PlayStation Plus vs. Xbox Game Pass

  • Írta: szlav
  • 2022. július 16.
Link másolása
A megújult PlayStation Plus rajtjával adta magát, hogy a nagy rivális, az Xbox Game Pass mellé állítsuk a rendszert. Alaposan megtúráztattuk mindkét szolgáltatást, most pedig eljött az ideje, hogy ítéletet hirdessünk felettük.

Alig néhány évvel ezelőtt a Microsoft forradalmasította azt, ahogy a konzolos videojátékainkat fogyasztjuk. A redmondi techóriás a Netflix üzleti modelljét elcsenve 2017 júniusában mutatta be az Xbox Game Pass szolgáltatását, amely új irányt mutatott a teljes iparágnak. Egyetlen játék árának a töredékéért egy hatalmas, több száz nagyszerű címet felvonultató játékkönyvtárhoz nyertünk hozzáférést, ráadásul ezek javát azóta PC-n, vagy a felhős streamingnek hála akár a mobiltelefonunkon is pörgethetjük. Ha eddig kérdés lett volna, mára egészen biztossá vált: az egyetlen gombnyomással elérhető játékoké és a havidíjas játékkölcsönzésé a jövő. Nem, ez a kijelentés sántít egy kicsit, hiszen ez már nagyon is a játékipar jelenje. A konzolháború új mérföldkövéhez pedig nem érkezik fegyvertelenül a Sony sem.

Az előző generációban a japán konzolgyártó kitartott a hagyományos üzleti modell mellett. Ezt könnyedén megtehették, hála a PlayStation 4 fantasztikus játékkönyvtárának - azoknak a prémium single player címeknek, amelyeket jó okkal nevezhettünk valódi system sellereknek. Jim Ryan bandája azonban belátta, hogy meg kell felelni a kor és a felhasználók változó igényeinek, vagyis a PlayStation erős és kitartó játékbázisán túl nyitni kell egy nagyobb piac felé is. Az elmúlt pár évben a PlayStation 4 exkluzívjai egyesével átvándoroltak PC-re, a PlayStation Plus mostani megújulásával pedig a Sony előrukkolt egy olyan szolgáltatással, amivel világszerte rálicitálhatnak az eddig jóformán egyeduralkodó Xbox Game Passre.

Mit kapunk a pénzünkért? 

Nincs nehéz dolgunk, ha egymás mellé szeretnénk állítani a Sony és a Microsoft csomagjait, mivel mindkét vállalat hasonló, három lépcsőfokra bontható felépítés szerint kínálja azokat. A különböző árkategóriák tartalmai közt sem lehetetlen párhuzamot vonnunk, hiszen hasonló előnyök és funkciók várják a két oldal előfizetőit. Világos tehát, hogy a Sony a Microsoft jól bejáratott rendszere után modellezte az új havidíjas szolgáltatását, és habár a nyitókönyvtárban szereplő játékok mennyisége határozottan masszív, a kezdeti árazással nem sikerült a zöldek alá lőniük. Lássuk, mennyit könnyít a pénztárcánkon a PlayStation Plus és az Xbox Game Pass: 

PlayStation: 

  • PlayStation Plus Essential: 2700 Ft/hónap, 7500 Ft/3 hónap, 18 000 Ft/év 
  • PlayStation Plus Extra: 4200 Ft/hónap, 12 000 Ft/3 hónap, 30 000 Ft/év 
  • PlayStation Plus Premium: 5100 Ft/hónap, 15 000Ft/3 hónap, 36 000 Ft/év 


Xbox:
 

  • Xbox Live Gold: 2500 Ft/hónap, 6600 Ft/3 hónap 
  • Xbox Game Pass (konzol) vagy PC Game Pass: 3000 Ft/hónap, 9000 Ft/3 hónap 
  • Xbox Game Pass Ultimate: 4190 Ft/hónap, 12 570 Ft/3 hónap 

 
Már akár az árazás láttán is kitalálhattuk, hogy a PlayStation Plus Essential gyakorlatilag a korábban ismert PS Plus előfizetésének felel meg. Ez az a belépősáv, amely hozzáférést biztosít az online multiplayerhez, a PlayStation Store mélyebb leárazásaihoz, illetve minden hónapban legalább három játékhoz, melyeket örökre hozzácsaphatunk a fiókunkhoz. További bónusz, hogy már ebben a csomagban megtaláljuk a 2020 őszétől futó PlayStation Plus Collectiont is, ami az előző generáció válogatott játékaival, összesen 20 remek címmel várja a PlayStation 5-ös játékosokat. 

A középső szint a PlayStation Plus Extra nevet kapta. Ez az a szint, amelyet joggal nevezhetünk a hagyományos Xbox Game Pass riválisának. A csomag megába foglalja a PlayStation Plus Essential előbb említett előnyeit, mellette azonban hozzáférést nyerünk egy óriási, több mint 400 PS4-es és PS5-ös címet tartalmazó katalógushoz, beleértve a Ubisoft+ Classics játékait is. A játékkönyvtárban szereplő címek jelentős része ismerős lehet azoknak, akik korábban figyelemmel kísérték az egykori PlayStation Now játékait. A régi PS Now és az új PS Plus Extra közti átfedés azonban nem teljes, bőven akadnak újdonságok frissen bevezetett csomagban. 

A megújult szolgáltatás legfelsőbb szintje a PlayStation Plus Premium, amely amellett, hogy magába foglalja a korábbi két szint összes előnyét, egy újabb, több mint 340 játékot magába foglaló klasszikus könyvtárral toldja meg a teljes játéklistát. Érdemes tudni, hogy a PSX-es, PS2-es és PSP-s játékokat jellemzően kizárólag letöltve játszhatjuk, a PS3-as címekhez viszont csak a szintén ezen a szinten bemutatkozó felhős streamelés révén nyerhetünk hozzáférést, hiszen a PS4 és a PS5 nem képes a PS3-as játékok helyi emulációjára. A klasszikus címekkel tehát egészen hatalmasra duzzadt a PS Plus katalógusa, de a Premium sáv ezen felül is tartogat még egy újdonságot: az időkorlátos próbaverziókat. Habár az ide kerülő vadonatúj játékokhoz nem nyerünk korlátlan hozzáférést, címenként egy-két órát kapunk arra, hogy a vásárlás előtt fussunk velük egy kiadós próbakört.

Ahogy azt már említettük, a Microsoft oldalán igen hasonló a helyzet. A PS Plus Essential értékével megegyező sáv a jól ismert Xbox Live Gold. A Microsoft egyik legnagyobb gaztette húsz évvel ezelőtt az volt, hogy havidíjhoz kötötték az online többjátékos módot, ezzel precedenst állítva az egész konzolos játékiparnak. A Gold-tagság persze más extrákat is tartogat: a Microsoft Store mélyebb leárazása és a havonta bezsebelhető három-négy játék nem elhanyagolható bónuszok, hozzá kell azonban tennünk, hogy az itt szereplő játékok az esetek többségében messze elmaradnak a Sony havi kínálatától. 

Az Xbox Game Pass terén azonban a zöldeknek sincs okuk a szégyenkezésre. Az Xbox Live Gold tartalmai itt is adottak, a Microsoft azonban ezen a szinten vezeti be a folyamatosan frissülő játékkönyvtárát, amely több mint 400 címmel várja a konzolos (a PC Game Pass esetében pedig értelemszerűen a PC-s) játékosokat. Ezen a szinten még nem nyerünk hozzáférést a felhős játékstreaminghez, a redmondiak azonban már itt tartogatnak egy nagy ütőkártyát a konkurenciával szemben. Az Xbox Game Studios first-party játékai, beleértve a legnagyobb AAA-kategóriás címeket is, már a megjelenésük napján mind a Game Pass könyvtárában landolnak. A Sony taktikáját még ki kell ismernünk, de az biztos, hogy ők csak jóval később dobják a belsős fejlesztéseket a PlayStation Plus ömlesztésébe. 

A Microsoft mindent átfogó előfizetéses szolgáltatása az Xbox Game Pass Ultimate. Ez a csomag magában egyesíti az Xbox Live Gold, az Xbox Game Pass és a PC Game Pass előnyeit, majd megfejeli az egészet a havidíjba foglalt EA Play-tagsággal, amely több mint 80 további játékhoz biztosít hozzáférést. Néhány kisebb DLC-t és egyéb extrát is zsebre vághatunk az előfizetésünk révén, az Ultimate legnagyobb előnyét azonban az Xbox Cloud Gaming jelenti. A korábban Project xCloud néven emlegetett felhős streamingszolgáltatás mára a konzolos és PC-s Game Pass mellett a Microsoft harmadik nagy játékkönyvtárává nőtte ki magát (a három halmaz közt persze jelentős az átfedés) és nincs semmi kétség afelől, hogy a játékstreamelés terén Phil Spencer tábora köröket ver a PlayStation rendszerére - fejtsük ki ezt egy kicsit bővebben!

Minden, mindenhol, mindenkor. Beszéljünk a felhős játékról!

Ha a havidíjas játékkatalógusok elterjedését ipari paradigmaváltásnak nevezzük, akkor a felhős játékstreamelésre alsó hangon is a “forradalmi” jelző illik. Habár mára a Microsoft vált a technológia piacvezetőjévé, feltétlenül meg kell említenünk, hogy a Sony régebb óta kacérkodik ezzel az ötlettel. A Gaikai felvásárlását követően Jim Ryanék Észak-Amerikában már 2014-ben elindították a PlayStation Now havidíjas szolgáltatását. A PS Plus korábbi iterációjával párhuzamosan futtatott rendszert nem csak a Sony új szolgáltatásának, de az Xbox Game Pass előfutárának is nevezhetjük. Elvégre a PS Now is egy jókora játékkönyvtárhoz biztosított hozzáférést, melynek címeit letölthettük PS4-re és később PS5-re, de az előfizetők akár streamelhették is azokat, nem csupán a Sony konzoljain, de akár PC-n is. 

Mivel a PlayStation Now hivatalosan sosem vált elérhetővé Magyarországon, a hazai játékosok számára hatalmas újdonságot jelenthet a megújult PlayStation Plus (amibe gyakorlatilag beleolvasztották a PS Now korábbi előnyeit). A konzolos játékstreaming hálózati szempontból kísértetiesen hasonlóan teljesít a PlayStation és az Xbox frontján is – ez nem meglepő, hiszen mindkét szolgáltatás mögött a Microsoft Azure architektúrája biztosítja a gyors és stabil kapcsolatot. Természetesen embere válogatja azt, hogy ki mennyire tűri a streamelt játékok megkerülhetetlen válaszidejét, de ha engem kérdeztek, az igazán pörgős reflexshootereket és a ritmusjátékokat leszámítva szinte bármely zsánernél hozzá lehet szokni a streamelt játékok apró, de gyakorlott kézzel mégis határozottan érzékelhető késéséhez.

Ha tehát hálózati fronton nincs komoly eltérés a Sony és a Microsoft játékstreamelése közt, akkor miért állítom azt, hogy ezen a fronton az Xbox messze maga mögött hagyta a PlayStationt? Nos, ennek számos oka van, és egyik sem elenyésző. Kezdjük a rugalmasság kérdésével! Ahogy már említettem, a PlayStation Plus szolgáltatásával remekül streamelhetjük a játékok jelentős részét a konzolunkra, Magyarországon azonban továbbra sem él a PC-s streaming. Ezt a régiózárat nem szívesen reklámozza a Sony, és habár az ígéreteik szerint idővel nálunk is elérhetővé válik ez a fontos funkció, egyelőre nem tudhatjuk, hogy a bevezetésére mikor kerül sor. 

Az Xbox oldalán nem ütközhetünk ehhez hasonló problémába, hiszen a Microsoft mindent megtett azért, hogy szinte bármely eszközön teljesen gyors és zökkenőmentes legyen az Xbox Cloud Gaming. Az Xbox Game Pass felhős könyvtárában szereplő több száz címet nem csak Xbox One-on vagy Series-konzolokon, de jóformán bármely internetre csatlakoztatott PC-n, laptopon, mobiltelefonon vagy tableten elérhetjük - az utóbbiak esetében még kontrollerre sincs feltétlenül szükségünk, hiszen egyre több játékot irányíthatunk szimplán érintőképernyővel. Határozott plusz pont az is, hogy a Microsoft folyamatosan bővíti a rendszer funkcióit. Már az is hatalmas bravúr, hogy külön alkalmazás nélkül, akár az internetes böngészőben is játszhatjuk a Game Pass címeit, de a már tesztelés alatt álló új funkcióknak hála hamarosan egérrel és billentyűzettel is vezérelhetjük majd a felhőben streamelt konzolos játékainkat. A redmondiak egyébként jelenleg azon is dolgoznak, hogy a Game Pass könyvtárán túl, a Microsoft Store-ban megvásárolt saját játékainkra is kiterjesszék a felhős játékstreaming lehetőségét.

A széleskörű hozzáférés mellett a streamelt játék minősége is határozottan a zöldek mellett szól. Az Xbox Cloud Gaming szerverparkjaiban ugyanis az Xbox Series X újgenerációs gépei sorakoznak, amelyek 1080p-s felbontással és 60 fps-sel küldik a képet a távoli játékosoknak. A Sony sajnos még nem lépte meg ezt a generációváltást. A PlayStation Plusszal streamelt újabb játékok a PlayStation 4 alapkonzolokon, a PS3-as címek pedig értelemszerűen PlayStation 3-on futnak. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy hiába sorakoznak fel az olyan címek a streamkönyvtárban, mint az Assassin’s Creed: Valhalla, a Marvel’s Spider-Man vagy a God of War, minden játékban le kell mondanunk az újgenerációs verziók előnyeiről, a szilárd 1080p-s felbontásról vagy a 60 fps-es patchekről. 

Az exkluzívok viadala

Ha tehát a felhős játékstreamingről van szó, akkor a Microsoft a határozott győztes, az Xbox Game Pass és a PlayStation Plus versenyét azonban mindenek felett a csomagokban kínált játékok dönthetik el. Napestig vitatkozhatnánk az elmúlt évek legnagyobb játékairól, de azt nem vitathatjuk el a Sonytól, hogy a PlayStation 4 életciklusának második felére elképesztően erős könyvtárat építettek fel a jellemzően sztoriközpontú, egyjátékos exkluzívokból. Horizon: Zero Dawn, Ghost of Tsushima, Death Stranding... habár a lista nem teljes, az előző generáció legtöbb húzócímét megtaláljuk a PlayStation Plus katalógusában, és egyre bővül a PlayStation 5-re fejlesztett játékok kínálata is. A Sony azonban nem áll készen a teljes váltásra. A God of War: Ragnarökhöz hasonló nagy, sikervárományos címek elsőnként 70 dollárra emelt teljes áron kerülnek a piacra, és türelmesnek kell lennünk akkor, ha később a PlayStation Plus könyvtárából szeretnénk játszani azokat.

De ezzel együtt is sokáig lakmározhatnak azok, akiknek kimaradt a PlayStation-játékok előző generációja, az pedig nem is kérdés, hogy a Sony egy jó darabig kamatoztatja még ezt a PlayStation Plus játéklistájával. Ne finomkodjunk: bármennyire is erős az Xbox Game Pass könyvtára, a saját fejlesztésű címek terén a Microsoft alulmaradt az Xbox One korában. Ezt a hátrányt azonban könnyedén behozhatják ebben a generációban - csupán Bill Gates kimeríthetetlen koffereit kell felfeszíteniük ezért. Ugye dereng valami a Bethesda és az Activision Blizzard felvásárlása kapcsán? Az Xbox legutóbbi nagy játékkonferenciáján még tüsszentve sem hangzott el a Halo vagy a Gears címe, de a Phil Spencerék így is a nyár eddigi legütősebb expóját vitték a képernyőre. Azt pedig ne feledjük el, hogy a showműsoron bemutatott házon belüli dobások egytől egyik az Xbox Game Pass elsőnapos címeivé válnak majd! 

Mi tehát a verdikt? 

Nem könnyű tehát igazságot tenni a Sony és a Microsoft havidíjas csomagjai közt. A mérleg egyik tányérján az elsőnapos megjelenések, a PC-s platformexkluzívok és a jóval kiforrottabb felhős szolgáltatás billentik az Xbox Game Pass irányába az egyensúlyt, a klasszikus címek terjedelmesebb listája, az előző generáció erősebb exkluzívjai, na meg persze az újdonság ereje viszont mind a PlayStation Plus mellett szólnak. Egyenes választ egyelőre tehát csak a PC-s tábornak tudok adni: amíg a Sony Magyarországon nem bikázza be a PC-s streaminget, addig a PC Game Pass vagy az Xbox Game Pass Ultimate a nyerő választás, a konzolos játékosok azonban mindkét oldalon elégedettek lehetnek. 

A játékok örökös birtoklásának a kérdését egy másik napra hagyjuk, azzal viszont nehéz vitába szállni, hogy ár és érték tekintetében jelenleg verhetetlen a PlayStation Plus és az Xbox Game Pass üzleti modellje. Akár egyetlen játék árának a töredékéért mindkét tábor tagjai olyan brutális katalógusokhoz férhetnek hozzá, amelyeket még végiglapozni sem egy szimpla manőver. A két oldal közt billegők kedvéért szívesen zárnám a soraimat azzal a klisével, hogy válasszátok azt a tábort, ahol a barátaitok játszanak, de mivel napról-napra egyre általánosabbá válik a cross-play, lassan ez a tanács is érvénytelenné válik. Ez bizony a bőség és a lehetőségek zavara. Talán nem is olyan rossz mostanában gamernek lenni!

Kapcsolódó cikkek

33.
33.
crytek
#32: Már lepergett a new game+ is és az elmaradt feladatokat megcsináltam. 100%-os az alap game.

De el lehet hagyni főleg úgy ahogy én csinálom hogy sose nézem végigjátszás előtt/közben az acsikat csak utána. És a labor ugye a fősztori végén már nincs nem tudsz bemenni = buktad az az acsit ami oda kötődik..

Ruhákhoz az kell hogy sok pontod legyen. Ez nem gond mert sokat lehet szerezni ,de a KIHÍVÁS része pl a bombák hatástalanítása időre vagy a drón üldözés közben gömbök szedegetése stb az kell hogy a max pontokat kapd szinte mindig ha nem akkor mehetsz rajtuk újra meg újra amíg nem sikerül,mert nem lesz elég pont ruhákhoz..
De mint írtam new game plusszal már letudtam így többet nem érdekel ez a game.

Most jön majd a Stray, majd xboxon az As Dusk Fall , majd Miles Morales..
32.
32.
Pain
#7: Nem igazán értem. Nincs olyan trófea amit el lehetne hagyni, minden megszerezhető a fősztori után. (egyébként én is most csinálom, már csak pár bűntény és 2 ruha hiányzik). Illetve a challenge tokenekhez sem kell mindent maxolni.

https://www.playstationtrophies.org/game/spider-man-insomniac/guide/
31.
31.
crytek
#30: Lehetséges sose fog kiderülni. Azt tudom amit láttam. Sonynál egy játéknál se volt semmi MS esetében mindig minden játéknál mindegy mikor tolom azt.
30.
30.
negyven2
#23: Igazából a Cloud Gaming rendszerek (főleg a Xbox-ét használom) inkább jobban érzékenyek az internet szolgáltatásnak a minőségére, mintsem annak sebességére. Idén márciusig én egy névlegesen 40/4-es (valójában olyan 35/1,5-25) nettel használtam. És bár volt néha az általad is említett hiba, de mondjuk 95%-ban nem volt semmi gond. Nekem reszponzív volt meg minden. Amikor hiba volt ekkor az ne volt zavaró.

Viszont! Ez csak akkor volt igaz amikor nem lett leterhelve a szolgáltató. Ez általában este 5-10 között volt (mármint a csúcsidő). Ekkor kb. használhatatlan lett. Viszont ekkor látni lehetett, hogy mi a hiba oka. Konkrétan a késeltetés (ping) ekkor az átlag 10-12 körüliről felment 200 körülire, a 0%-os csomagveszteség 10% fölé, és a jitter is nagyon magas volt. És ezek mellé még a sávszélesség is ingadozott. Ez volt kb. amikor el se indult. De amikor ennél enyhébb volt a hibák száma kkor bár müködött de széteset a kép meg minden.

De itt jön az érdekes, hogy márciusban váltottam DIGI1000-re (FTTH, pár hónapos kiépítés). És ott hiába volt minden kvázi hibátlan (Ping, csomagveszteség, sebesség, open NAT), mégis használhatatlan volt az Xbox Cloud Gaming (a Stadia viszont nem). Utánajárva az derült ki, hogy valamiért az Azure szervereket nagyon lassan éri Digi-vel (vagyis az utválasztsánál volt valami probléma). Bár ők (Digi), azt állították, hogy minden rendben van, de vagy 1-2 hónapig nagyon sok Digi-s felhasználónál megvolt ez a hiba. Aztán egyszercsak megszűnt a hiba és azóta (kopp-kopp) nincs vele gondom (max annyi, hogy most nem vagyok előfizetve GPU-ra, a fő profilommal).

Vagyis simán lehet, hogy nálad is a szolgálató és az MS féle Cloud Gaming között van a hiba. És az is lehet, hogy erről sem az MS sem a szolgáltatod nem tehet (ugye a Sony-s esetén hiába MS Azure, ha más az elérése).
29.
29.
crytek
#28: Nincs baromság.

Minek adjak pénzt olyan dologért amit elém tesznek 1000x olcsóbban?
Ezért tolják ezt egyre többen... streaminget is filmesek játékosok.. mivel nagyon jól tudják a nagy cégek hogy a nem minden ember akar moziba menni és megnézni egy szem filmet 15$-ért (fingom sincs mennyi egy jegy ott kint) amikor 15$-ért többszázat nézhet havonta...játékkal meg ugyanez csak ott nem 15$ hanem már lassan 80-100 egy sima game...

Ha én feleslegesen akarom a pénzem szórni elkezdem kidobálni az ablakon kb ugyanott lennék mint 70 eurokért játékot vennék..
Sony se azért terjesztette ki mert nincs rá ember aki használja ....ezek jó dolgok mert olcsón lehet játszani.
És nem mellesleg BF3 logo...

És igen hidd el nagyon büszke is vagyok magamra mert nem vagyok átlag magyar aki egyből elkúrja minden pénzét hanem tudatosan meg tudom spórolni a pénzem,pedig csak annyit teszek nem veszek felesleges dolgokat :) Ez ma egy ultimate skill... plána most hogy mindenki be van szarva mert juj drágul az áram meg ... hát nem kellett volna a pénzt elkúrni és nem lenne sírás
28.
28.
NathanDrake
#10: "Ez nem is a ps tulajoknak szól... Ez az olyan embereknek jó akiknek sose volt ps ük és sose adnának pénzt játékokért...Mint pl én,,

Nagyon büszke lehetsz magadra. :) De minek akkor neked konzol? Vagy azt is kölcsönzöd valakitől? Vagy pedig szülők vették meg neked és ők is fizetik ki a szolgáltatást hogy neked ne keljen mert összeomlanálvagy pedig letörne a kezed. Szerintem, te a Méhes Péter lehetsz akinek BF4 a profilképe a facebookon mert szóról szóra ugyan azt a baromságot tolja mint te.
27.
27.
crytek
"A PlayStation Európa-szerte bevezeti a PS Plus Extra és Premium tagságok 7 napos ingyenes próbaverzióját."

Ebbe az időbe pár rövidebb exklúzív lazán belefér...
26.
26.
delphijos
#23: A skálázódást se tudjuk pontosan. Hogy az MS mennyi erőforrást "enged" , meg hogy a Sony mennyit bérel...
24.
24.
Sz0ty1
Én a pornHub-ra fizettem elő
23.
23.
crytek
#21: Azt tudom hogy a sony is ms cumot használ ,de hogy miért stabilabb az érdekelne...Mert én csak azt tudom elképzelni amit írtam hogy sony-ét a kutya se használja a MS meg szénné van mindig terhelve...
21.
21.
negyven2
#20: Nem tudni még az árát, de állítólag évi $250-$300 lehet majd az ára, ami ugye 5 felé osztva $50-$60-ra (mint az éves Gold ára), 180 helyett (ennyi most egy évnyi GPU).

Bár egy Microsoft 365 ár alapján spekulálva (aminek $6.99 az alap havi egyszemélyes ára), lehet csak $200 lesz (ami havi $40/fő/év-re jön 5 fő esetén, de a MS365-ben 6 fő lehet).

Amúgy a korábbi Cloud témádhoz csak annyi megjegyzés, hogy a Sony is ugyan-úgy a Microsoft Azure szervereit használja, mint a Cloud Gaming (xCloud). Viszont a Sony-nál csak PS4-re (és PS3-re) épül jelenleg a konzolos háttér. Xbox esetén ugye már átálltak Series X alapú technologiára (igaz a kapott kép max. 1080p/60fps-t tud jelenleg nyújtani.
20.
20.
crytek
#19: "Illetve állítólag még idén érkezik a GPU Family Sharing opció is, amiben 5 fiók lehet benne (és bár "családi előfizetés" a MS hasonló modelljeihez hasonlóan itt nem egy háztartásban kell lenni hozzá, hanem egy országban)."

Ez nagyon durva lesz akkor feltankolni megint 3 évre és akkor már 5 felé osztódik a zseton havi 222 ft lol... nonszensz lenne
19.
19.
negyven2
#15: Valamiért a havi árat szoroztad fel az éves Gold esetén, de igazából mindegy. Pluszban Xbox estén Xbox Game Pass/PC Game Pass és Game Pass Ultimate esetén (még?) nem teljes havi árú opció van csak (vagyis nincs olyan, hogy éves esetén kedvezményt kapsz).

Ha magáról a konzolról, vagy a MS-től közvetlenül vásároljuk meg akkor igen ennyi az ár, mivel kikerült a 6/12 hónapos konstrukciók. De digitális és fizikai kártyán továbbra is van 6/12 hónapos lehetőség. Ezeket a hivatalos partereknél lehet megvenni meg a nem, de ez most nem játszik). Konzolvilág árai alapján (de más üzletekben lehet ennél olcsóbban is, vagy drágább is) a 6 hónapos Live Gold ár 10 990 Ft, az éves 20 990 Ft.

Igen éves szinten ez így is többe kerül, de ebben benne van az is, hogy ezek külsös eladók. Plusz az is benne, van, hogy hogyan működik náluk a forint átszámítás ugyanis a hivatalos $/€-s ár ugyan annyi.

De ott van az is, hogy teljesen hivatalos megoldás, hogy teljes áron veszel egy év Gold-ot, de és ráveszed a teljes árú (4 190-es) Game Pass Ultimate-et. Ekkor kapsz (ha csak a 3-hónapos megoldással számolva 13 hónap GPU-ért 30 590 Ft-ot fizetsz ki (kártyás egy éves esetén ez 9k-val olcsóbb). Ha veszel 3 évre előre Gold-ot(ez 3 havival számolva 79 200) és rá veszed a teljes árú GPU-t akkor 36 hónapra 83390-et fizetsz. De ez is olcsóbb digitális kártyával (62 970 + 4 190). De ugye még ezt is picit megkavarja, ha éppen fut a 3 havi GPU 300 Ft-ért. A szürkeimportos kulcsos oldalak esetén meg még olcsóbban ki lehet jönni (most lenne lehetőség arra is, hogy 36 000-ért 3 év GPU.

Azt el kell ismerni, hogy a sima Xbox Game Pass csak Game Pass és semmi más (nem tudsz multizni, nincs felhős játék). A GPU viszont tartalmazz mindent is (Gold+Xbox/PC Game Pass/Cloud Gaming), és még idén jön az az opció, hogy az összes digitálisan megvásárolt játékod elérhető lesz Cloud Gaming-ben (vagy nem csak a katalógus címek). Illetve állítólag még idén érkezik a GPU Family Sharing opció is, amiben 5 fiók lehet benne (és bár "családi előfizetés" a MS hasonló modelljeihez hasonlóan itt nem egy háztartásban kell lenni hozzá, hanem egy országban).
18.
18.
crytek
#17: Milyen előnyre gondolsz?

Szerintem meg hátrány mert az igaz hogy a kezdeti x milla a kézben van amit a sony vagy a ms csenget mert belerakod a játékod, de kockáztatod azt is ha sikeres a game mindenki 300ftért tolja a game passba és nem 70$/dbért adod el.. Szóval ez kétélű fegyver..
17.
17.
LCoder
Mondjuk amúgy, ha az amcsik komolyan vennék ezt a szabad verseny dolgot akkor ezt a modellt kapásból beszántanák, és az ilyet alkalmazó cégeket úgy megbüntetnék hogy soha eszükbe sem jutna még egyszer ilyenbe kezdeni. Mert hogy aki bekerül az indokolatlan versenyelőnyt élvez azokkal szemben, akik nem.
16.
16.
crytek
#15: Csak mindig el van felejtve, hogy a MS-nál ott az előny amivel havi ~556FT-ra meg tudod oldani a game pass ultimete-et évekre előre. Nos sonynál te ilyet sose fogsz kihozni...

(3év game pass ultimate volt 20 ezer ft...) Részemről embert nem láttam soha aki valaha is teljes árat fizetett volna ezekért :)
15.
15.
blountex
"Sony a Microsoft jól bejáratott rendszere után modellezte az új havidíjas szolgáltatását, és habár a nyitókönyvtárban szereplő játékok mennyisége határozottan masszív, a kezdeti árazással nem sikerült a zöldek alá lőniük."

A zöldek hónapos és 3 hónapos szinten valóban jobbak árazás terén, de éves szinten trágyák.

PlayStation:
• PlayStation Plus Essential: 18 000 Ft/év
• PlayStation Plus Extra: 30 000 Ft/év
• PlayStation Plus Premium: 36 000 Ft/év
Xbox: (nézzük az éves szintet, mert az kimaradt a leírásból
• Xbox Live Gold: 1 éves 30000 Ft
• Xbox Game Pass (konzol) vagy PC Game Pass: 1 éves 36000 ft
• Xbox Game Pass Ultimate: 1 éves 50280ft

Tehát az legolcsóbb live gold is jóval több mint az Essential, gyakorlatilag az Extrával van egyárban. A game pass szolgáltatás a Premiummal van egyárban. A Pass ultimate pedig jóval drágább.

Gyakorlatilag az Extra és Prémium között alig van különbség árban, itt eléggé elcseszték a Sonyék. Egy 25-27e cédula sokkal jobb lett volna.
11.
11.
crytek
#10: Ez nem is a ps tulajoknak szól... Ez az olyan embereknek jó akiknek sose volt ps ük és sose adnának pénzt játékokért...Mint pl én.
10.
10.
Animejetix
Az a baj hogy aki már kimaxolta anno Ps4-en az exeket, annak már nem sok érdemest, újat kecsegtet ugyanazon címek újrakínálása komoly és nem is kevés pénzért... Egy PS és Nintendo fannak most az Xbox ajánlata messze a legjobb. Végülis így nem halunk bele hogy ha kihagyunk egy gent a PS-en! Na majd a Ps6 ! Na az ütős lesz!
9.
9.
KopyAti
Abban picit sántít az összehasonlítás, hogy a ps még csak most indult, az x meg már évek óta megy. Szal adjunk pár évet a ps nek is, hogy kiforhassa magát.
8.
8.
cyberstaker
Korrekt összehasonlítás. Azért az új Plague talesra a GPU t betolom majd :) A sony felhő szolgáltatása meg tényleg egy rakás instabil szar az MS éhoz képest. Ez tény :/
7.
7.
crytek
Marvel's Spider-Man (ps plus)

36 óra 94%-os alapjáték állapot (4 acsi kellene már csak de ezeket már nem tudom megcsinálni mivel főszál után nincs labor amihez acsi kötődik + az összes ruhához maxos kihívások kellenének amihez csira vagyok mert kb az alap 1 érme van csak meg Szóval ez sajnos soha nem lesz maxos)
A játék remekül össze lett rakva, szép jól fut nagyon gördülékeny a harc benne. A fősztori jó de onnantól minden más dög unalom...
Egynek jó volt,de még egyszer soha...

Rain (ps plus) [3 óra 24 perc]

Kellemes kis platformer ahol arra épül a game hogy "láthatatlanok vagyunk" kivéve ha az esőre kimegyünk mert akkor láthatóvá válunk. Így kell a ránk leselkedő ellenségeket kicselezni.Röhögni éri,de aki rájött ez miről szólt ossza már meg velem,mert nekem nem esett le..

My Friend Peppa Pig (xbox game pass acsimax)

Erről nincs mit mondani aki valaha hallott róla azt tudja mi ez ,na pont olyan a játék is.Full egyszerű kb 4éves is végigvinné

Paw Patrol The Movie Adventure City Calls (xbox game pass)

Szintén ugyanaz mint a mese. Ezt nem tudtam maxolni mert a "bonusz" pályák a korábbi részhez képest valami elfuserált trágyák lettek...

Beasts of Maravilla Island (xbox game pass acsimax)

A játék egy varázslatos szigetre kalauzolja a játékosokat, ahol a sűrű dzsungelben élő különös és színes állatfajokat kell lefényképeznünk. A játékban Marina Montezt a fiatal természetfotóst alakítjuk akivel a nagyapánk naplójában tárolt rejtélyeket kell feltárnunk .A Beasts of Maravilla Island egy pihentető. könnyed és egyszerű kaland.Az utazás azzal kezdődik, hogy Marina elhajózik a szigetre. Nem biztos benne, hogy elhiszi nagyapja állításait a sziget varázslatos lakóiról, és feltett szándéka, hogy kiderítse az igazságot.A játékmenet egyszerű minden állatot minden növényt le kell fotóznunk. Párszor egy állatot több "pózban" is ezeket úgy tudjuk elérni hogy csinálni kell xy dolgot.Aki szereti a könnyed "agykikapcsoló" játékokat erősen ajánlott.
6.
6.
GemForge
Most csekkoltam pont a Sony game streaminget (Mo-ról USA acc) és megdöbbentően simán megy. Tényleg, mintha gépről játszanék, eszembe sem jut, hogy ez felhő. Az MS megoldása meg nálam is betegeskedik sokszor, ezért nem is használom.
5.
5.
crytek
#3: Én a MS gépén 2 éve csak felhőben játszók szóval hidd el nekem egy határ szar a sonyhoz képest.

Hogy ez most attól van hogy a sony felhőjét a kutya se használja ezért tud adni kraftot és a MS szerverein meg mindenki csak a felhőn csüng azt nem tudom de amit írtam az a valóság... MSnál mindig minden játék közben észleled azt amit írtam. Sonynál sose volt semmi ilyen.
Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!
Ha nem vagy még tag, regisztrálj! 2 perc az egész.
Egy kis türelmet kérünk...