2016 legjobb játékai - szerintünk

Link másolása
Az olvasói szavazás mellett a Gamekapocs szerkesztői is elárulják, melyek voltak idén a kedvenc játékaik. Ahány kolléga, annyi meglepetés, de 2016-ban is akadt néhány cím, amire testületileg is sikerült rácuppannunk.

A korábbi évekhez hasonlóan a szerkesztőség tagjai három-három játékot jelöltek meg kedvencükként - természetesen ezek a választások maximálisan szubjektívek. Ha nem értesz egyet velünk, annyi baj legyen: írd meg kommentben a kedvenceid és persze ne felejts el voksolni az olvasói Év játéka-szavazásunkon!

barackostej kedvencei

1. Battlefield 1

Az érdekes témaválasztás miatt nagyon vártam az új Battlefieldet, mivel kíváncsi voltam rá, hogyan sikerül ráhúzni az első világháborúra a multis csatákat. A DICE tökéletesen vette az akadályokat, és a komolyabb újdonságok hiányának ellenére egy olyan multiplayer lövöldével állt elő, mellyel még évek múlva is játszani fogok.

2. Quantum Break

Nagy rajongója vagyok a Remedy munkáinak, így nagyon vártam Quantum Breaket, hiszen a legutóbbi játékuk még a 2010-es Alan Wake volt. A játékmenet maga elég egyszerűre sikerült, de a történet kárpótolt miatta. Ügyesen nyúltak az időutazós témához, szerintem az egyik legjobb ilyen típusú sztorit rakták össze.

3. Overwatch

Rengeteg multis FPS jelent meg az idén, melyek közül volt szerencsém mindet kipróbálni. Nehezen döntöttem el, hogy az Overwatchot vagy a Titanfall 2-t tegyem-e a listám harmadik helyére, de végül a Blizzard műve győzött. Mindkét játékkal nagyon jól szórakoztam, az Overwatch azonban óriási játékostáborral rendelkezik, ráadásul az EA-vel ellentétben a Blizzardban megbízhatunk, hogy még évek múlva is törődni fog gyermekével. Megunhatatlan cím, mellyel szinte akármikor képes vagyok pár órát játszani.

Daks kedvencei

1. Battlefield 1

Az idei év legjobbja nálam egyértelműen a Battlefield 1 volt. Végre kiszabadultunk a modern hadviselés mindennapjaiból, és magunk mögött hagyva a perkeket, meg a falon futást, egy olyan világba kerültünk, amivel korábban kevés játék foglalkozott csak. A nagy háború a huszadik század egyik legsötétebb időszaka volt, ezeket a nyomorult éveket pedig nemcsak az egyjátékos kampány dolgozta fel hihetetlen izgalmasan és magával ragadóan, de olyan multiplayer is járt hozzá, amit azóta is alig tudok letenni. Tényleg. Szinte egyetlen napra se.

2. Forza Horizon 3

A Forza Horizon legújabb része idén a kenguruk földjére kalauzolt el minket, a szigetországba, ahol mindenki fejjel lefelé él, és ahol az összes állat meg akar ölni téged, még akkor is, ha nem teszed ki a lábad a házból. Az ausztrál helyszín talán még a tavalyi dél-franciaországi és olasz utaknál is izgalmasabb volt, most karácsonyra pedig megérkezett a havas DLC is, amit minden rajongónak be kell szereznie. Ha szeretsz száguldozni, és nem próbáltad még soha a sorozatot, akkor ez a legjobb rész, amivel kezdhetsz.

3. DOOM

A modern formát öltött klasszikus a régi idők legszebb emlékeit idézte, agyatlanul csapathattunk benne üvöltő metálra, miközben loccsantak az agyak, repültek a végtagok, és fröcsögött a trutyi. A játék kampányát néhány nap alatt játszottam végig, alig várva mindig, hogy hazaérjek, és tolhassam néhány órát vacsora előtt, a főellenségeknél szinte üvöltöttem, a befejezés meg maga volt az eufória. Szerezd be, vedd meg, kérd kölcsön. De ne halj meg úgy, hogy nem toltad az új DOOM-ot!

fojesz kedvencei

1. Overwatch

Nagyon erős mezőnyben, ráadásul egy vadonatúj címmel tette próbára a szerencséjét az online FPS-ek piacán a Blizzard, az Overwatch azonban az egyértelmű bizonyíték: ez a csapat nem tud hibázni. Idén ezzel a játékkal töltöttem a legtöbb időt, tökéletes szórakozás, ha csak egy-két meccsre van időd, és akkor is, ha a haverok társaságában egész éjszaka nyomod. Természetesen nem százszázalékos a balansz, de a huszonhárom játszható karaktere így is remekül működik, imádtam kísérletezni velük, és az sem sűrűn fordult elő velem a hasonszőrű anyagoknál, hogy a háttértörténet után bújjam a netet. Az Overwatchnál ez is meglepően kidolgozott.

2. Uncharted 4: A Thief's End

Sokat kellett várni az Uncharted negyedik részére, de abszolút megérte böjtölni. Tény, az Uncharted 4 más lett kicsit, mint az előző generációs trilógia, azt viszont kár lenne vitatni, hogy ennek a játéknak még a legutolsó pixele is hatalmas odafigyelést kapott a fejlesztők részéről. Igen, szép, kiváló a színészi játék, remek a forgatókönyv, és a zsáner játékmenetéből is kihozták a maximumot a srácok, de a legizgalmasabb az, ahogy mindez egy hihetetlenül intenzív élménnyé áll össze. Mondhatnám, hogy filmszerű, de minek: ilyet a moziban sosem látsz majd.

3. Firewatch

Ezért tartom furcsának, hogy film készül a Firewatchból: a Campo Santo története remek, de éppen a videojátékos formátuma teszi kiemelkedővé. A kalandjáték számomra az év meglepetése; miközben az erdő, Henry és Delilah titkai hajtanak előre, a fejlesztők remekül használják ki és igazítják a forgatókönyvhöz az interaktív élményben rejlő lehetőségeket. A Firewatch segít meggyőződni arról, hogy a sétaszimulátoroknak van létjogosultsága, az emlékezetes artdizájn és a felejthetetlen párbeszédek már csak a bónuszt jelentik.

iNKARNATE kedvencei

1. World of Warcraft: Legion

A számtalan változó minőségű kiegészítő és a részemről tartott szünet után meglepően tapasztaltam a Legion mögött rejlő brutális mennyiségű igényes munkát és odafigyelést. A démonvadász kaszt továbbra is az egyik kedvencem maradt, az altok mellett is. Az azóta bepattintott raidek remekül sikerültek, az anyag egyszerűen működik. Ezek ellenére az egyik legkedvesebb tapasztalatom vele, hogy a végjátékot és a csiszoltságot megmutatva, még 2016-ban is sikerült új és/vagy szkeptikus emberekkel megszerettetni a WoW-ot.

2. Overwatch

Idei évemet, hosszú idő óta először Blizzard-játékok dominálták, a másik kiemelkedően kedvenc cím nem más, mint az Overwatch. Az online FPS-ekhez visszatérésem első lépcsője ugyan az első Titanfall volt, de ezzel a játékkal teljesedett ki. A Blizzard ismét belenyúlt a jóba, egy már létező formulát (kacsintás, TF2) próbált meg saját szájízére igazítani, ez pedig pompásan, a nagyközönség számára is emészthetően sikerült. A karakterek közti egyensúly nem mindig sikerül a legjobbra, de a kiélezett és félelmetesen izgalmas kompetitív mérkőzések bőségesen kárpótolnak. Nagy kár, hogy a kontent borzasztó lassan érkezik.

3. Madden NFL 17

Az amerikai foci nem feltétlenül tartozik a legnépszerűbb sportok közé Magyarországon, de a tendencia javul és egyre több embert képes elérni, így az elmúlt pár évben szippantott be igazán engem is. A szabályrendszer és a sport pszeudo-körökreosztott "játékmenete" tökéletesen lefordítható egy videojátékra, a Madden továbbra is az egyik legjobb szimuláció - nemcsak a mechanika pontosságában, hanem a rengeteg részletében is, amellyel tökéletesen átadja az egész NFL-hangulatot. Az idei részben kezdtem végre igazán komolyan foglalkozni az Ultimate Teammel, amibe gyakorlatilag végtelen mennyiségű időt el lehet süllyeszteni, akárcsak a FIFA-ban.

Lesroy kedvencei

1. The Witcher 3 és a Blood and Wine

Tudom, hogy a The Witcher 3 tavalyi cím, viszont Xbox One-tulaj csupán fél éve vagyok, így nagyon gyorsan be kellett pótolnom a lemaradásomat. Mivel is kezdtem volna, ha nem a CD Projekt RED játékának harmadik részével, és milyen jól tettem! Ríviai Geralt kalandja már a kezdet kezdetétől megfogott; gyönyörű grafikát, magával ragadó történetet, sokszínű karaktereket, és nem utolsósorban egy élvezetes harcrendszert kaptunk a lengyel srácoktól. Külön örültem neki, hogy a Blood and Wine történései méltó lezárást adtak a sorozatnak, szóval összességében nálam bekerült a legjobb fantasy akció-szerepjátékok közé.

2. Battlefield 1

Nekem már a tavalyi Battlefront is nagyon tetszett a DICE-tól, az új Battlefield pedig az eddigi legjobb munkájuk lett. A fantasztikus látványvilág mellé a sorozat először kapott említésre méltó kampányt, ami változatos és még kellő érzelmi töltettel is rendelkezik. Ez szerintem nagyszerűen áll a játéknak, és nagyon remélem, hogy a soron következő címük történetére/történeteire minimum ekkora figyelmet fognak majd fordítani a svédek. Többjátékos szempontból pedig már a bétát is rongyosra játszottam, nincs ez másképp a teljes verzióval sem. Szórakoztató, pörgős és tartalmas, ráadásul a haverokkal tökéletes kikapcsolódást nyújt, kell ennél több?

Shifty kedvencei

1. Forza Horizon 3

Az első autós játék talán, amivel volt szerencsém játszani, még a Stunt volt, amit aztán leginkább a Need for Speed-sorozat első három része követett. Ennek ellenére a műfaj sose tartozott a kedvenceim közé, így hiába jöttek-mentek a különböző próbálkozások, valahogy a Forza Motorsport se tudott levenni a lábamról. A Horizon-mellékág viszont az első részének megjelenése óta pont azt nyújtja, amit megrögzött játékosként elvárok egy játéktól. Feltétel és korlátok nélküli, önfeledt szórakozást. Hogy mennyire beszippantott a harmadik rész, azt talán az summázza legjobban, hogy a megjelenés óta közel 110 órát tettem bele. Ez még számomra is sokkoló hír volt.

2. DOOM

A Bethesda megmutatta, hogy a futószalagon szállított ezredik folytatások és leporolt klasszikusok kétes újrázásai mellett is lehet úgy milliók által imádott, korszakalkotó címekhez hozzányúlni, hogy az egyszerre repítsen vissza az időben, és legyen modern és friss. A DOOM revitalizációja az első trailer megjelenéséig volt csak kérdéses, utána viszont világossá vált, a recept összetevőinek alapjai ugyanazok, csak az egész kapott egy üdítő körítést, így kéjes vigyorral az arcomon léptem be a pokol kapuján, hogy aztán Doomguyjal ismét rendet tegyek.

3. Gears of War 4

A Gears of War 4 ugyan nem lett korszakalkotó, egyesek szerint nem is nagyon ér fel az eredeti trilógia részeihez. Talán igazuk is van azoknak, akik szerint kicsit lapos lett a The Coalition játéka. Én viszont inkább abba a táborba tartozom, akinek nem voltak túlzottan nagy elvárásai az új felvonással szemben, így nem is csalódtam nagyot. Sőt, a kampány első egy-két óráját átható unalmat leszámítva igazán élveztem, ahogy a szereplők kiteljesednek és ahogy a történet robogott előre. Valóban kevés volt az epikus pillanat, de amit kaptunk, az eszelősen nézett ki, így a magam részéről egyértelműen helyet kell szorítanom a negyedik résznek.

Zoenn kedvencei

1. Overwatch

Rengeteg fejlesztő szeretne új ízt csempészni a multiplayer lövöldék műfajába, és nem ritkán többszöri próbálkozás után is felejthető végeredmény születik. Nem úgy a Blizzard! A kaliforniai stúdió eddig még soha nem készített FPS-t, mégis leiskolázta a hero shooterek mezőnyét. Rengeteg emlékezetes karakter és megannyi jól működő játékstílus teszi teljessé az Overwatchot. Nem az számít, hogy mennyit ölünk, hanem az, hogy csapatként működjünk, a hősök képességeit kombinálva. A játszhatóság terén minden fejlesztő példát vehet a kicsikéről, amit még a mai napig rendszeresen előveszek néhány gyors meccs erejéig.

2. The Last Guardian

Botrányos kamerakezelés és irányítás ide, leeső framerate oda, Fumito Ueda ismét megcsinálta a világ legjobb játékát. Trico és a fiú barátságának története mellett nem lehet elmenni érzelmek nélkül. Olykor teljesen felbosszant, máskor könnyeket csal a szemedbe, még akkor is, amikor a fenti hibák miatt sorozatosan nem az történik benne, amit szeretnél. Amikor viszont a hatalmas lényed lesi a kívánságaidat, simogatásért kuncsorog, és egy kiélezett pillanatban az életét teszi kockára érted, már tudod, valami rendkívüli került a kezeid közé. Ilyen játékkal nem minden nap játszik az ember.

3. DOOM

Nagyon kíváncsi lettem volna a sztoriközpontú, filmszerű DOOM-ra is, de örülünk, hogy az id Software meggondolta magát. Az új DOOM-ot csak azok tudják igazán értékelni, akik már az FPS-ek hajnalán is a katódcsöves monitorok előtt ültek. Sallangok nélküli, tömény démonvadászat az egész, ahol nem túl lineáris pályákon zajlik a non-stop akció, power-upokkal és ütős metálzenével. Egyből elkapott, mint a gépszíj - a parancsikonja még mindig itt figyel az asztalomon, és rá is kattintok, amikor le akarom adni a nap közben összegyűlt feszültséget. A tartalmas és iszonyúan élvezetes régivonalas kampány mellett még a Quake-rajongók is jól jártak, elvégre a multit felfoghatjuk az ötödik résznek is.

Kapcsolódó cikkek

35.
35.
Skygameboy
Tényleg a FromSoftver készülő játékairól van már valami hír ? Egy Bloodborne folytatásnak nagyon örülnék ha már DS nem lesz. :(
34.
34.
Skygameboy
1.Dark souls 3
2.Uncharted 4
és még a FC primal is eléggé beszippantott .A last guardiant meg nem merem ide írni mert nem tudom mi lesz még a vége .
33.
33.
Batman
#4: Az atmoszfera, nem lehet egy dolgot kiemelni.
32.
32.
Batman
Iden csak egy jatekkal foglalkoztam, jatszottam es az az overwatch volt. Zsenialis jatek, nagyon ajanlom. 120x megragtam hogy megveszem-e de sikerult rabeszelnem magam. Sokkalta tobb elmenyt adott mar 1 honap utan mint barmelyik mas multiplayer alapu cucc.
31.
31.
LCoder
Lassan csinálhatnának már egy új Elder Scrolls-t is. Vagy egy normális Gothic-ot, mondjuk olyasmit mint a II volt, csak jobb grafikával.
30.
30.
KopyAti
1 Far Cry Primal
2 The Last Guardian
3 Watch Dogs 2
4 Unravel
5 inside
29.
29.
DON GONDOCS
#27: Remélem nem fogsz csalódni, nekem is volt nem egy játék ahol, alapvetően a világa tetszett, de a gameplay már hamar elvette a kedvem. Mondjuk a Technomancer pont a kivételt erősíti.
28.
28.
DON GONDOCS
#25: Hát idén nem sok említésre méltó stratégia volt. Talán a Kingdom wars 2 és a The Hive vagy a Total War: W. Rpgből még az Ember és FORCED SHOWDOWN, volt amit próbáltam.
27.
27.
kamgecam
#24: A világa szimpatikus.Szemet tudok hunyni a hibákon ha egy játék beszippant.
26.
26.
kamgecam
#25: Köszi, megkapom a fizut és töltöm is szerintem.
25.
25.
Mortis
#21: van valamiféle furcsa sármja. én megjelenés óta nyúzom, kisebb nagyobb megszakításokkal, mivel némely aspektusa annyira amatőr, hogy egy idő után muszáj letenni: de kíváncsi vagyok a történetre s szórakoztató villám mágusként megpörkölni az ellenfeleket. : )

amúgy kicsit meglepődtem hogy az oldalnál ennyire ugyanolyan az ízlése mindenkinek: nagyrészt akciójátékok, itt ott egy Last Guardian vagy Witcher kieg. nagyon hiányolom a csodabogarat, akinél a Tyranny az első s beszorít egy-két RTS-t is. meg indie-k között is egész nagy mozgolódás volt idén; bár én nagyrészt az előző évek termését pótoltam.
24.
24.
DON GONDOCS
#21: Hozzáteszem nem játszottam végig, de kell egy kis idő még megmutatkoznak a játék értékei. Érdemes kipróbálni, de elsőnek nem biztos hogy tetszeni fog.
22.
22.
RangerFox
#14: Oh bakker, a The Witness-ről el is felejtkeztem. Legjobb indie az évben, mindenki próbálja ki, ha még nem tette!!
21.
21.
kamgecam
#19: +1 Érdekes lista, tetszik hogy sajátos ízlésvilágod van.
A Technomancer ennyire bejött?Azt hiszem éppen le van árazva, érdemes próbát tenni vele?.
20.
20.
giga321
OVERWATCH.
FFXV.
RISE OF THE TR.
19.
19.
DON GONDOCS
1. Doom
2. TLG
3. Rise of the Tomb Raider
4. Divsion
5. Quantum Break
7. The Technomancer
8. Far Cry Primal
9. Uncharted 4
10.Gears of War 4
18.
18.
Crevna
Az idei évet személy szerint nem éreztem olyan erősnek, tavaly a witcher hatalmasat ütött azt mondjuk nehéz lett volna überelni. Az unchartedet sajna nem tudtam kipróbálni. Division lehetett volna de a kiinduló sztoriból semmit nem hoztak ki, a történet vezetés 0 a többi meg utána semmitérő. Így az idei évben nálam megosztva talán a Battlefield illetve Titanfall 2 ami kiemelkedő volt. A BF1 remek grafika,rombolhatóság, plusz 1.vh, A Titanfall 2 meg egyszerűen megnem tudom mondani miért de zseniális élményt nyújt pedig rühellem az ugrabugra übergyors fps-eket de ezt imádom. Kicsit sajnálom hogy méltatlanul alul kezelik és így nem lesz következő rész.
16.
16.
A Fénybenjáró
A Titanfall 2 orrba-szájba szopatta a Call of Duty-t.
15.
15.
ZsozeApa
1 The Last Guardian
2 Battlefield 1
3 Doom
ja és az Overwatchot ki ne hagyjam. :)
14.
14.
RangerFox
1.: Fire Emblem Fates
2.: Quantum Break
3.: Uncharted 4 (csakmert a 2-dik része jobban tetszett, ezért nem a második)
4.: Overwatch
5.: Titanfall 2
13.
13.
KeXxX
UC4
DOOM
Titanfall 2
Ratchet & Clank

12.
12.
kamgecam
11.
11.
GODL1KE
Ja bocsi és a Doom is nagyon tetszett, csak az hogy a multiját nem tudták szétszedni a single módtól az 2016 ba nekem elég Románnak tűnik.....
10.
10.
GODL1KE
1. Overwatch
2. nekem rainbow six siege mert idén jutottam hozzá
3. bf 1 csak nincs hozzá gépem
4. tomb raider is bejött.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...