A Bethesda is kivette a játékait a GeForce Now-ból

  • Írta: szlav
  • 2020. február 23.
  • Hír
Link másolása
Alig néhány hete indult el az NVIDIA saját felhőalapú szolgáltatása, a GeForce Now, de az itt elérhető játékok listája mégis napról napra egyre szűkösebbnek tűnik. Az Activision Blizzard után most a Bethesda is kivonta a címeit.

Nem mindennapi ötlet a GeForce Now felhőalapú megoldása. A szolgáltatást szinkronba hozhatjuk a legnépszerűbb PC-s áruházakkal, az ott megvásárolt játékokat pedig a távoli szerverparkoknak hála bárhová magunkkal vihetjük.

Úgy tűnik azonban, hogy nem teljes az egyetértés az NVIDIA és némely AAA-játékokat szállító vállalat között, nemrégiben ugyanis az Activision kivonta a játékait a szolgáltatásból, most pedig hasonlóképp tett a Bethesda is. A konkrét okokat ezúttal sem nevezte meg egyik fél sem.

A kasza összesen tizennyolc játékot suhintott el így, köztük a Dishonored-szériát, az összes újabb Fallout- és The Elder Scrolls-játékot, a Preyt, a DOOM-ot, a Rage 2-t és a rebootolt Wolfenstein-sorozatot is a Youngblood kivételével. Egyelőre afelől is csak találgathatunk, hogy miért éppen a Youngblood úszta meg az ügyet.

Az Activision Blizzard és a Bethesda esete azonban nem egyedi. A GeForce Now bétájában részt vett a Konami, a Capcom, a Rockstar és a Square Enix is, így korábban számos játékukat kipróbálhattuk a felhőn keresztül is, amikor azonban elérkezett a szolgáltatás hivatalos rajtja, az említett kiadó-fejlesztők játékai eltűntek a támogatott címek listájáról.

19.
19.
kanguru
#18: Mert nem latod, hogy ez a beetetesi fazis, a 5 euro meg az aramot se fedezi. valamint leginkabb egyben nvidia reklam amivel minden platforomon eszkozon akarjak nepszerusiteni az nvidia brandet. A vezetojuk is elmondta ez szuper kedvezmenyes kezdeti trial ar.
Hamar megunjak az emberek az 1-6 oras sessionoket, lagot, sorban allast es apuci vesz Nvidia kartyas gepet, laptopot inkabb csak fogja be a szajat a gyerek.
18.
18.
GAMEROD
Azt se értem mi ebben az üzlet. Az előfizetési díj elég alacsony, viszont az erőforrás-igényesebb játékok jócskán zabáltathatják az áramot még az nvidiánál is. Nem tudom hol ebben a haszon, mert első blikkre úgy néz ki hogy csak ráfizetés.
16.
16.
user101
Le kell szarni a nagy kiadókat és gog-ról kell venni mindent, csak hát minden user HÜLYE ! :))))
15.
15.
murek
Shadow alatt nincs ilyen gond... ha kell valakinek kedvezményes kupon, szóljon :D https://shadow.tech/int/discover
14.
14.
Hogy az útikalauzból idézzek Marvin-tól:

No hope. This will all end in tears.

Nem baj, maximum nem ezeknek a barmoknak adom a pénzem, hanem rendelek a wish-ről valami full fertőző távirányítós integetőgépet.
9.
9.
mestermagyar
#8: Édes nyári gyermek.


Sajnos nem lehet a cégeket és a vásárlókat tanítani. Első adandó alkalommal hogy EA kidob egy jó játékot, az emberek újra leszarják a monetizálásukat. Első adandó alkalommal hogy a vásárlók nem őket verik a rossz monetizálás miatt, ők újra elkezdik nyújtóztatni csápjaikat a pénztárcák felé.


Ennek a visszaszorítására kitaláltak már jobb mechanikákat is, amit úgy hívnak többek között hogy törvénykönyv és rendfenntartás.


Sajnos a szervezett közösségi fellépés rövid, nagyon szűk metszetét érinti a problémáknak és azonnal végetér amint egy lépcsőfokkal visszaszorították a delikvenseket (ahonnan indultak). Körülbelül olyan a helyzet mint a magyar politikában. Akkor fogunk leváltani bárkit, amikor az alternatív rendszer elég kompetens hogy nemcsak a helyében működjön, de le is igázza a jelenlegit.
8.
8.
#3: Más oldalon valaki pont azt fejtegette, hogy a piacképes megoldás az lenne, ha simán privát remote PC-t bérelne a játékos és hálából telebaszná torrentes játékokkal. Aztán akkor kb senki nem kap egy fillért sem. Ugye amit írtam, hogy ezzel már most sok vásárlót vesztett az Acti és a Beth is, mert pl az is oké, hogy sokan nem játszanának COD multit ezen a módon a lag miatt, de az Onlive és a Homefront multiplayer azt is megmutatta, hogy sokkal többen meg igen. Pedig az a kanyarban nem volt az nvidia technológiájához képest - és akkor még finoman fogalmaztam.
7.
7.
#4: Hát ez az: a kiadók egyszer eladják neked a játékot (csak a használati jogát ofc) és ebből pénzük van, te meg tolhatod. Az nvidia meg a saját pénzén létesít egy ilyen szolgáltatást és külön pénzt kér, hogy ez a kvázi remote pc dolog működjön. De ismétlem, ezt az nvidia nem a kiadók pénzén csinálja. A kiadók pedig nem a játékosokat nézik, akik jogosn használhatják a játékokat, hanem úgy állnak hozzá, hogy az nvidia az ő jákékaikon csinál pénzt saját magának. Pedig nem. A kiadók a játékosok kárára lépnek fel az ellen, hogy az nvidia pénzt keressen egy olyan szolgáltatással, amihez nekik alapvetően nem lenne közük. Vagyis van közük, de ennyi erőből azt is megszabhatnák, hogy a megvásárolt játékoddal csak akkor játszhatsz, ha otthon HDMI kábellel van rádugva a monitor a gépedre, mert DVI-vel nem játszhatsz, meg vezeték nélküli egérrel sem, csak vezetékessel.

Gondolom az itt a nagy ötlet, ami már eleve kudarcra van ítélve, hogy majd ahogy a filmesek is újjáélesztették és népszerűvé a torrentet, majd minden jogtulajdonos kiadó saját stream platformmal akar majd jelentkezni a saját kínálatával és azt hiszik, hogy majd mindenki külön havidíjat fog minden játék külön kiadójának fizetni. Ami már a filmekkel sincs így, pedig annak a nagyobb a felvelőpiaca, mint a játékoknak. Ja meg majd pont a Bethesda külön platformjára lennék kiváncsi, amikor azok egy játékot sem tudnak megcsinálni, nemhogy technológiát.
4.
4.
godach
#2: Az a legszörnyűbb, hogy az összes életképtelen próbálkozás után a GF Now tudja azt, amit kellene erre azt próbálják moost "feketíteni".
Ha a játékosok helyébe lennék, akkor most támogatnám csak igazán a Now-t és most támadnám igazán ezeket a kiadókat. Mert itt nekik végül is mindegy lenne, egyszer már megvetted a játékot, a szolgáltatásért amit a NOW meg nyújt semmi közük.
Rengeteg gamet megvettem ami nem fut vagy nincs konzolom de támogatni akartam a fejlesztőket. Őket nem érdekelte, hogy egyáltalán használom e a kulcsot vagy lemezt akkor, akkor most se érdekelje már őket, hogy min játszom azt amiért FIZETTEM!

Ez viszont sarkos egy kicsit: "Na igen, ez elég jól felhívja a figyelmet a mai felhő alapú szolgáltatások a vásárlókra nézve való kockázataira."
Gondolom, ha az nVidia tudta volna, hogy van ilyen kiskapu akkor lépett volna ellene.
Nem is értem, egyébként egyáltalán mi köze egy fszívó kiadónak ahhoz, hogy egy játékot amit megvettem egy szuper kliensen (steam) egy olyan technikai fejlettséggel rendelkező cég futtat mint az nVidia?!
Mégis, mi közük hozzá?
3.
3.
mestermagyar
#2: Az Nvidia itt tulajdonképpen megállapodást kötött a játékokat hostoló "repositorykkal", amiket mi online játékboltnak hívunk. A játékboltba felrakott játékoknak szintén van valamiféle felhasználási feltétele és ők a saját megállapodásukat kötötték meg a Valve-val, mint bolttal. Miért? Mert a játékaik csak az ő tulajdonaik lehetnek, vagy senkiében.

A játékaid nem a tieid és te azért fizetsz, hogy béreld a letöltési lehetőséget, ergo allicenszt kapsz ami felhatalmaz a használatára. És itt jön be az, hogy amit tapasztalsz, az az hogy egy seggfej cég seggfej döntését egy másik seggfej cég a seggfejedikre emeli a saját seggfej döntésével. Felesleges okolni a Bethesdát és az Activisiont. Az Nvidia, EA, Epic és egyéb hasonló konglomerátumok is ugyanazt a játékot játsszák és csakis azért kedveled őket jobban most, mert épp több érdekük az emberek szeretete mint a másik 2 cégé.

A megoldás az hogy kivágódsz ebből a hatalomjátékból (Open Source játékok), megpróbálod limitálni hogy meddig mész le a nyúljukon (GOG, DRM-es címek mellőzése), illetve hogy megpróbálod magad minnél inkább elvonatkoztatni magad ezek következményétől (Keresel egy teljesértékű VPS szerót GPU-val ami streamelt gamingre specializálódik, egy amcsi példa a shadow (https://shadow.tech/int/), persze láttam már európai lokalizáltságút is keresgélésem során).
2.
2.
Na igen, ez elég jól felhívja a figyelmet a mai felhő alapú szolgáltatások a vásárlókra nézve való kockázataira. Bárki, bármikor bármit eltüntet tőled és te semmit nem tehetsz. Nem elég a kiadóknak, hogy egyszer megkapják a pénzed a játékért és jogod van használni, ha azokat a GFN-n használod, abból nem kapnak pénzt - szóval fuck you player, akkor le vagy fosva, nem játszol.

Éppen a napokban tesztelem ezerrel a GFN-t, ahol vagyok, csak egy modern AAA játékra alkalmatlan lapos van nálam. Hogy ezt meg tudjam tenni és nemmellesleg rendesen tudjak játszani, elő kellett fizetnem rá. Persze a 90 napos dolog így is él, szóval még nem vontak le semmit, de ha ilyen szinten rámolják ki a kiadók a saját fucking megvásárolt játékaimat a szolgáltatásból, akkor nem is fogok semmit fizetni. Személy szerint az Acti-Blzzard kivonulása nem érintett, hiszen azoknak számomra egyetlen egy darab értelmes játékuk sincsen, szóval ha nem léteznének sem venném észre. A Bethesda az meg megint a galaxis egyik legnagyobb söpredéke és az elmúlt években számomra megint nem sok értékelhető szart adtak ki. De azért itt már vannak olyan címek, mint a Skyrim, Fallout részek és pl Doom, ami már sokaknak gond lehet.

Hülye szemét kiadók. Amúgy a szolgáltatás úgy néz ki, hogy beválik, jól lehet rajta játszani. Összesen 6ms ping-gel (5 az nvidiához, onnan meg 1 a játék szerveréhez) tudok általában játszani és ez így nem kompetitív FPS játék mellett kb a játékok 90-95% -hoz teljesen jó. És az a legjobb, hogy egy évre lehet előfizetni rá, de ha így folytatjuk, akkor 3 hét múlva semelyik "saját" játékommal nem tudok majd játszani, mert egyszerűen nem lesznek ott.

Biztos a Stadia-t támogatják a kiadók, mert ott még egyszer külön meg kell venni a játékot, akkor is ha megvan. Én azt mondom, hogy így nagy bevételektől esnek el a söpredék kiadók, többször olvastam tegnap óta a neten, hogy most ezért nem fogják sokan megvenni pl a Doom 2-t, mert a pici gépükhöz csak azért vették volna meg a játékot, mert GFN-on tudnának vele játszani.
1.
1.
mestermagyar
A teljes értékű Windows VPS GPU-val életképesebbnek tűnik.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...