Megérkezett a The Witcher 3 next-gen frissítése, de nem lehet őszinte a mosolyunk

  • Írta: szlav
  • 2022. december 15.
  • Letöltés
Link másolása
Sok húzás-halasztás után végre befutott a The Witcher 3 várva-várt újgenerációs változata. Geralt kalandja remekül fest, de alaposan két vállra fekteti a legizmosabb hardvereket is.

Izgalmas karácsonyi ajándékkal lepte meg a The Witcher-fanokat a CD Projekt RED, de sajnos úgy néz ki, hogy a lengyelek még az ünnepek alatt is a tűzoltással lesznek elfoglalva. Habár a The Witcher 3 újgenerációs változata elsősorban az Xbox Series X/S és a PlayStation 5 játékosait célozta, a PC-s tábor is ingyenesen frissíthetett a sok javítást, szebb textúrákat, extra grafikai opciókat és más újdonságokat is tartogató csomagra. Akik így tettek, jó eséllyel hamar megbánták a döntésüket.

Kétségtelen, hogy a ray tracinggel és más nyalánkságokkal megdobott új változat remekül fest, de a PC-s játékosok java egyelőre sajnos kiábrándító élményben részesülhet. A frissítés ugyanis rengeteg technikai hibát, rendszeres crashelést és szörnyen ingadozó frame rate-et hozott magával - az utóbbit a legerősebb hardvereken sem úszhatjuk meg. Némi sovány vigaszt adhat, hogy a CDPR csapata már jelezte, hogy tudnak a problémákról, és gőzerővel dolgoznak azok orvoslásán.

A konzolosok egyébként egy fokkal jobban jártak, hiszen ők a Performance és Quality grafikai sémákon is abszolút játszható élményben részesülnek, habár az utóbbi Xbox Series X-en és PlayStation 5-ön sem tartja stabilan a 30 fps-t - egyelőre érdemes a 60 fps-es, de sugárkövetés nélküli Performance opciót választanunk.

8.
8.
Zede85
Ps5-ön frissítettem a 4.0 verzióra, de nem jelenik meg a grafikai beállításoknál a két féle megjelenítési mód választása, valaki tapasztalt ilyet?
7.
7.
Doomsayer
Full RT ultra+ grafikán én is elbúcsúzhattam a 4K 60 fps-től, 5600X és 3080 mellett 50 körül hoz. Amúgy roppant jól néz ki a játék és hát... roppant jó is a játék. Amit észrevettem, talán hasznos tipp lehet, hogy miután fut a játék egy idő után stutterel, ha nem teljes képernyős módban van. Tehát ne Borderless-ben nyomassátok, hanem full screen-ben, mert különben hamar kihal. A másik, miközben fut a játék és állítgatjuk a grafikát, egyszer csak megszűnik a DLSS vagy FSR, de amúgy is olyan, mint ha a DLSS egyáltalán nem működne. Szóval össze vissza állítgathattam, ugyan úgy 30 fps körül volt a lag miatt, de már szinte semmi beállítás nem működött. Aztán elszállt az RTGI, így újraindítottam. Ezek után minden állítgatás életbe lépett és fix a 60 fps, röccenésmentes a teljesítmény, végső soron full RT és ultra +. De a DLSS szerintem egyáltalán nem működik. Majd a DF megmondja. Mondjuk biztos hamar patchelik, de mindegy, így egy újraindítással meglett a beállítás és most úgy fut, mint a régi verzió. Ideje nyomni vele egy kört.
6.
6.
redsovi
Még jó, hogy megy a sirás-rivás - részemről is. Pofátlanul sokat csúszott ez a frissítés. Nincs RTX-em, de lazán kéne pörögnie high-on fix 60 frémmel. Ez helyett droppolgat, mintha muszáj lenne. Ennek ellenére végre megéri kontrollerrel pörgetni, nagyon faszák az új interface tweak-ek.
5.
5.
xanatos0911
Hát őszintén szólva én a PS5-ös verziótól sem vagyok elájulva. Raytracing mód számomra kb jatszhatatlan teljesítmény szempontjából. Holnap megnézem PC-n, azt meg nem próbáltam idő híján, viszont egy órát nyomtam a PS5-ön. Aztán raytracingen kapásból azt is észrevettem, hogy egy csomó minden vibrál, pl ha kimentem Geralttal az erkélyre a legelején az egész hegység a messzeségben vibrált és villogott… Performance módon is, csak sokkal kevésbé. Raytracinggel még egyes közeli/benti elemek illetve árnyékok is furán villogtak vagy változtak attól függően hogy hogyan mozogtam. Aztán a tutorial után meg crashelt a játék és hibaüzenettel kilépett. Nem játszottam többezer órákat PS-en soha, de 2016 vége óta vagyok PS tulaj, eddig soha egy játék sem crashelt se PS4-en se PS5-ön.
4.
4.
DragonBleacPiece
7 év után végre el fogom tudni olvasni a párbeszédeket és npc csiviteléseket konzolon normális betűmérettel
3.
3.
crytek
#1: Azt hogy csutkamaxon ne 4x fps legyen egy 4080al azt nem fogod te kigyomlálni semmivel. Ja de ha elfelejted a géjtrészinget vagy használod a dlss butítást
Ez jár annak akit érdekel ez a szarság :) Mindenki más meg vígan játszik vele
2.
2.
Heldengeist
Jobban örültem volna, ha a next-gen frissítés inkább mint ingyen DLC jön. Egyszerűbb lenne a verzió kontrol.
1.
1.
hedzsooo
Megy a szokasos siras-rivas, raadasul most 1 ingyenes frissitesnel, mert RTX-effektekkel nem fut mindenkinek 60+ FPS-el a jatek, hagyjuk mar...

Megjeleneskor 1ebkent is (minden nagyobb valtoztatas, fonosabb uj verzio eseten is) ez nem 1 ujdonsag, hogy par dolgot meg ki kell gyomlalniuk a fejlesztoknek, csak ugye minden kene mindenkinek ingyen mar, + rogvest, azonnal... 1-2 het, aztan rendben lesz majd ez is ha vkinek tenyleg nagy gondja lenne vele. A komolyabb, kritikus hibakat ugyanis kb. max. 1-2 het alatt hotfix-el majd rendbe vagjak ugy is. ;)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...