2022 legjobb játékai - szerintetek

Link másolása
Decemberben ismét szavazásra bocsátottuk az elmúlt egy év legjobb játékait, ezúttal összesen tizenhét kategóriára bontva. Ti megszavaztátok a kedvenceiteket, mi pedig összesítettünk. Lássuk az eredményeket!

Elszaladt egy újabb év, mi pedig reméljük, hogy hozzánk hasonlóan ti is rengeteg videojátékkal játszottatok az elmúlt hónapokban. Habár a koronavírus-járvány hatása még a 2022-es felhozatalra is erősen rányomta a bélyegét, mégsem kellett sokáig keresgélnünk, hogy remek játékokkal töltsük fel a listáinkat. Összesen tizenhét kategóriában kerestük az év legjobb játékait, a legnagyobb csalódásokat, na meg persze 2023 legvárósabb címeit. Rengeteg szavazatot kaptunk tőletek, lássuk hát a győzteseket! 

Az év akciójátéka 

Az akciójátékok kategóriája sosem okoz csalódást, az azonban várható volt, hogy a 2022-es év két legnagyobb titánja itt fog először megütközni. A győztesünk pedig a God of War: Ragnarök lett, ami magabiztos előnnyel, a szavazatok mintegy 51,5 százalékával nyerte el a képzeletbeli trófeánkat. Mi is imádtuk Kratos és Atreus kalandját, így örülünk, hogy ti sem csalódtatok a játékban.

Ugye számotokra is egyértelmű, hogy a második helyezést az Elden Ring vitte el? A FromSoftware nyílt világba ültetett soulslike mesterműve a szavazatok 31,7 százalékát zsebelte be – nem semmi teljesítmény ez egy ilyen hardcore játéktól! A dobogó harmadik fokára a Horizon Forbidden West került 16,5 százalékkal. 

Az év lövöldéje 

Ha lehet benne fejeseket osztani, akkor ebben a kategóriában érdemes keresni az adott kedvenceinket. Habár érkezett tavaly pár egészen rendhagyó érdekesség is, a szavazatok döntő többségét (46,8 százalékot) a Call of Duty: Modern Warfare II és a Warzone 2.0 kombója vitte el. Minden évben tudjuk, hogy körülbelül mire számíthatunk az aktuális Call of Duty-tól, csalódni pedig nemigen szoktunk bennük.

A dobogó második fokán egy jóval szokatlanabb cím, a Metal: Hellsinger végzett. A félig ritmusjátéknak nevezhető DOOM-szerű lövölde 13,5 százalékot gyűjtött be, ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy megelőzze a Borderlands-széria mágikus spin-offját. A Tina Tina’s Wonderlands 8,3 százalékkal lett bronzérmes. 

Az év szerepjátéka 

Az RPG-k szerelmesei sajnos érezhették, hogy elég gyenge volt ez az év a számukra - többnyire csak a távolkeleti piacról érkeztek igazi érdekességek. Így tehát az sem volt meglepő, hogy az Elden Ring toronymagasan, a szavazatok 75,6 százalékával vitte ezt a kategóriát.

A második és harmadik helyezésért folytatott verseny az utolsó percekig kiélezett maradt, végül azonban a Weid West vitte az ezüstöt a szavazatok 5 százalékával. Egyértelmű bronzérmest nem tudtunk kihirdetni, ugyanis a Xenoblade Chronicles 3 és az év egyik legmegosztóbb játéka, a Diablo: Immortal is 4,8 százalékkal futott be. 

Az év platformere és ügyességi játéka 

Elég vegyes lett idén a platformerek felhozatala, hiszen a legjobbak közt akadnak 2D-s roguelike-ok, 3D-s klasszikus platformerek és komplett nyílt világú játékok is. Egyik cím sem volt azonban olyan népszerű, mint a Stray. Az olvasóink 56,4 százaléka szavazta az élre a vörös cica kalandját. Ki gondolta volna, hogy még 2022-ben is a macskáké az internet?

Az ezüstérmet a SEGA ikonikus kabalája nyerte el. A Sonic Frontiers 15,8 százalékra elegendő szavazatot kapott, ami elég volt ahhoz, hogy a kék süni határozottan beelőzze a Nintendo berkeiből érkező kihívóját. Ez természetesen a Kirby and the Forgotten Land volt, amely a szavazatok 9,9 százalékával lett bronzérmes. 

Az év kaland- és puzzle-játéka 

Íme, egy kategória, ahol minden egyes szavazat számított, hiszen a verseny az utolsó órákig elképesztően szoros maradt. Verítékező homlokkal figyeltük a szavazatok érkezését, végül azonban egy legendás széria fantasztikus folytatása, a Return to Monkey Island lett az első befutó - Ron Gilbert játéka a szavazatok 21,6 százalékával foglalhatta el a dobogó legfelső fokát.

Guybrush azonban tényleg csak egy hajszállal nyerte meg az aranyérmet, a nyomában ugyanis ott settenkedett az év legförtelmesebb puzzle-játéka, a Scorn, melynek 20,1 százalékot szavaztatok meg. A harmadik befutó sem volt messze: a Syberia: The World Before a szavazatok 19,4 százalékával került fel a dobogóra. 

Az év stratégiai játéka 

Kifejezetten erős év volt ez a fotelgenerálisok számára, hiszen történelmi, fantasy, sci-fi, de még családi körítésben is érkeztek ütős címek. Az egyértelmű győztes azonban a Total War: Warhammer III lett a maga 24,1 százalékával. A Warhammer fantasy világába ültetett széria már hosszú évek óta csúcsminőséget képvisel, a harmadik nagy kiadással azonban önmagán is túltett a Creative Assembly brigádja.

És akkor jöhet az éles váltás: az ezüstérmet a Switch-exkluzív taktikai játék, a Mario + Rabbids: Sparks of Hope nyerte a szavazatok 19,5 százalékával. Ezen aligha lepődhetünk meg, hiszen Mario és a kerge nyulak mindig nagyot ütnek. A bronzéremért folytatott harc azonban ennél is izgalmasabb volt – olyannyira, hogy végül itt is egálban kötöttek ki a bronzérmesek. Harmadikként tehát egyszerre futott be a Marvel’s Midnight Suns és a Dune: Spice Wars. A szuperhősök és Arrakis hadvezérei is 18 százalékra elegendő szavazatot kaptak tőletek. 

Az év sportjátéka 

Általában elég egyoldalú ez a kategória, idén azonban több erős jelöltünk is akadt a sportjátékok közt. Végül persze mi sem lepődtünk meg azon, hogy a győztesnek járó trófeát a kemény kihívói ellenére is a FIFA 23 nyerte el, vagyis a végeredmény az éves papírforma szerint alakult. Az EA utolsó FIFA néven készülő focis játéka a szavazatok 34,6 százalékával vitte az aranyat – vajon jövőre hasonlóan teljesít majd az EA Sports FC is?

A második helyre egy újabb focis cím került, de a jóval rendhagyóbb fajtából. A Mario Strikers: Battle League-ben a legendás vízvezeték-szerelő barátai rúgták a bőrt, a végeredmény pedig simán hozta a Nintendo-minőséget. Mario 16,5 százalékkal vitte az ezüstöt, így nem kellett túlzottan tartania a harmadikként érkező NBA 2K23-tól. Az idén kifejezetten nagyszerűre sikeredett kosaras cím a szavazatok 10,2 százalékát nyerte el tőletek. 

Az év versenyjátéka/szimulátora 

2022 gyenge év volt a versenyjátékok terén is, de akadt egy igazán magasan kiemelkedő befutó. A Gran Turismo 7 a szavazatok 55,5 százalékával ért be a célvonalra, legalább egy teljes kört verve az őt követő kihívókra. A Polyphony Digital 25 éve futó szimulátora állandó csúcsminőséget képvisel, és habár volt egy-két kisebb botrány a játék megjelenésekor, tagadhatatlan, hogy a Gran Turismo 7-nél minőségibb versenyjáték nem került tavaly a boltok polcaira.

A második helyezést egy kései befutó, a Need for Speed Unbound vitte. Az immáron újra a Criterion Games által fejlesztett utcai versenyjáték kellő vérfrissítést adott a régóta stagnáló szériának. A beérkezett szavazataink 21,8 százaléka bizonyítja, hogy a stúdió valamit nagyon is jól csinált. A harmadik helyen a Codies évről-évre visszatérő Forma 1-es játéka, az F1 22 futott be. 

Az év verekedős játéka 

Ez a kategória is színes volt, hiszen klasszikus bunyós címek mellett pár brawler, néhány pofozkodós akciójáték, de még egy battle royale-cím is felkerült a listánkra. Az első helyezés pedig a Sloclap többszörösen díjnyertes kung fus játékát, a Sifut illeti. Ha ti is kedvelitek a távol-keleti harcművészeti filmeket, de még nem volt dolgotok a Sifuval, akkor a szavazóink 44,1 százalékához hasonlóan ti is pótoljátok a lemaradást!

Ismét szoros harc alakult ki a második és harmadik helyezésért, az utolsó szavazatok azonban döntöttek: a MultiVersus vitte az ezüstérmet. A Warner Bros. Eszement brawlere a szavazatok 18,5 százalékát gyűjtötte be, ezzel éppen csak egy hajszállal beelőzve a Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge-et, melyre 18,2 százalékban szavaztatok. 

A legjobb live service 

Rendhagyó kategória, hiszen jellemzően régebbi, de rendszeresen frissülő játékok kerültek erre a listára. Egészen szoros volt a verseny, végül azonban az ingyenes tartalmi csomagokat futószalagon szállító No Man’s Sky 25,1 százalékkal került ki győztesként. A Hello Games sikersztoriját már mindenki jól ismeri - hiába jelent meg kiábrándító állapotban a fejlesztésük, a stúdió immáron hat éve szállítja hozzá szakadatlanul az újabb és újabb frissítéseket, a kemény munka pedig hatványozottan is meghozta a gyümölcsét.

Az elmúlt közel két évben óriásit robbant a Final Fantasy XIV. Miközben a nagy rivális, a World of Warcraft a Shadowlands és a Blizzard-botrányok árnyékában hanyatlott, az Endwalker megjelenése ékes koronát tett a Square Enix MMORPG-jére.  A szavazatok 18,6 százaléka alapján ti is élveztétek az elmúlt évek kalandjait. Majdnem ugyanennyien szavaztatok a bronzérmesünkre, a Fortnite-ra is. Az Epic Games megkerülhetetlen battle royale-játéka gyakorlatilag heti szinten frissül, tavaly pedig még Unreal Engine 5-re is átültették azt. A játék 18,3 százalékkal nyerte el a harmadiknak járó díjat. 

Az év indie játéka 

Néha a legkisebb fejlesztők alkotnak csak igazán nagyot, a 2022-es év pedig nem okozott csalódást indie-fronton. Nehéz volt csupán tíz címre leszűkítenünk a listát, számotokra azonban nem volt nehéz a győztes kihirdetése. A BlueTwelve Studio cyberpunk-körítésű macskakalandja, a Stray nyerte ezt a kategóriát is.

A második befutó is megér egy misét, hiszen valószínűleg az év legcsúnyább, de legaddiktívabb játékáról beszélünk. A Vampire Survivorst egy ember fejlesztette, elfutna valószínűleg egy Tamagochin is, mi pedig hozzátok hasonlóan több száz órát beletettünk már a buildjeink tökéletesítésébe. A vámpíros bullet hell a szavazatok 19,8 százalékát nyerte el, de a harmadik befutó, a Cult of the Lamb sem volt messze a maga 15,5 százalékával. Mindenki boruljon térdre a sátáni bárányka előtt! 

Az év multiplayere 

Akadtak itt kooperatív lövöldék, brawlerek, sőt, még kártyajátékok is, de nehéz teljesíteni, ha a Call of Duty: Modern Warfare II és a Warzone 2.0 is szerepel a kategóriában. Az elképesztően széles többjátékos palettát kínáló first-person shooter elnyerte csaknem a szavazatok felét, 45,7 százalékot.

A dobogó alsóbb fokain már jóval kiélezettebb volt a helyzet – olyannyira, hogy ismét a tizedesvessző után dőlt el, hogy kihez kerül az ezüst és a bronz. A második helyezettünk azonban végül az Obsidian Entertainment alkotása, a Grounded lett. Ezek szerint a szavazóink 9,8 százaléka nem rémült halálra a hátsó kert hatalmas farkaspókjaitól. A kooperatív kaland mögött szoros harmadikként érkezett az Overwatch 2. 9,5 százalékot szavaztatok meg a free-to-play címként visszatérő lövöldének. 

Az év fejlesztője 

Ezúttal is akadt jó néhány olyan stúdió, akik a hosszú évekig tartó kemény munkájukkal abszolút kiérdemelték, hogy mi is fejet hajtsunk előttük. A verseny szoros volt, végül azonban Hidetaka Miyazaki csapata, a FromSoftware került ki győztesként. A japán stúdió az elmúlt bő tíz évben új irányt diktált a játékiparnak, az Elden Ring átütő sikerével pedig egyértelművé vált, hogy a mainstreamben is van helye a komoly kihívást nyújtó, de mesterien megtervezett játékoknak. A szavazóink 40,5 százaléka voksolt a japán fejlesztőbrigád mellett.

Szoros másodikként futott be a God of War: Ragnarök csapata, a SIE Santa Monica. A kaliforniai stúdió érdemei vitathatatlanok. Az írók, grafikus művészek, a játékmenet tervezői, a szinkronszínészek - mindenki megérdemli az elismerést. Ti a szavazataitok 39,1 százalékával adtatok ennek hangot. Szintén nagy elismerésben részesült a Naughty Dog csapata. Habár a PC-re is átkerülő Uncharted-játékokon és a The Last of Us: Part 1-on kívül igazán új megjelenés nem érkezett tőlük, ez mégis elég volt ahhoz, hogy elnyerjék a szavazataitok 18,4 százalékát. 

Az év csalódása 

Sok jó játékkal volt dolgunk idén, de akadtak bőven csalódások is. Rengetegen várták a Saints Row nagy visszatérését, a reboot azonban a kiábrándító középszerűségével hetek alatt a feledés homályába merült. A játék akkorát bukott, hogy az azt fejlesztő Volitiont az Embracer Group hónapokkal később át is szervezte a Gearbox felügyelete alá. A szavazóink 29,2 százaléka pedig úgy gondolta, hogy ezzel a teljesítménnyel a Saints Row kiérdemelte a Gamekapocs saját citrom-díját.

Habár a Saints Row nagyot bukott, az olvasóink szemében nem teljesített sokkal jobban a 27,7 százalékkal leszerepelő Diablo: Immortal sem. A sors különös fintora, hogy a Blizzard pénznyomdája PC-n és mobilon is töretlenül zakatol, ez azonban nem változtat a tényen: a Diablo: Immortal műemléket állított a kapitalizmus hidegvérű kapzsiságának. A harmadik befutónk nem követett el ekkora bűnöket. A Babylon’s Fall (16,4 százalék) szimplán csak egy kiábrándító, gyorsan magára hagyott szégyenfoltként marad meg a PlatinumGames rezüméjén. 

Az év platformja 

Avagy milyen vason játszik a GK olvasótábora? Habár évről-évre nagyobb teret nyernek a felhős platformok, utat tör magának a VR, ráadásul egy izgalmas új handheld is érkezett a Steam Deck képében, továbbra is az otthoni konzolok és a PC az úr. A legtöbben a PlayStation 5-öt szavaztátok meg az év platformjának. A Sony konzolja látványos győzelmet aratott, hiszen a voksok 52,5 százalékát ő kapta tőletek.

A PC Master Race ezzel csak a dobogó második fokát szerezhette meg. Továbbra is a legsokoldalúbb platformról beszélünk, de az egekbe szökő árak senkinek nem könnyítették meg a dolgát. Mindenesetre a 37,7 százalékos eredmény így is igen szép. Sokkal szebb legalábbis, mint az Xbox Series X/S 11,7 százalékos összesítése. Tavaly is nagyot ment az Xbox Game Pass, a megjelenések terén azonban a Sony látványosan erősebb volt. 

2023 legjobban várt játéka 

Mielőtt kihirdetnénk az év játékát, tekintsünk a jövőbe és nézzük meg, hogy melyik címekre kíváncsi leginkább a GK olvasótábora! Rengeteg sikervárományos alkotást felsorakoztattunk, ti pedig a saját listánkon túl is sok-sok egyéni címet dobtatok be, végül azonban mégis akadt egy cím, ami kiemelkedett a sűrű mezőnyből. A Fallen Order folytatása, a Star Wars Jedi: Survivor 31 százalékkal vitte ezt a kategóriát. Mi is reméljük, hogy Cal Kestis következő kalandja legalább annyira szuper lesz, mint az első rész. Szerencsére a Respawn Entertainment csapatában ritkán szoktunk csalódni.

Mivel rengeteg jelöltünk volt, a szokásos három helyett megemlítünk több befutót. A második helyen a Hogwars Legacy (26,7 százalék) végzett, de a varázslóiskola kalandjait szorosan követte a Marvel’s Spider-Man 2 (20,9 százalék), a S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl (19,3 százalék) és a Diablo IV (18,3 százalék) is. Előkelő helyen végzett továbbá az Alan Wake II (14,6 százalék), a remake-elt Dead Space (13,8 százalék), a The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom (13,8 százalék), a Starfield (13,2 százalék) és a Baldur’s Gate III (12,7 százalék) is. Mit is mondhatnánk, elég ütősnek ígérkezik az idei felhozatal! 

Az év játéka 

Ezzel pedig meg is érkeztünk a legnagyobb befutókhoz, ezért a kategóriáért görgettél le a lap aljára. A díjátadók szezonja két fantasztikus játék párharcáról szólt, a Gamekapocs olvasói szavazásán azonban határozott előnnyel nyert a God of War: Ragnarök. A tesztjeinkben nem sűrűn dobálunk 10 pontot a játékokra, a God of War: Ragnarök azonban egy elképesztő mestermű lett, ebben pedig ti is egyetértettetek. A szavazatok 43,2 százaléka esett a háború istenére és arra a lélegzetelállító kalandra, amit csakis a Santa Monica Studio csapata hozhatott el a nappalinkba.

Ha a Ragnarök volt az első befutó, akkor csak természetes, hogy az Elden Ring került a dobogó második fokára. A szavazóink 32,9 százaléka esett el már a Tree Sentinel patái előtt, hogy aztán újra és újra felkelve meghódítsák a The Lands Between világát, kardélre hányják Maleniát és győzedelmeskedjenek az Elden Beast felett. A listán bronzérmesként, de 12,3 százalékkal így is tiszteletreméltó eredménnyel végzett a Horizon Forbidden West. Aloy kalandja méltó folytatása lett a Guerrilla Games korábbi művének, mi pedig alig várjuk, hogy rátehessük a mancsunkat az idén érkező sztorikiegészítőre. 

Ezzel tehát a 2022-es olvasói összesítésünk végére érkeztünk. Köszönjük, hogy a szavazataitokkal kiemeltétek az elmúlt időszak legnagyszerűbb címeit, ezzel azonban nem ért véget az év búcsúztatása. Hamarosan mi is jelentkezünk a saját kedvenceinkkel, hiszen a szerkesztőségünk tagjai is összeválogatták a tavalyi kedvenceiket.

Kapcsolódó cikkek

12.
12.
hedzsooo
#4: Fura lenne, ha olyan jatekok kapnanak folytatast, amik nem sikeresek, vagy csak egy igen-igen szuk retegnel sikeresek, mondjuk 100 ember kozott csak... Aterzed a paradoxont a dolog mogott 1 kicsit legalabb? :D

Hogy mi a "trash", + mi nem, az meg mar elegge 1 szubjektiv dolog de fogalmazzunk most csak ugy roviden, hogy azert te eleg rendesen sarkitottal ebben az esetben a "trash" jelzovel. :D

Attol h vmilyen jatek nem tetszik nekem, + nem jelenti h "trash", max. csak nem az en izlesemnek keszult, nem jon be a stilusa, a mufaja, stb. Szerintem ezt annyira nem nehez neked sem belatnod h miert vok igy vele, ha 1 pillanatra elmelazol rajta legkozelebb, mielott ismet boszen idepotyognel vmit a tobbi olvaso szamara...
11.
11.
hedzsooo
#10: Persze-persze...

Aki nem tud az adott ev folyaman minimum 50 AAA cim, + tobb szaz indie cim kozul valasztani, talalni maganak elegendo jo jatekot, nos... Az szerintem akkor nezzen mas hobbi utan, vagy keszitse el tenyleg inkabb maga a sajat alom jatekat... :)))

Mar nem ugy van, mint 30-40 eve meg pl. a Commodore 64-es jatekok idejen, hogy evente alig jott ki par igazan jo cim. Az utobbi durvan 10 evben mar minden evre jocskan jutnak igenis nagyon jo cimek (tavaly is), csak mindenkinek meg kell talalni azt ami igazan bejon a szamara. Ha valoban valaki nem volt kepes talalni tavaly szamara egy par jo jatekot, csak pocsekot, az szerintem nem a jatekfejlesztok hibaja mar...
10.
10.
Extol
Tavaly pocsék volt a felhozatal nyilván a végeredménynek is pocséknak kell lennie. Talán majd idén
9.
9.
Hoki György
Várható eredmények, legalábbis a kategóriákban, amikben én is "érdemben" szavaztam/játszottam/ismertem a jelölteket. Bár kissé fura a God of War tarolása, nem azért, mert rossz játék lenne, kifejezetten jó, inkább azért, mert szinte semmit nem változott az első részhez képest. Szerettem - plusz hozott nekem egy könnyen beszerezhető PS5-öt, szóval külön örülök -, de nem hiszem, hogy a mezőnyt verte volna. Nem kifejezetten itt, úgy általánosságban (a TGA díjazásokkor is). Van egy kis elfogultságom az Elden Ring felé, de a kategóriákban amiben jelölve volt szerintem ha nem is toronymagasan, de vitte volna mindet.
8.
8.
Őrnagy
Örülök, hogy a Metal Hellsingert is ennyien értékelték. Kellemes meglepetés. A többi nagyjából papírforma.
7.
7.
crytek
#5: "De igazából "Mainstream trash folytatások, hurrá" komment sok mindent elárul rólad"

Kb csak annyit hogy neki ezek a címek nem jöttek be és semmi többet. De látom neked is bele kell kötni valakibe csak mert nem azokat szereti amit te. Ehhez jár a taps

6.
6.
sanyikatarzan
#5: Jól van bandikám, legalább kiadtad magadból.
Ajánlom figyelmedbe a külföldi sajtót, ahol egy hírt hetente repostolnak, meg minden cikket ádámtól meg évától kezdenek nulla mondanivalóval.
5.
5.
cyberstaker
#4: Relatív, hogy mekkora probléma. Egy háborúhoz képest nyilván nem nagy dolog, de az általános irodalmi, nyelvtani és információátadási standardok betartásához mérten kurva nagy probléma. Az írott sajtó minősége a béka picsája alatt van. Nem tudnak (helyesen) írni az emberek, nem figyelnek a részletekre (ezen az oldalon is úgy vannak publikálva a cikkek, hogy a szerző publikáció előtt át sem olvassa amit írt), és a külföldről copyzott cikkeket még lektorálni sem hajlandó senki. De igazából "Mainstream trash folytatások, hurrá" komment sok mindent elárul rólad, ezt is felesleges volt ide leírnom :D
4.
4.
sanyikatarzan
Fú mekkora problémák! 2022 helyett 2023!

A cikkhez: Nyertek a mainstream trash folytatások, hurrá!
3.
3.
cyberstaker
#2: Ez engem is érdekelne. Hogy kerülhetnek bele egy cikkbe ilyen hibák? Értem én hogy most elseje van, és mindenki másnapos, de ez a jelenség egész évben és kb minden hírportálon fennáll. Olyan mintha 10 évesek írnák a cikkeket, mindenféle felügyelet nélkül (no offense).
2.
2.
Neo1989
Nem 2022 ? 23-bol még 1 nap se telt le.
1.
1.
crytek
Papírforma lényegében...
(oldalt a friss /top komment szekció továbbra sem működik napok óta)
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...