Brit toplista: a Call of Duty vitte az év utolsó hetét

  • Írta: fojesz
  • 2020. január 2.
  • Toplista
Link másolása
A Call of Duty: Modern Warfare győzelmével zárta a tavalyi évet a brit játékpiac, és ami azt illeti, más meglepetésekkel sem tudott szolgálni a legfrissebb játékeladási toplista. Jövő héten viszont fontos változásokra lehet számítani.

Újabb hét, újabb Call of Duty-győzelem: a Call of Duty: Modern Warfare zsinórban három aranyéremmel zárta a tavalyi évet a brit játékeladási toplistán. Ami azt illeti, lejjebb sem találunk meglepetéseket, a második a FIFA 20, míg a harmadik a Star Wars Jedi: Fallen Order. Talán a Grand Theft Auto V és a Borderlands 3 előretörése számít látványos megmozdulásnak, előbbi hatodik, utóbbi hetedik lett.

A jövő héttől viszont fontos változások jönnek a brit toplista frontján. Ahogy azt sokszor említettük, a lista eddig kizárólag a dobozos eladásokkal számolt, márpedig a digitális értékesítések piaci részesedésre egyre nő, ezért a végeredmény minden volt, csak nem százszázalékos. A toplistát megrendelő UKIE ezért úgy döntött, a jövő héttől nem a GfK jelentéseit használja, hanem a GSD-ét, amely a dobozos eladások mellett a digitálisakat is felméri.

Üröm az örömben, hogy egyesített lista egyelőre nem lesz, két külön összesítést kapunk majd. Ennek az az oka, hogy a listák összeállításának módszertana különbözik, a dobozos eladásokról a boltok adnak számot, míg a digitális értékesítéseket maguk a kiadók "vallják be". Persze már aki részt vesz a buliban: a Nintendo és a Bethesda nem ad majd adatokat a GSD-nek, így az ő játékaik csak a dobozos toplistán tűnnek fel.

Érdekes persze, hogy az amerikai toplistát összeállító NPD-t ez nem érdekli annyira, és ott a hasonló hiányosságok ellenére is egyesített listát látunk, de ez legyen a legnagyobb bajunk: a jövő héttől mindenképp pontosabb képünk lesz a játékipar egyik legfontosabb régiójának számító brit játékpiacról.

Akárhogy is, lássuk a 2019-es év utolsó toplistáját:

  1. Call of Duty: Modern Warfare
  2. FIFA 20
  3. Star Wars Jedi: Fallen Order
  4. Mario Kart 8 Deluxe
  5. Luigi's Mansion 3
  6. Grand Theft Auto V
  7. Borderlands 3
  8. Just Dance 2020
  9. Pokémon Sword
  10. Crash Team Racing: Nitro-Fueled
1.
1.
Anti4730
Nem hiszem El a gta5 Meg mindig ilyen Jol megy. Vajon mikor jelentik Mar be vegre a hatot? Mindjart nyolc eve jelent Meg utolso szamozott resz, igazan remelem hogy keszitik Mar legalabb.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...