rajta, ezért nem.
2.
2.
Én még mindig nem hiszem, hogy egy processzorba integrált video egy PC játékosnak - legyen az akármilyen alkalmi is - jó lenne rendes használatra. Még akkor sem, ha jó a proci és jó az integrált video is benne.

Lehet, hogy én látom rosszul, de ez csak akkor érne számomra valamit, ha épp gépet építenék és a videokártya a jövő, vagy az utáni hónapra csúszna.

Na igen, addig használhatnám ... de ha úgyis veszek videokártyát, akkor minek vennék ilyen spéci, integrált procit?
1.
1.
_Tappancs_
Ennek a teljesítményéből is le kell majd vonni az 5-30%? :D:D:D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...