iPhone játék válogatás - volume 5.

  • Írta: Ca$h
  • 2011. január 20.
  • angry birds, burn the rope, cut the rope, iphone, teszt
Link másolása
Gondolom, nem árulok el nagy titkot, mikor megosztom veletek, hogy a Gamekapocs szerkesztőségének egyik nagy szíve csücske az iPhone. Jómagam a kezdetek óta használom a mindennapokban - meg egyébként úgy mindenhol - és csak ámulok-bámulok azon a hatalmas fejlődésen, amin az elmúlt években keresztül ment.

Az iPhone sok mindenre jó, idővel mindenki megtalálja azt a funkcióját – esetleg többet is –, ami miatt erre a telefonra esett a választása. Jómagam nagy rajongója vagyok eme Apple terméknek, mégis szkeptikusan álltam azokhoz a hírekhez, amik arról szóltak, hogy idővel az okostelefonok tönkre fogják tenni a kézikonzol piacot. Az elmúlt egy évben azonban olyan szintű fejlődésen ment keresztül az iOS és Android játékok területe, hogy lassan be kell lássam: a hírek igazak voltak. Az embereknek nincsen szüksége csillogó villogó bonyolult játékokra, mikor a kezükbe veszik kedvenc eszközüket. Egyszerűségre, gyorsaságra és legfőképpen könnyed élményekre vágynak. Erre az iPhone legsikeresebb és legszeretettebb játékai tökéletes példát nyújtanak. Régivágású, klasszikus elemeket felvonultató címek ezek, amik legfőképpen a bájukkal és mérhetetlenül élvezetes játékmenetükkel ütnek nagyot. S persze a röhejesen olcsó - legtöbbször 1 dolláros - áraikkal. Jöjjön hát egy rövid összefoglaló a jelenleg legsikeresebb három címről.
 

Angry Birds

Először a nyáron találkoztam ezzel a játékkal, és tekintettel arra, hogy már hetek óta vezette a listát, vettem egy nagy levegőt - nem volt nehéz -, és megvettem húzós 1 dollárért. Mondanom sem kell, hogy életem egyik legjobb döntése volt, hiszen az Angry Birds nem véletlenül lett olyan sikeres, amilyen. Azóta megjelent androidos telefonokra és még PC-re is. Az alaptörténet már önmagában is megér egy misét, hiszen a csúnya gonosz disznók, akik szeretett madaraink tojásaiból imádnak rántottát csinálni, ma már legendának számítanak. Madaraink azonban meglehetősen szicíliai temperamentummal rendelkeznek, ugyanis eldöntik, hogy akár az életük árán is, de bosszút állnak, és meg sem állnak, amíg az összes disznót móresre nem tanítják.
 

Játékmenetében nem éppen eredeti, hiszen több ehhez hasonló anyaggal is találkoztunk már az idők során, gondoljunk csak a méltán híres és szeretett Wormsre, vagy az ősidőkkel ezelőtt megjelent PC-s kis tankos lövöldére, aminek már a címét se tudom (Tank Wars, az egyik kedvencem volt –InGen). Lényeg a lényeg, minden egyes pályán adott egy terület, ahol a disznók megpróbáltak alaposan elbújni, s akad egy hatalmas csúzlink és pár madarunk. A cél kinyírni az összes malacot, a lehető legkisebb veszteségeket elérve. A terep teljesen elpusztítható, a fizika fantasztikus, a hangeffektek még a mai napig is röhögőgörcsöt okoznak. A madarak hihetetlenül jó fejek, egytől egyig egyéniségek, akárcsak a minket folyamatosan röfögve kinevető malacok. Rengeteg pálya és ingyenes kiegészítő várja a kedves játékosokat, illetve azóta már kettő újabb pályacsomag is megjelent, teljesen új hangulattal és látványvilággal megspékelve. Ezek felidézik bennünk a karácsonyi illetve halottak napjai pusztítás hangulatát. A napokban véltem felfedezni egy rendkívül jópofa és ötletes dolgot, ami nem más, mint a „Mighty Eagle”. Ez ugyancsak 1 dollárba kerül és egy extra szolgáltatás a játékon belül. Ha úgy érezzük, hogy nem bírjuk már tovább a sok-sok próbálkozást, egyszerűen képtelenek vagyunk megoldani egy pályát, akkor madarainkat halkonzervvé változtatva, majd azt kilőve, pillanatok leforgása alatt leszünk képesek eltüntetni az egész pályát hatalmas – és éhes – sasunknak köszönhetően. Eme lehetőséggel óránként csak egyszer élhetünk, és ha mégis szükségünk lenne azokra a bizonyos csillagokra, amit egy-egy pálya teljesítéséért kapunk, akkor bármikor visszamehetünk a leradírozott terepre és újrapróbálkozhatunk -de ezúttal sas nélkül persze. Külön vicces dolognak tartottam, hogy a játék üzenetet ír nekünk a telefonra, amikor hősies sasunk újra éhes… Ja, és a PC verzió letöltéséhez erre fáradjatok!

Értékelés: 9/10
 

Cut the Rope

Tudom furcsának fog tűnni, hiszen a mérges madarakról se írtam túl rossz dolgokat, de ez a játék számomra a legkedvesebb mindközül. Ez egy igazi mestermű, egy kis kincs a telefonomon. Nem is csoda, hogy csupán egy hét leforgása alatt háromcsillagosra hoztam minden egyes pályát. 
 

A Cut the Rope lényege, akárcsak az összes ilyen sikeres iPhone címnek, borzalmasan egyszerű. Adott egy zabálnivalóan aranyos kis szörnyünk, név szerint Om Nom, akit a postás meglepetésszerűen rakott le az ajtónk elé, egy kis papírdobozban. Ez a lény azon kívül, hogy borzalmasan aranyos, semmi másra nem vágyik, mint, hogy cukorkát ehessen. Nekünk, jó gazdiként tehát meg kell etetnünk őt, de a dobozban lévő egyre komolyabb akadályok ebben hátráltatni fognak. Az eleinte csupán csak egy vagy több zsinóron lógó cukorka sorsa idővel már olyan tekert logikai feladványokkal fogja nehezíteni Om Nom megetetését, amihez foghatóval utoljára talán csak Commodore 64-en találkoztam. Fantasztikusan élethű fizika, számtalan fejtörő és viccesebbnél viccesebb megoldás vár minden kedves vásárlót, mindez csupán persze 1 dollárét. Sajnos ebben a játékban nem lesz olyan rengeteg pálya, mint az Angry Birdsben, viszont a készítők folyamatosan dolgoznak az újabb dobozokon, a megjelenés óta egy újat már el is készítettek, ami -mondanom sem kell- olyan nehéz, hogy már a második pályán elakadtam. Szóval erős idegzetekre azért szükségünk lesz, ez nem vitás…

Értékelés: 10/10
 

Burn the Rope

Egy ismerős cím, viszont teljesen más játékmenet vár minket, amikor először megvásároljuk ezt a viszonylag új eresztésű, mégis pillanatok alatt az élre törő kis logikai játékot. Az ötlet itt is remek és egyszerű: nem kell mást tennünk, mint az adott pályán lévő össze-vissza tekert és formákba csomózott kötelet elégetnünk. Mint tudjuk, a tűz leginkább felfelé szeret égni, ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy kialszik. Éppen erre kell majd nekünk is törekedni, amihez a telefonunkat 360 fokban leszünk képesek forgatni. Idővel találkozunk különböző rovarokkal, amiknek az elégetésével a tűz színe megváltozik és lehetőségünk lesz a hasonló színű köteleket is elégetni, illetve lesznek olyan bogarak, amiket csak ezzel a színnel tudunk majd elégetni.


Persze ahogy haladunk előre, egyre komolyabb és nehezebb kihívásokkal fogunk találkozni, amik nem kevés ügyességet és agymunkát igényelnek, ha 100%-ra akarjuk teljesíteni az egész játékot. Tudom, furán hangzik, de van valami ezekben a címekben, ami miatt nem nyugszunk, míg hibátlanul nem sikerült teljesítenünk minden egyes szintet. Ez kérem szépen a spiritusz, ami annyira hiányzik manapság a nagy címekből, hogy le se tudjuk tenni a játékot, annyira élvezzük. A Burn the Rope semmiképpen se nevezhető olyan mesteri alkotásnak, mint a korábbi kettő, de azt az 1 dollárt mindenképpen megéri, és sok-sok kellemes percet fog nekünk okozni az üres órák kitöltése közben…

Értékelés: 8/10
 

Az Echochrome után ezek a játékok is tökéletesen bebizonyítják azt, hogy a grafika nem minden. Nem véletlen, hogy a Nintendo DS mint kézikonzol ilyen hatalmas sikereket tudott elérni világszerte. Mert a játékélmény mindenek felett a legfontosabb. Viszont ilyen alacsony árakkal sajnos már a Nintendo se tud versenyezni, ezért a handheld konzolok jövője szerintem immáron el is dőlt, legfeljebb csak nem akarjuk még beismerni magunknak…

Kapcsolódó cikkek

19.
19.
caleb007
Nekem valahogy nem akar az érintőképernyőre rászokni az ujjam. Úgy értem játéknál. Pedig már 2 éve érintős mobilom van de valahogy számomra kényelmetlen, hogy nem érzem a gombok szélét. Meg bele kell nyúlkálni a képbe és kitakarom az ujjammal. Trendi meg minden, de nem praktikus.
18.
18.
danez11
17.
17.
robi009
én összeengedném a mérges madarakat omnommal :D két legjobb játék :D
3# nemtudom milyen IPHONE-ra gondolsz de én megvagyok elégedve a 3G-vel és használtan vettem 36 rongyért ami azért megéri 1 új árához képest ha még gyártanak egyáltalán
16.
16.
aludttej
ja meg nálam a fruit ninja is veri mind3-at, de ez csak az én ízlésem :P
15.
15.
aludttej
Ipod touchot kell venni emberek, nem iphone-t!!! Azért hiányolom innen a real racing 2-t, szerintem a legnagyobb játék a platformra. És a modern combat 2 is ide kerülhetett volna.
14.
14.
drakecsaj
Szép az ájfón meg okos meg stb, de az ára annyira nem fincsi :S
13.
13.
pepsus
#3: Soha nem fog lemenni az ára mivel kijön egy uj, akkor az elözö generacios par pennyvel olcsobb es a azelötti generacios meg kimegy a forgalombol es, csak hasznaltan lehet megvenni. Ezert az ara ujonan mindig annyi.
12.
12.
hakydakillah
6. tud ez a masina állat dolgokat is futtatni, tessék, itt a Dead Space Iphone-ra:http://www.youtube.com/watch?v=wQJjPVSW2T0
11.
11.
danez11
áhh letöltöttem az angry birds-t és tetszik nagyon :D érdemes leszedni
10.
10.
Alienji
#3: iPod Touch-ot egész jó áron lehet szerezni iPhone-hoz képest
9.
9.
Krist-off
hát igen az angry birds minedenkinek remek szórakozás órán és remek lehetőség a jegyek rontására xD
8.
8.
X360_FaNbOy
Nálunk a fél osztály Angry Birds fan..xD De am begyüjtöttem néhány nem kívánatos jegyet miatta..:D Ettől függetlenül 10/10..

A Cut the Rope nem ennyire bejövős..azt a másikat meg nem probáltam..
7.
7.
Ghost16
5.
5.
tommy93
Angry Birds-öt én is kedvelem. Megvan Androidra és ingyen lehet leszedni Marketról.
4.
4.
Hondoro
Az ára nem fog lemenni egy darabig tuti. En le nem cserélném semmi mas telefonra. Ez az ász a telek kozott
3.
3.
danez11
énis vennék már egy ájfónt, a régi viewty-m helyett, de az ára nem akar lejjebb menni :(
2.
2.
Hondoro
Az angry birds nekem is az egyik kedvencem :D
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...