Brit toplista: kirobbanó rajtot vett a Final Fantasy XVI

  • Írta: szlav
  • 2023. június 26.
  • Toplista
Link másolása
Az Egyesült Királyság dobozos eladási listáját hamar maga alá gyűrte a Square Enix grandiózus szerepjátéka, a Final Fantasy XVI. A múlt héten jelent meg az új Alien-játék is, ez azonban közel sem szerepelt ilyen fényesen.

Nem volt gyenge az előző hét a friss megjelenések szempontjából. A legnagyobb durranás egyértelműen a Final Fantasy XVI volt, amely habár 74%-kal kevesebb dobozos példányt adott el a nyitóhete alatt (2016 óta rengeteget erősödött a digitális piac), így is az év ötödik legnagyobb rajtját tudhatja maga mögött. Ennél csak az új Zeldára, a Star Wars Jedi: Survivorre, a Hogwarts Legacyra és a Resident Evil 4-re voltak jobban kíváncsiak a játékosok.

Szintén dobogós lett az új platformokat bővített kiadásban meghódító Sonic Origins Plus, volt a héten azonban egy harmadik friss debütálás is, amely a top 10-es listáról éppen csak lecsúszva, a 11. helyen végzett. Az Aliens: Dark Descentről beszélünk természetesen. Úgy tűnik, hogy a taktikai xenovadászat van annyira rétegjáték, hogy a toplistára se kerülhessen fel.

1. Final Fantasy XVI
2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
3. Sonic Origins Plus
4. Call of Duty: Modern Warfare II
5. F1 23
6. God of War: Ragnarök
7. Mario Kart 8 Deluxe
8. Diablo IV
9. Hogwarts Legacy
10. FIFA 23

9.
9.
delphijos
#6: "minden héten kihangsúlyozzuk (általában már a leadben), hogy mit reprezentál a lista"

Ez igaz, de utána meg olyan mélyenszántó következtetéseket vontok le a lista alapján, amire ez a lista ALKALMATLAN.

"Ezzel szerintem abszolút valid akár a PlayStation, akár a Nintendo egyplatformos exkluzívjai mellé állítani és azt mondani, hogy nem rúgott labdába."

Akkor sem hiszem hogy akár ezt a játékot megverte volna globálisan eladásban modjuk a Mario Kart 8 Deluxe ( és mondhatnék mást is a listáról bőven ) Én még azt se zárom ki, -mivel nagy meglepetések nincsenek,általában az aktuáis "durranás" nyer, a többi meg a "szokásos" - hogy a lemezes eladások nagy része AJÁNDÉK. Így aztán még torzabb a lista.
8.
8.
DragonBleacPiece
azt gondoljátok hogy minden gamer 30+ és jövedelme van, és nem 8-20 közötti gyerek akinek a szülők veszik a gameket lemezen a boltból mivel egy online storeba el se tudnak navigálni
7.
7.
Sophisticated Karen
#5: +1. Szerintem nagyon sok felhasznalonak a ti leirasotok nem mond semmit. ha valaki soha nem jatszott egy switchcsel akkor nem tudja, hogy sokan azert veszik meg a fizikalis jatekot mivel nincs hely a gepen, es ugy tunik hogy mario kart 8 mar 10 eve minden heten vegig veri a vilagot (ami osszesegeben igaz is csak nem az adott hetben) es legtobben nem is neznek utana. Szerintem nagyon torz a lista, es a hozzaertoknek az adat nem mond semmit mert tudjuk hogy rossz, aki meg nem ert hozza, azt egyszeruen felrevezetik. Nem igazan latom hogy igazan kit tudna erdekeleni, marmint ki a target audience?
6.
6.
szlav
#5: A problémát azért nem érzem át igazán, mert minden héten kihangsúlyozzuk (általában már a leadben), hogy mit reprezentál a lista. Egyetlen szigetország, kizárólagosan fizikai eladásait. Szerintem az olvasótól annyit ezek után simán elvárhatunk, hogy ezeknek az infóknak a tudatában értékelje azt, amit lát - úgy, ahogy te tetted. Nyilvánvaló, hogy a Switch-játékok mindig túl lesznek reprezentálva, ahogy a PlayStation is, mert Xboxon jóval nagyobb arányú a digitális vásárlás.

Az Aliens: Dark Descent példáját viszont szeretném megvédeni. A játék X1-on, XSX-en, PS4-en és PS5-ön is kapott dobozos kiadást. Ezzel szerintem abszolút valid akár a PlayStation, akár a Nintendo egyplatformos exkluzívjai mellé állítani és azt mondani, hogy nem rúgott labdába.
5.
5.
delphijos
#3: Addig is viszont marad a brit toplista, mert arányaiban ez is egész jól leképezi azt, hogy mekkora lendület van egy-egy játék mögött"

Persze, értem én hogy nem könnyű a helyzet, de pont az a baj hogy amit itt tőled idézek egyáltalán nem igaz. Ugye Te se hiszed hogy pl. a Diablo IV-ben annyi "lendület" se maradt mostanra hogy a Mario Kart 8 lenyomta ? Egy fenét. Pont ezért gondolom inkább károsnak ezt a listát, mert totál félrevezető. Különben zavarni nem zavarna. Ahogy a múltkori példában írtam, mintha választásoknál egy szavazóhelyen a B-vel kezdődő nevü emberek szavazatai alapján azt mondanád hogy a választásoktól is kb. ez várható. Ez a lista nem reprezentatív, sőt a PC hiánya miatt , a Switch-en még mindíg sokkal inkább jelenlévő fizikai vásárlások miatt totálisan torz. A Starfield ugye rajta se lesz a listán. Akkor majd azt írod hogy ekkora bukás ? Legalább a szöveges részben akkor ne úgy legyen kommunikálva mintha ez a lista ilyen szempontból bármennyire is releváns lenne. ilyesmire gondolok:

"Úgy tűnik, hogy a taktikai xenovadászat van annyira rétegjáték, hogy a toplistára se kerülhessen fel"
4.
4.
crytek
#3: Nem igen szeretik a cégek megosztani az eladásokat.Sok cég úgy kezeli minta ez lenne az örök élet forrása Nevetségesek.MS is csak a játékosszámmal mer haknizni.Most meg sajnáltatja magát a perben hogy veszteséges a game pass a felhőt meg a kutya se használja :)
3.
3.
szlav
#2: Nem azt írtam, hogy én nem hallottam róla - hogyne hallottam volna, több cikket is lehoztam róla személyesen. Csupán azt igyekeztem átadni, hogy semmi lendület nincs a játék marketingje mögött, vagyis jó eséllyel az átlag játékos nem is tud a létezéséről. Mielőtt beleállunk valakibe személyesen, azért olvassuk el alaposan azt, ami oda van írva, pls :)

#2: Ez egyébként teljesen valid, nyilvánvaló, hogy egy online játéknak nem lesz nagy térfoglalása a dobozos piacon (bár teszem hozzá, a Diablo IV is online only!), de azért ne felejtsük el, hogy a Crash Team Rumble-nek is van dobozos kiadása. Egyébként a teljes listán a 15. helyre ért fel. Rugózni rajta viszont valóban nincs sok értelme, közkívánatra töröltem is ezt a bekezdést a cikkből.

A dobozos játékeladási listákat egyébként egész egyszerűen azért közöljük, mert nincs jobb alternatíva egy ilyen jellegű visszatérő rovathoz. Én örülnék neki a legjobban, ha valahol lenne egy hivatalos összesítés, ami követné mind a négy fő platform eladásait (akár csak a digitálisakat), de ilyen sajnos nincs. Legfeljebb éves, esetleg féléves eladási adatokat szoktak közölni a nagyobb kiadók (ezeket le is szoktuk hozni), de ilyen rendszeresen követhető, mindegyik fő platformot érintő, kézzel fogható eladási listák nincsenek, vagy legalábbis én nem tudok róluk. De külön-külön, platformokra lebontva is legfeljebb csak a Steamnél lehetne ilyet összegereblyézni, azt is csak a third-party SteamDB segítségével. De ha ti tudtok jó hivatalos, multiplatformos digitális eladásokat számoló listákat, akkor ne tartsátok magatokban őket! Addig is viszont marad a brit toplista, mert arányaiban ez is egész jól leképezi azt, hogy mekkora lendület van egy-egy játék mögött.
2.
2.
C0m1n65un
Szerintem nem kéne reklámoznia a kedves cikkírónak, hogy egy olyan franchise-nak, mind amilyen a Crash, még csak nem is hallott az új játékáról. Ez sajnos eléggé megmutatja, hogy mennyire inkompetens a témába, főleg annak tudatába, hogy nem egy cikk volt róla azért az oldalon.
Egyébként tényleg nem egy folytatásról van szó, de akkor is.
1.
1.
delphijos
Nem akarjátok ezt a dobozos eladás listát elfelejteni ? Most őszintén, nem azért mert zavarna hogy itt van, csak ez totálisan félrevezető, és haszontalan.

A Crash Team Rumble amúgy egy multi only játék, arról egy rövid bemuató cikknek is több haszna lett volna mint ennek a listának.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...