A 2011-es év legjobb játékai

  • Írta: zoenn
  • 2012. január 24.
  • Hír
Link másolása
Hosszú és eseménydús éven vagyunk túl, ám még minden olvasónkra várt egy nagy feladat, hogy megszavazza a 2011-es év legjobb, legizgalmasabb és legmaradandóbb játékait. Az eredményeket összesítettük, megvannak a nyertes címek - győzött a papírforma, de születtek meglepetések is!

A Gamekapocs olvasói igazi esendő emberek, saját értékítélettel, szubjektív gondolkodással, Ti voltatok a döntéshozók abban a kérdésben, amikor megkérdeztük, szerintetek mik voltak a 2011-es év legjobb játékai. Nem a mi sarunk ítéletet hozni, demokrácia van és a többség szava szent. Vajon a Te kedvenced nyakába is akasztottunk-e babérkoszorút? Persze voltak szabályok is: összeállítottunk egy listát a tavalyi év legpatinásabb címeiből, ami csupán iránymutatásként szolgált, ahogyan a 12 hónap alatt összegyűlt híreink és cikkeink is - a lehetőség adott volt mindenki számára.

Ti pedig voksoltatok, egészen pontosan 3013 érvényes szavazat érkezett be hozzánk, s ezen felül bizony szembesülnünk kellett trükközésekkel is, mely részben a mi sarunk és technológiáé - de amit már itt találtok, az teljes mértékben tiszta, hihető és hűen tükrözi a véleményeteket. Tudjuk, hogy nehéz volt mérlegelni, 2011 bővelkedett pazar játékmegjelenésekben, de mind közül csupán egyetlen orozhatja el a Gamekapocs Év játéka-díját. Vegyetek nagy levegőt, s köszöntsétek tapsviharral a kategóriák győzteseit és azt a címet, ami tavaly mindent elsöpört maga körül.

Az év akciójátéka

Ez egy igen szerteágazó kategória, nem kevés multiplatform címmel, a győztesünk is egy ilyen gyöngyszem. Tavaly a Batman: Arkham City bizonyult a legjobb külső nézetes akciójátéknak. A voksolók 37 százaléka döntött a Sötét Lovag mellett. A sikerhez bizonyára hozzájárultak Joker zseniális szövegei és Macskanő formás hátsója is. Az elődtől eltérően az Arkham City ledobta láncait, nyílt városrésszel operált, ahol rengeteg volt a tennivaló, számos bűntény várt megoldásra.

A második helyen az Assassin's Creed: Revelations végzett, míg a dobogó harmadik fokát az L.A. Noire csípte meg.

Az év autós játéka

Ha használhatunk ilyen szófordulatot: az autós játékok mezőnyében fej-fej mellett robogtak az esélyesek, ám a célba elsőként a DiRT 3 futott be, de alig több mint száz szavazattal nyert a második előtt. Minden tekintetben továbbfejlődött az egykoron Colin McRae nevével fémjelzett széria, nyoma sincs már az üres show-elemeknek, a játék okosabbá vált és rengeteget ökörködtetek a gymkhana-játékmódban, Ken Block után szabadon.

Talán azért lett a második a Forza Motorsport 4, mert csupán az xboxosok élvezhették az autózás komplett élményét. A harmadik helyezettünk az F1 2011 lett. Sehol nem voltak a Need for Speedek.

Az év verekedős játéka

Brutális fölénnyel és abszolút többséggel verekedte be magát az első helyre a Mortal Kombat. Jó döntésnek bizonyul Ed Boon csapata számára, hogy visszatérnek a gyökerekhez. Scorpionék csatája zsigeri élményekkel kecsegetett, melyre már évek óta fenték a fogukat a rajongók. A kegyetlen kivégzések, a finom játékmenet és a rengeteg tartalom miatt a MK-frencsájz végre teljes pompájában csillog. A Legacy-filmsorozatnak is nagy szerepe volt a sikerben. Imádtuk, ahogyan Ti is.

Mindössze 135 szavazat érkezett a második helyezett Ultimate Marvel vs. Capcom 3-ra, a dobogó utolsó helyén pedig a Tekken Hybrid tanyázik, szintén felejthető voksszámmal.

Az év platformjátéka

A 2011-es év végre bővelkedett igazán erős ugribugri-címekben, éppen ezért kicsit meglepetésnek éreztük a LittleBigPlanet 2 győzelmét, hiszen csak PS3-on tette tiszteletét Sackboy újabb kalandja. Nem vitás, a győzelem megérdemelt, még akkor is, ha a játékról elterelődött a figyelem a megjelenés után. A rajongók viszont a mai napig imádják: több millió saját alkotás tölthető le hozzá, s bármikor önfeledt élményekkel szolgál, ha a kezükbe kerül, a Media Molecule-nak sikerült tovább lépnie.

A varázslatos mesevilággal és három eltérő karakterrel operáló Trine 2 jött be másodiknak (mindössze 19 szavazattal lemaradva), míg Michel Ancel bájos humorú és remek képi világú Rayman Origins-e a harmadiknak.

Az év puzzle-játéka

Ugyanaz az eset, mint a verekedős címek esetében: a Valve Portal 2-je sem talált legyőzőre, csúfos vereséggel sújtotta a többi résztvevőt a logikai játékok porondján. A Portal 2-t imádtuk, végre teljes értékű címként született újjá, imádtuk GLaDOS szövegeléseit, a kooperatív játékmód pedig csak hab volt a tortán. Értitek: a tortán. A szinkronhangok tényleg a szívünkbe döftek: hozzájárult a sikerhez a zseniális brit komikus Stephen Merchant és mások szinkronja.

Másodikként üdvözölhetjük az Ilomilo-t, árva 69 szavazattal, harmadikként pedig a Tim Schafer-féle Stackinget.

Az év szerepjátéka

Győzött a papírforma annak ellenére, hogy a 2011-es év bővelkedett remek RPG-kben. A legmaradandóbb élményt viszont a The Elder Scrolls V: Skyrim nyújtotta mindenki számára. A hatalmas, élő, lélegző nyílt világ, Dragonborn és a sárkányok megtették a hatásukat: a Skyrim mindent vitt, több száz órányi kalandozást nyújtva a stílus szerelmeseinek. A főküldetés mellett végre a mellékküldetések is megállták a helyüket, a hisztéria azóta sem csillapodott, hamarosan számba vesszük a legjobb modokat is.

A The Witcher 2 lett a második helyezett, csaknem ezer szavazattal lemaradva, de Ríviai Geralt idén szépíthet, hiszen érkezik az xboxos verzió. A Bioware-nak sikerült megcsípnie a harmadik helyet a Dragon Age 2-vel, igaz csak hatvan szavazattal kapott többet, mint a nehézsége révén rétegjátéknak bizonyult Dark Souls.

Az év FPS-e

Melegedik a helyzet így a lista közepén járva, ismét egy igen fontos kategóriát vesszük szemügyre. Itt született az egyik legszorosabb végeredmény: a Battlefield 3 mindössze 23 szavazattal kapott többet, mint az Activision gyermeke, így vitának nincs helye, ő lett a 2011-es év legjobb belső nézetű lövöldözős címe. Győzött az ész és a taktika a hentelés felett? Minden bizonnyal! Köszönheti mindezt az igazán kiterjedt multis csatáinak, ha már a single terén korántsem biztos, hogy ő nyert volna.

Ennek alapján a dobogó második fokát a Call of Duty: Modern Warfare 3 csípte meg, míg a harmadik - jócskán lemaradva az ászok mögött - a Crysis 2 lett.

Az év sportjátéka

A magyar mindig is focis nemzetnek számított, így nemigazán vagyunk meglepődve, hogy ismét az EA labdarúgó játéka, a FIFA 12 került ki győztesen. A szavazók 41 százaléka döntött úgy, hogy ha már sport, akkor csak a FIFA jöhet számításba. Minden évben jobb és teljesebb az élmény, s most a PC-s verzió sem maradt el a konzolos társaitól. A vadiúj Impact Engine megtette a hatását, hasonlóan a Gamekapcson, úgy világszerte is földbe döngölte a riválisát.

Az igazán szoros küzdelmek a második, illetve a harmadik hely környékén jelentkeztek, az előbbi az NBA 2K12 lett, míg az utóbbi a Fight Night Champion lett. Mindössze öt szavazat-különbséggel.

Az év stratégiája

No de kérem: hová tűntek a stratégiák? Pár évvel ezelőtt szinte minden hónapra jutott egy ilyen-olyan RTS. S tavaly csupán egyetlen cím érdemelte meg a fanfárokat, ez pedig a Total War: Shogun 2. A Creative Assembly visszatért az első sikercíméhez, s milyen jól tette: a középkori Japán küzdelmeit, intrikáit felvonultató program igazán méretes és a műfaj szerelmeseinek hosszú hónapokon át remek vigaszt nyújtott ebben az  ínséges időkben. (A Heroes VI-t azért nem indítottuk a versenyben, mert egy körökre osztott címet vétek lett volna az RTS-ek közé engedni. Azért egy különdíjat mindenképpen megérdemel, lévén, hogy magyar srácok munkája).

A kategória második helyezettje az Anno 2070, míg a harmadik a Maxis Diablo-szerű próbálkozása, a Darkspore lett.

Az év független játéka

Ha igazán innovatív címek után vágysz, akkor az indie-fejlesztők körében kell keresgélned - itt nincs kiadói nyomás, csupán ötletek és nagy-nagy lelkesedés. A tavaly év folyamán jelent meg a végleges verzió, így a valóságos hisztériát kiváltott Minecraft nálunk is bezsebelte a kategória győztes díját. A mezőny erős volt, s bizonyára nem teljes, ez az egyetlen olyan csoport, ahol minden napra jut valami új, valami elképesztő program.

A Trine 2-nek ebben a kategóriában is meg kellett elégednie a második hellyel, míg harmadiknak az Orcs Must Die! futott be. Kérem szépen, a mindenhol agyondicsért Bastion csupán a negyedik helyre volt elég.

Az év DLC-je

A mai piaci trendek mindinkább a letölthető tartalmakra fókuszálnak, lehet a koncepciót szeretni, vagy utálni, de nem lehet mellette elmenni. Így mi is indítottuk a legjobb DLC-ket egymás ellen, figyelve azt, hogy melyik éri meg legjobban az árát, s melyik nyújt legtöbbet az alapjáték után. Ezúttal a nosztalgia győzött: számos Battlefield 2-veterán töltötte le a Battlefield 3: Back to Karkand DLC-t, hogy újfent adózzanak a klasszikus multis térképeknek. Új járművek, fegyverek (szeretünk FAMAS!)  és igazán tágas terek kerültek terítékre.

Jó döntésnek bizonyult, hogy a horrorfilmek nagy gonoszával Freddy Kruegerrel bővült a Mortal Kombat felhozatala - a gyerekgyilkos lett a második, míg harmadik legjobb csomagnak Deus Ex: Human Revolution - Missing Link DLC-je bizonyult.

Az év MMORPG-je

Nagy változás mutatkozott tavaly az MMO-k mezőnyében, rengeteg, korábban fizetős világ tárta ki kapuit free-to-play szellemben, s e tény mellett viszonylag kevés AAA-kategóriás online játék látta meg a napvilágot. De ami igen, az rögtön robbantott is - megérte hát a rekordmagas költségvetés, a több száz órányi szinkron és aprólékosság. A legjobbnak a Star Wars: The Old Republic bizonyult, minden meglepetés nélkül, hatalmas fölénnyel. Jelenleg ugyan számos gyermekbetegséggel küzd, de ha egyszer beérik, igazi oszlopos tagjává válik korunk kínálatának. Meg aztán Sithnek lenni mindig kifizetődő.

A második helyezettnek az azóta szintén ingyenes DC Universe Online örülhet, míg a harmadik helyen a Rift végzett.

Az év platformja

Ki milyen gépet preferál elsősorban? Jobb esetben azt, amilyen a tisztelt szavazónak is van odahaza - még mindig érdekes, hogy milyen cuccon játszol. S habár generációk jönnek mennek, egyre nagyobb hangsúly terelődik a mobileszközökre, még mindig a PC bizonyul az év platformjának (kereken 1500 szavazattal), úgy látszik Magyarországon a konzolok megmaradnak másodiknak. A fejlesztés költséges, viszont a látvány számítógépen a legdurvább, függetlenül attól, hogy egy közepes videokártya áráért már kapsz egy Xboxot, amin már lehet Facebookozni is.

Az Xbox 360 a második 866 vokssal, míg a PlayStation 3 649 szavazattal csípte meg a harmadik helyet. Érdekességképpen a negyedik helyre az okostelefonok jöttek fel - bye-bye Nintendo, hello Vita!

A legjobban várt játék

Épp kapóra jött számunkra a szavazás, hogy megkérdezzük tőletek, mely játékokat várjátok leginkább a 2012-es felhozatalból. Tény, hogy ígéretes alkotásokból ki sem tudnánk fogyni - vannak akik a megérzéseikre hallgatnak, s vannak olyanok is, akik tágra meredt pupillákkal, bezombulva behódolnak a folytatásokkal kikövezett marketinggépezeteknek. A Grand Theft Auto V-öt szeretnétek a legtöbben a polcotokon tudni. Bizony, a Rockstar nem várja meg az újabb generációt a folytatással, hanem a napfényes San Andreasba viszi el a gengszterszimulátor legújabb tagját.

A második leginkább várt cím a Mass Effect 3 lett, amit a Diablo III követ harmadik ként. A Blizzard akció-RPG-jétől viszont nem sokkal marad le a Max Payne harmadik része.

Az év játéka

Hölgyeim és Uraim, nem kertelünk sokáig. A Gamekapocs olvasónak körében - ami előtt mi, a stáb tagjai is leborulunk - az év legdurvább, legjobb, legemlékezetesebb játéka a The Elder Scrolls V: Skyrim lett, miután elbitorolta a legjobb szerepjátéknak járó trófeát is. A Bethesda tényleg tud valamit, a nyílt világú fantasy RPG a legtöbb olvasónkban mély nyomot hagyott, s tette ezt teljesen megérdemelten. Ritka az a fajta odafigyelés, ami olyan aprólékosan tár elénk egy olyan birodalmat, ahol polgárháború dúl, ősi titkok kerülnek felszínre, s ahol minden perc felér egy orgazmussal. 833 szavazatot kapott. Gratulálunk!

A szintén előkelő második helyet a Batman:Arkham City csípte el, 653 vokssal, a Battlefield 3 pedig ebben a kategóriában is legyőzte a Modern Warfare 3-at 568 ponttal. Az új Call of Duty 456 szavazatot kapott. Ezio Auditore utolsó kalandja az Assassin's Creed: Revelationsben (346) az ötödik - jócskán lemaradva a nagyágyúktól, míg a hatodiknak az Uncharted 3 bizonyult. A hetedik helyen osztozkodik a Gears of War 3 és a The Witcher 2 254 vokssal.

114.
114.
Falcon
#113: Azt én is szeretném tudni!
113.
113.
Gotham123
#105: Unalmas,monoton...
Te melyik Batman játékkal játszottál?
Valamelyik régi sárga kazettással???
112.
112.
Gotham123
Game of the Year:
1.Batman:Arkham City
2.Call of Duty Modern Warfare 3
3.Skyrim
111.
111.
Gamerdavid
megis érdemelte askyrim az első helyet.lélegzetelállító.
A batman arkham city pedig szintén megérdemli a második helyezést.
110.
110.
Másnapos
Szerintem minden itt szereplő játék meg érdemli a helyezetét de azért a GOW3-mat sajnálom.Pedig jó lett :(
109.
109.
drat576
#105: Na ezt a stílust már szeretem és ebben a formában igazat is adok, szóval pacsit rá :))
108.
108.
hl89x9
kb. erre az eredményre számítottam, csupán a Deus Ex:HR nem lett első és SWTOR nyert MMO kategóriában lepett meg
107.
107.
Gábor36
A legtöbbel egyetértek, csak számomra a witcher 2 volt a legjobb szerepjáték, illetve a rayman origins a legjobb platform game.

#105: Az, hogy neked nem jön be a Batman game az rendben, mindenkinek más a stílusa, de látszik rajtad, hogy hiába írtad le, a stílusos dolgot te is, attól még beszólsz annak akivel nem egyezik a véleményed. Te így látod, mások meg másképp, azért nem kell máris felkapni a vizet mert elmondják a véleményüket, hogy miért tetszik a játék nekik.
106.
106.
Batman
#105: NEM! Tévedésben élsz! Te ne idegeskedj amiatt,hogy te nem vagy Batman rajongó.Ugyanis a fél világ imádja ős és a szuperhősöket.Mivel te földhözragadt vagy és nem hiszem a mesékben,a hősökben ezért szar a játék a számodra.De nem baj.Ne idegeskedj,mert a következő része megint ott lesz a legjobb játékok között,te meg fortyoghatsz ;)
105.
105.
Jinbobo
#102: A pókemberben például az ellenfelekkel valami történik és azért változnak átt különféle idegen lényekké, de a Batmanban mindenki álarcot visel. De ebbe ne menjünk bele. Ezek mellet a játék még lehetett volna jó, de nem lett az. Unalmas, monoton és gügye történet. Persze neked ettől még tetszhet, hisz mindenki egy stílust szeret egy játékban. Én pl imádom a Bionic Commando 2009-es változatát, pedig sokan leszólták. Szóval ez miatt ne idegeskedj, attól hogy te Batman játék fan vagy, nem kell az egész világnak annak lennie!
Mindenesetre azt kizártnak tartom hogy az új Batman game bárkinek is jobban tetszett volna mint az Uncharted 3. Csak ugye az U3 kizárólag ps3-ra jelent meg, ezért sokan nem játszottak vele. Merem remélni, hogy a ps tulajok legalább 80%-a már végignyomta, hiszen hihetetlenül jó game!
Na de mindegy, ezek csak egyszerű szavazati adatok...
104.
104.
trulyxy
#103: nem kötekedésnek szántam. Idézőjelbe tettem hogy könnyebb , az rgh-t otthon nem tudod megcsinálni (többség):) viszont sokkal kiforrottabb mint a PS3-nál, így értettem :D
103.
103.
Quent1n
#101: azt írtam, hogy esetleg könnyebben műxik lévén nem tudom, ezért nem kötegszem ha valaki azt mondja könnyebb :) Ha viszont te azt mondod a box a könnyebben warezolható akkor hajlok rá, hogy egyetértsek veled. :)
102.
102.
drat576
#64: Ja, a Batmanen is van álarc, meg még a Madárijesztőn is...asszem ennyi..hát ez szőőőrnyű, ez egy kibaszott maszkabál... már nem azért de amikor megvettél egy Batmanes játékot vagy csak a borítóval szemeztél az üzletben akkor mégis mire számítottál? Meg úgy egyébként is az összes DC, Marvel szuperhősös játékokat egybevéve...nah mind1, menj azt told a zöld lámpást, az a játékfejlesztés legfelső foka :))
101.
101.
trulyxy
#96: hát azért nem mondanám hogy a PS3 "könnyebben" warezolható, gondoljunk csak a rgh-s boxokra
100.
100.
Hubert Cumberdale
#92: A hardvert is lopjuk... :D Meg nálunk igenis ok a grafika, mert olyan szar gépe van mindenkinek, hogy annál népszerűbb egy játék, minél szarabb a grafikája. ;)
99.
99.
hedzsooo
...Reszemrol teljesen OK az eredmeny, azokban a kategoriakban, amiket kedvelek. A tobbi meg nem erdekel igazan. :)
98.
98.
herrluciff
szerintem teljesen fölösleges új szavazást csinálni... hiába a saját véleménye az embernek erősebbnek tűnik másokénál, és kb teljesen fölösleges vitákat kelt :P-acsi
97.
97.
adriano28
#85: jah vágom csak rosszul olvastam
96.
96.
Quent1n
#92: +1 :)

herrluciff: Nem azt mondta, hogy NEM warezelhető, hanem, hogy a legkevésbé warezelhető gép :D, az, hogy ma már esetleg valóban jobban műxik mint a box warez lényegtelen mert a box már sokkal régebb óta törhető. :)


A szavazáson meg nem tudom mit vagytok kiakadva annyira... Igen lehetett többször szavazni és? Ez csak egy játék könyörgöm és szerintem simán normális eredmények jöttek ki. Az hogy most BF3 vagy MW3 nem tök mindegy? :D Úgy estek itt neki a GK-soknak hogy az már szánni való valahol. :/ Én pl. a Trine 2-őt a Minecraft elé vártam de pont leszarom, hogy nem nyert :D


Donpedro: Pedrooooooooo sokmindent mondhatunk de azért a CoD is minőségi. Csak kár, hogy az x éves minőséget hozzák ujra és ujra de azt hibátlanul XXD
95.
95.
Daks
#93: Újraszámlálást :)
94.
94.
herrluciff
#92: tévedsz ha azt hiszed ps3 nem warezelhető, sőt manapság már jobban működik mint az xbox 360-nál kevesebb pepecseléssel (fórumból, és ismerőseimtől tudom :P én nem élek vele, és nem sajnálom a pénzt egy-egy új játék beszerzéséhez)
93.
93.
Mathia$
#91: Újraszavazás? Netán előrehozott választások? xDD
92.
92.
zoldmanoka
Az év platformja a valós okkal :
1. PC a warez királya
2. Xbox 360 az inkább warezelhető konzol
3. PS3 a legkevésbé warezelhető gép

ennyi az ok nálunk, nem a "grafika minősége", ok : évtizedes magyaros szokás, vagyis hardware-t venni , software-t meg "szerezni".

A legjobb game : BATMAN Arkham City - Catwoman rulez
90.
90.
Kumite
#89: Bár azt hozzátenném, hogy egy jól működő szavazórendszerrel ez nem történhetett volna meg.
Mindent szabad, ami nem tilos... És amit a rendszer megenged, azt meg is teszik majd az emberek.
Se regeléshez nem volt kötve a szavazás, se IP szűrés, se Cookie kezeléses-ellenőrzés, semmi nem volt emlékeim szerint. Vagy ha volt, igen gyenge lábakon állt.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...